home > Actueel
Featured Page / Article Image

AL HET NIEUWS VAN MEANDER

 • 17 november, 2017 || Wist je dat?

  Eens in de zoveel tijd gaan ook verloskundigen op vakantie….. naar een bijscholing…. of zijn we zelf een keer ziek of zwanger! Voor dit soort opvang hebben wij gelukkig goede waarneming geregeld. Dat betekent dat bij ziekte, vakantie of congressen wij een verloskundige hebben die tijdelijk onze werkzaamheden overneemt. Op dit moment nemen Roos en Naomi waar in onze praktijk.

  Femke is door zwangerschapsklachten momenteel bijna niet meer werkzaam in de praktijk. Je kunt haar soms nog tegen komen, maar dan vooral bij het hartjesspreekuur of op de praktijk.

  Roos en Naomi hebben regelmatig spreekuur zodat jullie ook met beide kennis kunnen maken.

 • || Voorstellen

  Beste (toekomstige) ouders,

  Mijn naam is Naomi de Beer en vanaf heden kom ik als assistente en verloskundige de praktijk versterken.

  Als verloskundige vind ik het een eer om jullie als (toekomstige) ouders bij te mogen staan zowel als medisch specialist als een coach.

  Wat mij het werk zo bijzonder maakt is het wederzijds vertrouwen en de samenwerking tussen de toekomstige ouders en de verloskundige. Iedere vrouw en hun partner zijn uniek, wat voor het verloskundig beroep extra uitdagend maakt. Na in Afrika gewerkt te hebben als verloskundige ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging.

  Ik kijk er erg naar uit om kennis met jullie te mogen maken!

 • 8 november, 2017 || Ter info

  Annature

  Annature is op 1 november 2016 opgericht. Zij is een organisatie voor integrale geboortezorg in de regio Breda en omstreken. Het is een gezamenlijk initiatief van verloskundigen coöperatie Breda en omstreken*, medisch specialistisch bedrijf Amphia/vakgroep gynaecologen, Amphia en Echocentrum FOCUS. Kraamzorgcoöperatie Breda zal in 2017 naar verwachting ook aansluiten. Met de oprichting van Annature komt de organisatie tegemoet aan de oproep van Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren.

  Eén digitaal geboortezorgdossier zorgt voor kwaliteitsverbetering van de zorg en efficiency voor cliënt en zorgverlener.

  Vanaf 15 mei 2017 starten de organisaties die samen Annature vormen met het digitaal uitwisselen van cliëntgegevens. Het einddoel is één digitaal geboortezorgdossier. Zo hebben alle betrokken zorgverleners toegang tot geboortezorggegevens van de cliënt, als dat nodig is. De cliënt hoeft zo ook maar één keer haar verhaal te doen.

  Het systeem wordt binnen de kaders van de privacywetgeving ontwikkeld. Een zorgverlener mag alleen het dossier raadplegen als er sprake is van een relatie met de behandeling van de cliënt en het nodig is om daarvoor het dossier te raadplegen.

  Mocht u vragen of bezwaren hebben, bespreek dit dan met uw behandelaar.

 • 17 oktober, 2017 || Even voorstellen…

  Eens in de zoveel tijd gaan ook verloskundigen op vakantie….. naar een bijscholing…. of zijn we zelf een keer ziek of zwanger! Voor dit soort opvang hebben wij gelukkig goede waarneming geregeld. Dat betekend dat bij ziekte, vakantie of congressen wij een verloskundige hebben die tijdelijk onze werkzaamheden overneemt.

  Op dit moment start Verloskundige Roos van Tilborg als vaste waarneming in onze praktijk. Ze werkt vanaf half oktober en werkt aansluitend het zwangerschapsverlof van Femke tot eind mei 2018.

  Lieve allemaal,

  Mijn naam is Roos van Tilborg en vanaf oktober kom ik als verloskundige de praktijk versterken. Stukje bij beetje neem ik het werk van Femke over, zodat zij optimaal van het wondertje in haar buik kan genieten.
  Rust en vertrouwen zijn voor mij twee speerpunten in de begeleiding die ik met bijzondere aandacht zal nastreven. Ik vind het belangrijk dat zwangere vrouwen, samen met hun partner, in vrijheid keuzes kunnen maken in de zwangerschap. Hierbij zal ik jullie open en liefdevol begeleiden.
  Ik kijk er naar uit om “part of the team” te zijn bij Meander en om jullie, a.s. papa’s en mama’s, te mogen ondersteunen gedurende een bewogen periode.

  Tot gauw, Roos!

 • 17 september, 2017 || Help!

  Vanaf 25 augustus werken wij met een nieuw patientendossier genaamd EPIC. Op 18 september gaan we dit in de praktijk inzetten. Voor deze tijd hebben we alle dossiers met de hand overgeschreven! Dat was een hele bak aan werk dus hierdoor hebben we goed met het nieuwe systeem kunnen oefenen.
  Wij als verloskundigen hebben natuurlijk helemaal geen verstand van IT en moeten enorm wennen aan alles.
  Het kan daarom zijn dat de wachttijden tijdens het spreekuur wat langer zijn dan dat jullie van ons gewend zijn.
  Ook het maken van een afspraak gaat lastiger dus vergeef ons als we wat minder flexibel zijn in het maken van afspraken.

 • 30 augustus, 2017 || Femke is zwanger!

  In Februari 2018 verwacht verloskundige Femke de Kort haar tweede kindje!
  Voorlopig werkt Femke nog alle diensten en spreekuren maar met de nodige zwangerschapsklachten zul je haar wat minder vaak gaan zien de komende periode tot aan haar verlof.

  We wensen Femke een hele fijne zwangerschap en bevalling.

 • 7 augustus, 2017 || Draagdoek inloop middag 12 september

  Draagdoek inloopmiddag op de praktijk!

  Wil je meer weten over het dragen van je baby of peuter? Ben je benieuwd naar het knopen van een draagdoek en hoe je dat goed kan leren? Wil je eens bekijken welke ergonomische draagzakken er zijn en wat bij jullie past?

  Kom vrijblijvend binnen op 12 september. Sara Annaert, draagdoek consulent, zit voor je klaar bij ons op de praktijk in Breda. Data: 12 september  14.00 – 16.00 uur.

 • 10 juli, 2017 || Geboorteaangifte in Origine

  Geboorteaangifte kan nu ook in het ziekenhuis als je baby in Origine is geboren. Je kunt dit doen met je DigiD. Doe dit wel vroeg in de morgen dan kun je om 11 uur de geboorteakte tekenen! Super fijn want dat scheelt je weer een ritje naar het gemeente kantoor. Voor meer informatie lees de link van de gemeente Breda.

 • 19 juni, 2017 || Borstvoedings avonden tweede helft 2017

  Het geven van borstvoeding is een mooi natuurlijk proces, toch leer je het pas echt als de baby eenmaal geboren is.

  Onze ervaring leert dat veel vrouwen het fijn vinden zich al tijdens de zwangerschap voor te bereiden op de borstvoedingsperiode.

  Daarom willen we aanstaande ouders uitnodigen zich te laten informeren over borstvoeding.
  Wij organiseren als Verloskundigenpraktijk Meander iedere maand een informatieavond over borstvoeding.
  De avond wordt verzorgd door Homecare Kraamzorg. Ze geven een mooie presentatie met veel praktische informatie en beantwoorden je vragen.

  De informatieavond wordt gehouden op de praktijk in Breda van 19.00-21.00 uur. Je kunt je tijdens het spreekuur opgeven of ons een mail sturen. De kosten zijn 15 euro per stel. Geef je dus op en zet deze avond alvast in je agenda!

  De volgende data zijn: 31 juli, 28 augustus, 25 september, 6 november, 27 november, 18 december 2017. Wil je meer weten lees er hier over.

 • 15 april, 2017 || Baby en Kinder EHBO 31 mei

  Weet jij wat je moet doen als je kind van de trap valt, je baby stikt in een stukje speelgoed, je kindje hete thee over zich heen krijgt of een slok schoonmaakmiddel heeft gedronken? Geen tijd om dit op te zoeken! Je moet in dat geval vaak gelijk handelen. Maar wat is goed handelen?

  Om het ouders nog makkelijker te maken bieden we een EHBO workshop voor baby’s en kinderen aan op onze eigen praktijk in Breda. De cursus wordt gegeven op 31 mei van 19.00-22.00 uur. Er wordt geoefend en aan het einde krijg je een mooi EHBO boek van het Rode Kruis mee naar huis.

  Aanmelden kan via de mail. De kosten bedragen 55,00 per persoon. Vaak is er een volledige vergoeding vanuit de zorgverzekeraar!

  Iedere ouder zou zo’n workshop moeten volgen. Het kost maar één avond en wellicht (hopelijk niet) ben je er de rest van je leven dankbaar voor dat je het hebt gevolgd! Wil je meer weten? Kijk op EHBO voor baby en Kind.

 • 10 april, 2017 || Hypnobirthing informatieavond 4 mei

  Ben je zwanger en overweeg je om samen met je partner de Cursus HypnoBirthing te volgen? Of zijn jullie je nog aan het oriënteren en willen jullie meer informatie?

  Je bent, met of zonder partner, van harte welkom op de Gratis informatieavond 4 mei. Je krijgt informatie over HypnoBirthing en over de cursus, jullie doen een ontspanningsoefening en bekijken een filmpje van een HypnoBirthing geboorte. Ben je enthousiast dan kun je hierna samen de 5 avonden durende Bliss Hypnobirthing cursus bij ons op de praktijk volgen.

 • 5 april, 2017 || Nieuwe praktijkruimte in Etten Leur!

  Met trots kunnen we nu eindelijk vertellen dat we in Etten Leur een eigen ruimte hebben om spreekuur te houden.
  Wij zullen vanaf 1 mei 2017 het spreekuur starten aan de Ambachtlaan 31-33 te Etten Leur. Dat is op het bedrijventerrein Attelaken, aan de rotonde net iets voorbij de Basic-Fit. De nieuwe praktijkruimte kunnen we flexibel inzetten voor spreekuur, hartjesspreekuur, voorlichtingsavonden en meer. Vanaf 1 mei kan het zijn dat we naast de spreekuren op dinsdagavond en vrijdagmorgen ook een ander dagdeel spreekuur gaan aanbieden.

  Wij zaten met de praktijk eerst aan de Geerkade in Fysiotherapiepraktijk Leurse Haven. Omdat we die ruimte niet zo flexibel mochten gebruiken omdat de fysiotherapeut de ruimte zelf nodig had voor eigen gebruik waren we al langere tijd op zoek naar een mooie ruimte voor onszelf. We hebben op 1 april 2017 de sleutel gekregen en gaan de nieuwe praktijkruimte eerst eens Meander proof maken:-)

 • 2 april, 2017 || Goed gevoel acupunctuur inloop morgen

  Op 10 mei vanaf 9.30 in de morgen tot 12 uur is Ilse Huijben van Goed gevoel Acupunctuur bij ons op de praktijk  in Breda aanwezig. Heb je klachten of ben je gewoon nieuwsgierig? Kom langs voor je vragen en om een naaldje te laten plaatsen zodat je weet hoe het voelt. Een behandeling kun je via Ilse ook bespreken.

  Acupunctuur is onderdeel van de Chinese geneeskunde. Ondanks dat het al duizenden jaren oud is, is het nog steeds toepasbaar in onze moderne tijd. Wil jij de problemen rondom je cyclus aanpakken of op een natuurlijke manier zwanger raken? Dan is acupunctuur een goede methode.

  Ben je misselijk? Acupunctuur is een goed alternatief! Je hoeft niet te wachten of het bij 12 weken vanzelf over gaat. De behandelingen kunnen al vanaf week 5 ingezet worden. Het is veilig voor moeder en kind!

  Heb je klachten, maar wil je liever geen medicatie gebruiken? Overweeg dan eens acupunctuur. Er zijn veel mogelijkheden waarvoor acupunctuur ingezet kan worden tijdens de zwangerschap. Kom op woensdag langs in de praktijk en we bespreken wat voor jou geschikt is.

  Last van hooikoorts? Medicatie mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap. Wist je dat acupunctuur je hooikoortsklachten kan verminderen zonder negatieve bijwerkingen? Kom gerust langs op woensdag in de praktijk.

  www.goedgevoelacupunctuur.nl

 • 1 april, 2017 || NIPT

  We merken dat er nog veel onduidelijk is rond de NIPT. Dat is ook niet heel gek want vanaf 1 april 2017 mag je hiervoor kiezen.
  Wij hebben de afgelopen weken op het spreekuur onze zwangeren die voor de eerste keer op controle kwamen er al over verteld. Dit omdat we wisten dat de NIPT per 1 april zou worden ingevoerd. Echter er was nog weinig informatie beschikbaar voor zwangeren zelf. Omdat de NIPT zo nieuw is en er nog onvoldoende praktische en logistieke informatie rondom de afname beschikbaar was hebben we niet alle voorlichting kunnen geven.

  Hier willen we ingaan op de praktische kant en organisatie als jullie gekozen hebben voor de NIPT test.
  We gaan niet in op wat de NIPT test is. Daarvoor verwijzen we je naar: “Informatie over screening” en “Meer over NIPT” of we vertellen je erover op het spreekuur.

  Als je kiest voor de NIPT dan kun je vanaf 11 weken bij ons op de praktijk twee formulieren ophalen. Een toestemmings formulier en één voor de bloedafname zelf. Helaas is het niet mogelijk deze formulieren voor 11 weken zwangerschap te printen! Je kan dit formulier niet door iemand anders laten ophalen want je moet zelf ondertekenen. In sommige gevallen kijken we met de echo of luisteren we naar het hartje van de baby, dit als niet recent (de week voorafgaand aan de NIPT bloed-afname) is gedaan.

  Omdat het invullen, ondertekenen en luisteren naar de harttonen tijd kost maken we hier graag een korte afspraak voor. Langer dan een paar minuten hoeft dit niet te duren. Met veel mensen hebben we dit invullen tijdens een reguliere controle gepland. Hebben we dat niet dan vragen we je een mail te sturen. Zo kunnen we alles alvast voorbereiden. We plannen deze week een inloop uurtje op de dinsdagmiddag (13.30-15.00) en de donderdagavond (19.00-20.00) voor het ophalen en ondertekenen van alle formulieren, daarbij zullen we ook even de harttonen luisteren.

  Bloed prikken kan alleen in het Amphia ziekenhuis. Bij de bloedafname moet je het afname-formulier en het betalingsbewijs geprint meenemen. Hoe dit betalen werkt staat duidelijk op het afname formulier. Is er geen geprint betalingsbewijs dan zal de laborante geen bloed afnemen. Ga bij voorkeur prikken op maandag t/m woensdag of donderdag morgen tot 12 uur.
  In bovenstaande gevallen gaat het bloed nog dezelfde dag naar het EMC in Rotterdam en wordt ook dezelfde dag de NIPT test ingezet. Prik je na donderdag 12 uur dan zal het bloed tot maandag blijven liggen. Dit maakt niet uit voor de bepaling maar wel voor de tijd tot de uitslag bekend is. Deze uitslag duurt normaal gesproken 10 werkdagen, echter deze kan in de beginperiode door een run op de NIPT test vanaf 1 april oplopen tot wel 20 werkdagen.

  Omdat wij de aanvrager van de test zijn krijg je via ons ook de uitslag. Wij krijgen die eens per dag binnen, ze clusteren dus de uitslagen voor ons. Voor ons is nog onbekend wanneer dat is. Hebben we de uitslag binnen en is die goed dan mailen we jullie nog dezelfde dag. Je mag er uiteraard van uitgaan dat bij een niet goede uitslag je zo spoedig mogelijk gebeld wordt en we met jullie de verdere opties bespreken. De test doet overigens geen uitspraak over het geslacht van de baby!

  Mocht je vragen hebben dan horen we die graag. Ook voor ons is het nieuw en dus onbekend maar we zoeken het graag voor jullie uit.

 • 20 maart, 2017 || Meander voorlichtingsavond 6 april

  Op 6 april is er weer een nieuwe Meander voorlichtingsavond. Ben je in de tweede helft van je zwangerschap en wil je meer informatie over je bevalling? Dan ben je van harte welkom om aanwezig te zijn op onze voorlichtingsavond. Een van de Meander Verloskundigen geeft jullie in het eerste deel van de avond praktische informatie over je bevalling en jullie bevalplan.

  Het tweede deel van de avond is er een verrassende workshop.

  Deze voorlichtingsavond van 19.00 – 21.00 uur kun je het beste plannen rond een week of 25-35 van je zwangerschap. Je kunt je tijdens het spreekuur of via de mail aanmelden. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 • 15 februari, 2017 || Extra Borstvoedingsavond

  Wegens grote belangstelling hebben we een extra datum voor de borstvoeding informatieavond op 27 maart en 1 mei gekozen.

  De informatieavond wordt gehouden op de praktijk in Breda van 19.00-21.00 uur. Je kunt je tijdens het spreekuur opgeven of ons een mail sturen. De kosten zijn 15 euro per stel. Geef je dus op en zet deze avond alvast in je agenda!

  De volgende data zijn: 27 maart, 17 april, 24 april, 12 juni, 24 juli 2017. Ivm drukte komt er waarschijnlijk nog een extra datum bij in de maand maart. Wil je meer weten lees er hier over.

 • 3 februari, 2017 || Meander Voorlichtingsavond 16 maart

  Op 16 maart is er weer een nieuwe Meander voorlichtingsavond. Ben je in de tweede helft van je zwangerschap en wil je meer informatie over je bevalling? Dan ben je van harte welkom om aanwezig te zijn op onze voorlichtingsavond. Een van de Meander Verloskundigen geeft jullie in het eerste deel van de avond praktische informatie over je bevalling en jullie bevalplan.

  Het tweede deel van de avond is er een presentatie van Mariette Alofs, babymassage.

  Deze voorlichtingsavond van 19.00 – 21.00 uur kun je het beste plannen rond een week of 25-35 van je zwangerschap. Je kunt je tijdens het spreekuur of via de mail aanmelden. Er zitten geen kosten aan verbonden.

 • 22 januari, 2017 || Acupunctuur en zwangerschap/bevalling

  Op 22 maart organiseren wij in de eigen praktijk een informatieavond over acupunctuur in je zwangerschap en de bevalling. Stefanie de Jong-Elst, acupuncturist en gespecialiseerd in vrouwenklachten vertelt jullie er graag meer over. Denk bijvoorbeeld aan de meerwaarde van acupunctuur in je zwangerschap en in de voorbereiding op je bevalling.

  De volgende thema’s komen aan bod in het eerste deel van de avond:

  – Zwangerschapsklachten en ongemakken bezien vanuit Traditionele Chinese Geneeswijze
  – Wat je zelf kunt doen met voeding, beweging, ontspanning, ademhaling
  – Voorbereiden op de bevalling met acupunctuur en Chinese kruiden
  – Wat je zelf kunt doen met acupressuur, moxa, voeding, ontspanning, ademhaling

  In het tweede deel van de avond richten we ons op de nazorg en gaan we praktisch aan de slag:

  – Nazorg na de bevalling bezien vanuit Traditionele Chinese Geneeswijze
  – Mini-workshop acupressuur en moxa therapie

  Dus ervaar je nu klachten, wil je weten wat o.a. acupunctuur jou en je kindje kan brengen in voorbereiding op je bevalling en in de nazorg, nieuwsgierig naar wat je zelf allemaal kan doen of zin in een mini-workshop? Kom dan naar de voorlichtingsavond op 1 februari 2017. De avond start om 19.00 uur en rond 20.30 sluiten we af. De avond is gratis.

  Aanmelden bij Stefanie de Jong-Elst via info@praktijklaogong.nl (vraag je verloskundige naar mijn visitekaartje)

 • 16 januari, 2017 || Valentijnswrap:-)

  Draagdoekmiddag op Valentijnsdag!

  Wil je meer weten over het dragen van je baby of peuter? Ben je benieuwd naar het knopen van een draagdoek en hoe je dat goed kan leren? Wil je eens bekijken welke ergonomische draagzakken er zijn en wat bij jullie past?

  Kom vrijblijvend binnen op Valentijnsdag. Sara Annaert, draagdoek consulent, zit voor je klaar bij ons op de praktijk in Breda. Data: 14 februari 14.00 – 16.00 uur.

 • 12 januari, 2017 || Informatieavond Hypnobirthing 2 februari

  Ben je zwanger en overweeg je om samen met je partner de Cursus HypnoBirthing te volgen? Of zijn jullie je nog aan het oriënteren en willen jullie meer informatie?

  Je bent, met of zonder partner, van harte welkom op de Gratis informatieavond op 2 februari. Je krijgt informatie over HypnoBirthing en over de cursus, jullie doen een ontspanningsoefening en bekijken een filmpje van een HypnoBirthing geboorte. Ben je enthousiast dan kun je hierna samen de 5 avonden durende Bliss Hypnobirthing cursus bij ons op de praktijk volgen.