home > Wat te regelen in je zwangerschap
Featured Page / Article Image

Wat te regelen in je zwangerschap

Er zijn tijdens de zwangerschap enkele dingen die geregeld moeten worden.

Kraamzorg en verzekering

Kraamzorg moet je zelf regelen via je zorgverzekering, het liefst voor de 16e week van de zwangerschap. Als je wil weten wat de kraamzorg doet kijk dan bij kraamperiode.

De kraambureaus waar wij mee samenwerken zijn:

Huisarts en apotheek je zwangerschap melden

Voor je huisarts is het prettig te weten dat je zwanger bent. Deze kan dan rekening houden met de zwangerschap bij bijvoorbeeld voorschrijven van medicatie. Eveneens geldt dit voor de apotheek, ze kunnen dan samen met je bepalen of je bepaalde medicatie nog wel mag gebruiken. 

Erkennen

Wanneer je niet getrouwd bent zal je partner het kindje moeten erkennen om officieel het vaderschap van het kindje op zich te nemen. Bij erkenning ontstaat tussen de vader en het kind een juridische band, ook wel familierechtelijke betrekking genoemd. Hieruit vloeit een onderhoudsplicht voort. Erkennen kan bij de burgerlijke stand van de gemeente en bij een notaris. Wij raden aan dit samen voor de 8e maand van je zwangerschap te regelen. Voor meer informatie kun je terecht bij Gemeente Breda of bij Gemeente Etten Leur. Ben je in verwachting van een tweede kindje dan kun je een document voor erkenning thuis printen en dit meenemen naar de burgerlijke stand bij het aangeven van de baby na de geboorte. Je hoeft dan niet meer samen langs te gaan bij de burgerlijke stand.

Wordt een kind pas na de geboorte erkend, dan krijgt het automatisch de nationaliteit en achternaam van de moeder. Mocht de moeder geen Nederlandse nationaliteit hebben dan dient hier rekening mee gehouden te worden aangezien het kind dan een vreemdeling is. Er moet dan een verblijfsvergunning worden aangevraagd.

Zwangerschapsverlof

Je hebt in Nederland recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je vanaf 4 of 6 weken voor je uitgerekende datum je verlof laten ingaan. Na de bevalling duurt het verlof altijd minstens tien weken, dus ook als je later bevalt. Je werkgever heeft voor de aanvraag van je verlof een zwangerschapsverklaring nodig die we je verstrekken.
Voor overige informatie, rechten en plichten omtrent je zwangerschapsverlof kan je kijken op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook als partner heb je recht op verlof om bij de bevalling te zijn. Bovendien heb je recht op kort verlof voor de tijd die nodig is om geboorteaangifte te kunnen doen bij de Burgerlijke Stand. Kijk hiervoor ook op de site van van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of vraag naar de regels die door je werkgever worden gehanteerd.

Kinderopvang

Als je na je zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken, is het belangrijk dat je goede kinderopvang hebt geregeld. Kinderopvang is er in vele soorten en maten: het kinderdagverblijf, een vaste oppas of gastouderopvang. Kies zelf welke vorm het beste bij je gezinssituatie past en wacht niet te lang met het regelen van de opvang, aangezien er een wachtlijst kan bestaan.

Kraampakket

Voor je bevalling heb je een kraampakket nodig. De meeste mensen krijgen een kraampakket van de verzekering thuisgestuurd rond 30-34 weken. Voor degenen die dit kraampakket niet krijgen moeten dit zelf samenstellen via de drogist of kant en klaar aanschaffen bij bijvoorbeeld Prenatal.