40 weken zwanger.. maar nog geen baby!
Negen maanden zwanger, de kinderkamer staat klaar, het aftellen is begonnen. Wanneer zal je kindje geboren worden?
Het naderen van de uitgerekende datum brengt soms wat spanning met zich mee, de dag dat je ‘hoort’ te bevallen komt immers steeds dichterbij. Toch bevalt slechts 5% op deze uitgerekende dag. Eigenlijk kan er dus beter uitgegaan worden van een uitgerekende periode, want elke dag tussen de 37 en de 42 weken is op tijd! Pas wanneer je de 42 weken voorbij gaat, spreken we van ‘over tijd’, ook wel serotiniteit genoemd. Slechts 6% wordt daadwerkelijk serotien en is na 42 weken nog niet bevallen (KNOV, 2015). De kans dat je spontaan en op tijd bevalt is dus erg groot! De uitgerekende datum geeft enkel aan wanneer de 40 weken voorbij zijn, niet de datum waarop je zal bevallen. Het is dus volledig normaal om later te bevallen dan de uitgerekende datum!
Feiten op een rij:
- De meeste baby’s zijn voldragen tussen de 37 en 42 weken.
- Ongeveer 5% van alle baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum
- 80% van de vrouwen bevalt voor de 41 weken
- De meeste vrouwen bevallen tussen de 40 en de 41 weken
- De gemiddelde zwangerschapsduur van een eerste zwangerschap is 40 weken en 5 dagen
- De gemiddelde zwangerschapsduur van een volgende zwangerschap is 40 weken en 3 dagen
Rond je uitgerekende datum bespreken we op het spreekuur jullie wensen over de vervolgstappen als je bevalling nog even op zich laat wachten. De ene wil wachten op een spontane bevalling terwijl de ander liever zo snel mogelijk wil bevallen. Wij kijken graag naar jullie situatie en zullen samen zoeken naar een voor jou best passend beleid. Iedereen is namelijk anders!
Wat als je de uitgerekende datum bent gepasseerd?
Rond de 41 weken kom je in aanmerking voor een controle in het Amphia. Dit noemen we een ‘controle naderende serotiniteit’. Bij deze controle krijg je een CTG (een hartfilmpje van de baby), een echo om te kijken of er voldoende vruchtwater is en een gesprek over de mogelijkheid tot inleiden. Zijn de controles goed dan is er geen medische reden om de bevalling direct in te leiden. Je krijgt tijdens het gesprek de informatie over de verschillen tussen inleiden en de bevalling afwachten. Dit omdat risico’s ten aanzien van jouw bevalling en de gezondheid van de baby iets toenemen na de 41 weken zwangerschap. Deze verschillen zijn klein, maar om deze reden krijg je de optie om te kiezen voor een inleiding tussen de 41 en 42 weken zwangerschap. Tijdens dit gesprek krijg je te horen wat de voor- en nadelen zijn van zowel afwachten als inleiden.
Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van inleiden en afwachten, dan kun je hier de keuzekaart ‘keuzemogelijkheden na 41 weken zwangerschap’ bekijken.
Kies je na de controle in het Amphia voor een inleiding dan zullen ze een inwendig onderzoek doen en hierna samen met jullie een afspraak maken voor de inleiding. Je krijgt informatie mee over het inleiden van de bevalling. Heel soms voelt de baarmoedermond zeer gunstig aan met 2-3 cm ontsluiting en kunnen we, na overleg met de gynaecoloog, in sommige gevallen ook thuis of in het ziekenhuis de vliezen breken om zo de bevalling op gang te brengen. Meestal wordt dit gedaan de dag voordat de inleiding gepland staat.
Kies je na de controle niet voor inleiden maar voor afwachten en wil je de kans op een spontane bevalling vergroten dan bieden we jullie aan om te strippen rond 41 weken. Strippen kan ook tijdens het inwendige onderzoek bij de ‘controle naderende serotiniteit’.
Lees hierover meer in de volgende blog.
Na 42 weken zwangerschap nemen de risico’s toe en spreekt men van een medische indicatie. Het advies is om bij 42 weken te kiezen voor een inleiding. Hiervoor verwijzen we jullie naar het Amphia ziekenhuis. Mochten jouw wensen anders zijn, bespreek die dan met ons en de zorgverlener in het ziekenhuis.
Hebben jullie na aanleiding van deze informatie nog vragen, stel ze dan uiteraard gerust aan ons.