home > Actueel
Featured Page / Article Image

AL HET NIEUWS VAN MEANDER

 • 2 juni, 2021 || Uitval in de praktijk

  Vanwege onverwachte ziekte en uitval hebben we op dit moment een extra collega in de praktijk.
  Thessa is al bekend als verloskundige in de regio en gaat ons de komende periode ondersteunen om te zorgen dat we goed voor jullie en onszelf kunnen blijven zorgen. Hieronder stelt ze zich nog even voor:

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Mijn naam is Thessa van Dongen. Ik ben verloskundige en woonachtig in Made. De komende weken ga ik aan de slag als
  waarneemster bij de Meander. Jullie kunnen mij tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling of
  het kraambed. Vol enthousiasme kijk ik ernaar uit om jullie te mogen begeleiden!
  Hopelijk tot snel!

  Groetjes,
  Thessa

 • 19 mei, 2021 || CORONA Versoepelingen

  Graag laten we jullie weten dat ook Verloskundigen in Nederland mogen versoepelen!

  Vanaf 19 mei 2021 verschuift het huidige risiconiveau op de KNOV-routekaart van ‘zeer ernstig’ naar het niveau ‘ernstig’. Gezien het snelle aantal dalingen in de besmettingen en ziekenhuisopnames is de verwachting dat er op korte termijn nog meer versoepelingen volgen.

  De belangrijkste versoepeling is dat partners weer mee mogen naar de controles op de praktijk. We vragen jullie wel een mondmasker te dragen en nog niet in de wachtkamer te gaan zitten als nog een ander stel zit te wachten.
  Per controle mag je twee huisgenoten meenemen. Je oudere kind is dus ook weer welkom. We zullen wat speelgoed in de wachtkamer neerzetten. Heb je geen (betrokken) partner dan is een andere begeleider meenemen naar de controle.

  Heb je een controle bij de gynaecoloog dan mag je partner helaas nog niet mee. Het Amphia voert wel de volgende versoepelingen door: Broertje/zusje mag wel op de kraamafdeling komen kijken en grootouders zijn ook weer welkom. Volg de instructies van de afdeling en houdt afstand. Bij de bevalling mag er een extra persoon aanwezig zijn. Geboortefotograaf, je bevalmaatje, een doula of gewoon je moeder. Zonder klachten en liefst 1,5 meter afstand van ons mogen ze bij jullie grote moment aanwezig zijn!

  Zodra ook meer versoepelingen doorgevoerd worden zullen we je dit laten weten.

   

  Tips voor aanstaande vaders: zó bereid je je optimaal voor!

 • || Stagiaire Janine

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Ik ben Janine Voordendag (21)en ik ben 4e jaars verloskundige in opleiding aan de Verloskunde Academie Rotterdam.

  Vanaf 17 mei t/m 2 juli zal ik mijn laatste eindstage lopen bij verloskundigenpraktijk Meander. Wellicht kennen jullie me al want in november en december heb ik al stage gelopen bij Meander.

  Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij jullie persoonlijke wensen in zowel de zwangerschap, bevalling als in de kraamtijd. Ik heb dan ook ontzettend veel zin in deze stageperiode en ik kijk er naar uit om jullie (opnieuw) te mogen leren kennen.

  Janine VoordendagMocht je bezwaar hebben tegen mijn aanwezigheid bij de controles en/of de bevalling, dan kun je dat uiteraard altijd aangeven bij de verloskundigen.

  Graag tot snel!

  Met vriendelijke groet,

  Janine Voordendag

   

   

   

 • 11 mei, 2021 || CORONA VACCINATIE?

  We krijgen veel vragen over het Corona Vaccin voor zwangeren tijdens de spreekuren…
  Wat is ons advies? Wat zou jij doen? Wat zijn de ervaringen?Omdat het vaccin nieuw is en er elke dag gegevens bijkomen weten ook wij niet alles. Gelukkig is Vroedvrouw Margot wel heel proactief en zocht op wat de huidige stand van zaken is voor Nederland. Ze geeft je eerlijke en volledige informatie over de verschillende merken vaccins en de korte en lange termijn gevolgen voor zover die bekend zijn.
  Verder kun je je ook informeren op de website van de verloskundige.nl
  Op de voorpagina staat informatie over corona en bij nieuws staat een keuze hulp.
 • 26 april, 2021 || Corona Vaccinatie voor zwangeren

  Ben je zwanger? Dan kun je je ook veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna.

  Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft dit standpunt herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen. Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

  De werkgroep bestaat uit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiëntenfederatie Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG). Heb je vragen dan kun je hier meer lezen over coronavaccinatie en zwangerschap. 

  Update standpunt Vaccinatie COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed

 • 19 april, 2021 || Coaching in Praktijk Meander

  Op 7 mei rond ik (Marieke) de coaching-opleiding af. Nu was ik al coach maar ben daarna meer de trainer/docent kant opgegaan en heb het persoonlijke coachen een beetje laten versloffen. Dit stukje individueel coachen heb ik afgelopen maanden met 6 andere enthousiaste verloskundigen in een cursus geleerd.

  De maand mei en juni blijf ik nog wat oefenen en zal ik het coachen gratis aanbieden. Mocht je dus graag een coachinggesprek willen dan mag je daar tijdens het spreekuur gerust naar vragen. Ik maak dan een aparte afspraak met je. Vanaf juli zal ik kosten in rekening brengen. Soms vergoedt de zorgverzekeraar (een deel) van deze kosten.

  Coöperatief coachen - Wim Jurg

 • 31 maart, 2021 || Online Zwangerschapsinformatieavond vanaf 20 weken

  Tijdens deze avond kom je als ouders alles te weten over het laatste termijn van je zwangerschap. Hierbij weet je wat je kunt verwachten en welke kwaaltjes erbij komen kijken. Ook worden er allerlei handige tips gegeven om je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten verlopen!

  Het bedrijf Remedica verzorgt deze avond, ze zijn gespecialiseerd in het geven van gezondheidsvoorlichting. Ze kunnen deze avond gratis verzorgen door niet storende productplacement.

  Datum: 29 april en 17 juni

  Tijd: 19.00- ongeveer 20.30

  Aanmelden per mail, dan krijg een dag vooraf de zoom link.

 • 30 maart, 2021 || Online Borstvoedingscursus

  Omdat Corona maar doorgaat mogen wij nog steeds niet onze Meander Borstvoedingsavonden organiseren. Maar we willen jullie wel graag zo compleet mogelijk voorlichten over borstvoeding. Daarom hebben we een gratis online borstvoedingscursus georganiseerd voor iedereen die nog twijfelt of ze wel borstvoeding wil gaan geven en voor iedereen die zich goed voor wil bereiden. Kortom, alles over borstvoeding komt langs! En omdat de cursus in de avond is is de kans groot dat jullie samen kunnen kijken, gewoon thuis op je eigen bank:-)
  De borstvoedingsavond kan dit gratis doordat ze gesponsord worden door grote bedrijven. Bijvoorbeeld Philips. Als ze het over kolven hebben wordt bijvoorbeeld de kolf van Philips getoond.

  De avonden zijn gepland op 8 april, 27 mei en 8 juli van 19.00 – 20.30 uur. Je kan jezelf tijdens de controle opgeven of even een mail sturen naar de praktijk. Je ontvangt de dag zelf een Zoomlink.

  Voelt borstvoeding geven irritant? Dat heet breastfeeding agitation (en dit is wat helpt) - Kiind

 • 22 maart, 2021 || Webinar: Vaccinatie van je baby

  Op maandag 29 maart organiseert Jong JGZ een live webinar voor (aanstaande) ouders over kindervaccinaties.
  Het komt regelmatig voor dat ouders vragen of twijfels hebben over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Tijdens dit webinar geven een jeugdarts en jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau hen meer informatie en antwoord op hun vragen.
  Bijvoorbeeld over waarom we vaccineren, de meest voorkomende bijwerkingen en hoe je tot een keuze voor vaccineren komt. Zo zijn aanstaande ouders al geïnformeerd als ze naar het consultatiebureau komen of kunnen ze de keuze maken die bij hen past.

  Voor meer info & aanmelden gaat men naar www.jongjgz.nl/webinar.

 • 15 maart, 2021 || Student Jamie

  Hallo!

  Mijn naam is Jamie Bal, 30 jaar oud en derdejaars verloskunde student aan de Hogeschool Rotterdam. Hiervoor heb ik dramatherapie gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Pas enkele werkjaren later kwam ik er achter waar echt mijn passie lag! Verloskunde! Het natuurlijke proces van de groei van nieuw leven interesseert mij enorm, maar ook de omgang met de aanstaande moeders en hun omgeving.

  Ik heb de vorige twee studiejaren al een aantal stages mogen lopen, waarvan één week bij verloskundigenpraktijk Meander. Ik ben dan ook erg blij dat ik dit jaar voor 7 weken mag komen van 15-3 t/m 30-4. Dit houdt concreet in dat jullie mij tegen kunnen komen tijdens de spreekuren, bevalling en/of kraambed. Ik hoop dat jullie geen problemen hebben met mijn aanwezigheid, maar mocht dit wel zo zijn, kunnen jullie dit uiteraard aangeven bij jullie vertrouwde verloskundigen!

  Ik heb erg veel zin in mijn stage en zie er dan ook naar uit om jullie te ontmoeten.

  Hopelijk tot snel! Jamie Bal 

 • 9 maart, 2021 || Vacature

  Wil jij werken in onze leuke praktijk?

  We zijn op zoek naar een fijne, kundige en leuke assistente voor het zwangerschapsverlof van assistente Tessa en de vakantie van Marlous.

  Wat ga je doen?
  Als praktijkassistente bij onze verloskundigenpraktijk ben je het eerste aanspreekpunt. Met jouw goede communicatieve vaardigheden sta je cliënten telefonisch te woord, beantwoord je vragen en plan je afspraken in. Ook ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie en dossiers.

  Interesse? 

  Lees de hele vacature: Vacature assistente 2021

  Mail ons en we nemen contact met je op!

 • 22 januari, 2021 || Avondklok

  Lieve zwangeren,

  We krijgen op dit moment veel vragen over de avondklok; onze avondspreekuren worden geannuleerd gedurende deze periode. De assistente neemt met jullie contact op om de afspraak te verzetten.

  Verder heb je een eigen verklaring avondklok nodig als je voor medische zorg tijdens de avondklok naar buiten moet. Download deze alvast, vul hem in, print hem uit en heb hem bij je. Dan hoef je alleen nog maar de datum in te vullen als je voor spoed of voor de bevalling naar het ziekenhuis moet. Denk ook aan mantelzorgers, een oppas oma of opa die bij jullie thuis komt oppassen als jij gaat bevallen, die moeten ook een eigen verklaring hebben. Zij moeten invullen; Kinderoppas bij noodzaak medische zorg ouder. Kinderen hoeven geen eigen verklaring te hebben als ze met jullie of de oppas naar buiten gaan. Een mantelzorger telt trouwens niet mee als bezoek in je eigen huis!

  De zorg van ons gaat uiteraard gewoon door. Wij hebben alles geregeld om jullie 24/7 zorg te kunnen verlenen.

  Website RIVM avondklok

   

 • 19 januari, 2021 || Babykleertjes

  In het kader van duurzaamheid in de Lockdown hebben we tijdelijk mooie tweedehands babykleertjes in de wachtkamer. Er zitten super fijne dingen tussen dus kijk of er wat voor je bij zit en doneer iets in de spaarpot voor het goede doel als je wat meeneemt. We doneren het geld iedere maand aan een ander goed doel. We hebben veel voorraad jongens babykleertjes dus vullen regelmatig aan. Mocht je unisex- of meisjeskleding willen doneren dan mag je ons even een mailtje sturen.

  Voor mensen die niet veel geld hebben voor babykleertjes hebben we pakketjes met kleren (op maat) op aanvraag. Mocht je hiervoor in aanmerking komen dan horen wij dat heel graag.

     
 • 18 januari, 2021 || Zorgkaart Nederland

  Natuurlijk zijn we heel blij als jullie tevreden of zelfs heel blij zijn geweest met onze zorgverlening.

  We vergeten het altijd te vragen bij het afsluiten van onze zorg….. Maar wij zouden heel blij zijn met jullie beoordeling online.
  Dus bij deze het verzoek aan alle (oud) cliënten om ons te beoordelen op Zorgkaartnederland.nl Dit is een landelijke site om zorgverleners en zorginstellingen te beoordelen. Met jullie beoordeling op Zorgkaartnederland.nl zien anderen wat jullie van ons vinden en hoe jullie onze zorgverlening hebben ervaren. Dit maakt het voor anderen weer makkelijker om te zien waar wij voor staan in de zorg. Wij waarderen het enorm als jullie een reactie plaatsen op Zorgkaartnederland.nl,  Je kunt op de site kiezen voor locatie Breda of locatie Etten Leur.

  OMC Zaandam staat op Zorgkaart Nederland - OMC Zaandam | Oogheelkundig Medisch Centrum Zaandam

 • 8 januari, 2021 || Borstvoedingscursus online

  Volg online onze borstvoedingscursus

  Voorheen verzorgden we zelf de borstvoedingscursus, maar vanaf nu werken we hiervoor samen met Remedica: een bedrijf dat gespecialiseerd is in het geven van curssussen voor medische zorginstellingen.

  De eerste online-trainingsavond is op donderdag 21 januari. Deelname is gratis. Tijdens de avond is er aandacht voor het tweede deel van de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

  Als de cursus een succes is, gaan we hem elke paar maanden aanbieden.

  Tijd: 19.00 – 20.30uur

  Aanmelden: Op het spreekuur of per mail. Geef je e-mailadres door, dan ontvang je de zoom meeting uitnodiging.

  Er zijn tijdens de cursus marketing-uitingen te zien van grote bekende merken. Op die manier kunnen we de cursus gratis aanbieden.
 • 18 december, 2020 || Verhuizing locatie Etten Leur

  Phoe op de valreep!

  5 weken geleden hebben wij onverwacht te horen gekregen dat we de locatie in Etten Leur moesten verlaten.
  Ze gaan er grootscheeps verbouwen en na de verbouwing heeft de verhuurder onze ruimte zelf nodig.

  Dus hebben we Etten en Leur afgezocht naar een geschikte locatie om onze zwangeren te ontvangen.
  Na een behoorlijke zoektocht zijn we uitgekomen op Gezondheidsgebouw De Wiek.
  Hierin zitten een aantal huisartsen maar ook de apotheek, een diëtiste, een podotherapeut en de SHL is hier gehuisvest.

  En vanaf volgende week dus ook Verloskundigenpraktijk Meander!

  Vandaag hebben we het contract getekend en volgende week gaan we verhuizen zodat we de week erna spreekuur in De Wiek starten. Omdat het zo kort dag was zijn nog niet alle cliënten op de hoogte. Iedereen kan komende week nog een mail van ons verwachten.

  Gezondheidscentrum
  De Wiek
  Achter de Molen 15
  4873 GW Etten Leur

 • 15 december, 2020 || Corona Maatregelen

  Helaas zijn er in Nederland weer strengere maatregelen tegen Corona. We willen jullie heel graag goede zorg blijven geven en de zorg zo min mogelijk afschalen. Daarom vragen we jullie aandacht voor de nieuwe maatregelen en bestaande maatregelen in onze praktijk en onze regio.

  • Alle controles die gepland staan gaan gewoon door. Wel vragen we jullie alleen naar de controle te komen. Partners zijn welkom bij de eerste controle en het bespreken van de bevalling rond 34 weken. We willen heel graag de partners betrekken. We bieden jullie daarom altijd beeldbellen aan tijdens de controle zodat je partner er ‘op afstand’ bij kan zijn.
  • Mocht je recent een fysieke controle bij de gynaecoloog hebben gehad dan kan het zijn dat we je fysieke controle uitstellen of telefonisch uitvoeren.
  • We werken met een controleschema in de regio waarbij je op controle komt bij 8, 14, 18, 23, 27, 31, 35, 37, 39 en 40 weken zwangerschap met daartussen de standaard echo’s bij een termijn van 11, 20 en 35 weken zwangerschap.
  • Pretecho’s worden door ons geannuleerd en ook pretecho-bureau’s moeten deze diensten stoppen. Pretecho’s vallen niet onder de basiszorg. Wij maken alleen een echo tijdens de intake bij 8 weken zwangerschap en als er een indicatie voor is.
  • Alle bijeenkomsten waarbij meerdere mensen aanwezig zijn als hartjesspreekuur en cursussen blijven geannuleerd.
  • Bij ziekte verzet je afspraak en laat je testen.
  • Was je handen en draag een mondkapje als je de praktijk binnenkomt en weggaat.
  • Neem alleen plaats in de wachtkamer als er niemand zit.
  • Ben je positief getest laat het ons dan weten omwille van juiste registratie van Corona en zwangerschap.
  • We houden de controles op 1,5 meter afstand en dragen zelf ook een mondkapje bij intensief contact binnen de 1,5 meter.
   We hebben een strikter schoonmaak-protocol van de behandelruimte en desinfecteren onze handen na iedere cliënt.
  • Tijdens de poliklinische bevalling mag er geen extra begeleider mee naar het ziekenhuis. Alleen de partner van de vrouw, geen doula, fotograaf of familieleden.
  • Wij komen tijdens de kraamweek 1 a 2 keer langs en bellen om de dag.
  • Focus laat partners tijdens de echo toe maar werken wel met mondkapjes en schermen en verwachten dat cliënten zich ook strikt aan de maatregelen houden.
  • Op de kraamafdeling van het Amphia is geen bezoek toegestaan.
 • 5 december, 2020 || Zorgverzekering voor 2021

  Lieve zwangeren,

  Ook dit jaar hebben wij weer met alle (grote) zorgverzekeraars een contract afgesloten. Dit is echter lastig te zien op de site van vele zorgverzekeraars. Dat komt omdat wij meedoen aan Annature, een van de 8 integrale geboortezorg organisaties waarbij alle geboortezorginstanties in de regio Breda zijn aangesloten. Annature zorgt ervoor dat de contracten voor ons worden geregeld, echter dat contracteren gebeurd in de loop van het jaar. Het kan dus zijn dat je zorgverzekeraar aangeeft dat ze geen contract met Meander of Annature hebben terwijl dit met terugwerkende kracht wel zo is. In 2019 en 2020 waren de contracten er in ieder geval wel.

  Verloskundige zorg valt binnen de basisverzekering. Je hoeft dus niet te rekenen op kosten vanuit ons. De vergoeding voor een zwangerschapscursus, kraamzorg en een poliklinische bevalling kan wel verschillen per verzekeraar en polis. Het loont dus vaak de moeite aan het eind van het jaar goed te bekijken wat je wensen zijn voor het jaar erop en daar je verzekering tijdig op aan te passen.

  Mocht je vragen dan horen we dat graag.

 • 21 oktober, 2020 || Blijf thuis bij klachten!

  Lieve zwangeren,

  Het aantal positief geteste Corona zwangeren neemt snel toe in onze regio. In onze praktijk alleen al zijn dat er 6 afgelopen week.

  Daarom nogmaals het verzoek om je afspraak bij ons, FOCUS en het ziekenhuis af te zeggen bij klachten. Er wordt ruimte gemaakt om, zodra je 24 uur klachtenvrij bent, een nieuwe afspraak te plannen.

  Wij willen jullie echt dringend verzoeken om alleen te komen naar de afspraak. Neem geen kinderen mee en partner is welkom bij de belangrijke gesprekken als intake, echo en uiteraard de bevalling. Het bevalplan bespreken bieden wij inmiddels weer aan via beeldbellen zodat je partner ook hierbij veilig aanwezig kan zijn.

  Tevens het verzoek bij ons te melden als je positief getest bent op Corona in je zwangerschap en tot 6 weken na je bevalling.

  Dit om een juiste registratie te hebben van het aantal zwangeren en onderzoek te kunnen doen welk effect Corona heeft op je zwangerschap en wat een zwangerschap met Corona doet.

  Dank jullie wel.
  Groet, de verloskundigen van Meander.
 • 15 oktober, 2020 || Student verloskunde Janine

  Wij vinden het belangrijk dat verloskunde studenten goed worden opgeleid, daarom hebben wij twee maal per jaar een aantal weken een student in onze praktijk. Zo ook komende periode.

  Wij begeleiden verloskunde studenten van de Nederlandse Academies voor Verloskunde uit Rotterdam en Maastricht. Dit is een HBO opleiding van 4 jaar. Al vanaf het eerste jaar lopen studenten stages in zowel het ziekenhuis als een verloskundigenpraktijk. De studenten die wij begeleiden willen graag zoveel mogelijk werkervaring opdoen.

  Voor jullie betekent dat, dat je tijdens je zwangerschap, je bevalling en de kraamvisites een student kunt tegenkomen. Een student in het vierde jaar zal uiteraard meer handelingen verrichten dan een eerste jaars student. Echter een student zal nooit alleen handelen, wij zijn daar altijd bij aanwezig (eventueel op afstand) als eindverantwoordelijke. Wanneer jullie liever geen begeleiding van een verloskunde student hebben mogen jullie dat natuurlijk aangeven.

  Ook nu tijdens de corona crisis bieden wij een stage plaats aan, op dit moment lijkt het begeleiden van een student niet top prioriteit, echter hebben we elk jaar nieuwe verloskundigen nodig om zieke, zwangere, en met pensioen gaande verloskundigen te vervangen. En daarom juist is het nu belangrijk om in de zomer weer een nieuwe lichting verloskundigen te hebben. Uiteraard volgen wij de strikte regels van onze beroepsvereniging de KNOV en het RIVM met betrekking tot het begeleiden van Janine.

  Janine komt van 26 oktober tot en met 11 december bij ons stage lopen en stelt zich hieronder voor:

   

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Ik ben Janine Voordendag (21) en ik ben 4e jaars verloskundige in opleiding aan de Verloskunde Academie Rotterdam. Vanaf 26 oktober t/m 11 december zal ik stage lopen in de Verloskundigenpraktijk Meander. Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij jullie persoonlijke wensen in zowel de zwangerschap, bevalling als in het kraambed. Ik heb dan ook ontzettend veel zin in deze stageperiode en ik kijk er naar uit om jullie te mogen leren kennen. Mocht je bezwaar hebben tegen mijn aanwezigheid bij de controles en/of de bevalling, dan kun je dat uiteraard altijd aangeven bij de verloskundigen.

  Graag tot snel!

  Met vriendelijke Groet, Janine Voordendag