home > Actueel
Featured Page / Article Image

AL HET NIEUWS VAN MEANDER

 • 14 september, 2021 || Borstvoedingsinfoavonden

  We willen jullie graag zo compleet mogelijk voorlichten over borstvoeding. Daarom hebben we een gratis online borstvoedingscursus georganiseerd voor iedereen die nog twijfelt of ze wel borstvoeding wil gaan geven en voor iedereen die zich goed voor wil bereiden. Kortom, alles over borstvoeding komt langs! En omdat de cursus in de avond is is de kans groot dat jullie samen kunnen kijken, gewoon thuis op je eigen bank:-) Ook vriendinnen die niet bij ons in de praktijk zijn kunnen gebruik maken van deze link.
  De borstvoedingsavond kan dit gratis doordat ze gesponsord worden door grote bedrijven. Bijvoorbeeld Philips. Als ze het over kolven hebben wordt bijvoorbeeld de kolf van Philips getoond.

  De avonden zijn gepland op 30 september, 11 november, 23 december en 3 februari 2022 van 19.30 – 21 uur. Je kan jezelf tijdens de controle opgeven of even een mail sturen naar de praktijk. Je ontvangt de dag zelf een Zoomlink. Als je je email adres doorgeeft dan zorgen we ervoor dat je ook nog een mail met info over borstvoeding toegestuurd krijgt.

 • 16 augustus, 2021 || Coaching

  Wat is coachen leuk!

  Ik (Marieke) heb laatst weer een aantal coachgesprekken gehad met cliënten en erna denk ik elke keer weer: Wat is coachen leuk!
  Elke keer weer gaan mensen lichter en positiever naar huis dan toen ze binnenkwamen. Hoe fijn is het om mensen te zien groeien, door de inzichten die ze zelf opdoen tijdens de gesprekken. Ze leren beter omgaan met hun emoties en gedachten en ze vergroten hun zelfvertrouwen. En dat alleen door een coachgesprek. Ik wil er meer van!

  Dus mocht je na de vakantie graag een coachgesprek willen dan kun je je aanmelden bij de assistente. Ik neem dan contact met je op om een datum en tijd af te spreken. Voorlopig doe ik het nog voor een gereduceerd tarief van 45 euro.

  Coaching, wat is dat?

  Allereerst is het een vertrouwelijk gesprek, in een rustige en ontspannen sfeer. Er is alle ruimte en tijd voor jou en alles wat je bezighoudt. De coach stelt vragen en dat helpt je om meer inzicht te verkrijgen in je eigen gedachten en patronen rondom jouw coachvraag. Daarnaast reikt de coach hulpmiddelen aan, waarmee jij je eigen wijsheid, kracht en innerlijke rust kunt vinden. De gesprekken zijn gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen. Je leert hoe je kunt omgaan met gedachten en emoties. Je leert ook, dat je daar zelf veel invloed op kunt uitoefenen.

  Een coachvraag is een vraag of een probleem waar je in je dagelijks leven last van hebt. Je zou ook kunnen zeggen: iets dat niet werkt in jouw leven. Enkele voorbeelden van coachvragen:

  ●Ik durf op mijn werk niet goed mijn grenzen aan te geven, hoe kan ik dit verbeteren?
  ●Ik ben bang voor de bevalling, ik zou wel een keizersnede willen, maar eigenlijk vind ik dat ook geen oplossing.
  ●Ik ben erg perfectionistisch, ik zou wel wat meer willen ontspannen zonder dat mijn resultaten daaronder lijden.
  ●Ik ben bang voor naalden
  ●Ik heb last van boze buien en prikkelbaarheid
  ●Ik slaap slecht door piekeren
  ●Ik kan niet genieten, ook al gaat het nu best goed met mijn zwangerschap
  ●Ik heb het idee dat mijn emoties me overkomen en dat ik geen invloed heb op mijn gevoelens
  ●Ik heb een traumatische bevalling meegemaakt en daar heb ik last van
  ●Ik heb te maken (gehad) met verlies of sterfte en ik heb daar hulp bij nodig
  ●Ik wil graag tips en ondersteuning voor de communicatie die ik heb met mijn partner of kind

  De lijst is slechts een greep uit alle thema’s die je met mij kunt bespreken. Je kunt bij mij terecht met angst, reëel en irreëel. Rouwverwerking, communicatie, verdriet en emoties. Emoties die niet voor je werken, zoals boosheid of frustratie, kunnen we onderzoeken en je kunt leren hoe je die kunt ombuigen. Je kunt bij mij terecht met onzekerheid, faalangst, prestatiedruk, perfectionisme en stress

   

 • 5 augustus, 2021 || 13 weken echo

  Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren een 13 weken echo aangeboden. Een 13 weken echo, die plaatsvindt tussen de 12+3 en 14+3 weken is een medische echo die kijkt naar de lichamelijke afwijkingen bij jullie baby. Het gaat eigenlijk hetzelfde als de 20 weken echo. De baby is echter nog niet zo groot maar ernstige afwijkingen kun je soms al wel zien. Is er een afwijking te zien bij de 13 weken echo dan mag je kiezen voor vervolgonderzoek.
  De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke studie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze echo.
  Tijdens de eerste controle op de praktijk bespreken we alle onderzoeken die je kunt laten doen tijdens je zwangerschap. Of je in aanmerking komt voor de 13 weken echo bespreken we tijdens de eerste of 2e controle. Wil je nu alvast meer weten? Lees je gerust goed in op www.pns.nl/13-wekenecho
 • 22 juli, 2021 || Zwangerschapsinformatie avond vanaf 20 weken

  Tijdens deze avond kom je als ouders alles te weten over het laatste termijn van je zwangerschap. Hierbij weet je wat je kunt verwachten en welke kwaaltjes erbij komen kijken. Ook worden er allerlei handige tips gegeven om je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten verlopen!

  Het bedrijf Remedica verzorgt deze avond, ze zijn gespecialiseerd in het geven van gezondheidsvoorlichting. Ze kunnen deze avond gratis verzorgen door niet storende productplacement.

  Data: 29 juli, 9 september, 21 oktober, 2 december, 13 januari 2022 en 24 februari 2022

  Tijd: 19.30- ongeveer 21.00 u

  Aanmelden per mail, dan krijg een dag vooraf de zoom link.

  De zoom link voor 29 juli: https://zoom.us/meeting/register/tJcsdeiurDgpH9cqG5XO8k0ukmd6lTjQhY4u

 • 20 juli, 2021 || Zomerwaarneming

  Eens in de zoveel tijd gaan ook verloskundigen op vakantie, naar een bijscholing of zijn we zelf een keer ziek of zwanger!
  Voor dit soort opvang hebben wij gelukkig goede waarneming geregeld. Dat betekent dat bij ziekte, vakantie of congressen wij een verloskundige hebben die tijdelijk onze werkzaamheden overneemt.

  Op dit moment werkt Janine Voordendag als waarneemster in onze praktijk in de vakantieperiode. Janine heeft al twee keer stage bij ons gelopen en kent onze manier van werken goed. Ze vervangt Femke, Marieke en Arzola in hun vakanties. Omdat we net niet uitkwam met verdeling van dagen en overlap vakanties werkt Thessa van Dongen een enkele dienst en spreekuur in de zomer. Thessa werkt voor meerdere praktijken in Breda en omstreken en is daardoor goed bekend met alle regionale zorg afspraken en met het ziekenhuis.

  JANINE VOORDENDAG                                THESSA VAN DONGEN

  Verloskundige JanineVerloskundige Thessa

 • 2 juli, 2021 || ZWANGER EN VACCINATIE TEGEN CORONA

  Je bent zwanger en je krijgt een uitnodiging voor een corona vaccinatie. Weet jij al wat je gaat doen nu je zwanger bent? Deze informatiekaart helpt je bij het maken van je keuze of je je wilt laten vaccineren. Ook kun je met deze informatiekaart makkelijker met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog praten over de vaccinatie. Wij hebben ze geprint klaarliggen en geven je indien gewenst er een tijdens de controle. NB: in de foto staat slechts een klein stukje van de informatiekaart. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

  Zwanger vaccinatie

 • 28 juni, 2021 || Corona versoepelingen

  In de praktijk hoef je geen mondkapje meer op. Je mag samen met je partner en kindje op controle komen. Probeer wel 1,5 meter afstand van ons te houden. Onderzoeken wij je binnen de 1,5 meter dan kan het zijn dat we je vragen een mondmasker te dragen als het onderzoek wat langer duurt. Uiteraard dragen wij er dan ook een.

  Bij klachten of als je in quarantaine zit verzoeken we je wel nog steeds om je afspraak te verzetten. We zullen nadat je klachten vrij bent snel een plekje voor je maken.

  Ben je zelf of is je baby na je bevalling opgenomen? Vanaf zaterdag 26 juni 2021 zijn er geen maatregelen meer voor het bezoeken van een patiént die is opgenomen. Op de pagina bezoektijden kunt u zien wanneer u iemand kunt bezoeken. Bevallen met een extra persoon naast je partner mocht gelukkig al.

   

 • 22 juni, 2021 || Amphia Langendijk gaat sluiten

  Per 1 juli is het niet meer mogelijk om in het Amphia Langendijk bloed te laten prikken. Dus voor de NIPT test en de OGTT kun je terecht bij Amphia Molengracht (Breda) en Amphia Pasteurlaan (Oosterhout).

  Tevens stopt Focus in Amphia Langendijk per 16 juli. Alle echo’s vinden dan plaats op de andere locaties van Focus.

 • 2 juni, 2021 || Uitval in de praktijk

  Vanwege onverwachte ziekte en uitval hebben we op dit moment een extra collega in de praktijk.
  Thessa is al bekend als verloskundige in de regio en gaat ons de komende periode ondersteunen om te zorgen dat we goed voor jullie en onszelf kunnen blijven zorgen. Hieronder stelt ze zich nog even voor:

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Mijn naam is Thessa van Dongen. Ik ben verloskundige en woonachtig in Made. De komende weken ga ik aan de slag als waarneemster bij de Meander. Jullie kunnen mij tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling of het kraambed. Vol enthousiasme kijk ik ernaar uit om jullie te mogen begeleiden!
  Hopelijk tot snel!

  Groetjes,
  Thessa

  Verloskundige Thessa
 • 19 mei, 2021 || CORONA Versoepelingen

  Graag laten we jullie weten dat ook Verloskundigen in Nederland mogen versoepelen!

  Vanaf 19 mei 2021 verschuift het huidige risiconiveau op de KNOV-routekaart van ‘zeer ernstig’ naar het niveau ‘ernstig’. Gezien het snelle aantal dalingen in de besmettingen en ziekenhuisopnames is de verwachting dat er op korte termijn nog meer versoepelingen volgen.

  De belangrijkste versoepeling is dat partners weer mee mogen naar de controles op de praktijk. We vragen jullie wel een mondmasker te dragen en nog niet in de wachtkamer te gaan zitten als nog een ander stel zit te wachten.
  Per controle mag je twee huisgenoten meenemen. Je oudere kind is dus ook weer welkom. We zullen wat speelgoed in de wachtkamer neerzetten. Heb je geen (betrokken) partner dan is een andere begeleider meenemen naar de controle.

  Heb je een controle bij de gynaecoloog dan mag je partner helaas nog niet mee. Het Amphia voert wel de volgende versoepelingen door: Broertje/zusje mag wel op de kraamafdeling komen kijken en grootouders zijn ook weer welkom. Volg de instructies van de afdeling en houdt afstand. Bij de bevalling mag er een extra persoon aanwezig zijn. Geboortefotograaf, je bevalmaatje, een doula of gewoon je moeder. Zonder klachten en liefst 1,5 meter afstand van ons mogen ze bij jullie grote moment aanwezig zijn!

  Zodra ook meer versoepelingen doorgevoerd worden zullen we je dit laten weten.

   

  Tips voor aanstaande vaders: zó bereid je je optimaal voor!

 • || Stagiaire Janine

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Ik ben Janine Voordendag (21)en ik ben 4e jaars verloskundige in opleiding aan de Verloskunde Academie Rotterdam.

  Vanaf 17 mei t/m 2 juli zal ik mijn laatste eindstage lopen bij verloskundigenpraktijk Meander. Wellicht kennen jullie me al want in november en december heb ik al stage gelopen bij Meander.

  Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij jullie persoonlijke wensen in zowel de zwangerschap, bevalling als in de kraamtijd. Ik heb dan ook ontzettend veel zin in deze stageperiode en ik kijk er naar uit om jullie (opnieuw) te mogen leren kennen.

  Janine VoordendagMocht je bezwaar hebben tegen mijn aanwezigheid bij de controles en/of de bevalling, dan kun je dat uiteraard altijd aangeven bij de verloskundigen.

  Graag tot snel!

  Met vriendelijke groet,

  Janine Voordendag

   

   

   

 • 11 mei, 2021 || CORONA VACCINATIE?

  We krijgen veel vragen over het corona vaccin voor zwangeren tijdens de spreekuren…
  Wat is ons advies? Wat zou jij doen? Wat zijn de ervaringen? Omdat het vaccin nieuw is en er elke dag gegevens bijkomen weten ook wij niet alles. Gelukkig is Vroedvrouw Margot wel heel proactief en zocht op wat de huidige stand van zaken is voor Nederland. Ze geeft je eerlijke en volledige informatie over de verschillende merken vaccins en de korte en lange termijn gevolgen voor zover die bekend zijn. Wil jij je beter informeren bekijk dan zeker haar website!
  Verder kun je je ook informeren op de website van de verloskundige.nl. Op de voorpagina staat informatie over corona en bij nieuws staat een keuzehulp.
 • 26 april, 2021 || Corona Vaccinatie voor zwangeren

  Ben je zwanger? Dan kun je je ook veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna.

  Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft dit standpunt herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen. Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

  De werkgroep bestaat uit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiënten federatie Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG). Heb je vragen dan kun je hier en hier meer lezen over coronavaccinatie en zwangerschap.

   

 • 19 april, 2021 || Coaching in Praktijk Meander

  Op 7 mei rond ik (Marieke) de coaching-opleiding af. Nu was ik al coach maar ben daarna meer de trainer/docent kant opgegaan en heb het persoonlijke coachen een beetje laten versloffen. Dit stukje individueel coachen heb ik afgelopen maanden met 6 andere enthousiaste verloskundigen in een cursus geleerd.

  De maand mei en juni blijf ik nog wat oefenen en zal ik het coachen gratis aanbieden. Mocht je dus graag een coachinggesprek willen dan mag je daar tijdens het spreekuur gerust naar vragen. Ik maak dan een aparte afspraak met je. Vanaf juli zal ik kosten in rekening brengen. Soms vergoedt de zorgverzekeraar (een deel) van deze kosten.

  Coöperatief coachen - Wim Jurg

 • 31 maart, 2021 || Online Zwangerschapsinformatieavond vanaf 20 weken

  Tijdens deze avond kom je als ouders alles te weten over het laatste termijn van je zwangerschap. Hierbij weet je wat je kunt verwachten en welke kwaaltjes erbij komen kijken. Ook worden er allerlei handige tips gegeven om je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten verlopen!

  Het bedrijf Remedica verzorgt deze avond, ze zijn gespecialiseerd in het geven van gezondheidsvoorlichting. Ze kunnen deze avond gratis verzorgen door niet storende productplacement.

  Datum: 29 april en 17 juni

  Tijd: 19.00- ongeveer 20.30

  Aanmelden per mail, dan krijg een dag vooraf de zoom link.

 • 30 maart, 2021 || Online Borstvoedingscursus

  Omdat Corona maar doorgaat mogen wij nog steeds niet onze Meander Borstvoedingsavonden organiseren. Maar we willen jullie wel graag zo compleet mogelijk voorlichten over borstvoeding. Daarom hebben we een gratis online borstvoedingscursus georganiseerd voor iedereen die nog twijfelt of ze wel borstvoeding wil gaan geven en voor iedereen die zich goed voor wil bereiden. Kortom, alles over borstvoeding komt langs! En omdat de cursus in de avond is is de kans groot dat jullie samen kunnen kijken, gewoon thuis op je eigen bank:-)
  De borstvoedingsavond kan dit gratis doordat ze gesponsord worden door grote bedrijven. Bijvoorbeeld Philips. Als ze het over kolven hebben wordt bijvoorbeeld de kolf van Philips getoond.

  De avonden zijn gepland op 8 april, 27 mei en 8 juli van 19.00 – 20.30 uur. Je kan jezelf tijdens de controle opgeven of even een mail sturen naar de praktijk. Je ontvangt de dag zelf een Zoomlink.

  Voelt borstvoeding geven irritant? Dat heet breastfeeding agitation (en dit is wat helpt) - Kiind

 • 22 maart, 2021 || Webinar: Vaccinatie van je baby

  Op maandag 29 maart organiseert Jong JGZ een live webinar voor (aanstaande) ouders over kindervaccinaties.
  Het komt regelmatig voor dat ouders vragen of twijfels hebben over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Tijdens dit webinar geven een jeugdarts en jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau hen meer informatie en antwoord op hun vragen.
  Bijvoorbeeld over waarom we vaccineren, de meest voorkomende bijwerkingen en hoe je tot een keuze voor vaccineren komt. Zo zijn aanstaande ouders al geïnformeerd als ze naar het consultatiebureau komen of kunnen ze de keuze maken die bij hen past.

  Voor meer info & aanmelden ga je naar het webinar.

 • 15 maart, 2021 || Student Jamie

  Hallo!

  Mijn naam is Jamie Bal, 30 jaar oud en derdejaars verloskunde student aan de Hogeschool Rotterdam. Hiervoor heb ik dramatherapie gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Pas enkele werkjaren later kwam ik er achter waar echt mijn passie lag! Verloskunde! Het natuurlijke proces van de groei van nieuw leven interesseert mij enorm, maar ook de omgang met de aanstaande moeders en hun omgeving.

  Ik heb de vorige twee studiejaren al een aantal stages mogen lopen, waarvan één week bij verloskundigenpraktijk Meander. Ik ben dan ook erg blij dat ik dit jaar voor 7 weken mag komen van 15-3 t/m 30-4. Dit houdt concreet in dat jullie mij tegen kunnen komen tijdens de spreekuren, bevalling en/of kraambed. Ik hoop dat jullie geen problemen hebben met mijn aanwezigheid, maar mocht dit wel zo zijn, kunnen jullie dit uiteraard aangeven bij jullie vertrouwde verloskundigen!

  Ik heb erg veel zin in mijn stage en zie er dan ook naar uit om jullie te ontmoeten.

  Hopelijk tot snel! Jamie Bal 

 • 22 januari, 2021 || Avondklok

  Lieve zwangeren,

  We krijgen op dit moment veel vragen over de avondklok; onze avondspreekuren worden geannuleerd gedurende deze periode. De assistente neemt met jullie contact op om de afspraak te verzetten.

  Verder heb je een eigen verklaring avondklok nodig als je voor medische zorg tijdens de avondklok naar buiten moet. Download deze alvast, vul hem in, print hem uit en heb hem bij je. Dan hoef je alleen nog maar de datum in te vullen als je voor spoed of voor de bevalling naar het ziekenhuis moet. Denk ook aan mantelzorgers, een oppas oma of opa die bij jullie thuis komt oppassen als jij gaat bevallen, die moeten ook een eigen verklaring hebben. Zij moeten invullen; Kinderoppas bij noodzaak medische zorg ouder. Kinderen hoeven geen eigen verklaring te hebben als ze met jullie of de oppas naar buiten gaan. Een mantelzorger telt trouwens niet mee als bezoek in je eigen huis!

  De zorg van ons gaat uiteraard gewoon door. Wij hebben alles geregeld om jullie 24/7 zorg te kunnen verlenen.

  Website RIVM avondklok

   

 • 19 januari, 2021 || Babykleertjes

  In het kader van duurzaamheid in de Lockdown hebben we tijdelijk mooie tweedehands babykleertjes in de wachtkamer. Er zitten super fijne dingen tussen dus kijk of er wat voor je bij zit en doneer iets in de spaarpot voor het goede doel als je wat meeneemt. We doneren het geld iedere maand aan een ander goed doel. We hebben veel voorraad jongens babykleertjes dus vullen regelmatig aan. Mocht je unisex- of meisjeskleding willen doneren dan mag je ons even een mailtje sturen.

  Voor mensen die niet veel geld hebben voor babykleertjes hebben we pakketjes met kleren (op maat) op aanvraag. Mocht je hiervoor in aanmerking komen dan horen wij dat heel graag.