home > Actueel
Featured Page / Article Image

AL HET NIEUWS VAN MEANDER

 • 13 november, 2021 || Gratis screening voor baby en moeder na de bevalling

  Vanaf december starten we weer met het aanbieden van een gratis screening voor osteopathie i.o. & natuurgeneeskunde voor jezelf of je pasgeboren baby.

  Deze screenings worden gegeven door Maaike Remmerswaal, praktijk Inzicht in Beweging en worden gegeven op de praktijk van Meander, Seeligsingel 2 in Breda. Data zijn: 9 december, 30 december, 13 januari en 27 januari. Deze screenings zijn uitsluitend voor cliënten van Verloskundigenpraktijk Meander.

  Via deze link naar de agenda kun je een screening inplannen.

  Voor vragen kun je contact opnemen met info@inzichtinbeweging.nl of info@verloskundigenpraktijkmeander.nl.

  Een lichaam heeft een prachtig zelfherstellend vermogen. Echter door de bevalling kan dit verstoord raken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam minder goed in staat is om in balans te blijven of weer terug in balans te geraken, met fysieke en soms mentale klachten tot gevolg.

  Als je merkt dat je klachten krijgt of houdt dan kan het zijn dat jij uit balans bent. Je zit letterlijk niet lekker in je vel of je hebt andere fysieke of emotionele klachten. Een screening is dan een goed idee. Wil je hierna een behandeling boeken dan kan dat via Maaike Remmerswaal.

 • 11 november, 2021 || Hartjesspreekuur

  Yes, het hartjesspreekuur is weer terug van weggeweest! Super leuk om al die kleine wondertjes weer te mogen bewonderen.

  Je bent welkom vanaf 9 weken zwangerschap, samen met een begeleider, de echo staat altijd aan maar we doen geen geslachtsbepaling!

  Ivm Corona doen we het wel op afspraak de eerst komende maanden. Bel of mail dus de assistente voor een afspraak.
  Data in November: 15 en 25 november tussen 12 en 14 uur en 30 november van 17 tot 18 uur.
  Data in December: 10 december van 17 tot 18 uur, 16 december van 17-18 uur en 22 december van 17-18 uur.

   

 • 1 november, 2021 || Student verloskunde

  Hallo, mijn naam is Vera de Jong-Bostelaar ik ben 39 jaar oud en opgegroeid in de omgeving van Eindhoven. Vanwege mijn eerste studie ben ik in 2002 naar Tilburg verhuisd en nooit meer weggegaan. Ik woon nu in Tilburg-Reeshof samen met mijn man
  Daan en 3 kinderen. Jim (7), Ize (5) en Sanne (3). Ook lopen er nog 2 katten in huis rond. Een gezellig en vol huis. Met mijn middelbare school profiel was de studie Verloskunde niet haalbaar en ben ik Bouwtechnische Bedrijfskunde gaan studeren in Tilburg. Na afronding hiervan ben ik gaan werken in de financiële sector bij de ING Bank. Ondanks dat ik plezier had in mijn werk, bleef de verloskunde toch kriebelen. Al vanaf jongs af aan heeft de baby in de buik mij gefascineerd, tijdens mijn eerste zwangerschap is dit uitgegroeid tot een enorme interesse. Na bijna 15 jaar bij de bank gewerkt te hebben, heb ik dus de stap genomen en ben ik vanuit het werkende leven weer voltijds gaan studeren aan de Verloskunde Academie in Rotterdam.
  Vera de Jong-Bostelaar
  In mijn vrije tijd ben ik natuurlijk druk met de kinderen, maar ik speel ook graag nog een potje tennis en ben geregeld in de sportschool te vinden. Daarnaast spreek ik geregeld af met vriendinnen om gezellig een hapje samen te eten.
  In week 44 t/m week 49 loop ik stage bij Meander. Mocht u problemen hebben met mijn aanwezigheid geef dit dan gerust aan. U kunt mij tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en de kraamvisites.
   
  Hopelijk tot snel!
  Groet Vera.
 • 19 oktober, 2021 || Relivopan

  Op 18 oktober is er in het Amphia gestart met het gebruik van relivopan tijdens de bevalling.
  Wij als verloskundigen mogen dit zelf gaan toepassen tijdens de baring en hopen zo het aantal verwijzingen naar de gynaecoloog voor pijnstilling te verlagen. Hoe fijn is het als wij gewoon de bevalling kunnen afmaken!
   
  Het valt in een implementatiefase zodat er bij de eerste 10-15 barenden metingen worden gedaan om te kijken of het goed verloopt en wat de ervaringen zijn op de barende en het aantal verwijzingen. Daarom is er tijdens deze implementatiefase iemand extra op de kamer om deze metingen en ervaringen te checken.
   
  Relivopan staat ook wel bekend als lachgas en mag alleen op indicatie worden uitgevoerd. Echter er zijn wat contra-indicaties zoals zwangerschap en een vitamine B12 tekort bij het (verplegend) personeel. Het kan dus zijn dat je het wel wil maar niet krijgt. Dan is het altijd mogelijk andere pijnstilling te krijgen. Mits je te snel bevalt om dit nog te krijgen.
   
  We zullen deze vorm van pijnstilling vanaf nu ook meenemen in onze voorlichting en opties tijdens de baring. Vraag gerust om meer informatie. Op de Annature site komt ook een bericht/filmpje met wat meer informatie over relivopan.
  Relivopan
 • 13 oktober, 2021 || Annemarieke vervangt Femke als verloskundige

  Komende 4 a 5 maanden is Femke niet aan het werk binnen de praktijk. Ze gaat het even wat rustiger aan doen na haar trouwen en de herfstvakantie.  Haar taken als verloskundige worden overgenomen door Annemarieke van den Heuvel.

  Annemarieke werkt van 1 november 2021 tot 1 maart 2022.

   

  Dag lieve aanstaande ouders,

  Mijn naam is Annemarieke van den Heuvel, ik ben 22 jaar oud en sinds vorig jaar zomer afgestudeerd als verloskundige. De komende maanden kom ik het team van Meander versterken. In oktober loop ik een aantal dagen mee om de praktijk te leren kennen en vanaf november zal ik werkzaam zijn als waarneemster. Je kunt mij tegenkomen op het spreekuur, tijdens je bevalling of in de kraamweek. Ik kijk er enorm naar uit om in dit team aan de slag te gaan en om met jullie allemaal kennis te maken!
  Tot snel!
  Groetjes Annemarieke
 • 14 september, 2021 || Borstvoedingsinfoavonden

  We willen jullie graag zo compleet mogelijk voorlichten over borstvoeding. Daarom hebben we een gratis online borstvoedingscursus georganiseerd voor iedereen die nog twijfelt of ze wel borstvoeding wil gaan geven en voor iedereen die zich goed voor wil bereiden. Kortom, alles over borstvoeding komt langs! En omdat de cursus in de avond is is de kans groot dat jullie samen kunnen kijken, gewoon thuis op je eigen bank:-) Ook vriendinnen die niet bij ons in de praktijk zijn kunnen gebruik maken van deze link.
  De borstvoedingsavond kan dit gratis doordat ze gesponsord worden door grote bedrijven. Bijvoorbeeld Philips. Als ze het over kolven hebben wordt bijvoorbeeld de kolf van Philips getoond.

  De avonden zijn gepland op 11 november, 23 december en 3 februari 2022 van 19.30 – 21 uur. Je kan jezelf tijdens de controle opgeven of even een mail sturen naar de praktijk. Je ontvangt de dag zelf een Zoomlink. Als je je email adres doorgeeft dan zorgen we ervoor dat je ook nog een mail met info over borstvoeding toegestuurd krijgt.

 • 16 augustus, 2021 || Coaching

  Wat is coachen leuk!

  Ik (Marieke) heb laatst weer een aantal coachgesprekken gehad met cliënten en erna denk ik elke keer weer: Wat is coachen leuk!
  Elke keer weer gaan mensen lichter en positiever naar huis dan toen ze binnenkwamen. Hoe fijn is het om mensen te zien groeien, door de inzichten die ze zelf opdoen tijdens de gesprekken. Ze leren beter omgaan met hun emoties en gedachten en ze vergroten hun zelfvertrouwen. En dat alleen door een coachgesprek. Ik wil er meer van!

  Dus mocht je na de vakantie graag een coachgesprek willen dan kun je je aanmelden bij de assistente. Ik neem dan contact met je op om een datum en tijd af te spreken. Voorlopig doe ik het nog voor een gereduceerd tarief van 45 euro.

  Coaching, wat is dat?

  Allereerst is het een vertrouwelijk gesprek, in een rustige en ontspannen sfeer. Er is alle ruimte en tijd voor jou en alles wat je bezighoudt. De coach stelt vragen en dat helpt je om meer inzicht te verkrijgen in je eigen gedachten en patronen rondom jouw coachvraag. Daarnaast reikt de coach hulpmiddelen aan, waarmee jij je eigen wijsheid, kracht en innerlijke rust kunt vinden. De gesprekken zijn gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen. Je leert hoe je kunt omgaan met gedachten en emoties. Je leert ook, dat je daar zelf veel invloed op kunt uitoefenen.

  Een coachvraag is een vraag of een probleem waar je in je dagelijks leven last van hebt. Je zou ook kunnen zeggen: iets dat niet werkt in jouw leven. Enkele voorbeelden van coachvragen:

  ●Ik durf op mijn werk niet goed mijn grenzen aan te geven, hoe kan ik dit verbeteren?
  ●Ik ben bang voor de bevalling, ik zou wel een keizersnede willen, maar eigenlijk vind ik dat ook geen oplossing.
  ●Ik ben erg perfectionistisch, ik zou wel wat meer willen ontspannen zonder dat mijn resultaten daaronder lijden.
  ●Ik ben bang voor naalden
  ●Ik heb last van boze buien en prikkelbaarheid
  ●Ik slaap slecht door piekeren
  ●Ik kan niet genieten, ook al gaat het nu best goed met mijn zwangerschap
  ●Ik heb het idee dat mijn emoties me overkomen en dat ik geen invloed heb op mijn gevoelens
  ●Ik heb een traumatische bevalling meegemaakt en daar heb ik last van
  ●Ik heb te maken (gehad) met verlies of sterfte en ik heb daar hulp bij nodig
  ●Ik wil graag tips en ondersteuning voor de communicatie die ik heb met mijn partner of kind

  De lijst is slechts een greep uit alle thema’s die je met mij kunt bespreken. Je kunt bij mij terecht met angst, reëel en irreëel. Rouwverwerking, communicatie, verdriet en emoties. Emoties die niet voor je werken, zoals boosheid of frustratie, kunnen we onderzoeken en je kunt leren hoe je die kunt ombuigen. Je kunt bij mij terecht met onzekerheid, faalangst, prestatiedruk, perfectionisme en stress

   

 • 5 augustus, 2021 || 13 weken echo

  Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren een 13 weken echo aangeboden. Een 13 weken echo, die plaatsvindt tussen de 12+3 en 14+3 weken is een medische echo die kijkt naar de lichamelijke afwijkingen bij jullie baby. Het gaat eigenlijk hetzelfde als de 20 weken echo. De baby is echter nog niet zo groot maar ernstige afwijkingen kun je soms al wel zien. Is er een afwijking te zien bij de 13 weken echo dan mag je kiezen voor vervolgonderzoek.
  De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke studie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze echo.
  Tijdens de eerste controle op de praktijk bespreken we alle onderzoeken die je kunt laten doen tijdens je zwangerschap. Of je in aanmerking komt voor de 13 weken echo bespreken we tijdens de eerste of 2e controle. Wil je nu alvast meer weten? Lees je gerust goed in op www.pns.nl/13-wekenecho
 • 22 juli, 2021 || Zwangerschapsinformatie avond vanaf 20 weken

  Tijdens deze avond kom je als ouders alles te weten over het laatste termijn van je zwangerschap. Hierbij weet je wat je kunt verwachten en welke kwaaltjes erbij komen kijken. Ook worden er allerlei handige tips gegeven om je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten verlopen!

  Het bedrijf Remedica verzorgt deze avond. Zij zijn gespecialiseerd in het geven van gezondheidsvoorlichting. Ze kunnen deze avond gratis verzorgen door niet storende product placement.

  Data: 29 juli, 9 september, 21 oktober, 2 december, 13 januari 2022 en 24 februari 2022

  Tijd: 19.30- ongeveer 21.00 u

  Aanmelden per mail, dan krijg je een dag vooraf de zoom link.

   

 • 20 juli, 2021 || Zomerwaarneming

  Eens in de zoveel tijd gaan ook verloskundigen op vakantie, naar een bijscholing of zijn we zelf een keer ziek of zwanger!
  Voor dit soort opvang hebben wij gelukkig goede waarneming geregeld. Dat betekent dat bij ziekte, vakantie of congressen wij een verloskundige hebben die tijdelijk onze werkzaamheden overneemt.

  Op dit moment werkt Janine Voordendag als waarneemster in onze praktijk in de vakantieperiode. Janine heeft al twee keer stage bij ons gelopen en kent onze manier van werken goed. Ze vervangt Femke, Marieke en Arzola in hun vakanties. Omdat we net niet uitkwam met verdeling van dagen en overlap vakanties werkt Thessa van Dongen een enkele dienst en spreekuur in de zomer. Thessa werkt voor meerdere praktijken in Breda en omstreken en is daardoor goed bekend met alle regionale zorg afspraken en met het ziekenhuis.

  JANINE VOORDENDAG                                THESSA VAN DONGEN

  Verloskundige JanineVerloskundige Thessa

 • 2 juli, 2021 || ZWANGER EN VACCINATIE TEGEN CORONA

  Je bent zwanger en je krijgt een uitnodiging voor een corona vaccinatie. Weet jij al wat je gaat doen nu je zwanger bent? Deze informatiekaart helpt je bij het maken van je keuze of je je wilt laten vaccineren. Ook kun je met deze informatiekaart makkelijker met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog praten over de vaccinatie. Wij hebben ze geprint klaarliggen en geven je indien gewenst er een tijdens de controle. NB: in de foto staat slechts een klein stukje van de informatiekaart. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

  Zwanger vaccinatie

 • 28 juni, 2021 || Corona versoepelingen

  In de praktijk hoef je geen mondkapje meer op. Je mag samen met je partner en kindje op controle komen. Probeer wel 1,5 meter afstand van ons te houden. Onderzoeken wij je binnen de 1,5 meter dan kan het zijn dat we je vragen een mondmasker te dragen als het onderzoek wat langer duurt. Uiteraard dragen wij er dan ook een.

  Bij klachten of als je in quarantaine zit verzoeken we je wel nog steeds om je afspraak te verzetten. We zullen nadat je klachten vrij bent snel een plekje voor je maken.

  Ben je zelf of is je baby na je bevalling opgenomen? Vanaf zaterdag 26 juni 2021 zijn er geen maatregelen meer voor het bezoeken van een patiént die is opgenomen. Op de pagina bezoektijden kunt u zien wanneer u iemand kunt bezoeken. Bevallen met een extra persoon naast je partner mocht gelukkig al.

   

 • 22 juni, 2021 || Amphia Langendijk gaat sluiten

  Per 1 juli is het niet meer mogelijk om in het Amphia Langendijk bloed te laten prikken. Dus voor de NIPT test en de OGTT kun je terecht bij Amphia Molengracht (Breda) en Amphia Pasteurlaan (Oosterhout).

  Tevens stopt Focus in Amphia Langendijk per 16 juli. Alle echo’s vinden dan plaats op de andere locaties van Focus.

 • 2 juni, 2021 || Uitval in de praktijk

  Vanwege onverwachte ziekte en uitval hebben we op dit moment een extra collega in de praktijk.
  Thessa is al bekend als verloskundige in de regio en gaat ons de komende periode ondersteunen om te zorgen dat we goed voor jullie en onszelf kunnen blijven zorgen. Hieronder stelt ze zich nog even voor:

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Mijn naam is Thessa van Dongen. Ik ben verloskundige en woonachtig in Made. De komende weken ga ik aan de slag als waarneemster bij de Meander. Jullie kunnen mij tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling of het kraambed. Vol enthousiasme kijk ik ernaar uit om jullie te mogen begeleiden!
  Hopelijk tot snel!

  Groetjes,
  Thessa

  Verloskundige Thessa
 • 19 mei, 2021 || CORONA Versoepelingen

  Graag laten we jullie weten dat ook Verloskundigen in Nederland mogen versoepelen!

  Vanaf 19 mei 2021 verschuift het huidige risiconiveau op de KNOV-routekaart van ‘zeer ernstig’ naar het niveau ‘ernstig’. Gezien het snelle aantal dalingen in de besmettingen en ziekenhuisopnames is de verwachting dat er op korte termijn nog meer versoepelingen volgen.

  De belangrijkste versoepeling is dat partners weer mee mogen naar de controles op de praktijk. We vragen jullie wel een mondmasker te dragen en nog niet in de wachtkamer te gaan zitten als nog een ander stel zit te wachten.
  Per controle mag je twee huisgenoten meenemen. Je oudere kind is dus ook weer welkom. We zullen wat speelgoed in de wachtkamer neerzetten. Heb je geen (betrokken) partner dan is een andere begeleider meenemen naar de controle.

  Heb je een controle bij de gynaecoloog dan mag je partner helaas nog niet mee. Het Amphia voert wel de volgende versoepelingen door: Broertje/zusje mag wel op de kraamafdeling komen kijken en grootouders zijn ook weer welkom. Volg de instructies van de afdeling en houdt afstand. Bij de bevalling mag er een extra persoon aanwezig zijn. Geboortefotograaf, je bevalmaatje, een doula of gewoon je moeder. Zonder klachten en liefst 1,5 meter afstand van ons mogen ze bij jullie grote moment aanwezig zijn!

  Zodra ook meer versoepelingen doorgevoerd worden zullen we je dit laten weten.

   

  Tips voor aanstaande vaders: zó bereid je je optimaal voor!

 • || Stagiaire Janine

  Beste (aanstaande) mama’s en papa’s,

  Ik ben Janine Voordendag (21)en ik ben 4e jaars verloskundige in opleiding aan de Verloskunde Academie Rotterdam.

  Vanaf 17 mei t/m 2 juli zal ik mijn laatste eindstage lopen bij verloskundigenpraktijk Meander. Wellicht kennen jullie me al want in november en december heb ik al stage gelopen bij Meander.

  Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij jullie persoonlijke wensen in zowel de zwangerschap, bevalling als in de kraamtijd. Ik heb dan ook ontzettend veel zin in deze stageperiode en ik kijk er naar uit om jullie (opnieuw) te mogen leren kennen.

  Janine VoordendagMocht je bezwaar hebben tegen mijn aanwezigheid bij de controles en/of de bevalling, dan kun je dat uiteraard altijd aangeven bij de verloskundigen.

  Graag tot snel!

  Met vriendelijke groet,

  Janine Voordendag

   

   

   

 • 11 mei, 2021 || CORONA VACCINATIE?

  We krijgen veel vragen over het corona vaccin voor zwangeren tijdens de spreekuren…
  Wat is ons advies? Wat zou jij doen? Wat zijn de ervaringen? Omdat het vaccin nieuw is en er elke dag gegevens bijkomen weten ook wij niet alles. Gelukkig is Vroedvrouw Margot wel heel proactief en zocht op wat de huidige stand van zaken is voor Nederland. Ze geeft je eerlijke en volledige informatie over de verschillende merken vaccins en de korte en lange termijn gevolgen voor zover die bekend zijn. Wil jij je beter informeren bekijk dan zeker haar website!
 • 26 april, 2021 || Corona Vaccinatie voor zwangeren

  Ben je zwanger? Dan kun je je ook veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna.

  Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft dit standpunt herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen. Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

  De werkgroep bestaat uit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiënten federatie Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG). Heb je vragen dan kun je hier en hier meer lezen over coronavaccinatie en zwangerschap.

   

 • 19 april, 2021 || Coaching in Praktijk Meander

  Op 7 mei rond ik (Marieke) de coaching-opleiding af. Nu was ik al coach maar ben daarna meer de trainer/docent kant opgegaan en heb het persoonlijke coachen een beetje laten versloffen. Dit stukje individueel coachen heb ik afgelopen maanden met 6 andere enthousiaste verloskundigen in een cursus geleerd.

  De maand mei en juni blijf ik nog wat oefenen en zal ik het coachen gratis aanbieden. Mocht je dus graag een coachinggesprek willen dan mag je daar tijdens het spreekuur gerust naar vragen. Ik maak dan een aparte afspraak met je. Vanaf juli zal ik kosten in rekening brengen. Soms vergoedt de zorgverzekeraar (een deel) van deze kosten.

  Coöperatief coachen - Wim Jurg

 • 31 maart, 2021 || Online Zwangerschapsinformatieavond vanaf 20 weken

  Tijdens deze avond kom je als ouders alles te weten over het laatste termijn van je zwangerschap. Hierbij weet je wat je kunt verwachten en welke kwaaltjes erbij komen kijken. Ook worden er allerlei handige tips gegeven om je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten verlopen!

  Het bedrijf Remedica verzorgt deze avond, ze zijn gespecialiseerd in het geven van gezondheidsvoorlichting. Ze kunnen deze avond gratis verzorgen door niet storende productplacement.

  Datum: 29 april en 17 juni

  Tijd: 19.00- ongeveer 20.30

  Aanmelden per mail, dan krijg een dag vooraf de zoom link.