home > Actueel > Artikelen
Featured Page / Article Image

Artikelen

Lees hieronder interessante artikelen, relevante onderzoeksresultaten en spraakmakende persberichten.

Zika virus en zwangerschap
Het Zika virus is veel in het nieuws geweest. Ga je binnenkort zelf naar het buitenland en wil je meer weten over dit virus, de besmetting maar ook de ziekteverschijnselen? Dan kun je hier de informatie lezen. Het RIVM geeft de meest up to date informatie over het Zika virus.

Veilig (thuis)bevallen bij je eigen verloskundige
Het blijft een terugkerende discussie…. Is het wel veilig, (thuis)bevallen met je eigen verloskundige?
De uitkomst is voor ons uiteraard niet verrassend. Ja, het is voor de zwangere met laag risico op complicaties veilig om bij hun eigen verloskundige te bevallen. Ze hebben een lagere kans op slechte uitkomsten bij de moeder. Zowel voor vrouwen die voor het eerst een kind krijgen als vrouwen die al vaker bevallen zijn.

Sterker nog, thuis bevallen heeft een gunstige invloed op het verloop van een bevalling en is veilig en verantwoord! Thuis is de verleiding om onnodige ingrepen te doen namelijk een stuk minder. Het aantal ingrepen als keizersnedes en ruggenprikken is thuis 60% lager. Daarnaast is rust heel belangrijk om verstoring te voorkomen en te komen tot een natuurlijke geboorte. Dat verklaart waarom vrouwen die thuisbevallen een grote kans hebben spontaan te bevallen.

Bevallen in niet-rugligging heeft belangrijke voordelen en eigenlijk geen nadelen.
Veel vrouwen noemen anders dan liggend-in-bed bevallen ‘alternatief’. Maar vrouwen kiezen uit zichzelf vaak voor een andere houding dan de rugligging. Er zitten veel voordelen aan het alternatief of actieve bevallen zoals we dit ook wel eens noemen. Lees meer over de voordelen van alternatief bevallen en doe ook eens lekker ‘gewoon’ en beval niet op je rug!

Borstvoedings(on)zekerheid
Een ervaringsverhaal over borstvoeding:‘Ik had ook niet echt verwacht dat het uiteindelijk nog een succes is geworden met borstvoeding.’

‘Minder is meer’
Uit het onderzoek van Y. Fontein ‘Minder is meer’ blijkt een relatie tussen het aantal verloskundigen per praktijk en verwijzingen: hoe meer verloskundigen per praktijk, hoe hoger het verwijspercentage tijdens de baring.