home > Anticonceptie via je verloskundige
Featured Page / Article Image

Anticonceptie via je verloskundige

Verloskundigenpraktijk Meander plaatst al vanaf 1 september 2014 spiralen!

Ook mogen we anticonceptie, zoals de pil of de anticonceptiering voorschrijven. Hiervoor hoef je niet meer naar je huisarts. En dat is wel zo prettig en logisch om anticonceptie met ons te bespreken. Het is een mooie aanvulling op ons vak. We hebben inmiddels ook ruime ervaring met het plaatsen van de implanon.
We merken dat vrouwen het fijn vinden om door ons begeleid te worden in hun keuze voor anticonceptie. We zijn vertrouwd met het geven van informatie en nemen de tijd voor je.

Ook als je nog geen kinderen hebt kun je bij ons terecht voor voorlichting, een recept en het plaatsen van een spiraal of staafje.

Je kunt de praktijk bellen om een afspraak te maken om het spiraal/implanon te plaatsen. Deze afspraak plannen we bij voorkeur 8-10 weken na je bevalling of tijdens een menstruatie. De assistente maakt een afspraak voor plaatsen en een belafspraak met een van de verloskundigen om jou anticonceptie te bespreken. Tijdens het telefonische consult bekijken we samen welke anticonceptiewensen je hebt en welke bijzonderheden in je gezondheid en de gezondheid van je familie van invloed is op je definitieve keuze. Uiteindelijk maak je jouw keus in anticonceptie en bestellen we dit voor je.  Wij werken met een online apotheek. Jij krijgt een bevestigingsmail met een betaal-link en zodra de betaling is voltooid wordt het spiraal/implanon vanuit de online apotheek naar onze praktijk gestuurd. Je kunt de factuur van de anticonceptie zelf indienen bij je zorgverzekeraar. Zo is het anticonceptiemiddel van keuze dus altijd beschikbaar wanneer je voor je afspraak komt.

Tijdens de afspraak die rond de 30 minuten duurt leggen we eerst uitgebreid uit hoe we het spiraal plaatsen. Ook leggen we uit wat je kunt verwachten na de plaatsing. Soms heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Om dit te ondervangen geven we het advies om een uur voor de afspraak 1000 mg paracetamol te nemen als je gevoelig bent en vaak last hebt van forse menstruatiekrampen. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt door de plaatsing zelf. Tijdens de afspraak krijg je van ons op papier het Advies na plaatsing spiraal mee. Na het plaatsen is het bloedverlies wisselend, afhankelijk van welke spiraal je hebt gekozen.  Na plaatsing brengen we je huisarts op de hoogte. Op verzoek maken we een afspraak voor een controle ongeveer 6 weken na de plaatsing.

KOSTEN

De kosten voor het plaatsen zijn 67,01 euro (tarief 2021, tarief 2020 was 64,66). We sturen je daarvoor na het plaatsen een factuur. De meeste verzekeraars vergoeden deze kosten vanuit de basisverzekering. Een enkele verzekeraar geeft aan dat het onder je eigen risico valt. Informeer dus eerst je polisvoorwaarden bij je zorgverzekeraar.

De kosten voor het spiraal staan hieronder. De vergoeding daarvan is afhankelijk van je polisvoorwaarden met je zorgverzekeraar.

Welke anticonceptie kies je?

Ben je er nog niet helemaal uit welke anticonceptie het beste bij je past? Wil je meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik daarvan? Wil je een recept ontvangen of een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal of implanon? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over. Dat kan telefonisch maar een uitgebreider anticonceptieadvies tijdens het spreekuur is ook mogelijk.

Lees hier alvast meer over

Het hormoon spiraal

Het koperspiraal

Sinds 1 mei 2019 is ook de Ballerine spiraal in Nederland verkrijgbaar. Hierover vindt je meer informatie.

Meer hulp bij je keuze? Kijk eens op anticonceptie.nl, voor meer informatie over anticonceptie in het algemeen.

Op anticonceptienadebevalling kun je meer lezen over verschillende vormen van anticonceptie specifiek na je bevalling. Wil je meer lezen over het spiraaltje en het inbrengen ervan? Neem eens een kijkje op: spiraalplaatsen.nl