home > Badbevalling
Featured Page / Article Image

Badbevalling

Denk je erover in bad te bevallen of ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan onderstaande informatie over de badbevalling en vraag ons gerust om advies.

Bijna alle badbevallingen verlopen zo ontspannen, zo soepel. Het is bijna jammer dat er niet meer vrouwen kiezen voor bevallen in bad. Warm water heeft namelijk enorm veel voordelen.

Voordelen van een badbevalling voor jou

 • Water draagt je lichaam door de opwaartse druk. Onder water gaan met je hele buik werkt verlichtend en maakt je minder zwaar, hierdoor ben je vrijer in je bewegingen. Door deze vrijheid neemt je lichaam vanzelf een actieve baringshouding aan dat je bevalling bevordert.
 • In bad kun je je makkelijker voor je omgeving af sluiten.
 • Warm water ontspant. Door de ontspanning kun je je gemakkelijker overgeven aan de weeën, zetten deze beter door en vordert de ontsluiting goed. De ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase verlopen hierdoor meestal sneller.
 • Bevallen in warm water verloopt vaak soepeler en minder stressvol.
 • Warm water is een hele mooie natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Dit komt door de ontspannen werking van het warme water op je lichaam. Hierdoor maak je minder stresshormonen aan en meer endorfines. Dit is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen en daardoor verloopt de ontsluiting sneller. Bovendien is de kans dat je alsnog pijnstilling wenst kleiner.
 • Bevallen in warm water wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het verzacht de klachten enorm.
 • Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
 • Vrouwen hebben na een badbevalling een grotere tevredenheid en willen vaak een volgende keer weer in water bevallen.

Een badbevalling voor je baby

Voor een baby is het een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Waterbaby’s blijken op de langere termijn ook rustigere baby’s. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat deze de baby zelf aanpakken.

‘Wanneer je erg veel moeite hebt de weeën op te vangen, heeft het warme water een verzachtend en regulerend effect op de pijn en heftigheid van de weeën.’

Praktische zaken van een badbevalling

Iedereen die thuis of in Origine mag bevallen mag in principe in bad bevallen. In Origine is een bevalbad aanwezig. Wil je graag thuis in bad bevallen dan is het huren/kopen van een bevalbad wel aan te raden. Een gewoon ligbad is meestal wat te smal. Maar vraag ons ernaar te kijken tijdens ons huisbezoek. Je moet in ieder geval makkelijk in en uit bad kunnen stappen en zowel wij, de kraamzorg en je partner moeten goed de ruimte hebben zodat we gemakkelijk om het bad heen kunnen bewegen.

De Oerbron verhuurt en verkoopt baden. De baden zijn speciaal voor de bevalling ontworpen in Engeland. In verband met de hygiëne leveren ze bij alle huur- en koopbaden een eigen schone hoes voor eenmalig gebruik. Op de site www.oerbron.nl vind je meer praktische informatie over cursussen in water en het kopen en huren van bevalbaden.

Een profesioneel bevalbad

Een professioneel bevalbad van de Oerbron kopen is vrij prijzig. Wij bieden daarom een professioneel bevalbad met hoes aan om te huren. Deze kun je meenemen vanuit onze praktijk. De kosten zijn 30 euro voor het bad en 40 euro voor de hoes.
Daarnaast verkopen wij ook baden waar je prima in kunt bevallen. Hier kun je zien hoe een koopbad eruit zien. Veel vrouwen vinden dit een prima bad, de maten zijn gunstig en de bodem is opblaasbaar waardoor je comfortabel zit/ligt. De stevige wanden kunnen je goede steun geven tijdens de bevalling. Het bad is van jezelf dus een hygienische hoes hoef je niet aan te schaffen. Later kun je het bad, uiteraard na reinigen, gewoon hergebruiken op warme dagen in de tuin! Ook wij zijn tevreden over dit bad, het is een prima bevalbad. Het bad kost 30 euro.

Verhuur bevallingbadpakket

Omdat we het jullie nog gemakkelijker willen maken verhuren we een bevallingbadpakket. Dit pakket bestaat uit:

 • Een handige luchtpomp om je bad snel op te blazen en nadien leeg zuigen
 • Een vulslang met aansluitstukken voor op de douchekop/kraan om je bad te vullen
 • Een onderlegger voor de knieën om op te zitten
 • Een schepnetje:-)
 • Een placenta opvangbakje
 • Een dompelpomp met afvoerslang, om je bad snel weer leeg te pompen
 • Een emmer om het laatste restje water eruit te scheppen
 • Fles Dettol/chloor om na gebruik alles door te spoelen
 • Een afdekhoes voor op het bad en een hoes voor op de grond bij het huurbad

Dit pakket mag je 5 weken huren voor 30 euro. We verwachten wel dat alles schoon retour komt. Er zit een instructie voor gebruik en schoonmaak bij geleverd. Dit geldt alleen voor zwangeren die onder begeleiding zijn van verloskundigenpraktijk Meander.

Uitproberen

Wil je in bad bevallen en heb je het bad in huis? Probeer eens uit hoe je het bad vult en hoe lang het duurt voor het bad vol is.  Overigens kan je ook met weinig water al in bad gaan. Vul tijdens je bevalling het bad op tijd. Als partner mag je er zelf uiteraard ook in. Zorg er dan voor dat er voldoende handdoeken klaar liggen en dat alles in de buurt van het bad staat. Denk aan telefoon, fotocamera, drinken, kraampakket etc. zodat je als partner er niet steeds uit hoeft maar er helemaal voor je vrouw kunt zijn.

Watertemperatuur

Het water werkt het beste rond de 36 a 37 graden. Van warmer water wordt je te warm, loom, snel moe en je kan teveel vocht verliezen door zweten. Je voelt zelf het beste aan wat voor jou fijn is tijdens je bevalling. Zorg er dus voor dat je een badthermometer in bad hebt.

Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt. Doe dat niet als je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt in verband met infectiegevaar. Het is belangrijk om pas met krachtige, regelmatige weeën het bad in te gaan. Als je het bad eerder in gaat kan de ontsluiting juist vertragen of soms stoppen. Het beste moment is als je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt. Het effect van het warme water is dan mogelijk het grootste op je baarmoeder en de pijn.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.

Houdingen in bad

Tijdens de ontsluiting kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend over de rand, liggend op je rug, maar ook ondersteunend op je partner. Voel je vrij een houding aan te nemen die jij prettig vindt.

De harttonen van de baby worden bij een badbevalling net als bij een bevalling op het droge regelmatig geluisterd. Soms vragen we je iets dichter naar de kant van het bad te komen. Dit is vaak ook het geval als inwendig onderzoek nodig is. Je hoeft hiervoor niet uit bad te komen.

De uitdrijvingsfase van de bevalling verloopt meestal geleidelijker.

Het warme water helpt in alle gevallen de weefsels mee te rekken en bevordert de doorbloeding van het perineum en de bekkenbodem. Hierdoor is de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner.

Temperatuur tijdens de bevalling

Als de baby wordt geboren is de beste temperatuur eveneens 36-37 graden, dit in verband met de afkoeling van jullie baby. Het is belangrijk om de baby na de geboorte goed in het water te houden. Het lichaampje koelt doordat het nat is boven water sneller af. Hou je baby daarom goed onderwater met het lijfje en alleen het hoofd boven water.

De baby kan na de geboorte nog 1 a 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij nog zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.

Is de baby niet in een goede conditie of twijfelen wij hieraan dan zullen we de baby sneller boven water halen. (De conditie controleren wij door kleur, hartactie en reactie te beoordelen.)

Placenta

Ook de placenta kan in bad worden geboren. Het schatten van het bloedverlies is moeilijker in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kan je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.

In bad blijven

Vooraf geven de meeste vrouwen aan graag na de bevalling nog een uur in bad te willen blijven en op deze manier kennis te willen maken met hun kindje. De praktijk leert dat de meeste vrouwen ruim voor die tijd zelf uit bad willen komen. Je baby geven we dan even aan je partner die wellicht al iets eerder uit bad is gekomen. Je kunt je dan even afspoelen en wij helpen je met afdrogen. Voor het eventuele hechten is het handig dat er een bed op hoogte klaarstaat. Ook voor het geven van de eerste borstvoeding en om na de bevalling goed tot rust te komen is het fijn dat je in bed kunt stappen.

Vragen over een badbevalling

Heb je vragen over de badbevalling? Wij helpen je graag verder.