Blaasontsteking

Heb jij ooit een blaasontsteking gehad? Dan ken je wellicht de bekende klachten wel.
Een continue aandrang om te plassen, een branderig gevoel tijdens het plassen en pijn in je onderbuik.
Daarnaast kun je ook pijn in je onderrug hebben of je echt beroerd voelen door een blaasontsteking.
Soms ruikt de urine heel sterk en kan deze er ook anders uitzien.
Een blaasontsteking die je niet behandelt, kan zich verplaatsen naar een ontsteking in je nieren. Dit heet een nierbekkenontsteking. Hierbij heb je koorts, pijn in je zij en voel je je erg beroerd.
Vaak plassen en pijn in je onderbuik….
Nu moet je als zwangere wel vaker plassen…
Gelukkig heb je dan niet gelijk een blaasontsteking. Doordat de baarmoeder op je blaas rust, komt die blaas al snel in de zwangerschap een beetje in de verdrukking. Dit zorgt ervoor dat je sneller het gevoel hebt dat je vreselijk nodig moet plassen. Vaak komt er dan maar een klein beetje. Maar wachten tot je blaas voller zit voelt echt onmogelijk. Je moet, en wel nu! Zeker als je al wat verder bent en de baby met het hoofd op je blaas rust. Ook buikpijn komt veel voor bij zwangeren. Niet heel gek, want niet alleen de blaas komt in de verdrukking; al je organen komen in de knel. Bovendien is een baarmoeder spierweefsel dat, bij het oprekken of onder invloed van hormonen of beweging van jou of je baby, ook wel eens kan samentrekken. Dat is allemaal heel fysiologisch. Het hoort erbij… Of toch niet?
Hoe weet je nu wanneer je een blaasontsteking hebt?
Wat veel zwangeren niet weten, is dat een blaasontsteking in de zwangerschap andere klachten kan geven dan buiten de zwangerschap.
Het branderige gevoel tijdens het plassen ontbreekt vaak. Vaak plassen deed je de gehele zwangerschap al en buikpijn heb je vast ook wel eens eerder gehad tijdens de zwangerschap.
Een forse blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap de baarmoeder zo irriteren dat er vaker harde buiken ontstaan. Heb je hier last van, zeker in combinatie met de bekende blaasontstekingsklachten, dan is het slim om je ochtendurine te laten controleren bij de huisarts. Je hoeft hiervoor geen afspraak bij de huisarts te maken. Als je de doktersassistente belt en aangeeft dat je zwanger bent en je urine afgeeft om te controleren, dan doen ze dat vaak direct. De doktersassistente kan dit met een simpele test onderzoeken. Is er sprake van een blaasontsteking, dan zal ze de huisarts vragen een recept voor antibiotica voor te schrijven. De huisarts zal een antibioticum kiezen dat je mag nemen tijdens de zwangerschap. Volg de kuur wel volgens de bijsluiter. Meestal ben je dan na 5 à 7 dagen geheel van de blaasontsteking af. Het is wel slim om, bij aanhoudende klachten, 2 dagen na het afmaken van je antibioticakuur nogmaals je urine te laten controleren om te checken of de blaasontsteking echt weg is. Zo niet, dan zal er een nieuwe kuur nodig zijn.
De doktersassistente zal, omdat je zwanger bent, een extra onderzoek met je urine doen. Dat heet op kweek zetten. Dat houdt in dat ze de urine in de stoof zetten. Dat is een soort klein oventje waardoor de bacterie zich gaat vermenigvuldigen. Hierna kunnen ze onderzoeken welke bacterie er in de urine zit. Dit doen ze omdat er een bacterie is die er tijdens de bevalling voor kan zorgen dat je baby besmet raakt. Wordt die bacterie, de groep B-streptokok (GBS), in jouw urine gevonden, dan willen wij dat als verloskundige graag van je horen. Je krijgt dan tijdens de bevalling een infuus met antibiotica om te zorgen dat de bacterie niet bij je baby kan komen. Dit infuus is alleen mogelijk in het ziekenhuis.
NB: Tijdens de zwangerschap kan deze bacterie je baby niet besmetten omdat de vliezen een perfecte bescherming bieden.
Na de bevalling
Na je bevalling heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Dit kan komen omdat de blaas wat uitgerekt is waardoor je niet goed voelt dat je moet en vaak niet goed uit plast. Ook is de plasbuis wat gezwollen en beurs. Hierdoor blijft er sneller urine achter in de blaas waardoor bacteriën zich sneller kunnen vermenigvuldigen.
Heb je tijdens of na de bevalling een katheter gehad dan is de kans op een blaasontsteking nog veel groter. Via de katheter kunnen bacteriën namelijk erg makkelijk in de blaas komen.
Enkele simpele tips die we kunnen geven om de kans op een blaasontsteking te verlagen:
- Drink veel, ongeveer 2 à 3 liter per dag. Dit spoelt de aanwezige bacteriën makkelijker uit je blaas weg.
- Ga gelijk als je moet plassen en stel het niet uit.
- Plas je blaas goed leeg. Neem de tijd om te plassen, in een goede zithouding en ontspan…
- Een goede plashouding is rechtop zittend, met de voeten plat op de grond en een ontspannen bekkenbodemspier.
- Veeg na een toiletgang altijd van voor naar achter.
- Los op een dag 5 vitamine C-bruistabletten op in water en drink dat. Cranberrysap drinken werkt ook goed.
Het idee is dat dit de urine heel zuur maakt en daar houden bacteriën niet van, waardoor ze zich niet vermenigvuldigen. - Na de seks direct plassen. Bacteriën die door de seks in je plasbuis komen, plas je zo direct weer uit.
Ben je niet zwanger en heb je klachten van een blaasontsteking, dan kun je vaak met bovenstaande tips een week afwachten. Bij de helft van de vrouwen verdwijnen de klachten vanzelf.
Ben je zwanger en heb je klachten van een blaasontsteking, dan is het slim om dat uit te sluiten en niet af te wachten.
Blijkt uit de test bij de huisarts dat er geen sprake is van een blaasontsteking, maar heb je wel de bekende klachten? Dan kan er sprake zijn van een beginnende blaasontsteking die nog niet opgepikt kan worden door een test. Dan heeft het wel zin om bovenstaande tips toe te passen. Blijf je klachten houden na alle tips gevolgd te hebben voor een paar dagen? Of krijg je toch koorts, meer buikpijn en/of rugpijn? Neem dan altijd contact op met ons.
MEER INFORMATIE?
Heb je hier nog verdere vragen over? Meander Breda en Meander Etten-Leur helpen je graag verder.