Centering Zwangerschapszorg

Doe jij ook mee?

Wij zijn de eerste en enige praktijk die Centering zorg in Breda aanbiedt!

Wat is Centering Zwangerschap?

Centering Zwangerschap is een andere manier van zwangerschapszorg waarbij zwangeren onder vaste begeleiding van een verloskundige samenkomen voor een zwangerschapscontrole. Centering combineert medische zorg, interactief leren en sociale steun.

Tijdens 9 bijeenkomsten worden heel veel onderwerpen die belangrijk voor je kunnen zijn tijdens de zwangerschap gezamenlijk besproken. Nadat alle baby’s zijn geboren is er nog een tiende bijeenkomst met de baby’s erbij, zo’n 6 weken na de bevalling. Tussen de bijeenkomsten zijn we natuurlijk bereikbaar voor individuele vragen en krijg je de gebruikelijke echo’s bij echocentrum Focus.

Deze vorm van zorg geeft vrouwen een grotere rol in hun eigen zorgproces. Je kunt actief deelnemen als je wil, maar dat hoeft niet. Ook door het luisteren naar de ervaringen van anderen, kun je heel veel leren over jouw eigen situatie. Een ander voordeel van Centering is dat er veel meer tijd beschikbaar is. De bijeenkomsten duren twee uur in plaats van een ‘ouderwetse’ controle van 30 minuten op de praktijk. De resultaten van deze groepsbijeenkomsten zijn erg goed. De tijd vliegt voorbij en de bijeenkomsten zijn vaak erg gezellig! Veel vrouwen kijken er erg goed op terug en ervaren steun van elkaar.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit de beste zorg is en verheugen ons erop jou hiermee kennis te laten maken.

Hoe gaat het in de praktijk?

Tijdens je eerste controle bij ons op de praktijk vragen we je of je wil deelnemen aan Centering Zwangerschap. We geven je informatie zodat je kan kiezen wat het beste bij je past. Als je ervoor kiest deel te nemen dan kom je in een groep van 8 a 12 zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend.

Centering start tussen de 12 en 16 weken zwangerschap. Je komt met deze groep 9 keer samen in de zwangerschap. De eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vijf zijn om de twee weken. Een bijeenkomst duurt twee uur en vindt plaats op een vast tijdstip en locatie. Data zijn allemaal al vooraf bekend.

De bijeenkomsten worden begeleid door twee vaste begeleiders, Anne en Marieke, en kennen een vaste structuur. Het eerste half uur mag je iedereen (partner, oudere kinderen, familie, vriendin) meenemen die je wil. We doen dan de medische controles zoals je buik onderzoeken en het hartje luisteren. Deelnemers worden actief betrokken bij hun controles en meten zelf hun bloeddruk en gewicht. Per bijeenkomst bespreken we 2 thema’s die op dat moment in de zwangerschap spelen. Door actief deel te nemen aan deze thema’s leer je hier veel meer van. Bovendien weet je met 10 mensen gewoon meer dan met z’n tweeën. Partners zijn welkom bij alle bijeenkomsten. Bij de bijeenkomsten met thema’s als ‘de bevalling’, ‘voeding voor je baby’ en ‘de kraamperiode’ willen we de partners er wel graag standaard bij. 

Aan het einde van de zwangerschap volgen er nog een of enkele individuele controles. Je mag ervoor kiezen deze controles bij Anne of Marieke te hebben maar je kan ook kennismaken met de andere verloskundigen uit onze praktijk. Tussen de bijeenkomsten zijn we natuurlijk bereikbaar voor individuele vragen en krijg je de gebruikelijke echo’s bij echocentrum Focus.

Wij bieden de Centering Zwangerschap op onze nieuwste locatie: Bergschot 69 in Breda. Dit is een groot verzamelgebouw dicht bij de snelweg met voldoende gratis parkeergelegenheid. Ook het openbaar vervoer zit aan het begin van de straat.

 

Voordelen van Centering Zwangerschap

  • Er is meer tijd om je vragen te bespreken
  • Je leert veel over leuke en interessante onderwerpen
  • Je deelt ervaringen, zorgen en kennis waardoor je meer steun ervaart 
  • Het maakt je meer betrokken bij je eigen zorg en laat je bewust omgaan met je zwangerschap
  • Centering zorgt voor minder verwijzingen in de zwangerschap
  • Centering zorgt voor een gezondere leefstijl en een betere mentale gezondheid
  • Je hoeft geen aparte zwangerschapscursus meer te volgen
  • Het zorgt voor meer vertrouwen in, en een betere voorbereiding op de bevalling en het ouderschap
  • Het is naast goede ook hele gezellige zorg!

Twijfel je?

Ben je iemand die veel vragen heeft? Of vind je het juist leuk om informatie te geven en je ervaring te delen? Vind je het allemaal best wel spannend en vind je het fijn om support van andere zwangeren te krijgen? Heb je geen tijd om naar de verloskundige én naar een cursus te gaan; wil je dit in één? Zoek je een stukje verdieping in zwangerschap, baring, kraamtijd en ouderschap? Vind je het vervelend wanneer een spreekuur uitloopt en je moet wachten? Of vind je het misschien fijn om nu al te weten wanneer je afspraken zijn voor de komende maanden?

Dan is deze vorm van zwangerschapsbegeleiding zeker iets voor jou!

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."