home > CORONA Pandemie
Featured Page / Article Image

Beste cliënt,                                                                                       Datum: 19 maart 2020

 

We snappen dat er veel onrust heerst rondom het Corona virus. Belangrijk om te weten is dat het virus, zo ver bekend, hetzelfde verloop heeft bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam en loopt de baby ook geen hoger risico. Corona wordt niet uitgescheiden in de moedermelk, er kan dus veilig borstvoeding gegeven worden. Het is wel zinvol kraambezoek drastisch te beperken.

Inmiddels hebben wij richtlijnen en instructies vanuit de KNOV en het RIVM gekregen om verdergaande maatregelen te nemen in de regio Breda e.o. om de verspreiding van Corona te vertragen. De maatregelen zijn er om de continuïteit van de zorg niet in gevaar te brengen!

In onderstaande filmpjes laten ze goed zien dat het niet gaat om het voorkomen van verspreiding maar om de verspreiding te vertragen zodat ziekenhuizen en zorgpersoneel kunnen blijven functioneren.

https://www.youtube.com/watch?v=6rqpRq7nkO8&feature=share&fbclid=IwAR2ebzH-b0nm5B3DdZdBJd4V81OfxjHfoYkMF7ymMNHna94q1o0c-6iKBAI

en: https://www.youtube.com/watch?v=7FXEOyticDQ 

Flatten the curve en social distancing…. Dat is wat we doen in Nederland!

De maatregelen voor verloskundepraktijken houden in dat de controles minder frequent gaan plaatsvinden. Het schema wat alle verloskundigen vanaf 16-3-2020 aanhouden is 8, 16, 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken. Bovendien zullen de controles korter zijn om het fysieke contact zo kort mogelijk te houden.

Heb je binnenkort een controle gepland op de praktijk en val je buiten dat schema dan zullen we je bellen om de afspraak te verzetten. Uiteraard kijken we kritisch naar wie er tussendoor wel gezien moet worden bij medische noodzakelijke redenen. Wij bekijken daarvoor je dossier vooraf. Heb je dringende vragen die niet kunnen wachten tot de volgende controle dan kunnen we jullie een telefonische afspraak of beeldbellen aanbieden. Omdat er mensen uitvallen op de reguliere spreekuren en de controles veel korter zijn, zullen wij onze assistente tevens vragen de spreekuren in te schuiven. Het kan dus zijn dat we je bellen om je afspraak te verzetten naar een andere dag of tijdstip.

Valt je controle wel in het schema en sta je deze week op voor een controle dan houden we de controle zo kort mogelijk. We voelen uiteraard je buik om de groei te beoordelen en luisteren het hartje. Daarnaast meten we je bloeddruk en doen we alleen de noodzakelijke handelingen. Heb je vragen dan bellen we je dezelfde dag of de dag erna voor een telefonische controle, we plannen telefonisch een vervolg afspraak. Weet dat wij vaak anoniem bellen. Wij hebben extra veel werk aan al deze corona maatregelen dus wij bellen soms met onze prive-telefoons op vrije dagen. Ook hiervoor geldt wil je beeldbellen zodat je partner alles kan volgen dan is dit zeker mogelijk.

Kom je naar de praktijk dan gelden er bepaalde regels. Heb je klachten als hoesten, verkoudheid, niesen of koorts bel dan de afspraak af en plan een nieuwe afspraak als je minimaal 24 uur klachten vrij bent. Ook vragen we je om alleen naar de praktijk te komen. Laat familieleden en kinderen thuis, zeker als ze klachten hebben. Onze huisregels voor de komende periode staan onderin de mail.

Heb je wel klachten van hoesten, niesen, verkoudheid of koorts en is een fysieke controle noodzakelijk dan zullen we je aan het einde van de dag plannen. Dit om na elk cliëntenbezoek de praktijk te kunnen reinigen.

Spoedconsulten gaan uiteraard gewoon door! Wel vragen we je bij elk telefoontje naar klachten als hoesten, verkoudheid en temperatuur bij jezelf en je gezinsleden. Indien mogelijk vragen we je naar de praktijk te komen. Ook hiervoor, zie onze huisregels.

Wat betreft de bevalling verandert er voorlopig niks. Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen en zijn er geen klachten in het gezin dan kan dit gewoon. Wel vragen we je slechts een begeleider mee te nemen.

Zijn er wel klachten dan bevragen we je op dat moment de ernst van de klachten. Afhankelijk van de ernst zullen we beschermende maatregelen nemen, thuis en/of in het ziekenhuis.

Koorts bij moeder is altijd een reden om in het ziekenhuis te gaan bevallen.

Het Amphia ziekenhuis heeft zijn eigen regels voor polikliniek bezoeken, bevalling en kraamafdeling. Zo mag er slechts één begeleider mee (partner) en mag je geen bezoek ontvangen op de kraamafdeling. Deze regels kun je vinden op onze site onder actueel.

Ook echocentrum Focus heeft zijn regels aangepast. Zo mag je partner alleen mee bij de 20 weken echo. Ook hiervoor kijk op de site van Focus voor de meest up to date regels.

Wij hebben momenteel veel contact met de Corona coördinatoren die de zorg en zorgen in de regio monitoren. Via hun krijgen we regelmatig een update. Mogelijk dat we onze huisregels in de komende dagen/weken moeten aanpassen. Bekijk regelmatig onze site onder actueel.

Samen met alle verloskundige zorgverleners in de regio Breda e.o. hebben we dezelfde maatregelen om de druk op het ziekenhuis en zorgpersoneel te beperken.
Daarnaast zijn er erg weinig beschermingsmiddelen beschikbaar dus daar willen wij graag verstandig mee omgaan.

Wij vinden de maatregelen enorm vervelend, voor onszelf maar ook voor jullie!
Toch denken we dat deze regels noodzakelijk zijn en willen we er alles aan doen om iedereen in goede gezondheid te laten.

We hopen op jullie begrip!

Schroom niet om ons te bellen met vragen of klachten.

 

Groet Femke, Arzola, Monique en Marieke

 

Meer over het Coronavirus kun je lezen op de site van de RIVM. Telefonisch contact opnemen met vragen over het coronavirus? Dat kan via: 0800-1351

 

Huisregels va 12 maart:

 • Kom niet naar het spreekuur bij hoesten, verkoudheid of koorts.
 • Verzet je afspraak tot je ten minste 24 uur klachten vrij bent.
 • Kom alleen naar het spreekuur, laat partner en kinderen thuis.
 • Was bij binnenkomst je handen of gebruik handalcohol.
 • We hebben momenteel alleen controles als je 8, 16, 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken zwanger bent.
 • Is een fysieke controle nodig dan is dat op de praktijk.
 • Is een fysieke controle nodig en heb je klachten (hoesten, verkoudheid, koorts) dan zullen we je aan het einde van de dag plannen.
 • Spoedconsulten doen we indien mogelijk op de praktijk of indien controle door een gynaecoloog noodzakelijk is sturen we jullie ongezien direct door naar het ziekenhuis.
 • Bij ernstige klachten raadpleeg je huisarts.
 • Beperk sociale contacten tot het minimum, ook in de wachtkamer.
 • Neem nog geen plaats in de wachtkamer als er nog een andere cliënt zit te wachten.
 • Wij schudden geen handen meer.
 • We nemen extra hygiëne maatregelen in onze praktijk. Boeken, tijdschriften, speelgoed en brochures zijn niet aanwezig in de wachtkamer. Tafels, deurklinken, en gladde oppervlakten maken wij regelmatig schoon met schoonmaakalcohol.
 • Medische instrumenten nemen wij af met schoonmaakalcohol na ieder cliëntbezoek.
 • Wij beperken de (kraam)bezoeken tot het hoognodige en proberen alle visites telefonisch af te nemen.
 • Mocht een kraamvisite van ons noodzakelijk zijn dan komen we alleen binnen als er geen klachten bij jezelf of je gezinsleden zijn en er geen kraambezoek aanwezig is op het moment van kraamvisite.
 • Alle bijeenkomsten waarbij meerdere mensen aanwezig zijn als hartjesspreekuur en cursussen zullen we annuleren tot nader bericht.
 • Wij werken momenteel verloskundige Rachel in zodat ze ons kan vervangen bij ziekte in de regio igv crisis als verloskundigentekort in de regio. Ook zij zal alle huisregels naleven.
 • Wij vragen bij elk telefoontje naar klachten van hoesten, verkoudheid en koorts. Dit om in te schatten welke beschermende maatregelen eventueel genomen moeten worden in geval van controle.

Ga bewust om met je gezondheid en die van anderen.
Neem geen risico’s, dan doen wij dat ook niet.

Groet Femke, Marieke, Arzola en Monique…