Borst of flesvoeding

poepen tijdens zwangerschap

Neem de tijd om te kiezen….

In de zwangerschap of misschien daarvoor al denk je na over de voeding voor je baby. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Tijdens onze controles op de praktijk vragen we je naar je keuze en geven we je gerichte voorlichting over borst of flesvoeding.

Heb je vragen over de keuze voor borst of flesvoeding? We helpen je graag verder.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee beschermt tegen infecties. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. En je leert het pas echt in de praktijk. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch.

Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby ongeveer elke drie uur aangelegd wordt, omdat daardoor de melkproductie op gang komt. Dit lukt alleen als je tussendoor voldoende rust. Je krijgt dan ook het advies om de eerste dagen de tijd te nemen voor de borstvoeding en niet teveel bezoek uit te nodigen.

De eerste week is heel veel oefenen en investeren. Tranen en onzekerheid als het pijn doet, je baby niet genoeg heeft aan de borst, blijft afvallen of je er gewoonweg niet van kan genieten. Maar als het dan eenmaal goed op gang is horen we vaak terug dat moeders genieten van die intieme momenten. Zo’n kleine hummeltje met zijn warme lijfje tegen je aan. Wat mooi dat de natuur ervoor zorgt dat je je eigen kindje kan voeden en laten groeien.

Het helpt als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding.

Wat leuke tips, trucs en leuke weetjes over borstvoeding?

Tip 1: Een borstvoedingscursus is vaak op 1, 2 of 3 dagen/avonden en op verschillende locaties in Breda of online voor jou en je partner samen. Informeer eerst eens bij jullie kraamzorgorganisatie of het consultatiebureau wat ze aanbieden. Het Amphia ziekenhuis biedt ook borstvoedingscursussen aan.
Wendy Seelen is lactatiekundige in de regio Breda en geeft fysiek en online cursussen en webinars over borstvoeding.

Tip 2: Lees ons artikel: alles over Borstvoeding.

Tip 3: Ga een keer naar het Borstvoedingscafé Breda, hier kun je samenkomen met voedende moeders om je vragen te stellen.

Tip 4: In dit filmpje wordt kort en bondig uitleg gegeven over borstvoeding.

Tip 5: Een gratis voorlichtingsfilm over borstvoeding kun je bekijken bij Salland.

Tip 6: Lees alles over borstvoeding en meer op Borstvoeding.com

Lactatiekundige

Gelukkig verloopt borstvoeding geven vaak zonder problemen. Maar als het aanleggen van de baby moeilijk gaat, er problemen zijn met de melkproductie, je baby niet voldoende aankomt of kolven niet lukt kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. Lactatiekundigen hebben een speciale studie gevolgd over borstvoeding.

Na een telefoontje kun je meestal zeer snel een afspraak thuis krijgen als dat nodig is. Steeds meer verzekeraars vergoeden de hulp van een lactatiekundige.

Ook als je al weken of maanden borstvoeding geeft kan het zijn dat je vragen hebt voor de lactatiekundige. Bijvoorbeeld hoe ga ik om met regeldagen, wat te doen bij borstontsteking of hoe bouw ik de borstvoeding af?

Hulp bij borstvoeding in de regio Breda

Lactatiekundigen

In Breda e.o. werken we vaak samen met lactatiekundigen.
Bel ze gerust als je specifieke vragen of problemen hebt.

Wendy Seelen van praktijkwendyseelen.nl 06-29808282
Claartje de Leeuw van moederborst.nl 06-44750727
Chella Verhoeven van het Borstvoedingscentrum en Mom&e Borstkolfwinkel 06 – 24 58 54 83
Abigaël Wijers 0621505471 www.lactatiekundigeabigaelwijers.nl
Karin de Graaf 013-5436914/06-33664319

Gratis hulp

Weet dat er vaak een lactatiekundige verbonden is aan het consultatiebureau of de kraamorganisatie waar je bent aangesloten? Deze hulp is vaak gratis.
Voor vragen of problemen over borstvoeding kun je ook terecht bij vrijwilligersorganisaties:
Borstvoedingsorganisatie La Leche League Nederland

Borstvoedingscentrum MOM &E

Tussen Tilburg, Breda en Oosterhout staat het borstvoedingscentrum Mom&e. Hier kun je terecht voor lactatiekundig advies, donormelk en er zit een borstkolfwinkel. Chella Verhoeven heeft alle kennis en kunde in huis om je te ondersteunen in alles rondom borstvoeding.

 

Meer hulp en info….

Borstvoedingscafé Breda

Een begrip in Breda! Gratis inloop voor advies van een lactatiekundige. Sinds 2009 organiseert Wendy Seelen, lactatiekundige, het borstvoedingscafe. Iedere woensdag van 10.00 tot 11.30 uur, ben je welkom bij Spruit aan het van Coothplein 6 in Breda. Hier kun je onder het genot van een kop thee of koffie een vraag stellen aan de lactatiekundige of tips en advies van andere voedende moeders ontvangen. Ervaar de steun en gezelligheid door een keer langs te komen.

 

Fijne sites over borstvoeding

borstvoeding.com
moedermelknetwerk.nl
borstvoedingsforum.nl
voedingscentrum.nl
deverloskundige.nl
borstvoeding.nl
borstvoedingnatuurlijk.nl
medela.nl
ardomedical.nl

Flesvoeding

Wil je flesvoeding geven? Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Kies voor de bevalling een merk uit en koop daarvan zuigelingenvoeding nummer 1. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben.

Er zijn vele soorten flessen en spenen. Het verschilt erg per baby welke fles/speen het beste is. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken!

Wil je je nu alvast verdiepen in welke flessen/spenen er bestaan en hoe je voeding klaarmaakt? Lees er meer over op het voedingscentrum en op deverloskundige.

De kraamzorg zal jullie instructies geven bij het klaarmaken van de flessen. Deze staan ook op de verpakking. Het eerste flesje wordt kort na de bevalling gegeven en bevat meestal 10 ml. De voeding wordt samen met ons en de kraamverzorgster opgebouwd met ongeveer 10 ml per dag. Er wordt opgehoogd tot maximaal 100 ml flesvoeding per keer in het kraambed en daarna helpt het consultatiebureau je verder met het opbouwen.

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."