home > De bevalling > De kraamperiode
Featured Page / Article Image

De kraamperiode

De kraamperiode is een fijne maar vaak ook een intense en verwarrende periode. Jullie kindje is geboren en die ga je leren kennen. Daarnaast moet je zelf herstellen van de bevalling. Dat lukt het beste als je de baby dicht bij je hebt en zelf voldoende rust neemt. Doordat er zoveel op je afkomt en door de gebroken nachten kom je vaak ook niet goed aan rusten toe. Daarom is het zo fijn dat er kraamzorg is die de eerste 8 dagen voor jullie zorgt en je taken uit handen neemt. Van haar kun je verwachten dat ze jullie veel voorlichting geeft over praktische zaken. Zeker bij een eerste kindje is alles nieuw. Ze helpt je bij de verzorging van de baby en voert de controles uit bij jou en jullie baby. Ze zal de baby wegen en in bad doen maar ook kijken of je hechtingen goed genezen en je ondersteunen bij de voedingen. Wij komen die eerste week een paar keer langs op kraamvisite om er op toe te zien dat alles goed verloopt, je te controleren, je voorlichting te geven, je bevalling te bespreken en eventuele hechtingen te verwijderen. Heb je tussentijds vragen of klachten dan mogen jullie of de kraamzorg ons altijd bellen.

Meer informatie over de kraamtijd en erna vind je op:
www.cjgbreda.nl
www.kinderspreekuur.nl
www.knov.nl/voor-zwangeren/net-bevallen

Er is sinds september 2018 ook een Natuurlijk Consultatieburo in Breda. Je kan jezelf hiervoor aanmelden.

Aangifte

Je dient binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby aangifte te doen bij de gemeente. Over het algemeen gebeurt dit door de vader van het kind. Indien dit niet mogelijk is dient dit te worden gedaan door iemand die aanwezig was bij de geboorte. Er zijn geen kosten verbonden aan geboorte aangifte. Een afspraak maken bij het gemeentehuis van Breda is wel nodig.
Zijn jullie in het Amphia of in Origine bevallen dan kun je daar ook aangifte doen.

Zorgverzekering

Een week na de aangifte krijg je een BSN nummer voor de baby. Dit nummer moet je in de eerste maand na de geboorte doorgeven aan je zorgverzekering.

De hielprik en de gehoorscreening

In Breda e.o komt Careyn de hielprik samen met de gehoorscreening bij jullie thuis doen. Ze doen dit ronde de 5e a 6e dag van de kraamperiode.

Bij de hielprik wordt er bloed uit de hiel van de baby afgenomen en onderzocht op bepaalde ziektes. Deze zijn beschreven op www.rivm.nl/hielprik.

De gehoorscreening is een test van het gehoor van een baby. Deze screening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Je krijgt direct een uitslag te horen.
Voor meer informatie kijk op www.rivm.nl/gehoorscreening.

Anticonceptie

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt zo kort na de bevalling. Toch geven we je al wat informatie hierover bij het laatste kraambezoek. Meer informatie over dit onderwerp vindt je op www.anticonceptie.nl.

Consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt na de kraamperiode de zorg van ons en de kraamverzorgster over. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente. Het consultatiebureau belt binnen drie weken na je bevalling om een huisbezoek af te spreken. Dit huisbezoek brengen ze alleen na de geboorte van je eerste baby. Na ongeveer twee a drie weken komt een verpleegkundige van het consultatiebureau thuis langs voor de eerste controle. Maak je liever gebruik van het Natuurlijke Consultatiebureau in Breda dan kun je je daar zelf aanmelden.

Veilig slapen

Het is heel belangrijk dat je kindje veilig slaapt omdat je op die manier wiegendood voorkomt. De eerste paar dagen zal je baby op de linker of rechterzij slapen omdat je baby dan nog misselijk kan zijn en dus wat slijm terug kan geven. Daarna wordt er rugligging geadviseerd. Meer informatie lees je hier.