home > De kraamperiode
Featured Page / Article Image

De kraamperiode

De kraamperiode is een fijne maar vaak ook een intense en verwarrende periode. Jullie kindje is geboren en die ga je leren kennen. Daarnaast moet je zelf herstellen van de bevalling. Dat lukt het beste als je de baby dicht bij je hebt en zelf voldoende rust neemt. Doordat er zoveel op je afkomt en door de gebroken nachten kom je vaak ook niet goed aan rusten toe. Daarom is het zo fijn dat er kraamzorg is die de eerste 8 dagen voor jullie zorgt en je taken uit handen neemt. Van haar kun je verwachten dat ze jullie veel voorlichting geeft over praktische zaken. Zeker bij een eerste kindje is alles nieuw. Ze helpt je bij de verzorging van de baby en voert de controles uit bij jou en jullie baby. Ze zal de baby wegen en in bad doen maar ook kijken of je hechtingen goed genezen en je ondersteunen bij de voedingen. Wij komen die eerste week een paar keer langs op kraamvisite om er op toe te zien dat alles goed verloopt, je te controleren, je voorlichting te geven, je bevalling te bespreken en eventuele hechtingen te verwijderen. Heb je tussentijds vragen of klachten dan mogen jullie of de kraamzorg ons altijd bellen.

De Verloskundige heeft een mooie brochure waarin duidelijk staat wat je van ons en de kraamtijd kan verwachten. 

Aangifte

Je dient binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby aangifte te doen bij de gemeente. Over het algemeen gebeurt dit door de vader van de baby. Indien dit niet mogelijk is dient dit te worden gedaan door iemand die aanwezig was bij de geboorte. Er zijn geen kosten verbonden aan geboorte aangifte. Een afspraak maken bij het gemeentehuis is wel nodig.
Zijn jullie in het Amphia bevallen dan kun je daar 24/7 aangifte doen via de Ipad van het ziekenhuis. Vergeet niet van beide ouders de Digi D mee te nemen.


Zorgverzekering

Één a twee weken na de aangifte krijg je een BSN nummer voor de baby. Dit BSN nummer moet je in de eerste maand na de geboorte doorgeven aan je zorgverzekering.


Hielprik en gehoorscreening

De JGZ komt op dag 5 á 6 bij jullie thuis de hielprik en de gehoorscreening uitvoeren. Op de site kun je lezen hoe een hielprik en gehoorscreening verloopt en op welke ziektes je je baby kunt laten screenen. Deze informatie is in meerdere talen beschikbaar.
De brochure krijg je ook bij de geboorteaangifte. De kraamzorg zal jullie aanmelden bij de JGZ voor de hielprik en de gehoorscreening. Klik voor meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening.

 

Veiligheid van jullie baby

Het is heel belangrijk dat je kindje veilig slaapt omdat je op die manier wiegendood voorkomt. De eerste paar dagen zal je baby op de linker of rechterzij slapen omdat je baby dan nog misselijk kan zijn en dus wat slijm terug kan geven. Daarna wordt er rugligging geadviseerd. Via veiligheid.nl leer je hoe je het beste een bedje kan opdekken en dat rugligging de meest veilige slaaphouding is voor je baby. Tevens  geven ze veel meer tips over de veiligheid van baby’s.

 

Voeding van je baby

Er is zoveel te lezen over borst- en flesvoeding….. Hieronder staan linkjes naar sites en brochures met goede informatie. Je kraamzorg zal je ondersteunen bij het voeden van je baby. Zijn er problemen bij de borstvoeding dan kun je altijd een lactatiekundige inschakelen. Vraag ons naar wie er in jouw buurt werkzaam is.

 

Kraamtranen en meer?


Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn ‘van slag’, je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waarvoor je moet zorgen. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal verdwijnen de babyblues vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen. Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze gevoelens na de bevalling niet vanzelf over. Zij komen in een postpartum depressie terecht (een postnatale depressie). Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. We vragen je in je kraamweek dan ook regelmatig naar je gevoelens. Voel je je niet top bij het afsluiten van de kraamtijd dan bellen we in de weken erna nog.

 

Vitamine K en D

Het voedingscentrum raad aan om alle baby’s extra vitamine D te geven. Je begint met het geven van deze vitamines als je baby een week oud is. Vitamine K is alleen voor baby’s die borstvoeding krijgen, vanaf dag 8 tot drie maanden. Je kunt speciale druppels met vitamine kopen bij de apotheek, drogist of supermarkt. Vitamines voor je baby bij Borstvoeding.

 

Anticonceptie

Aan het einde van de kraamweek bespreken we de anticonceptie met jullie. Wil je nu alvast goed nadenken over welke vorm van anticonceptie goed bij je past na de bevalling? Lees je dan in via:

 

Consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt na de kraamperiode de zorg van ons en de kraamverzorgster over. Het consultatiebureau uit jullie regio neemt hierna binnen één a twee weken contact met jullie op voor een huisbezoek. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente. Dit huisbezoek brengen ze alleen na de geboorte van je eerste baby. Na ongeveer twee a drie weken komt een verpleegkundige van het consultatiebureau thuis langs voor de eerste controle. Wij sturen het consultatiebureau met jullie goedkeuring een bericht met wat gegevens over zwangerschap en bevalling. Zo weten ze al een beetje wat over jullie gezin.

Woon je in Breda en wil je liever gebruik maken van het Natuurlijk Consultatiebureau dan kun je jezelf daar aanmelden. Het Natuurlijk consultatiebureau sluit aan bij de wens van ouders om vanuit een holistische visie naar het kind/gezin te kijken. Daarnaast geven we complementaire (aanvullende) adviezen en gaan we in gesprek met ouders over complementaire zorg aan gezonde kinderen als zij dit wensen. Het uitgangspunt blijft het basispakket jeugdgezondheidszorg en het Natuurlijk Consultatiebureau is een onderdeel van het regulier consultatiebureau.

Bekkenbodem

Sommige vrouwen hebben na de bevalling last van hun bekkenbodem. Ze ervaren geen controle over hun blaas, voelen niet dat de blaas vol zit, ze verliezen urine of ontlasting of hebben pijn of een vol drukkend gevoel in het bekken. Na een paar dagen verdwijnt dit gevoel vaak vanzelf. In de kraammap van de kraamorganisatie staan oefeningen die je kunt doen kort na de bevalling om de bekkenbodemspier te trainen. Deze kun je starten een paar dagen na de bevalling als je dat wil. Ook als je geen klachten hebt is het soms fijn om je bekkenbodemspier weer wat te trainen. Heb je na een paar weken na de bevalling nog steeds klachten dan raden we je aan contact te zoeken met iemand die is gespecialiseerd in de bekkenbodem. Er zijn een aantal fysiotherapeuten en we hebben het bekkenbodem centrum in het Amphia.

De Nederlandse vereniging voor bekkenbodemfysiotherapie ontwikkelde een preventief consult 6 weken na de bevalling. Dat is het moment om bekkenproblemen te voorkomen. De check bestaat uit een online vragenlijst en eventueel een consult bij die vrouwen die hoog scoren op de vragenlijst. Een fysieke controle is dus niet altijd nodig. Meer hierover kun je lezen op bekkenbodemcheck.nl

Wil je meer weten over de bekkenbodem dan kan dat via:  de bekkentherapeut

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na je bevalling zijn jullie van harte welkom op de nacontrole. Deze is niet verplicht, maar het is het einde van onze zorg en die willen we graag goed met jullie afsluiten. Heb je klachten van bijvoorbeeld de hechtingen of bekken bodem spieren dan vragen we je wel dringend een afspraak voor de nacontrole te maken. Bij de nacontrole kijken we samen terug op de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap. We bespreken een zwangerschap in de toekomst of geven je advies over anticonceptie. We kunnen je ook gelijk een recept voor de pil of het spiraal meegeven. Spiralen kunnen we plaatsen maar dit doen we bij voorkeur na 8 weken.

Met alle informatie willen we je wat betreft kennis goed voorbereiden op de periode na de bevalling. Uiteraard zijn we met deze informatie lang niet volledig.

Wellicht vindt je het fijn om bijvoorbeeld eens kritisch naar het vaccineren van je baby te kijken of wil je je verdiepen in het dragen van jullie baby. Ook zijn er allerlei websites over verschillende opvoedstijlen. Wil je hierover meer weten dan kun je een deel vinden op onze website. Wil je verder zoeken dan kun je ons gerust om advies vragen. Wij hebben eens in de aantal maanden een inloop middag van een draagdoekconsulente op de praktijk en bieden tevens een EHBO cursus aan voor jonge ouders gericht op baby en kinderen. Het consultatiebureau biedt jullie informatieavonden aan voor ouders die kritisch naar het vaccineren willen kijken.

Waardering

Als laatste willen wij heel graag weten hoe je onze zorg hebt ervaren. Zou je ons willen waarderen op Zorgkaart Nederland? Met locatie Breda of Etten Leur. Op deze manier worden wij door nieuwe klanten gemakkelijker gevonden en weten ze gelijk wat ze van ons kunnen verwachten.

Mocht je vragen hebben stel ons die dan gerust.