Tongriem klieven

De Kraamperiode

De bevalling zit erop!

Het harde werken is beloond: jullie zijn ouders geworden… Gefeliciteerd!

De kraamperiode

De kraamperiode is een fijne periode maar kan ook een intense en verwarrende periode zijn. Jullie kindje is geboren en die ga je leren kennen. Daarnaast moet je zelf herstellen van de bevalling. Dat lukt het beste als je de baby dicht bij je hebt en zelf voldoende rust neemt.

Er komt een hoop op je af, gebroken nachten, verantwoordelijkheid, aangifte doen, voeden a drie uur, kraamzorg, kraamvisite, de hielprik en gehoorscreening. Je wordt echt een beetje geleefd. Hier hebben we voor je op een rij gezet waar je vooraf al over na kan denken.

De Verloskundige heeft een mooie brochure waarin duidelijk staat beschreven wat je van ons en de kraamtijd kan verwachten. 

Kraamzorg en verloskundige

Rust is enorm belangrijk in de kraamweek!

Daarom is het zo fijn dat er kraamzorg is die de eerste 8 dagen voor jullie zorgt en je taken uit handen neemt. Van haar kun je verwachten dat ze jullie veel voorlichting geeft over praktische zaken. Zeker bij een eerste kindje is alles nieuw. Ze helpt je bij de verzorging van de baby en voert de controles uit bij jou en jullie baby. Ze zal de baby wegen en in bad doen maar ook kijken of je hechtingen goed genezen en je ondersteunen bij de voedingen. De kraamzorg zorgt ervoor dat jullie aan het einde van de week goed voor jezelf en je baby kunnen zorgen.

Wij komen die eerste week een paar keer langs op kraamvisite om er op toe te zien dat alles goed verloopt, je te controleren, je voorlichting te geven, je bevalling te bespreken en eventuele hechtingen te verwijderen. Heb je tussentijds vragen of klachten dan mogen jullie of de kraamzorg ons altijd bellen.

 

Lees meer over onze Kraamvisites

Aangifte

Je hebt binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby aangifte te doen bij de gemeente waarin je bent bevallen. Een digitale afspraak maken bij het gemeentekantoor is daarvoor nodig. Wat de gemeente nodig heeft voor de aangifte lees je op de site van de gemeente waarin je bent bevallen. Is je baby in het Amphia geboren dan kun je daar aangifte doen via de geboorte-Ipad.

Zorgverzekeraar

Ongeveer twee weken na de aangifte krijg je post van de gemeente met daarin het BSN nummer van je kindje. Dit BSN-nummer moet je in de eerste maand na de geboorte doorgeven aan je zorgverzekering.

Hielprik en gehoorscreening

De JGZ komt op dag 5 á 6 bij jullie thuis de hielprik en de gehoorscreening uitvoeren. Lees alvast hoe de  hielprik en gehoorscreening verloopt en op welke ziektes je je baby kunt laten screenen. Deze informatie is in meerdere talen beschikbaar. De kraamzorg zal jullie aanmelden bij de JGZ voor de hielprik en de gehoorscreening. Klik voor meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening.

Vitamine K & D

Het voedingscentrum raad aan om alle baby’s extra vitamine D druppels te geven. Je begint met het geven van deze vitamine als je baby een week oud is. Vitamine K is alleen voor baby’s die borstvoeding krijgen, vanaf dag 8 tot drie maanden.

Borst- of flesvoeding

Als je hebt gekozen voor borstvoeding dan helpen we je indien nodig met het aanleggen van je baby die eerste keer. Vaak is dit binnen een uur na de geboorte. Ook flesvoeding krijgt je baby ongeveer een uur na de geboorte. Wist je dat baby’s maar 10 milliliter flesvoeding per keer krijgen die eerste dag? In de eerste week ga je alles leren over het voeden van je baby, wij en je kraamzorg zullen je daarbij ondersteunen. Loopt de borstvoeding niet soepel dan kun je een lactatiekundige inschakelen.

Lees meer
flesvoeding

Kraamtranen en meer

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn ‘van slag’, je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waarvoor je moet zorgen. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Meestal verdwijnen de babyblues vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen. Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze gevoelens na de bevalling niet vanzelf over. Zij komen in een postpartum depressie terecht. Deze depressie kan weken, maanden of langer aanhouden. We vragen je in je kraamweek dan ook regelmatig naar je gevoelens. Voel je je niet top bij het afsluiten van de kraamtijd dan bellen we in de weken erna nog.

Veiligheid van je kleintje

Het is heel belangrijk dat je kindje veilig slaapt omdat je op die manier wiegendood voorkomt. De eerste paar dagen zal je baby op de linker of rechterzij slapen omdat je baby dan nog misselijk kan zijn en dus wat slijm terug kan geven. Daarna wordt er rugligging geadviseerd. Via veiligheid.nl leer je hoe je het beste een bedje kan opdekken en dat rugligging de meest veilige slaaphouding is voor je baby. Tevens  geven ze veel meer tips over de veiligheid van baby’s.

Tongriem klieven

Sommige kindjes blijken na de geboorte een korte of strakke tongriem te hebben. Soms zie je dit zelf ook, onder de tong zit dan een vliesje. Een korte of strakke tongriem maar ook een strak lipbandje kan problemen geven bij de borstvoeding. Ook het drinken van de fles kan soms problemen geven. Denk je dat jouw kindje last heeft van korte of strakke tongriemen? Een strakke tongriem en een strak lipbandje is heel gemakkelijk te verhelpen door de tongriem te klieven op jonge leeftijd. Bij ons in de praktijk klieft verloskundige Marieke tongriempjes!

 

Lees meer over het klieven van de tongriem.

Bekkenbodem

Sommige vrouwen hebben na de bevalling last van hun bekkenbodem. Ze ervaren geen controle over hun blaas, voelen niet dat de blaas vol zit, ze verliezen urine of ontlasting of hebben pijn of een vol drukkend gevoel in het bekken. Na een paar dagen verdwijnt dit gevoel vaak vanzelf. Heb je na een paar weken na de bevalling nog steeds klachten dan raden we je aan contact te zoeken met iemand die is gespecialiseerd in de bekkenbodem. Er zijn een aantal bekkenbodem fysiotherapeuten en we hebben het bekkenbodem centrum in het Amphia.

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen en benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Vul dan de screeningslijst in op bekkenbodemcheck.nl. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Op basis van de antwoorden krijg je een advies op maat. Want als je klachten hebt van de bekkenbodem, dan kun je daar veel aan doen! Zo kun je ook gebruik maken van een preventief consult rond 6-8 weken na de bevalling. Dat is ontwikkeld door de Nederlandse vereniging voor bekkenbodemfysiotherapie en volgens hen het moment om bekkenbodemproblemen te voorkomen.

 

Fysiek herstel, oefeningen na de bevalling en sport

Wanneer is mijn lijf weer hersteld?
Deze vraag krijgen we behoorlijk vaak van een pas bevallen vrouwen. Helaas kunnen we daar niet voor iedereen hetzelfde antwoord op geven. Hoelang dat herstel kost is namelijk voor iedereen anders. Iedere vrouw ontzwangerd en herstelt op haar eigen manier. Maar een ding weten we wel….. Herstel kost tijd, veel tijd! Je hoort wel eens 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren.
Lees over welke oefeningen je kan doen de eerste 6 weken na je bevalling en wanneer je lijf weer klaar is om te sporten.

Fysiek herstel: Veilige oefeningen na je bevalling

Consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt na de kraamperiode de zorg van ons en de kraamverzorgster over. Het consultatiebureau uit jullie regio neemt hierna binnen twee weken contact met jullie op. Na ongeveer drie weken komt een verpleegkundige van het consultatiebureau thuis langs voor de eerste controle. Aanmelding gaat via de aangifte bij de gemeente.

Woon je in Breda en wil je liever gebruik maken van het Natuurlijk Consultatiebureau dan kun je jezelf daar aanmelden. Het Natuurlijk consultatiebureau sluit aan bij de wens van ouders om vanuit een holistische visie naar het kind/gezin te kijken. Het uitgangspunt blijft het basispakket jeugdgezondheidszorg en het Natuurlijk Consultatiebureau is een onderdeel van het regulier consultatiebureau.

Lees meer
Anticonceptie

Anticonceptie

Aan het einde van de kraamweek bespreken we de anticonceptie met jullie. Wil je nu alvast goed nadenken over welke vorm van anticonceptie goed bij je past na de bevalling? Lees je dan in via:

Wist je dat je bij Meander laagdrempelig terecht kan voor vragen, voorlichting, recepten van alle soorten anticonceptie en het plaatsen van spiralen of het anticonceptie staafje? Je hoeft hiervoor dus niet meer naar je huisarts. Wij bieden deze service al vanaf 2014 en hebben ruime ervaring.

 

Lees meer

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na je bevalling zijn jullie van harte welkom op de nacontrole. Deze is niet verplicht, maar het is het einde van onze zorg en die willen we graag goed met jullie afsluiten. Heb je klachten van bijvoorbeeld de hechtingen of bekken bodem spieren dan vragen we je wel dringend een afspraak voor de nacontrole te maken.

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."