5 april 2024

Gezonde voeding in je zwangerschap

We weten allemaal dat het belangrijk is om gezond te eten, zeker als je zwanger bent. Gezond eten heeft nu eenmaal direct effect op een goed verloop van je zwangerschap en ook op de gezondheid van je baby.

Als je er een gewoonte van maakt om gezond te eten heb je minder kans op suikerziekte en veel gewichtstoename in de zwangerschap maar maak je ook meer kans om de rest van je leven gezond te blijven.

Wat is gezond eten in je zwangerschap?

Ken je hem nog? De schijf van 5. Wie is er niet groot mee geworden?
Hieronder enkele tips voor gezonde voeding in de zwangerschap. Probeer ook iets vaker kleinere porties te eten dan buiten de zwangerschap.

  Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit.

  Probeer lege calorieën te beperken. Dit zijn voedingsmiddelen met veel geraffineerde suiker en witte bloem. Denk aan toetjes, snoep, worstenbroodjes en andere kant en klaarproducten. Er zit weinig voedingswaarde in dit soort producten maar vaak wel veel calorieën, echte dikmakers dus! Beter kies je voor gezonde tussendoortjes.

  Kies voor volkoren producten, deze bevatten meer onmisbare  voedingsstoffen. Kies voor onverzadigde vetten. Neem voldoende zuivelproducten, vlees, vis, ei of vleesvervangers.

  Je zwangere lijf heeft meer behoefte aan foliumzuur, ijzer en calcium. Eet je gevarieerd groente, (gedroogd)fruit, melkproducten, noten, vlees, vis, vetten/olie en volkorenproducten dan geef je je kleintje alles mee.

Bereidt je voeding hygienisch, bak alles goed door, was je groenten en bewaar dingen droog en koel en niet te lang. Eet niets wat over de houdbaarheidsdatum heen is.

Wat mag je niet eten in de zwangerschap?

Vroeger…. Vroeger at je in je zwangerschap gewoon tonijn uit blik, rauwe vis, cervelaatworst en veel kaneel en basilicum zonder dat iemand je waarschuwde. Leverproducten, rauw vlees en franse kazen werden 25 jaar geleden wel al afgeraden.

Waarom moet je nu zoveel laten staan en kon je vroeger wel veel van dat alles eten in de zwangerschap? De wetenschap gaat verder en er wordt veel onderzoek gedaan naar voeding en zwangerschap. Dat maakt dat aanpassingen worden gedaan in het advies aan zwangeren. En ja dat lijkt soms wat streng. Maar beter een waarschuwing dan een infectie of een teveel aan schadelijke stoffen binnen krijgen dan schade bij jou of je baby.

Wil je precies weten welk voedingsmiddel je wel of niet mag? Het voedingscentrum heeft het in een overzichtelijke app: ZwangerHapp.

Vegetarisch eten in je zwangerschap

Vegetarisch eten kan prima als je zwanger bent. Let er wel op dat je voldoende B vitamines en ijzer binnen krijgt met je voeding. Eet daarvoor altijd volkoren graanproducten, peulvruchten, veel groene bladgroenten, zuivelproducten en eieren, vleesvervangers en noten.

Gewicht verandering

Je gewicht aan het begin van je zwangerschap en je eetpatroon tijdens de zwangerschap bepalen je totale gewichtstoename. Gewichtstoename is uiteraard logisch. Een baby, vruchtwater, placenta, extra vocht en bloedaanmaak, groei van borsten en groei van je baarmoeder zorgen al snel voor zo’n 12,5 a 13 kilo extra gewicht. Heb je van jezelf een hoger BMI (30-35) dan zal je minder aankomen, 6-9 kilo is dan prima. Zit je met je BMI aan de lage kant (18-20) dan is 16 kilo aankomen heel normaal.

Je eet voor jezelf en je baby, maar eten voor twee hoeft zeker niet. Afvallen en diëten is niet verstandig. Heb je moeite met je overgewicht of vindt je het moeilijk om gezonde voeding te nemen in je zwangerschap? Je kan je dan aanmelden bij ZoHealthy. Hier krijg je professionele begeleiding van een leefstijlcoach. Samen met haar ga je op zoek naar een gezonde leefstijl die bij je past. Als je je aanmeldt in je zwangerschap dan wordt het volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Wat als je iets hebt gegeten dat je beter niet kon eten…..

Maak je niet gelijk ongerust als je één keer een product hebt gegeten of gedronken dat je beter niet had kunnen nemen. De kans op ernstige gevolgen is zeer klein voor jou of je baby. Zo zal een kleine hoeveelheid salami, makreel op een toastje of wat krabsalade waarschijnlijk niet meteen schadelijk zijn, maar neem het in het vervolg liever niet meer. Het is wel belangrijk om op verschijnselen te letten, denk aan koorts, lusteloosheid, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid. Mocht je verschijnselen krijgen of twijfelen, bel ons dan gerust.

Vergeet je vochtinname niet

Normaal is dat 1,5 liter maar in de zwangerschap raden we aan minimaal 2 liter te drinken. Beperk koffie, thee en andere caffeïne houdende dranken zoals cola en energiedrankjes.

338 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »