home > Een harde buik tijdens je zwangerschap
Featured Page / Article Image

Een harde buik tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je buik soms hard aanvoelen. Het is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap dat vooral in het tweede en derde trimester kan voorkomen. Hoe herken je harde buiken en wat betekent het precies? Dat lees je in dit artikel.

Braxton-Hicks contracties

Een zwangerschap brengt talrijke veranderingen teweeg. Zo verandert ook de baarmoeder. Tijdens jouw zwangerschap wordt je baarmoeder wel 100x groter dan hij was voordat je baby erin groeide! Omdat je baarmoeder een spier is en die nu flink opgerekt wordt, veroorzaakt dat af en toe een samentrekking van de baarmoeder. Dat voel je als een harde bal in je buik. Die samentrekkingen van je baarmoeder worden in de volksmond “harde buiken” of “oefenweeën” genoemd. In tegenstelling tot echte weeën, zijn deze contracties geen signaal voor het begin van de bevalling. Ze bereiden je volgens veel verloskundigen wel voor op de bevalling en worden daarom oefenweeën genoemd.

Waardoor worden harde buiken veroorzaakt?

Zoals gezegd bereiden harde buiken je voor op de bevalling. Tijdens de bevalling moet je baarmoeder hard werken om de baarmoedermond voldoende op te laten rekken. Daar moet je baarmoeder voor oefenen. Harde buiken kunnen daarnaast veroorzaakt worden door andere factoren, zoals het bewegen van de baby in de buik, snelle groei van de baarmoeder, hormonen, een blaasontsteking, onverwachte bewegingen zoals bukken, een volle blaas, snelle bewegingen maar ook spanning en stress kan harde buiken doen toenemen. Soms kan een harde buik dus een teken zijn om het wat rustiger aan te doen.

Goed om te weten: Baby’s kunnen deze harde buiken ook boelen maar hebben er geen last van. Sommige baby’s worden er heel druk van en sommige baby’s bewegen juist even wat minder. En, zodra de harde buik voorbij is gaan ze weer op zoek naar alle hoeken van je buik….. waardoor de harde buik weer terug komt.

Hoe voelt een harde buik en wat kun je er aan doen?

Ben je zwanger en denk je dat je last hebt van harde buiken? Een harde buik herken je door een gespannen gevoel in je buik. Het voelt als een soort verkramping die oncomfortabel kan aanvoelen. Een harde buik hoort geen pijn te doen. De meeste vrouwen voelen de spanning 30 tot 60 seconden, maar bij sommigen duurt het langer. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe vaker harde buiken kunnen voorkomen. Ze komen niet regelmatig, zoals echte weeën. Het is mogelijk dat je een paar uur last hebt van een harde buik, om vervolgens een paar dagen niets te voelen. Meestal nemen harde buiken af als je rust neemt. Dat kun je zelf als eerste proberen. Ga rustig op je zij op bed liggen met je knieën wat opgetrokken. Wat vaak ook helpt is een warme kruik, een douche of bad nemen. Weet je nog dat de baarmoeder een spier is? Spieren ontspannen als je ze verwarmt.

Hebben jouw harde buiken de neiging om in een regelmatig patroon te komen, bijvoorbeeld elke 5 minuten, dan moet je aan de bel trekken. Ook als ze pijnlijk zijn of vaker dan 6 keer per uur komen kun je het beste even bellen voor advies. Je mag altijd contact opnemen met je verloskundige.

Meander Breda en Meander Etten-Leur helpen je graag verder.