8 november 2024

Het eerste trimester

Het prille begin van de zwangerschap. Misschien merkte je al wat lichamelijke symptomen (ver) voordat je een positieve test in je handen had, of misschien kwam je er pas achter doordat je menstruatie uitbleef. Waar de ene zwangere direct alle symptomen ervaart, fluit de andere zonder belemmering door de eerste weken heen, zonder ook maar iets te merken van mogelijke vermoeidheid of misselijkheid. Of je nu direct na de positieve test de omgeving hebt geïnformeerd, of er nog even mee hebt gewacht tot na de eerste echo’s, voor je gevoel staat het nieuws op je voorhoofd geschreven. Waar het hart vol van is…

Zoals misschien al doorklinkt in deze eerste paar zinnen, is het begin van iedere zwangerschap anders. Zelfs bij één vrouw kunnen zwangerschappen verschillend starten. Het is daarom belangrijk om elke zwangerschap op zichzelf te zien en vooral niet te vergelijken met eerdere ervaringen.

Zwangerschapsweken tellen

Officieel beginnen we al met tellen van de zwangerschapsweken, twee weken vóór de bevruchting, vanaf de Eerste Dag van je Laatste Menstruatie (EDLM). Na de bevruchting (week 2) wordt er direct van alles in gang gezet in je lichaam. Eén van de eerste processen is de aanmaak van het hormoon HCG, dat zorgt voor de productie van andere hormonen die je baarmoeder klaarmaken voor innesteling en je lichaam op de juiste temperatuur houden. HCG zorgt ook voor het streepje op de zwangerschapstest. Meestal is er voldoende HCG aanwezig 9-14 dagen na de bevruchting om een positieve uitslag te krijgen. Soms kan het zinvol zijn om een zwangerschapstest na een paar dagen te herhalen, omdat de bevruchting mogelijk later heeft plaatsgevonden. Het bijhouden van je cyclus geeft meer inzicht in het termijn van je zwangerschap. De meeste vrouwen hebben een positieve test rond week 4-5 van de zwangerschap.

De eerste ontwikkelingen

Al snel gebeurt er van alles in je lichaam. Van een klein klompje cellen ontwikkelt zich een echt kindje. De aanleg van de organen is gestart en de groei gaat in de eerste weken razendsnel. In week 6 beginnen de ledematen zich te vormen, en aan het einde van die week begint meestal het hartje te kloppen. De baby is dan zo’n 5 mm groot. Met een groei van ongeveer 1 mm per dag is het niet zo gek ook dat vermoeidheid een gevolg kan zijn van die hardwerkende fabriek binnen in je baarmoeder. Geef dus vooral toe aan de vermoeidheid en zorg goed voor jezelf door gezond te eten en rust te pakken waar nodig. En vergeet je vooral niet in te schrijven bij een verloskundigenpraktijk, als je dat niet direct na de positieve test al gedaan had natuurlijk 😉

Sommige zwangeren ervaren in deze fase wat bloedverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meer hierover kun je lezen in onze blog: Bruine afscheiding of bloedverlies in de vroege zwangerschap.

De eerste echo’s en intake

Rond week 8 wordt de eerste echo, de vitaliteitsecho, ingepland. Hierbij kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of er een kloppend hartje te zien is, en of er mogelijk sprake is van een meerling. Bij een vroege echo (rond 6,5-7 weken) kan soms nog geen kloppend hartje te zien zijn, wat onzekerheid kan veroorzaken. In dat geval wordt vaak een inwendige echo gemaakt om meer duidelijkheid te krijgen.

De intake vindt meestal plaats rond 9-10 weken. Tijdens deze afspraak bespreken we je medische voorgeschiedenis, geven we informatie over onze praktijk, en leggen we uit wat je de komende maanden van onze begeleiding kunt verwachten. Je krijgt een formulier mee voor bloedonderzoek om basisgegevens zoals bloedgroep, ijzerstatus en vitaminewaardes te bepalen. Indien gewenst kunnen we ook prenatale screening voor het down-, edward- of patausyndroom bespreken.

Termijnecho en zwangerschapsverklaring

Tussen week 10 en 12 vindt de termijnecho plaats, waarbij de baby wordt opgemeten (Crown-Rump Length, CRL) om de uitgerekende datum te bepalen. Dit blijft een schatting, maar geeft ons een richtlijn. Zodra de zwangerschapsduur definitief is vastgesteld, kun je je verlof aanvragen bij je werkgever. Na de termijnecho ontvang je van ons een zwangerschapsverklaring, die nodig is voor het aanvragen van je verlof. Vergeet ook niet om je definitief in te schrijven bij een kraamzorgorganisatie, als je dat nog niet gedaan hebt.

Vervolgonderzoeken en de 13-weken echo

Als je meer onderzoek wilt laten doen naar het down-, edward- of patausyndroom bij je ongeboren kindje, dan kun je via ons een aanvraag indienen voor de NIPT na de termijnecho. Dit is een bloedonderzoek en de uitslag volgt binnen twee weken. Daarnaast is er een 13-weken echo mogelijk. Meer informatie hierover vind je op pns.nl.

Het einde van het eerste trimester

Bij week 14 zijn we aan het eind van het eerste trimester. Het hartje is in de juiste frequentie gaan kloppen, de meeste organen zijn hun werk gaan doen, en de baby is al bijna compleet gevormd. Vanaf nu zal het voornamelijk groeien en zich verder ontwikkelen. De eerste weken zijn cruciaal voor de basis van de baby. Daarom adviseren we om vóór de zwangerschap al te stoppen met roken, geen alcohol of drugs te gebruiken, en een gezonde levensstijl aan te nemen. Zo geef je je kindje de best mogelijke start.

Wil je van week tot week weten wat er gebeurt in de ontwikkeling van je kindje? Kijk dan op DeVerloskundige.nl.

Heb je een zwangerschapswens en wil je je goed voorbereiden? Kijk dan op zwangerwijzer.nl voor advies op maat en begin met foliumzuur en vitamine D.

En voel je uiteraard vrij voor het stellen van vragen aan ons tijdens de afspraken of per mail.

Liefs,
Team Meander

70 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »