WAT IS EEN HORMOON HOUDEND SPIRAALTJE?
Het hormoonhoudend spiraal heeft een T vorm met in het stammetje één soort hormoon: Levonorgestrel. Aan het stammetje zitten kleine draadjes die na plaatsing uit je baarmoedermond steken. Tijdens gemeenschap zou je de draadjes niet moeten kunnen voelen.
De werking van het hormoonspiraal in het kort is dat deze een bevruchting voorkomt. Het spiraal geeft elke dag een heel klein beetje levonorgestrel af in je baarmoeder. Dit hormoon veranderd de samenstelling van de slijm in je baarmoedermond en de opbouw van je baarmoederslijmvlies waardoor zaadcellen inactief worden en niet bij de eicel kunnen komen. Daarnaast kunnen de hormonen ook invloed hebben op je cyclus en een eisprong voorkomen. Dit laatste is niet bij iedereen het geval.
Doordat de opbouw van je baarmoederslijmvlies veel minder is zijn de menstruaties daardoor minder hevig of blijven helemaal weg. Het hormoon houdend spiraaltje zorgt dus voor minder of geen bloedverlies tijdens de menstruaties. Dit is per vrouw verschillend en ook een eerdere ervaring met een hormoonspiraal zegt niets over hoe het bloedverlies bij een volgend hormoonspiraal zal zijn.
Er bestaan twee soorten hormoon houdende spiraaltjes. De Mirena spiraal en de Kyleena spiraal.
De Mirena spiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor een gebruik van 8 jaar. Uiteraard kun je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De Mirena spiraal kost ongeveer 150 euro. Het hormoon houdend spiraal bevat alleen progestagenen.
Het zusje van Mirena is de Kyleena spiraal. Deze is iets kleiner van formaat dan de Mirena en bedacht voor vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest. De Kyleena bevat de helft minder hormonen. Dit hormoonspiraaltje is net zo betrouwbaar als de Mirena voor een periode van 5 jaar. De kosten zijn hetzelfde. De Kylena is niet geschikt wanneer je overgangsklachten of PCOS hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal. De Mirena is daarvoor dan wel weer een goede oplossing. Volgens de NHG is de Mirena eerste keus en heeft de Kyleena geen meerwaarde. Echter als voor jou minder hormonen wel een meerwaarde geeft dan is dit een prima alternatief.
VOOR WIE IS HET HORMOON HOUDEND SPIRAALTJE?
Het hormoon houdend spiraaltje is geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie willen. Doordat het spiraaltje constant levonorgestrel (progestageen) afgeeft blijft de eisprong onderdrukt en kun je niet zwanger worden. Het is betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de pil, omdat je het niet kunt vergeten.
Meestal wordt het hormoon houdend spiraaltje gebruikt als anticonceptiemiddel. Het werkt ook goed wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van hevige menstruaties of wanneer je overgangsklachten hebt. Bij deze klachten wordt de Mirena aangeraden en niet de Kyleena.
VOOR -EN NADELEN VAN HET HORMOON HOUDEND SPIRAAL
VOORDELEN
– Zeer betrouwbare anticonceptie, 98,6% – 99,8%.
– 5 jaar (Kylena) of 8 jaar (Mirena) bescherming tegen zwangerschap
– Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
– Bloedingspatroon neemt over algemeen af
– Je houdt vaak je eigen cyclus
NADELEN
– Menstruatiepatroon kan veranderen
– Je kunt je menstruatie niet zelf reguleren
– Er zitten bijwerkingen aan het hormoonspiraal, wij raden aan om voor gebruik altijd de bijsluiter op internet te lezen
– Een spiraal moet je plaatsen en verwijderen via een huisarts of verloskundige.
WAT KUN JE VERWACHTEN NA DE PLAATSING VAN EEN HORMOON HOUDEND SPIRAALTJE?
Na de plaatsing van het hormoon houdend spiraaltje kun je last hebben van spotting (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding). De meeste vrouwen klagen de eerste 6 weken over het spotting maar de spotting kan tot wel 6 a 12 maanden aanhouden. Dit wordt geleidelijk minder en blijft in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Ongeveer 1/3e van de vrouwen verliest na een periode helemaal geen bloed meer. De andere 1/3 heeft wel maandelijks een menstruatie maar veel korter en minder heftig dan normaal. En 1/3 van de vrouwen heeft onregelmatig bloedverlies, dan zit er weer 6 maanden tussen en dan weer 3 maanden bijvoorbeeld. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt blijft de methode betrouwbaar en er bestaat dan ook geen reden om aan zwangerschap te denken. Hoe langer je het spiraal hebt hoe minder het bloedverlies wordt. Alleen als je de Mirena hebt om ruim bloedverlies bij de menstruaties tegen te gaan kan het zijn dat na een periode van 3 jaar het vloeien weer wat toeneemt.
Omdat er 10 tot 30 keer minder hormonen in je bloed terechtkomt bij het hormoonspiraal als je dit vergelijkt met de pil dan kan het zijn dat het spiraal je veel minder klachten geeft dan in de pil. Echter iedereen reageert anders op hormonen! Je eigen hormoonbalans speelt hier een grote invloed op. Ook bij een hormoonspiraal kunnen bijwerkingen optreden. Door de hormonen het is niet te voorspellen welke bijwerkingen kunnen optreden.
Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.