home > Het hormoon spiraaltje
Featured Page / Article Image

Twee soorten hormoon houdende spiraaltjes

Er bestaan twee soorten hormoon houdende spiraaltjes. De Mirena spiraal en de Kyleena spiraal.

De werking van het hormoonspiraal in het kort is dat deze een bevruchting voorkomt. Door de hormonen in het spiraal veranderd de samenstelling van de slijm in je baarmoedermond en de opbouw van je baarmoederslijmvlies waardoor zaadcellen inactief worden en niet bij de eicel kunnen komen. Daarnaast kunnen de hormonen ook invloed hebben op je cyclus en een eisprong voorkomen. Dit laatste is niet bij iedereen het geval.

Wat is een hormoon houdend spiraaltje?

De Mirena spiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De Mirena spiraal kost ongeveer 150 euro. Het hormoon houdend spiraal bevat alleen progestagenen.

Het zusje van Mirena is de Kyleena  spiraal. Deze is iets kleiner dan de Mirena en bevat de helft minder hormonen. Dit hormoonspiraaltje is net zo betrouwbaar als de Mirena. De kosten zijn ook 150 euro. De Kylena is niet geschikt wanneer je overgangsklachten of PCOS hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal. De Mirena is daarvoor dan wel weer een goede oplossing.

Wat kun je verwachten na de plaatsing van een hormoon houdend spiraaltje?

Na de plaatsing van het hormoon houdend spiraaltje kun je gedurende de eerste zes maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding). Het onregelmatig bloedverlies wordt geleidelijk minder en blijft in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt blijft de methode betrouwbaar en er bestaat dan ook geen reden om aan zwangerschap te denken.

Omdat er 10 tot 30 keer minder hormonen in je bloed terechtkomt bij het hormoonspiraal als je dit vergelijkt met de pil dan kan het zijn dat het spiraal je veel minder klachten geeft dan in de pil. Echter iedereen reageert anders op hormonen! Je eigen hormoonbalans speelt hier een grote invloed op. Ook bij een hormoonspiraal kunnen dus bijwerkingen optreden door de hormonen en is niet te voorspellen welke bijwerkingen kunnen optreden.

Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.

Waarom een hormoon houdend spiraaltje?

Meestal wordt het hormoon houdend spiraaltje gebruikt als anticonceptiemiddel. Het werkt ook goed wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van hevige menstruaties of wanneer je overgangsklachten hebt. Het hormoon houdend spiraaltje onderdrukt de eisprong en daardoor bouw je geen of nauwelijks baarmoederslijmvlies op. Vaak zijn de menstruaties daardoor minder hevig of blijven helemaal weg. Het hormoon houdend spiraaltje zorgt dus voor minder of geen bloedverlies tijdens de menstruaties en is tegelijk een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.

Voor wie is het hormoon houdend spiraaltje?

Het hormoon houdend spiraaltje is geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie willen. Doordat het spiraaltje constant levonorgestrel (progestageen) afgeeft blijft de eisprong onderdrukt en kun je niet zwanger worden. Het is ook betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de pil, omdat je het niet kunt vergeten.

Voor -en nadelen van het hormoon houdend spiraal

Voordelen
– Zeer betrouwbare anticonceptie
– Vijf jaar bescherming tegen zwangerschap
– Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
– Bloedingspatroon neemt over algemeen af
– Snel vruchtbaar na verwijdering

Nadelen 
– Menstruatiepatroon kan veranderen
– Je kunt je menstruatie niet zelf reguleren
– Er zitten bijwerkingen aan het hormoonspiraal, wij raden aan om voor gebruik altijd de bijsluiter op internet te lezen