30 oktober 2023

Hoofdpijn en zwangerschap

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, ook als je zwanger bent.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap is niet gelijk iets om je zorgen over te maken. Vooral in het begin van de zwangerschap klagen vrouwen wel eens over hoofdpijn. Soms weten we gewoon niet waardoor het komt en gooien we het vaak op hormoonveranderingen.

De meeste vormen van hoofdpijn in de zwangerschap zijn onschuldig. En als je er af en toe last van hebt mag je gerust een paracetamol. Gebruik indien nodig zo’n 6 a 8 paracetamol van 500 mg zonder toevoegingen als coffeïne of cafeïne op een dag. Dat is 2 tabletten elke 6 uur. Zeker als je hoofdpijn samen komt met koorts boven de 38 graden is ons advies die paracetamol zeker te nemen omdat dit koortsverlagend werkt. Koorts maakt de kans op vroeggeboorte groter en dat willen we graag voorkomen.

Wat wel kwaad kan in de zwangerschap is een hoge bloeddruk. Een klacht die daarbij kan horen is hoofdpijn. Gaat je bloeddruk aan het einde van de zwangerschap wat stijgen dan geven we je instructies mee zodat je weet bij welke klachten je moet bellen.

Heb je in de zwangerschap hoofdpijn die niet overgaat met rust en paracetamol en voel je je niet lekker? Of heb je snel opkomende, heftige hoofdpijn waardoor je je ziek voelt? Bel ons zeker om te overleggen!

Heb je regelmatig of langere tijd achter elkaar last van hoofdpijn (zonder hoge bloeddruk) dan is een paracetamol niet altijd de beste oplossing. Dit omdat je er niet de oorzaak mee weg haalt maar alleen de klacht bestrijd. Dan is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de oorzaak van je hoofdpijn.

Mogelijke oorzaken van hoofdpijn

Dit lijstje is lang niet compleet maar de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn staan er in. We zullen ze hieronder kort toelichten.

Vocht tekort, alcohol, cafeïnetekort, beeldschermstaren, andere sterkte van je ogen, verkeerde houding, slechte slaaphouding, gespannen spieren, slechte kwaliteit van je slaap of onvoldoende uren slapen, temperatuur verschil, extreme warmte of koude, verkeerde voeding, virus/griep/infectie, verstopte holtes, kiespijn, (sport)blessure, bijwerking van medicatie, migraine, te hoge bloeddruk, hormonaal, stress.

Vocht tekort: Dit spreekt voor zich. Je lijf bestaat voor een groot deel uit water. Water is dus essentieel. Veel drinken is belangrijk. Je lijf wil minimaal 1,5 liter maar 2 liter is beter. Zeker op warme dagen zweet je veel en vraagt je lichaam om meer vocht. Maar als je dorst maar lang genoeg negeert verdwijnt je dorst omdat je lijf het signaal niet meer goed af geeft. Drink dus regelmatig een glas vocht. Liefst zonder koolzuur, cafeïne, suiker of alcohol. Teveel alcohol is sowieso een hoofdpijn dossier, de oorzaak van je hoofdpijn is de dag na een avondje doorzakken vaak wel snel gevonden. Omdat alcohol wordt afgeraden in je zwangerschap zal je hier als zwangere dus geen last van hebben…. Tekort aan cafeïne kan ook hoofdpijn geven. Zie het als een afkickverschijnsel, je lijf wil cafeïne, zeker als je lijf dat gewend is en ineens skip je die sterke bak koffie in de ochtend.

Beeldschermstaren: Struikelden je ogen over dit woord? Stel dat je de hele dag naar een beeldscherm kijkt. Dat is niet goed voor je ogen. Ze moeten zich continu scherpstellen op iets dichtbij en dat is heel vermoeiend. Meer dan 4 uur achter elkaar naar een beelscherm staren is schadelijk voor je ogen. Ook is gebleken dat het blauwe licht schade kan veroorzaken aan je ogen.

Het advies is elke 20 minuten 20 seconden even naar iets in de verte kijken (minimaal 20 meter afstand) om je ogen te laten ontspannen. Dat is ook als je een boek leest het advies.

Vaak zit je ook te dicht op je scherm waardoor je houding niet ontspannen is. Er kunnen dan schouder, nek en rugklachten ontstaan. En dat geeft vaak weer hoofdpijnklachten. Zorg dus voor een ontspannen houding achter je beeldscherm en kijk af en toe even naar buiten.

Oogsterkte: Nu we het toch over ogen hebben…. Wist je dat in de zwangerschap de hormonen kunnen zorgen voor een verslapping van je hoornvlies? Je hoornvlies zorgt voor goed zich omdat die het licht in je ogen breken. Als je ogen dus wat veranderen in de zwangerschap kan het dus goed zijn dat je een andere sterkte nodig hebt of dat je lenzen ineens niet meer lekker passen.

En zoals we hierboven hebben kunnen lezen kan je hoofdpijn krijgen doordat je ogen zich heel erg moeten inspannen om scherp te zien. Heb je dus een bril of lenzen en regelmatig in de tweede helft van de dag hoofdpijn dan kan een bezoekje aan de opticien handig zijn.

Balans: Je lichaam en spieren hebben af en toe echt rust nodig. Ze wil weer in balans komen. Heb je lang in een verkeerde houding gezeten of gelegen dan zijn je spieren niet voldoende herstelt en kunnen stijf aanvoelen. Maar ook tijdens de zwangerschap krijgen je spieren meer gewicht te dragen. Als je last hebt van een stijve nek of rug kan dat hoofdpijnklachten veroorzaken. Zorg dat je je lijf ondersteunt zodat je goed staat, zit en ligt. Als je ontspannen ligt heb je minder last van stijve en gespannen spieren en is ook de kwaliteit van slaap beter. Zeg nu zelf, na een nacht goed doorslapen voel je je toch veel fitter overdag?  

Gespannen spieren kan uiteraard ook worden veroorzaakt door sporten en extreme koude of temperatuurverschillen. Spieren houden van warmte. Een warme kruik, douche/bad, bewegen of een massage helpt enorm. Te warm, zoals een sauna, is goed voor je spieren maar kan soms wel hoofdpijn geven.

Ziek of niet lekker zijn: Heb je iets verkeerd gegeten dan kan het zijn dat je lijf alles op alles zet om het eruit te krijgen. Braken, diarree en buikkrampen….. Je lijf is heel hard aan het werk om die afvalstoffen zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Hier kan hoofdpijn zeker bij horen.
Bij een virus, griep, infectie in je holtes, kaak of infecties elders kunnen afvalstoffen vrijkomen die je lijf uit moeten en helaas ook hoofdpijn geven. Zie het als je gezonde afweer.

Hoofdpijn kan ook ontstaan als bijwerking van medicatie, migraine, een ongeluk of stoot tegen je hoofd of hormonen. Veel vrouwen hebben rond hun menstruatie hoofdpijn door de drop van bepaalde hormonen.

Stress: Het ondergeschoven kindje….
Ik heb deze onderaan gezet maar eigenlijk zou hij beter bovenaan kunnen staan.
Vaak willen we een fysieke verklaring voor onze hoofdpijn. Dan kunnen we daar wat aan doen. Maar heel vaak heeft hoofdpijn een niet fysieke oorzaak. Het is de uiting van stress, mentale uitputting, hoge eisen, ruzie, werkdruk, pesten, communicatieproblemen en nog veel meer. 9 van de 10 keer is spanning en stress de oorzaak van hoofdpijn als er geen duidelijke fysieke oorzaak gevonden wordt. En dat kan weerstand opleveren.

Een open gesprek met je partner, een goede vriendin of je moeder kan daarbij helpen.

Stel je kwetsbaar en open op en stel jezelf de vraag: Als jouw hoofdpijn door stress en spanning komt…. Wat zou daar dan de oorzaak van kunnen zijn en welke verandering is helpend om de spanning te verminderen of te stoppen? Weet dat als je weerstand voelt, de oplossing nabij is. Het vraagt actie vanuit jezelf, en moed. Wees ook mild naar jezelf. Het gesprek kan enorm steunend zijn en je inzichten geven die je alleen niet zou hebben bedacht. Wil je meer weten over stress? Lees dan onze blog over stress.

1766 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »