24 november 2022

Ik word papa!

Ik word papa! Als man beleef je de zwangerschap heel anders dan de vrouw. Vooral de eerste maanden zijn vaak onwerkelijk omdat je de baby nog niet voelt bewegen en de baby er nog lang niet is. Het is voor jou vaak nog verder van je bed dan voor je partner. Ze zeggen wel eens ‘je bent samen zwanger’ maar gelukkig heb jij als man geen last van hormoonschommelingen en zwangerschapsklachten. Dat je partner dat wel heeft is des te vervelender. Zwangere vrouwen zijn tijdens de zwangerschap vaak emotioneler en labiel. Voel je niet snel aangevallen. Vang je partner op en probeer zo begripvol mogelijk te reageren. Steun haar zoveel mogelijk bij lichamelijke ongemakken. Neem bijvoorbeeld taken uit handen en maak samen een lijst van zaken die moeten gebeuren in de zwangerschap of voor de bevalling zoals erkennen, babykamer afmaken, kinderdagverblijf kiezen, een geboortekaartje uitzoeken, klossen lenen, etc.

VOORBEELD GEBOORTEPLAN

Zoek samen een zwangerschapscursus uit en bereid je voor op de bevalling door samen een geboorteplan te schrijven. Wij vinden het heel fijn als je aanwezig bent bij het huisbezoek. Hier bespreken we de bevalling, jullie geboorteplan en geven we jullie beladvies. Tijdens dit huisbezoek bespreken we wat jij als partner extra kunt doen tijdens de bevalling zoals het stimuleren van andere houdingen en het klaarleggen van wat voor de bevalling nodig is zoals een fotocamera. Zo ben jij er klaar voor: yes ik word papa!

IK WORD PAPA, MAAR WAT DOE IK TIJDENS DE BEVALLING?

De bevalling is een bijzonder moment. Als man is het niet altijd makkelijk om ernaast te staan. Je kunt de pijn niet weg nemen en de barende vrouw kan soms anders reageren. Je kunt je enorm machteloos voelen maar toch een enorme steun voor je partner zijn door simpelweg aanwezig te zijn en haar te ondersteunen tijdens de pijn. Dit ondersteunen kan op een aantal manieren en is voor elke vrouw verschillend:

  • Stimuleer je partner om andere houdingen aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat bevallingen sneller en gemakkelijker gaan.
  • Help haar onder de douche of in bad. Warmte ontspant en werkt pijnstillend.
  • Als zwangere ben je niet meer zo lenig dus is het fijn als iemand je helpt en je dingen aanreikt zoals een koud washandje of wat te drinken. Of help haar bij het aantrekken van haar kleding en schoenen als jullie in het ziekenhuis willen bevallen.
  • Misschien ben je wel heel goed in het geven van massages wat enorm kan helpen tegen de pijn tijdens de ontsluitingsweeën. Masseer dan het onderste gedeelte van haar rug en bekken dit werkt ontspannend en pijnstillend.
  • Moedig haar aan dat te doen wat jullie in de cursus hebben geleerd.
  • Zeg het als ze het goed doet en laat merken dat je vertrouwen in haar hebt.
  • Blijf rustig en schiet niet in paniek. Geef het aan als je je niet lekker voelt.
  • Communiceer met haar en met ons. Soms kunnen bevallende vrouwen door de pijn niet goed aangeven wat ze willen. Als jullie dit van tevoren goed hebben besproken kun jij het ons vertellen.

DE KRAAMZORG

Na de bevalling is het goed om samen de bevalling een paar keer door te spreken of samen op te schrijven. Dit is fijn maar ook goed, zeker bij heftige bevallingen, om het een plekje te geven. Bekijk samen de foto’s en zorg dat jullie voldoende rust krijgen. Dit hebben jullie allebei nodig om jullie baby een goede start te geven. Zorg ervoor dat er niet teveel visite over de vloer komt die eerste dagen. Maak samen een agenda van wie jullie wanneer en hoelang willen ontvangen. Vaak wordt je geleefd die eerste week, laat het gebeuren. De kraamzorg is de eerste week bij jullie in huis en leert je hoe je de baby verzorgt. Vaak zijn het de papa’s die dit als eerste goed onder de knie hebben omdat je partner na de bevalling veel in bed zal liggen en zal rusten. Er zijn wel een paar dingen die moeten gebeuren in de kraamweek waar je partner niet aan toe komt, zoals aangifte, zie hiervoor regelzaken in de kraamtijd.

762 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »