home > Leefstijladviezen zwangerschap
Featured Page / Article Image

Leefstijladviezen zwangerschap

Je wil natuurlijk het beste voor je baby, maar wat is dat? We helpen je graag met leefstijladviezen voor tijdens je zwangerschap.

In principe mag je in de zwangerschap alles blijven doen dat je daarvoor ook deed zolang dat goed voelt. Denk aan werken, sporten en vrijen. Er zijn een paar zaken waar je aan moet denken. Hieronder staan een aantal leefstijladviezen voor tijdens de zwangerschap vermeld. Ook vind je links naar websites met de meest recente informatie.

Foliumzuur en vitamine D

Ons eerste leefstijladvies voor tijdens de zwangerschap is Foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur is een vitamine B11. Het advies is om foliumzuur en vitamine D te starten als je dit nog niet gebruikt. Foliumzuur en vitamine D zijn gemakkelijk verkrijgbaar, bijv. in de supermarkt. Je kunt ze los slikken maar ook als multivitamine preparaat speciaal voor de zwangere vrouw.

Voeding

Gezond eten is op dit moment in je leven erg belangrijk voor jou en jullie kindje. Over voeding tijdens de zwangerschap is veel geschreven, elk jaar zijn er nieuwe inzichten over wat je als zwangere wel en niet mag eten. Op de website van het voedingscentrum staan de juiste richtlijnen.

Kattenbak en tuinieren

In kattenontlasting kan toxoplasmose voorkomen. Tijdens de zwangerschap mag je niet de kattenbak zelf schoon maken. Door kattenontlasting in de tuin wordt aangeraden te tuinieren met handschoenen aan.

Sauna

Ga de eerste 14 weken niet in de sauna. Je lichaamstemperatuur stijgt hierdoor te veel en hierdoor is er een iets grotere kans op een aangeboren afwijking bij de baby. Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee na 14 weken doorgaan. Ga echter niet te lang, neem voldoende tijd om af te koelen en drink veel vocht.

Roken

Dat roken ongezond is weet iedereen. In een zwangerschap brengt roken extra risico’s met zich mee. Het is dus belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken. Lees meer over de risico’s op de website van www.rokeninfo.nl of ga naar je huisarts om persoonlijke begeleiding te krijgen bij het stoppen met roken.

Alcohol

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan aangeboren afwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Bovendien vergroot het de kans om miskramen en vroeggeboortes. Er is hierin geen veilige grens. Het beste is dan ook om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Meer hierover kunt je lezen op de website www.alcoholenzwangerschap.nl en de Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland.

Drugs

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby ernstig verstoren. De kans op een kindje met een lichamelijke en verstandelijke handicap is vergroot, en je hebt meer kan op het loslaten van de placenta, groeivertraging, vroeggeboorte en een leerachterstand. Meer informatie vind je bij het Trimbos instituut en www.drugsinfo.nl

Medicijnen

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap worden alle organen bij de baby aangelegd. De placenta beschermt je baby tegen schadelijke effecten van medicijnen, maar sommige medicijnen passeren de placenta wel. Het gebruik van verschillende medicatie in de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby verstoren en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Meld altijd aan ons, je huisarts en de apotheek dat je zwanger bent en welke medicatie je gebruikt. We kunnen voor je opzoeken of je bepaalde medicatie veilig kunt gebruiken.

Paracetamol zonder toevoegingen kan veilig gebruikt worden bij bijvoorbeeld hoofdpijn of koorts in de zwangerschap.

Vragen over de leefstijladviezen

Heb je vragen over deze leefstijladviezen tijdens de zwangerschap? We helpen je graag verder.