Leeftijd en zwangerschap
Jaren geleden was er de overheidscampagne: ‘Een slimme meid regelt haar zwangerschap op tijd’. Dat was omdat Nederlandse vrouwen steeds later hun eerste kind kregen.
In 2021 was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind kregen 30,3 jaar.
Ter vergelijking in 1970 was dat 24,3 jaar! Door de toenemende trend om als vrouw eerst carrière te maken maar ook door toenemende vruchtbaarheidsproblemen en vruchtbaarheidstechnieken krijgen vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen. Deze trend geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor de rest van de westerse wereld.
Wat zijn de voor- en nadelen van zwanger zijn op latere leeftijd?
Voordelen
Onder ‘oudere zwangere’ verstaan we vanuit medisch perspectief wanneer je een kind krijgt na je 35ste jaar. Onderzoek toont aan dat vrouwen die op latere leeftijd moeder worden over het algemeen stabieler zijn en steviger in hun schoenen staan. Daarnaast is de partnerrelatie vaak sterker is omdat ze al veel hebben meegemaakt samen. ‘Oudere’ zwangeren kiezen vaker bewust voor het ouderschap. Deze voordelen zorgen ervoor dat kinderen van deze ouders minder vaak sociale- en emotionele problemen hebben en zelfverzekerder zijn.
Nadelen
Tegen de 30 jaar heeft een vruchtbare vrouw maandelijks gemiddeld 20% kans om zwanger te worden. Tegen je 40ste is dat circa 5%. Gemiddeld worden oudere vrouwen dus iets lastiger zwanger. Ook hebben zij een verhoogde kans op een miskraam. Bij 35 jaar is de kans op een miskraam 17% vergeleken met 11% bij een leeftijd van 30 jaar. De kans op een kind met een chromosomale afwijking zoals het downsyndroom neemt toe met het stijgen van de leeftijd. Ook wordt een hogere leeftijd van een vrouw vaker geassocieerd met zwangerschapscomplicaties, zoals een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.
Het goede nieuws is dat verreweg de meeste oudere moeders een gezonde baby krijgen. Leeftijd is maar één onderdeel. Andere factoren spelen uiteraard ook een grote rol zoals algehele gezondheid en leefstijl. Te denken valt aan gewicht, roken, alcohol, conditie en slaap. Omdat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt in alle westerse landen, nemen de onderzoeken hierover toe. Dit moet zorgen voor betere zorg voor deze doelgroep.