Mijn baby ligt in stuit
Tsja wat is boven en wat is beneden voor een baby?
In de eerste helft van je zwangerschap dobbert je baby alle kanten op. Bij 20 weken ligt de helft van alle baby’s met het hoofd beneden en de andere helft met de billen beneden. Ook bij 30 weken ligt ongeveer 30% nog met de billen naar benden. Lag je baby eerst nog met het hoofdje boven in de buik? Rond 32 weken gaan de meeste baby’s met hun hoofd naar beneden draaien. Alsof ze weten waar ze straks naar buiten komen! Head first! Wat heeft de natuur dat toch mooi geregeld! Een hoofd past beter in je bekken dan billen en bovendien verloopt een bevalling met een hoofd beneden over het algemeen net iets soepeler dan een baby met de billen of de voeten eerst. Dat is omdat een hoofdje heel mooi gelijkmatig rond is waardoor het beter aandrukt op de baarmoedermond en je ontsluiting. Billen en voeten zijn veel minder regelmatig en hard. Bovendien is een hoofdje gemaakt om een bekken goed te passeren. De fontanellen in het schedeltje schuiven over elkaar heen en passen zich aan aan de maten van een bekken.
Rond de uitgerekende datum ligt ongeveer 3% van de baby’s nog steeds met de billen naar beneden, de zogenaamde stuitligging. De meeste baby’s liggen met de billen in het bekken en de voeten omhoog. Dit noemen we de onvolkomen stuit. Heel soms liggen de voetjes onder de billen, dus in kleermakerszit. Dat noemen we de volkomen stuit.
LIGGING VAN JE BABY CONTROLEREN
Tijdens de zwangerschap kunnen we vanaf een week of 27 a 30 weken de ligging van je baby goed voelen. Vaak zien we dat rond 35 de meeste baby’s met hun hoofd beneden liggen. Na 35 weken zijn er weinig baby’s die nog spontaan van stuitligging naar hoofdligging draaien. Dat is dus het beste moment om met de echo naar de ligging van de baby te kijken. Om bij de bevalling geen ongewenste verrassingen te hebben krijgt iedereen bij 35 weken een liggingsecho aangeboden in de regio Breda/Etten Leur.
Alleen die baby’s die de laatste weken nog alle kanten op draaiden en die baby’s in een buik waar al eerder een baby in heeft gezeten kunnen na 35 weken nog wel eens spontaan draaien. Er is dan meer ruimte in de baarmoeder om nog te kunnen draaien.
STUITLIGGING
Ligt de baby bij 35 weken in stuitligging dan kun je een paar dingen doen.
Afwachten, tot de baby misschien nog met het hoofdje naar beneden gaat draaien. Zo niet dan kun je als de baby er goed voorligt bevallen van een baby in stuitligging of kiezen voor een keizersnede.
Of je kiest voor een versie, ofwel een draaipoging van de baby via de buitenkant.
Of je kiest voor complementaire therapieën zoals Moxa, voetrelfextherapie of Spinning Baby’s oefeningen om de baby spontaan te laten draaien. Dit kun je inzetten als je baby bij 33 a 34 weken in stuit ligt.
Die laatste 2 opties, dus de versie en de alternatieve manieren kun je beiden tegelijk inzetten om de kans zo groot mogelijk te maken dat de baby van stuitligging gaat draaien naar een hoofdligging.
MEER OVER MOXA EN SPINNING BABIES
Moxa is een onderdeel van acupunctuur. Hierbij wordt een warme moxastick ongeveer een centimeter boven een acpunctuurpunt gehouden. Moxa bestaat uit een aantal kruiden die langdurig in de zon gedroogd zijn. Het heeft een verwarmende en bewegende werking en kan worden toegepast voor verschillende doeleinden zoals draaien bij stuitligging.
De laatste jaren is er toenemend wetenschappelijk bewijs voor het effect van moxa tijdens de zwangerschap bij het draaien van een kindje in stuitligging. De kans op een spontane draaiing wordt verhoogd van 50 naar 75%, waarbij wel belangrijk is dat de behandeling op tijd wordt ingezet Is het je eerste baby dan kun je vanaf de 33e week van de zwangerschap al terecht voor een afspraak. Bij een tweede baby mag je iets later starten omdat je baby vanzelf nog kan draaien in de weken die volgen tot de liggingsecho. Moxatherapie is volkomen ongevaarlijk voor jezelf en je kindje en is niet pijnlijk. Na een uitleg kun je zelf thuis met je partner aan de slag om de behandeling voort te zetten.
Kijk voor meer informatie dit filmpje met een acupuncturist aan het woord over Moxa. Moxatherapie kan in Breda bij Praktijk Breda west en bij Praktijk chinese voetreflex of in Sint Willebrord bij Praktijk Laogong. Voor de regio Oosterhout kun je terecht bij Goed gevoel acupunctuur
Spinning babies oefeningen komen uit Amerika maar worden in Nederland steeds bekender. Er worden zelfs cursussen gegeven. Op you tube kun je zelf de oefeningen opzoeken en uitvoeren. Je moet er wel echt met z’n tweeen voor zijn! Wil je er wat extra hulp bij dan is Marlies Philix een hele fijne.
DRAAIPOGING OFWEL DE VERSIE
Een versie is een draaipoging die met de handen van twee zorgverleners wordt gedaan via de buitenkant van de buik. Dit kan vanaf 35 a 36 weken. Is het je eerste kindje dan zullen ze je iets eerder plannen dan als je al een keer bent bevallen. Dit omdat er wat meer ruimte in je buik zit en de baby misschien nog vanzelf draait. Bovendien is een draaipoging bij een volgende zwangerschap ook iets gemakkelijker, maar we willen het ook niet doen als het niet nodig is.
Niet iedereen mag kiezen voor een versie en ze doen ook niet bij iedereen een versie. Heb je bijvoorbeeld een eerdere keizersnede gehad dan is dat een contra-indicatie. We zullen je dan verwijzen naar de gynaecoloog.
Kies je voor een versie in het Amphia dan kun je hier die informatie lezen. Of kijk het bijbehorende filmpje. De kans dat een draaipoging lukt is rond de 50% tot iets hoger. Het is heel erg afhankelijk van hoe je baby ligt, de grootte van de baby, de soepelheid van de buik en de ontspanning van de ouders.
WAT ALS DE VERSIE NIET LUKT?
Lukt de versie of het spontaan draaien van de baby niet voor 37 a 38 weken dan ga je naar de gynaecoloog en bespreek je met hem/haar het vervolg. Als alles heel gunstig is zoals ligging en groei en grootte van de baby dan wordt gestimuleerd om te kiezen voor een vaginale baring. Dit omdat de uitkomsten op de langere termijn hetzelfde zijn voor de baby als je die vergelijkt met de keizersnede. Echter de uitkomsten voor de moeder en haar een eventuele volgende baby zijn veel beter als je vaginaal bevalt. Een keizersnede is een grote buikoperatie waarvan je langer moet herstellen. Soms is een vaginale baring echter niet mogelijk en plan je samen met de gynaecoloog een datum voor een keizersnede.
Wil je hulp bij het kiezen voor of een vaginale baring of een keizersnede? Kijk dan eens op de overzichtelijke site met duidelijke informatie over de stuitbevalling versus de keizersnede of annature.nl/zwanger-stuitligging.
Meer nuttige websites en links over stuitligging, ligging van je baby, de draaipoging en bevallen van een baby in stuit vind je op:
NEEM CONTACT OP
Heb je nog vragen de ligging van je baby of een versie? Of over moxa en spinning babies? We horen graag waar we jou mee kunnen helpen. Neem gerust contact met ons op verloskundige praktijk Breda of verloskundige praktijk Etten-Leur.