Pijnstilling

Baringspijn

Pijn bij een bevalling is anders dan pijn als gevolg van een verwonding. Baringspijn is een natuurlijke pijn. Het lijkt op menstruatiepijn maar is intenser. Kenmerkend voor bevallingspijn is dat het in golven komt en dat er hierna altijd een rustperiode volgt. In die rustperiode heb je even geen pijn.

Weeën doen pijn omdat de baarmoeder erg gevoelig is en tijdens de bevalling onder druk wordt geopend. Bovendien hangt de baarmoeder met banden (soort spieren) aan het bekken. De banden staan onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is. Als de baarmoeder samentrekt tijdens een wee, komt er nog meer spanning op de banden. Dit geeft pijn. De banden lopen van de baarmoeder naar diverse plekken van het bekken waardoor de pijn op verschillende plekken kan zitten. De ene barende heeft vooral pijn onder in de buik, terwijl een andere lage rugpijn heeft die ook kan uitstralen naar haar benen(rug- en/of beenweeën).

KNOV brochure ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’

zwanger worden

Natuurlijke pijnstilling

Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelf pijnstillers (‘endorfinen’) aan te maken? Daardoor voel je minder pijn. Maar als je erg gespannen of bang bent, kan dat de aanmaak van endorfine belemmeren. Het is dus belangrijk om zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Gelukkig heb je daar zelf invloed op! Als je je goed kan ontspannen tijdens de weeën dan zet de bevalling beter door en verloopt vaak vlotter en prettiger. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. 

Ontdek welke invloed je zelf hebt op de pijn tijdens de bevalling. 

lees meer

Pijnstilling in het Amphia

Hoe pijnlijk een bevalling uiteindelijk zal zijn is niet te voorspellen. Het kan gebeuren dat de pijn als ondraaglijk wordt ervaren. Op dat moment tijdens de baring zullen wij samen met jullie de mogelijkheden van pijnstilling bespreken. Dit is afhankelijk van waar je in de bevalling zit en het hoeveelste kindje je verwacht. Pijnstilling kan effect hebben op jou of je baby, daarom is pijnstilling thuis niet mogelijk. Voor pijnstilling moeten we jullie verwijzen naar de verloskamers waar extra controles kunnen worden gedaan.

Mocht je pijnstilling nodig hebben dan wordt dat in het Amphia ziekenhuis gelukkig snel gegeven. In het Amphia is zowel de Relivopan de Remifentanil en de ruggenprik beschikbaar. Pethidine wordt niet gegeven aan vrouwen die aan het bevallen zijn.

Bekijk ook de Annature website voor informatie over pijnstilling in het Amphia ziekenhuis.

Verschillende vormen van pijnbehandeling

Ruggenprik (epidurale anesthesie)
Een ruggenprik wordt geplaatst in je onderrug door de anesthesioloog. Er wordt een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen gebruikt. De anesthesioloog brengt, nadat eerst je huid verdoofd is, onder in je rug een naald in. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil liggen of zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in de epidurale ruimte gebracht. De epidurale ruimte is de ruimte rondom het ruggenmergvlies, waarin het ruggenmerg loopt. In het ruggenmerg lopen zenuwen die het gevoel vanuit je onderlichaam doorgeven aan je hersenen. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld door de verdovingsvloeistof voel je de pijn van de weeën niet meer. De naald wordt weggehaald, het slangetje blijft zitten zodat tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend kunnen worden. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt. De epiduraal is de meest effectieve vorm van pijnstilling.

Remifentanil (infuuspomp)
Remifentanil is een morfineachtige stof (opiaat) die wordt toegediend via een infuus. Er wordt een speciale infuuspomp gebruikt: de PCA pomp. Dit staat voor Patient Controlled Analgesia, wat betekent dat je zelf met een drukknop de hoeveelheid medicatie kunt bepalen die je via de infuuspomp toegediend krijgt. De pomp is zo ingesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven. Remifentanil werkt binnen enkele minuten en maakt je wat suf zodat je beter ontspant. Het heeft een werkingstijd van ongeveer 4 uur. Nadien zal hij minder pijnstillend werken. Dit is dan ook de reden dat Remifentanil wordt gegeven wanneer je al wat verder bent in de bevalling. Remifentanil is een goed alternatief voor een ruggenprik, als deze niet mogelijk is of als je dit niet wilt. Als je Remifentanil stopt is het effect binnen enkele minuten uitgewerkt. Ongeveer 33% van de mensen is tevreden over deze vorm van pijnstilling.

Relivopan (lachgas)
Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2). Het wordt ook Entonox® genoemd. Lachgas heeft een matig pijnstillend effect. Het maakt je een beetje suf waardoor je pijn minder voelt en je je beter kan ontspannen. Het is veilig voor jou en de baby. Je gebruikt lachgas tijdens een wee via een mond/neusmasker. Na de wee haal je het kapje weer weg, zo stopt de toediening vanzelf. Je stopt als je gaat persen. Binnen een paar minuten is het effect verdwenen.

Op de verloskundige.nl vindt je filmpjes over de verschillende soorten pijnstillingen.

Andere vormen van pijnstilling tijdens de bevalling

Denk je aan pijnstilling maar niet een medicamenteuze vorm? Dan zijn er nog vele mogelijkheden…

We weten dat een warm bad heel goed kan werken. Je kan er voor kiezen om tijdens de ontsluiting in een warm bad te gaan liggen, je kan er ook in blijven om je kindje in geboren te laten worden. Lees hierover meer op onze site over bevallen in bad.

Een massage en/of aromatherapie kan soms ook verrassend goed werken. Wij hebben vaak speciale massageolie in onze verlostas die we kunnen inzetten om de pijn te verzachten en je gemakkelijker door de bevalling te krijgen.

Ook kan acupressuur goed voor je werken. Acupressuur is een natuurlijke manier om pijn tijdens je bevalling te verminderen. Door op specifieke punten op je lichaam te drukken, gaat je lichaam zelf meer pijnstillers aanmaken. Ook zijn er punten die pijnprikkels blokkeren, je angst wegnemen, of helpen de ontsluiting te bevorderen. Jij maar ook je partner, of iemand anders kan het toepassen. Iedereen kan acupressuur leren! Voor meer informatie of een afspraak verwijzen we je naar Stefanie de Jong-Elst van praktijk Laogong.

Als laatste kun je de Geboorte TENS inzetten tijdens de bevalling. TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Dit leidt de aandacht af van de pijn van de weeën. Je bedient het apparaatje zelf, wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes die je aan stickers op je onderrug plakt gaan de stroomstootjes je lichaam in. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. De GeboorteTENS heeft geen schadelijke gevolgen voor moeder of kind en veel verzekeraars vergoeden huur of koop geheel of gedeeltelijk. Hier kun je meer lezen om te kijken of TENS iets voor jou is.

Voorlichtingsfilm over pijnstilling

Hoe ga je om met pijn?

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »