home > Prenatale screening
Featured Page / Article Image

Prenatale screening

Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor de geboorte de gezondheid van hun kindje te laten onderzoeken. Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Down- Patau of het Edwards-syndroom met de NIPT. Bij dit onderzoek kunnen ook andere aandoeningen worden gevonden. Je kunt daarnaast kiezen voor de 13 en de 20 weken echo (structureel echoscopisch onderzoek). Het hoofddoel van deze echo is onderzoek naar de aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien.

De NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo maken deel uit van de zogeheten prenatale screening. De screening mag je laten uitvoeren maar dit hoeft niet. Het kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind, maar het kan ook veel onrust geven in de zwangerschap en je voor moeilijke keuzes stellen.

Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het onderzoek wil en wat je met de uitslag doet. Om hierover een goede beslissing te kunnen maken informeren wij je uitgebreid over deze testen tijdens de eerste controle. Hierbij geven we ook brochures zodat je alles thuis nog eens kunt nalezen. Of je in aanmerking komt voor de 13 weken echo bespreken we tijdens de eerste of 2e controle. Wil je nu alvast meer weten? Lees je gerust goed in op www.pns.nl

Als je kiest voor prenatale screening en er volgt een afwijkende uitslag dan mogen jullie kiezen voor vervolg onderzoek.
Dit heet prenatale diagnostiek. Wij zullen je verwijzen naar het Amphia ziekenhuis voor prenatale diagnostiek.

NIPT

De NIPT onderzoekt hoe groot de kans is op een kind met Down- Patau of het Edwards-syndroom. Dit is via een bloedtest vanaf een termijn van 11 weken in je zwangerschap. Je kan hierbij kiezen voor de brede en de smalle NIPT. Kies je voor de NIPT dan moet je deze via ons aanvragen. Instructies hiervoor krijg je tijdens de eerste controle mee in je Meander mapje.

Wil je de NIPT aanvragen dan vindt je hier de instructies . Bij deze NIPT aanvraag ontvangen wij graag een Toestemmingsformulier-NIPT. Hier ook de Engelse Consent-form-NIPT. Dit is verplicht omdat de NIPT in een studie valt waarvoor toestemming bij aanvraag noodzakelijk is. De NIPT kun je vanaf een termijn van 11 weken zwangerschap laten prikken nadat de termijn echo heeft plaatsgevonden. Er zijn kosten verbonden aan deze test.

13 weken echo en de 20 weken echo

Zowel bij 13 als bij 20 weken kan er een medische echo worden gemaakt die onderzoekt of er lichamelijke afwijkingen zijn bij jullie baby. Bij 20 weken is een baby al veel verder in de ontwikkeling en zullen er meer details zichtbaar zijn dan bij de 13 weken echo. Echter ernstige afwijkingen kunnen soms wel al worden gezien bij 13 weken.
De 13 weken echo is een medische echo die plaatsvindt tussen de 12+3 en 14+3 weken. Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren deze echo aangeboden. De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke studie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze echo. Zowel de 13 weken echo als de 20 weken echo vindt plaats bij echocentrum FOCUS  door gespecialiseerde echoscopisten.
Wil je de 13 weken echo aanvragen dan kan dat via ons. Instructies hiervoor krijg je tijdens de eerste controle mee naar huis.
Wil je de 13 weken echo aanvragen dan vindt je hier de instructies. Bij de aanvraag voor de 13 weken echo ontvangen wij graag een Toestemmingsformulier_13 wekenecho. Dit is verplicht omdat de 13 weken echo in een studie valt waarvoor toestemming bij aanvraag noodzakelijk is.

Prenatale Diagnostiek

Komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor of is er een afwijkende uitslag na prenatale screening dan kun je in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Lees op de website van het Amphia ziekenhuis hier meer over.

Meer informatie over prenatale screening