16 september 2022

Een bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap, hoe zit dat?

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van spierpijn, een pijnlijke rug of pijnlijke bekken. Een saunabezoek is doorgaans heerlijk ontspannend voor het lichaam. Niet gek dus dat je je afvraagt of je de sauna kunt bezoeken nu je zwanger bent. Maar zijn de temperatuurwisselingen en hitte ook goed voor jouw ongeboren kindje? In deze blog zetten wij alles voor je op een rijtje.

Kan ik de sauna bezoeken tijdens mijn zwangerschap?

Het algemene advies is om pas vanaf 16 weken een sauna te bezoeken. Dit omdat de temperaturen in een sauna flink oplopen en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Voor de aanleg van de organen van je baby in het eerste trimester is dit niet goed. In het tweede trimester zijn alle organen aangelegd en kun je wel lekker gaan genieten van een sauna.

Ben je gewend om regelmatig de sauna te bezoeken? Dan kun je dit blijven doen nu je zwanger bent. Het ontspannen van het lichaam is namelijk goed voor jou en je kindje. Maar er zijn meer voordelen zoals de stimulatie van de bloedsomloop. Ook kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt dan normaal. Door de hitte in de sauna transpireer je veel. Hierdoor ga je uiteindelijk minder vocht vasthouden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik zwanger ben en naar de sauna wil?

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Ben je de sauna niet gewend? Je lichaam is dan niet gewend aan de hoge temperaturen en temperatuurswisselingen. Door de warmte kan je bloeddruk flink dalen en je hartslag enorm stijgen. Je zwangere lijf moet hierdoor soms hard aan het werk. Je kan hierdoor flink onwel worden en dit ook de rest van de dag blijven. De ene wordt bijvoorbeeld heel misselijk, de ander juist heel duizelig. Heb je van jezelf al een lage bloeddruk? Dan kan het zijn dat je sneller duizelig en flauw wordt. Tip: kies voor het onderste bankje in de sauna. Boven in de sauna is het vaak veel warmer dan onderin. Wanneer je plaatsneemt op het onderste bankje krijgt je lichaam geleidelijk te maken met de warmte. Beperk je tot 5 à 10 minuten. Zo weet je zeker dat je lichaamstemperatuur niet te ver oploopt. Voel je je eerder al niet lekker dan raden we aan gelijk de koelte op te zoeken en een pauze in te lassen. Wissel tussendoor goed af met veel en koel water. Eet, drink en rust goed tijdens deze dag.

De enige sauna die wordt afgeraden tijdens de zwangerschap is de infrarood sauna. Deze verwarmt je lijf vanbinnen met infraroodstralen flink op waardoor je temperatuur snel stijgt terwijl dit op je huid niet zo aanvoelt. Ook een sprong in het ijskoude dompelbad kan een schrikreactie geven wat niet fijn is voor je kindje.

Kortom: Als je zwanger bent kun je beter iets langzamer opwarmen en langer de tijd nemen om goed af te koelen.

De wellness kent naast sauna’s vaak ook veel warmwaterbaden, hottubs, kruidenbaden en bubbelbaden. Bij een bezoek aan deze baden geldt hetzelfde als bij een bezoek aan de sauna. Ga er niet te lang in en koel hierna goed af.

Luister goed naar je lichaam

Sommige sauna’s raden af om het bubbelbad of kruidenbad te gebruiken na 38 weken zwangerschap. Dit uit angst dat het de bevalling zou kunnen opwekken.

Verloskundigen denken niet dat dat zomaar kan door de baden zelf. Als dat wel zo is dan is dat ook goed, bij 38 weken beval je dan zeker niet te vroeg 🙂 en dan heb je gelijk een goed verhaal voor later!

Neem contact op

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over je bezoek aan de sauna?

Neem dan vooral contact op met de praktijk in Breda of Etten-Leur. Onze verloskundigen helpen je graag verder!

4442 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »