STRESSSSSS
Stress hoort bij het leven. Elke verandering kan stress veroorzaken. Zwangerschap, de aankomende bevalling en de eerste maanden van het ouderschap verhogen vaak de stressgevoelens. Veel vrouwen voelen zich tijdens de zwangerschap eerder gestrest dan op andere momenten in hun leven. Ze ervaren minder controle, huilen sneller en hebben minder geduld met zichzelf en anderen. Weet dat ‘normale’ en korte stress geen schadelijke invloed heeft op de baby. Maar stress voelt heel vervelend en veel en vaak stress is niet gezond voor je lichaam. Stress verhoogt namelijk het hormoon cortisol in je lichaam. Doe je niets tegen de stress dan blijft de cortisol in je lijf hoog. Lange tijd hoge cortisol levels geeft (emotionele) overspannenheid en zelfs burn-out klachten.
Ervaar je stress? Dan weet je dat je actie moet gaan ondernemen. Vaak heb je zelf wel invloed op je stress en stressgevoelens. Door ontspanning daalt de cortisol en het stressgevoel weer.
Iets leuks gaan doen, of juist even hélèmaal niks?
Het is dus belangrijk om te kunnen ontspannen en de stress te verminderen.
Voor iedereen is ‘ontspannen’ wat anders. Weet jij wat je ontspanning geeft en waar je helemaal van in een flow komt? Vaak zijn het activiteiten waar je enorm van kan genieten, juist als je alleen bent. Waar krijg jij energie van? Iets leuks doen, of juist even hélèmaal niks?
Enkele goede manieren van ontspannen?
Mediteren, massage, sporten, puzzelen, knutselen, wandelen, in bad, de sauna, muziek maken, een visualisatieoefening, een beauty-behandeling, een taart bakken of koken, dansen, zingen, een boek lezen, ademhalingsoefeningen, muziek luisteren etc.
Plan elke dag een kort moment van ontspanning in. Zo krijgt je lichaam elke dag even een kort moment om het cortisol van die dag te laten dalen. Doe je dat niet en dender je met stress door dan lukt het je vaak niet meer om echt goed te kunnen ontspannen. Het duurt dan veel langer voor je weer echt geheel ontspannen bent.
Maak dus elke dag even tijd voor jezelf.
De lat ligt hoog…
Elke dag even tijd voor jezelf maken? Er moet al zoveel…..
We merken dat veel zwangeren doorgaan zoals ze dat voor de zwangerschap ook deden. Ze willen dat zelf want ze zijn niet ziek, willen het graag goed blijven doen op het werk, ze willen niet onderdoen voor collega’s, willen niet falen. Het sociale leven moet ook doorgaan. Tijd voor leuke dingen met partner, shoppen voor een babykamer… Ze gaan maar door op de automatische piloot. Ze hebben een hoop verwachtingen en willen het voor iedereen goed doen… Maar vergeten zichzelf en hun eigen behoeften. Zwanger zijn kan namelijk best een behoorlijke impact hebben. Zowel fysiek als mentaal. Er komt een kindje aan. Jezelf af en toe even op nummer 1 zetten is dan niet egoistisch. Wees dus mild en compassievol naar jezelf.
Het is oké om rustiger aan te doen.
Deel je stress
Naast elke dag een half uurtje ontspannen kun je het volgende doen om je stress te verlagen. Deel wat je bezig houdt! We zijn snel geneigd om onze eigen problemen op te lossen. Maar samen weet je meer. Bovendien voel je je opgeluchter na een goed gesprek met die fijne vriendin. En als mensen anderen helpen voelen zij zich beter. Een win-win situatie dus.
Maak tijd voor de mensen die je dierbaar zijn. Wie het pittig heeft verdient liefde. Mensen die van je houden geven je een goed gevoel, positieve bevestiging en zorgen ervoor dat je makkelijker en sneller kan ontspannen. Juist die mensen kun je makkelijk om hulp vragen of simpelweg vertellen wat je bezig houdt.
Denk en doe positief
Zoek iets goeds in elke situatie. Als je je ongelukkig voelt heb je vaak negatieve gedachten. Laat deze gedachten en gevoelens los en denk positieve gedachten. Alles wat je aandacht geeft groeit. Waar je op focust bepaald namelijk hoe je je voelt. Je lijf en hersenen volgen je gedachten en maken dus vanzelf meer positieve gedachten. Het werkt als een soort opwaartse spiraal. Focus op de mooie dingen, de liefde, gezondheid. Focus op die dingen waar je je dankbaar voor bent. Focus niet op die dingen die je niet wilt of verwacht, focus op de fijne dingen. Benoem jouw mooie kwaliteiten en positieve eigenschappen. Of doe de dankbaarheid oefening zoals hieronder.
Oefening: Dankbaarheid maakt positieve gedachten. En zoals we hierboven al schreven: Alles wat je aandacht geeft groeit! Schrijf aan het einde van elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en geef jezelf 3 complimentjes. Met dankbaarheid leef je in het nu en het bevordert je eigenwaarde en mildheid naar jezelf en anderen.
Een dagboek kan helpen om van je af te schrijven en helpt je alles realistischer te bekijken. Schrijven over de veranderingen van je lichaam en je emoties kan je helpen inzicht te krijgen in je gevoelens.
Smile and the world smiles back! Door een glimlach op te zetten verandert er direct iets in je lichaam. Lachen verteld je lijf dat alles in orde is. Probeer het maar eens, met een glimlach op je gezicht ontspant je lichaam en verdwijnen negatieve gevoelens en gedachten vaak als sneeuw voor de zon.
Als je in je negatieve gedachten vast blijft zitten, praat dan met iemand!
Marieke is ook coach en kan je helpen met je stress gevoelens middels een coachgesprek.
Heb jij invloed op je stress?
We behandelen een klein stukje theorie. Het kan je enorm helpen inzien hoe stress ontstaat en wat je er zelf aan kan veranderen.
Het begint met de cirkel van betrokkenheid. Er zijn veel dingen in ons leven waar wij ons ‘betrokken’ bij (kunnen) voelen. Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid, je baby, problemen op werk, oorlog of armoede in de wereld. De dingen die voor jou gelden plaats je in je cirkel van betrokkenheid en de overige dingen vallen daarbuiten. Bij alles wat in je cirkel van betrokkenheid valt ben je emotioneel betrokken. Je kunt jezelf er mogelijk druk over maken. Vaak zijn er dingen waar we ons druk over maken die wel helaas niet (direct) kunnen veranderen, waar we dus zelf weinig tot geen invloed op hebben. Er is maar 1 ding waar we direct en volledig invloed op hebben, namelijk: ons eigen gedrag. Dit is dan ook het enige wat je in de cirkel van invloed kunt plaatsen.
Hoe pas je de cirkel van invloed toe?
Voel je je boos, bang, bedroefd, blij, geirriteerd, onzeker, gefrustreerd, machteloosheid…
Dit zijn signalen dat er iets gebeurd in je cirkel van betrokkenheid waar je geen invloed op hebt. Het doel van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid is dat je jezelf probeert aan te leren steeds meer bezig te zijn met datgene waar je wel invloed op hebt. Je eigen gedrag dus. Hierdoor word je proactief, en wordt je minder geleefd door de wereld en alles wat je overkomt. Je maakt je minder druk en heb je direct minder zorgen, stress en frustraties over alles in je cirkel van betrokkenheid.
Stress en controle
Stress geeft verwarring in hoofd en lijf. Een copingstrategie is een manier om met stress om te gaan. De meest bekende zijn vechten, vluchten en bevriezen. Maar er zijn ook afgeleiden van die drie zoals overcompenseren, controle, overgave en vermijden. Vaak kiezen we een copingstrategie waar we goed in zijn geworden. Voor veel mensen is dat de controle willen houden…..
Controle is een strategie om vast te blijven houden aan bepaalde verwachtingen en om ongewenste situaties te voorkomen. Je probeert te ontsnappen aan de machteloosheid. Het geeft de illusie van veiligheid. Als de verwachting niet uitkomt of als het ongewenste toch gebeurd, ontstaat er een gevoel van falen, angst, teleurstelling en vermoeidheid. En dat zijn negatieve emoties die het lijf koste wat kost wil vermijden.
Soms helpt het om te realiseren dat de machteloosheid niet het probleem is maar de negatieve gedachten die erop volgen. Overweeg een andere copingstrategie zoals: Aanpassen, aanpakken, accepteren, loslaten of afstand nemen.