Vermoeidheid in je zwangerschap
Het komt maar zelden voor dat een zwangere vrouw niet te maken krijgt met vermoeidheidsklachten. In de eerste 12 weken van de zwangerschap is de vermoeidheid vaak al volop aanwezig. Hierna komen zwangeren meestal in de ‘goede periode’ van de zwangerschap en hebben zij energie voor 10. Vanaf ongeveer 30 weken begint de buik in de weg te zitten en gaat het gewicht van de buik doorwegen. Daarbij is een goede nachtrust ook niet meer zo vanzelfsprekend.
Oorzaken van vermoeidheid
In het begin van de zwangerschap verandert er aan de buitenkant nog niet veel. Toch verandert er vanbinnen wel veel en dit kost energie. Zo groeit de baarmoeder, ontwikkeld de baby en wordt de placenta aangelegd. Ook zorgt het zwangerschapshormoon HCG voor vermoeidheid. Daarbij zijn de bloeddruk en glucosewaarden in het begin van de zwangerschap vaak wat lager. Geen wonder dat je de hele dag niet vooruit te branden bent, je maakt een nieuw mensje! Ook als je niets doet ben je keihard aan het werk.
Soms wordt vermoeidheid veroorzaakt door bloedarmoede. In de zwangerschap controleren wij daarom altijd in het eerste trimester en rond 30 weken jouw ijzergehalte ofwel je hemoglobine (Hb) door middel van een bloedonderzoek. Hemoglobine(Hb) is een onderdeel van de rode bloedcel en zorgt ervoor dat zuurstof door het hele lichaam vervoert wordt. Ijzer is een belangrijke bouwstof omdat je in de zwangerschap zo’n 1,5 a 2 liter extra bloed aanmaakt. Ook je baby heeft extra ijzer nodig voor de aanmaak van zijn/haar bloed. Gezonde ijzerinname is dus essentieel in de zwangerschap. Het is goed om te weten dat bij bijna iedereen het Hemoglobine iets daalt in de zwangerschap. Zakt hij te ver of had je al weinig reserves dan kun je klachten krijgen zoals vermoeidheid. Heb je last van extreme vermoeidheid of klachten die passen bij bloedarmoede dan zullen we dit ook tussentijds kunnen controleren. Heb je last van bloedarmoede? Lees dan de blog hierover.
Slapen kan een hele andere belevenis zijn in de zwangerschap. Slapeloosheid, geen houding kunnen vinden en meerdere keren per nacht moeten plassen kunnen ervoor zorgen dat je in de ochtend niet zo fris en fruitig wakker wordt als gehoopt. Dat terwijl je juist nu een goede nachtrust zo goed kan gebruiken.
Werk, gezin en sociale contacten gaan allemaal door. De lat ligt hoog! Met name zwangeren willen al die ballen hoog houden en niet onderdoen voor anderen en net als vroeger naar een feestje gaan, die werkopdracht in het weekend afmaken en ook het hele huishouden doen. Maar voor veel zwangeren geldt dat dit beter even op een lager pitje gezet kan worden en van rust een prioriteit gemaakt mag worden.
Middagdutjes zouden verplicht moeten worden voor zwangere vrouwen.
Adviezen
Er is geen gouden tip om vermoeidheidsklachten in de zwangerschap te voorkomen of geheel te verhelpen. Blijf in de eerste plaats bewegen en maak gezonde voedingskeuzes! Jouw kindje pakt van jouw wat hij of zij nodig heeft en zorgt goed voor zichzelf. Het is daarom belangrijk dat jij, als zwangere vrouw, ook goed voor jezelf zorg en van rust nemen een prioriteit maakt. Dat kan door bijvoorbeeld op tijd naar bed te gaan of een middagdutje te doen. Een voedingskussen kan uitkomst bieden tijdens het slapen. Dit biedt extra ondersteuning voor je buik en bekken. Maak het je zelf zo comfortabel mogelijk! Ook lavendelgeur kan een rustgevend effect hebben wanneer je gaat slapen.
Leg die lat wat minder hoog en schakel een versnelling terug. Neem tijd voor de veranderingen in je lijf en je leven. Dat houdt in dat je soms een sociale aangelegenheid moet skippen, dat je wat minder werkt dan je normaal zou doen. Lees over zwangerschap en werk in onze volgende blog.
Vraag hulp van je omgeving. Hulp vragen is voor veel mensen niet makkelijk. Maar als je afspreekt met de mensen om je heen dat ze het je af en toe aanbieden dan voelt het aannemen van die hulp al een stuk minder bezwaard. En mensen vinden het fijn om de ander te helpen! Je zal zien dat met deze tips je echt meer energie krijgt.
NEEM CONTACT OP
Heb je nog vragen over vermoeidheid tijdens jouw zwangerschap? Of over de tips wat je hiertegen kunt doen? We horen graag waar we jou mee kunnen helpen. Neem contact op met verloskundige praktijk Breda of verloskundige praktijk Etten-Leur.