home > Wanneer bel je de verloskundige?
Featured Page / Article Image

Wanneer bel je de verloskundige

Wanneer je het beste de verloskundige kunt bellen is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat je altijd contact opneemt wanneer je graag wil dat we langs komen of wanneer je om wat voor reden dan ook graag contact hebt. We zijn 24 uur bereikbaar. Bel ons gerust als jij of je partner steun, bevestiging of informatie wil.

Bel de verloskundige altijd direct bij

  • Weeën, vochtverlies of bloedverlies vóór 37 weken.
  • Ruim helder rood bloedverlies wat lijkt op een menstruatie.
  • Als je de baby veel minder voelt bewegen dan normaal.
  • Iedere andere situatie waarin je onzeker of ongerust bent.

De verloskundige bellen

Wanneer je denkt dat de bevalling is begonnen mag je dat overdag altijd even doorbellen maar bel in ieder geval altijd indien:

  • Bij een eerste kind; de weeën een uur lang om de 4-5 minuten komen, pijnlijk aanvoelen en 60 seconden aanhouden.
  • Bij een volgend kind; de weeën een uur lang regelmatig komen, om de 5 a 6 minuten en 60 seconden aanhouden, tenzij we dit anders met jullie hebben afgesproken.
  • Bij helder vruchtwaterverlies geef je ons dat overdag door. Gebeurt dit ’s nachts bel ons dan in de morgen.
  • Als je naast het breken van de vliezen ook weeën krijgt om de 3-5 minuten.
  • Als het vruchtwater bruin, geel of groen is bel je ons altijd meteen, ook ‘s nachts.
  • Als het vruchtwater helder is maar het hoofdje van de baby niet goed was ingedaald op de laatste controle, ga liggen en bel ons direct, ook ’s nachts.

De meeste bevallingen beginnen met weeën

Vóór de echte ontsluitingsweeën zijn er vaak harde buiken of voorweeën. Deze voorweeën zijn onregelmatig en duren vaak kort, ze geven geen ontsluiting maar zorgen ervoor dat de baarmoedermond verweekt en/of verstrijkt. Zie het als een soort voorbereiding op je bevalling. Deze voorweeën kunnen enkele uren aanhouden en dan afzakken of doorzetten in echte ontsluitingsweeën. Echte ontsluitingsweeën zijn regelmatig, krachtig en duren ongeveer een minuut.

Als de bevalling begint met het breken van de vliezen

Als de vliezen breken verlies je steeds grote of kleine hoeveelheden vruchtwater. Let op de tijd en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Bij groen of bruin vruchtwater moet je gelijk bellen. Bel bij helder vruchtwater in ieder geval altijd overdag even om het aan ons door te geven. Wij komen dan in de loop van de dag even langs voor een controle. Soms zijn er al wat voorweeën maar het kan ook tot 3 dagen duren voordat de echte ontsluitingsweeën op gang komen. Neem dus je rust na het breken van de vliezen. Bij gebroken vliezen zonder weeën mag je niet meer in bad (douche mag wel), geen tampons gebruiken en geen geslachtsgemeenschap meer hebben in verband met infectiegevaar.

Slijmprop

Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met een klein beetje bruin/rood slijmerig bloedverlies. Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling begonnen is, het kan nog een hele tijd duren. Je hoeft ons hiervoor niet verplicht te bellen.