13 april 2023

Je baby voelen bewegen

Met een beetje geluk heb je je baby al zien bewegen op de echo. Bij de eerste echo waren het nog grappige sprongetjes. Daarna zag je er steeds meer een baby in met drukke armen en benen…. Weer een echo later worden de bewegingen wat verfijnder. De baby zoekt met zijn of haar handjes het gezicht af. Maar je voelt nog steeds niks!

Het begint met kleine plopjes. Sommige mensen omschrijven het alsof er belletjes langs je huid borrelen zoals in een bubbelbad. Of dat er een vlinder met zijn vleugels je raakt. Heel licht…. Ben je zwanger van je eerste dan kan het zijn dat je twijfelt. Zou dit het zijn of zijn het toch mijn darmen die ik voel? Het is maar kort en dus ook zo weer voorbij. Op een gegeven moment wordt het krachtiger en vaker en dan weet je het zeker. Je voelt je baby bewegen! Dat bewegen voel je eerst aan de binnenkant en na een paar weken kan ook je partner het goed voelen aan de buitenkant. Daar kan wat geduld voor nodig zijn…. Baby’s slapen namelijk behoorlijk veel.

Ben je voor het eerst zwanger dan kan je de baby rond de 16 a 20 weken voor het eerst kunnen gaan voelen. Bij sommige zwangeren duurt het soms wel tot 22 a 24 weken voordat ze de baby voor het eerst voelen bewegen. Ben je al eens eerder zwanger geweest dan zul je eerder wat bewegingen voelen omdat je het sneller herkent. Als de placenta aan de voorkant van je baarmoeder zit dan is dat een extra laagje tussen jou en de baby en dempt het de bewegingen waardoor je je baby vaak een aantal weken later pas goed zal gaan voelen. Heb je je baby bij 24 weken nog niet gevoeld? Dan willen we graag dat jullie even contact met ons opnemen.

Elke dag beweging voelen

Baby’s bewegen precies wanneer ze dat zelf willen en hoe ze willen. Porren, trappen, friemelen en schuiven….. Ook al is de ruimte wat krap, ze kunnen zeker in het begin heel makkelijk draaien. Van links naar rechts in je buik, met hun armen en benen naar voor en dan weer met armen en benen naar achter in je buik. Afhankelijk van de ligging voel je de bewegingen duidelijker of soms helemaal niet. Als een baby met de rug naar jouw buik ligt dan bewegen ze wel met hun armen en benen richting je rug maar je voelt dat soms niet. Vanaf 28 weken voel je je baby elke dag bewegen. Voor die tijd is het heel normaal dat je de baby door bijvoorbeeld de ligging een dag of soms langer niet voelt.

Je baby leren kennen

Super gezellig al dat gespartel in je buik. Op de meest onverwachte momenten laat de baby even weten dat jullie samen zijn. Je kan nu ook contact maken met je baby door je handen op je buik te leggen, te kletsen tegen de baby of een muziekje te spelen dicht bij je buik, zo leer je je baby steeds wat beter kennen en weet je waarop je baby reageert. Is je baby op een bepaald moment van de dag heel druk dan kan dat ook na de geboorte zo zijn.

Tot 32 weken neemt het aantal bewegingen toe. De ene baby zal drukker zijn dan de andere. Er ontstaat zeker aan het einde van je zwangerschap steeds meer ritme in de slaapjes en de tijden dat je baby wakker is. Op een gegeven moment heb je ook door wat het ritme en bewegingspatroon van je baby is en wat je baby wel en niet leuk vindt. De ene baby vindt samen in bad gaan heerlijk, terwijl hij autorijden een stuk minder prettig zal vinden en zal dat ook laat merken.

Minder bewegingen voelen

De laatste weken van je zwangerschap kunnen de bewegingen anders en minder krachtig voelen. Dat komt omdat je baby minder ruimte in je buik heeft. De bewegingen veranderen dan van hard bewegen naar schuiven. Het aantal bewegingen blijft wel gelijk.

Omdat je steeds beter het ritme en het bewegingspatroon van je baby leert kennen voel je ook wanneer het minder is. Zo weet je of het goed gaat met je baby en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt.
Beweegt een baby veel minder dan normaal dan is dat een reden om ons te bellen.

Leven voelen is belangrijk omdat het de conditie van de baby aangeeft. Een baby krijgt voedingstoffen en zuurstof via de placenta. Aan het einde van de zwangerschap kan de functie van de placenta wat teruglopen waardoor de conditie van de baby ook achteruit kan gaan en je baby minder gaat bewegen.

Voel je je baby minder bewegen of twijfel je? Wat je zelf kan doen is een sjaal om je buik binden en twee uur op je linker zij gaan liggen met je handen op je buik. Door de strakke sjaal voel je de bewegingen vaak beter en waarschijnlijk reageren baby’s op de verandering van je buik. Iets heel zoets en kouds drinken zoals cola of appelsap kan ook goed helpen. Baby’s reageren daar vaak op met duidelijkere bewegingen. Beweegt je baby in die 2 uur minder dan 10 keer dan willen we dat je ons belt.

We komen dan of even naar je huis of we vragen je naar de praktijk te komen voor een extra controle. We luisteren naar het hartje, meten je bloeddruk en voelen je buik. Voel je in de tussentijd de baby nog steeds niet goed dan verwijzen we je naar een collega op de triage van het Amphia ziekenhuis. Daar maken ze een hartfilmpje en krijg je een echo om te checken hoe de conditie van je baby is. Vaak voelen vrouwen hun baby tijdens het hartfilmpje alweer bewegen. Is je baby in goede conditie dan mag je met instructies weer naar huis. Blijft de baby bij herhaling minder bewegen of is de controle niet goed dan zal er een extra controle afgesproken worden en soms zelfs een inleiding gepland worden.

Heb je nog vragen over het voelen van je baby? We helpen je hier graag mee verder. Neem gerust contact met ons op verloskundigenpraktijk in Breda of verloskundige praktijk in Etten-Leur.

751 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »