1 december 2023

Wat zijn de kosten voor een bevalling?

Als je zwanger bent is er behoorlijk wat te regelen. Afspraken bij ons op het spreekuur, echo’s, bloed prikken, kraamzorg, verlof en erkenning regelen, een hele babyuitzet uitzoeken en een kamer voor de baby gereedmaken, alvast een geboortekaartje uitzoeken en nog veeeeel meer. Alles bij elkaar kost het behoorlijk wat geld.

Hier geven we je inzicht in de standaard kosten voor een bevalling, kraamzorg en een kraampakket. Heel handig zo aan het einde van het jaar waarin je weer kan wisselen van zorgverzekering of je een andere polis afneemt.

Kosten die volledig worden vergoed

Voor geboortezorg geldt dat er geen eigen risico in rekening wordt gebracht.

Verloskundige zorg tijdens en na de bevalling wordt dus volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt volledig vergoed. Hierbij heb je dus geen eigen bijdrage voor de gemaakte medische kosten.

Kosten voor een poliklinische bevalling in het Amphia

Wanneer je graag poliklinisch wil bevallen in het ziekenhuis (zonder medische reden) komt een deel van de kosten voor eigen rekening. Dit tarief kan per ziekenhuis enorm verschillen.
Bij een poliklinische bevalling dekt de basisverzekering de kosten voor een verloskamer tot een maximaal bedraag van 246 euro. (De daadwerkelijke kosten voor het gebruik van de verloskamer liggen vaak hoger). Het verschil tussen het tarief van het ziekenhuis of geboortecentrum en de € 246 betaalt de verzekerde zelf. De eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling kan bij veel verzekeraars (gedeeltelijk) worden meeverzekerd vanuit een aanvullende verzekering. Dit kan je bekijken op de website van jouw eigen zorgverzekering.

Kraampakket

In het kraampakket vind je allemaal medische/praktische spullen die nodig zijn tijdens en na een bevalling. Denk aan celstof matjes, steriele gazen, matrasbeschermer, kraamverband, alcohol (70%) etc. Of je nu thuis of poliklinisch gaat bevallen, het grootste deel van het kraampakket ga je gebruiken tijdens of na de bevalling. De kosten voor zo’n pakket liggen rond de €30,-. Soms valt dit binnen je basisverzekering en bijna altijd onder de aanvullende verzekering. Heb je wel spullen uit je kraampakket over dan mag je die bij ons inleveren. Wij zullen ze geven aan mensen met een kleine beurs die van hun zorgverzekering geen pakket krijgen vanuit de basisverzekering.

Kraamzorg

Na je bevalling heb je recht op ongeveer 49 uur kraamzorg. Wettelijk gezien heb je een eigen bijdrage van €5,10 per uur (tarief 2024). Hierdoor komen de kosten voor de eigen bijdrage zo rond de €250,- . Het kan zijn dat bij een aanvullende verzekering dit bedrag wordt vergoed.

74 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »