home > Zwanger worden
Featured Page / Article Image

Denk je erover om zwanger te worden?

Dan hoop je natuurlijk op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby.
Om je hierop goed voor te bereiden kun je zelf al behoorlijk veel doen!

Omdat veel problemen in de zwangerschap en later in het leven van een kind een oorsprong hebben in de eerste aanleg van het embryo en de placenta vinden wij het belangrijk dat je voor de zwangerschap samen stilstaat bij wat er nodig is om gezond zwanger te worden.

Wil je van ons persoonlijke informatie om je zwangerschap zo goed en gezond mogelijk te beginnen? Dan ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur. Heb je een spiraaltje dan kunnen we dat aan het einde van een kinderwensconsult ook voor je verwijderen.

We geven je de volgende tips:

  • Start foliumzuur al vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden.
  • Foliumzuur is heel gemakkelijk te verkrijgen, bijvoorbeeld in de supermarkt.
  • Stop met alcohol, roken en drugs. Dit is niet alleen ongezond voor jou en je baby maar zorgt ervoor dat je minder snel zwanger wordt. Ook bij mannen vermindert het de vruchtbaarheid!
  • Eet gezond en neem voldoende vocht. Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. In de zwangerschap moet je bepaalde voedingsmiddelen laten staan of beperken. Voor recente informatie over voeding verwijzen we je naar het voedingscentrum.
  • Zorg voor een gezond gewicht en beweeg voldoende. Dit is beter voor je eigen gezondheid en die van je baby. Als je te zwaar of te licht bent, kun je minder vruchtbaar zijn. Een gezond gewicht heeft ook een positief effect op de vruchtbaarheid van mannen.
  • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen nog voor je zwanger bent.
  • Bespreek met je ARBO arts de invloed van je werk op een zwangerschap, met name als je werkt met schadelijke stoffen of straling.
  • Is er een erfelijke aandoening in de familie? Laat je dan goed informeren naar de kans dat jullie kindje dit kan krijgen.
  • Gebruik je medicijn? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker. Deze kan nagaan of gebruik in je zwangerschap schade kan geven.

Bovenstaande en andere adviezen kun je terugvinden in de brochure van het RIVM en komen aan bod tijdens het kinderwensspreekuur.

Op de volgende websites staat veel informatie over gezond zwanger worden:

Ben je geïnteresseerd in wat alternatieve therapie voor je kan betekenen bij het zwanger worden?

Acupunctuur en fertiliteitproblemen

Een gezonde cyclus vormt de basis voor een succesvolle zwangerschap. Wanneer zich in jouw cyclus problemen voordoen, kan dit zich uiten in fertiliteitproblemen. Met behulp van acupunctuur kan je cyclus gereguleerd worden als deze onregelmatig, te lang, te kort, afwezig of erg pijnlijk is. Daarnaast kan de doorbloeding van de baarmoeder en het endometrium geoptimaliseerd worden om de kans op een succesvolle innesteling te vergroten.

Rondom Breda kun je terecht bij:

Voetreflex therapie/acupressuur en zwangerschapswens: 

In Breda kun je terecht bij:

  • Thamara de Graaf