home > Zwanger zijn > Echo tijdens de zwangerschap
Featured Page / Article Image

Echo tijdens de zwangerschap

We hebben een echoapparaat in de praktijk staan waar we regelmatig echo’s mee maken tijdens de zwangerschap. Zo krijg je tijdens je eerste controle, rond 7 a 8 weken, standaard een echo aangeboden. Mochten jullie geen echo’s willen in de zwangerschap dan is dit ook mogelijk.

Termijnecho, screeningsecho en liggingsecho

Daarnaast krijg je nog 3 echo’s aangeboden. De termijnecho rond 12 weken, de 20 weken screeningsecho en de liggingsecho rond 35 weken. Deze laten wij in het echocentrum Focus maken. Mocht er een indicatie zijn voor een extra echo dan verwijzen we je daar ook voor naar echocentrum Focus. Denk bijvoorbeeld aan een groeiecho of een echo om te kijken waar de placenta ligt.

Afspraak maken voor een echo tijdens je zwangerschap

Heb je van ons een verwijzing voor een echo tijdens je zwangerschap bij Focus ontvangen dan mag je Focus zelf bellen om een afspraak in te plannen.
Echocentrum FOCUS is telefonisch te bereiken op 076 – 5951070.

 • Voor afspraken: maandag t/m vrijdag van 08.00u tot 12.00u
 • Voor overige vragen: maandag t/m vrijdag van 13.00u tot 17.00u

Een korte extra echo zonder indicatie kost niets. Je kunt hiervoor zo binnenlopen op ons hartjesspreekuur. Soms maken we tijdens het spreekuur ook wel eens een korte echo.

Pretecho in Breda of Etten-Leur

Wanneer je zomaar een pretecho wil dan kan dat. De kosten hiervoor zijn €30 en worden niet door de verzekeraar vergoed. We maken een pretecho van een half uur. De foto’s en filmpjes hiervan krijg je op je eigen usb-stick mee naar huis. Een pretecho kan al vroeg in de zwangerschap. Bij 14 a 15 weken kunnen we bijvoorbeeld al naar het geslacht van jullie kindje kijken. Wij hebben een 2D echo apparaat waarmee we leuke pretecho’s kunnen maken.

Geslachtsbepaling echo

Rond week 14 a 15 kunnen we het geslacht van de baby op de echo bepalen. Het weten dat jullie kindje gezond is blijft het belangrijkste. Maar als jullie nieuwsgierig zijn, kunnen we dit natuurlijk bij de pretecho laten zien. Kom langs bij ons verloskundigenpraktijk in Breda om een echo te maken voor de geslachtsbepaling. Als je samen met je partner hebt besloten om het geslacht van jullie kindje niet te willen weten, kan dat ook. Geef dit op tijd door aan degene die de echo afneemt.

Wat is een echo tijdens de zwangerschap?

Een echo is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet door het menselijk oor waar te nemen. Een transducer zendt deze geluidsgolven uit en inwendige organen kaatsen deze golven terug. Deze echo’s worden omgezet in beeld dat zichtbaar is op een scherm. Tot nu toe zijn in wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijk effecten van het maken van een echo naar voren gekomen.

Waarom worden er echo’s gemaakt tijdens de zwangerschap?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een echo te laten maken.

  1. Vroege echo om onder andere te bekijken of de zwangerschap intact is, deze echo wordt bij voorkeur rond de achtste zwangerschapsweek uitgevoerd. Voor die tijd is het nog erg lastig om een zwangerschap goed in beeld te brengen. Om onzekerheid te voorkomen kijken we dus sowieso liever niet voor de zeven weken.
  2. De termijnbepaling. Uit onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarste termijn om een uitgerekende datum vast te stellen, is tussen tien en twaalf weken.
  3. De nekplooimeting. Dit is een van de onderdelen die bij een combinatietest worden uitgevoerd. Dit onderzoek vindt plaats tussen de twaalf en veertien weken.
  4. Screeningsecho bij twintig weken zwangerschap. Zoals de naam al zegt is dit een “screenend onderzoek”, naar afwijkingen bij het kindje.
  5. Echo wanneer er bijvoorbeeld twijfel is over de groei of de ligging van het kindje.
  6. Pretecho. Echo om het kindje goed te zien of om het geslacht te bepalen. Wij hebben op de praktijk een 2D echo apparaat waarmee we leuke pretecho’s kunnen maken. Wil je een 3D of 4D echo dan zijn in de regio Breda diverse Pretechobureau’s waar je een afspraak kunt maken.

Lees meer over echo’s in de zwangerschap.

Over Verloskundigenpraktijk Meander

Ben je zwanger en wil je een echo laten maken? Wil je kijken hoe het met jullie kindje gaat of een echo willen voor de geslachtsbepaling? Verloskundigenpraktijk Meander is een kleine toegankelijke verloskundigenpraktijk in Breda en Etten-Leur. Wij vinden rust, tijd en persoonlijke aandacht voor jou, je partner en je baby het allerbelangrijkste. Wij zijn erg betrokken en doen er alles aan jou en je partner te ontzorgen tijdens en na de zwangerschap.

Echo zwangerschap