home > Zwanger zijn > Echo in de zwangerschap
Featured Page / Article Image

Echo in de zwangerschap

We hebben een echoapparaat in de praktijk staan waar we regelmatig echo’s mee maken.
Zo krijg je tijdens je eerste controle, rond 7 a 8 weken, standaard een echo aangeboden.

Daarnaast krijg je nog 3 echo’s aangeboden. De termijnecho rond 12 weken, de 20 weken screeningsecho en de liggingsecho rond 35 weken. Deze laten wij in het echocentrum Focus maken. Mocht er een indicatie zijn voor een extra echo dan verwijzen we je daar ook voor naar echocentrum Focus. Denk bijvoorbeeld aan een groeiecho of een echo om te kijken waar de placenta ligt.

Een korte extra echo zonder indicatie kost niets. Je kunt hiervoor zo binnenlopen op ons hartjesspreekuur. Soms maken we tijdens het spreekuur ook wel eens een korte echo.

Wanneer je zomaar een pretecho wil dan kan dat, de kosten hiervoor worden niet door de verzekeraar vergoed en zijn 30,- euro. We maken dan een pretecho van een half uur. De foto’s en filmpjes hiervan krijg je op je eigen usb-stick mee naar huis. Een pretecho kan al vroeg in de zwangerschap. Bij 14 a 15 weken kunnen we bijvoorbeeld al naar het geslacht van jullie kindje kijken.

Mochten jullie geen echo’s willen in de zwangerschap dan is dit ook mogelijk.

Echo

Een echo is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet door het menselijk oor waar te nemen. Een transducer zendt deze geluidsgolven uit en inwendige organen kaatsen deze golven terug. Deze echo’s worden omgezet in beeld dat zichtbaar is op een scherm. Tot nu toe zijn in wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijk effecten van het maken van een echo naar voren gekomen.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een echo te laten maken

  1. Vroege echo om o.a. te bekijken of de zwangerschap intact is, deze echo wordt bij voorkeur rond de achtste zwangerschapsweek uitgevoerd. Voor die tijd is het nog erg lastig om een zwangerschap goed in beeld te brengen. Om onzekerheid te voorkomen kijken we dus sowieso liever niet voor de zeven weken.
  2. De termijnbepaling. Uit onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarste termijn om een uitgerekende datum vast te stellen, is tussen tien en twaalf weken.
  3. de nekplooimeting; dit is een van de onderdelen die bij een combinatietest worden uitgevoerd. Dit onderzoek vind plaats tussen de twaalf en veertien weken.
  4. Screeningsecho bij twintig weken zwangerschap. Zoals de naam al zegt is dit een “screenend onderzoek”, naar afwijkingen bij het kindje.
  5. Echo wanneer er bijvoorbeeld twijfel is over de groei of de ligging van het kindje.
  6. “Pretecho”, echo om het kindje goed te zien of het geslacht te bepalen. Wij hebben op de praktijk een 2D echo apparaat waarmee we leuke pretecho’s kunnen maken. Wil je een 3D of 4D echo dan zijn in de regio Breda diverse Pretechobureau’s waar je een afspraak kunt maken.
    Lees meer over echo’s in de zwangerschap kijk dan op  www.de verloskundige.nl

_DSC3476