home > Zwanger zijn > Prenatale screening
Featured Page / Article Image

Prenatale screening

Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor de geboorte de gezondheid van hun kindje te laten onderzoeken. Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Down- Patau of het Edwards-syndroom met de combinatietest of de NIPT. Bij dit onderzoek kunnen ook andere aandoeningen worden gevonden. Je kunt daarnaast kiezen voor de 20 weken echo (structureel echoscopisch onderzoek). Het hoofddoel van deze echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien.

Beide onderzoeken maken deel uit van de zogeheten prenatale screening. De screening mag je laten uitvoeren maar dit hoeft niet. Het kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind, maar het kan ook veel onrust geven in de zwangerschap en je voor moeilijke keuzes stellen.

Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het onderzoek wil en wat je met de uitslag doet. Om hierover een goede beslissing te kunnen maken informeren wij je uitgebreid over deze testen tijdens de eerste controle. Hierbij geven we ook brochures zodat je alles thuis nog eens kunt nalezen.

Besluit je deze onderzoeken te laten uitvoeren dan kan de combinatietest en de 20 weken echo bij echocentrum FOCUS waar ze worden uitgevoerd door gespecialiseerde echoscopisten. Kies je voor de NIPT dan krijg je vanaf 11 weken een formulier van ons om bloed te laten prikken.

Komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor dan kun je in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Lees op de website van het Amphia ziekenhuis hier meer over.

Meer informatie over prenatale screening: