home > Zwanger zijn > Geboorteplan
Featured Page / Article Image

Geboorteplan voorbeeld

Het geboorteplan is een document waarbij jullie kunnen aangeven wat voor jullie belangrijk is tijdens de bevalling. Zie het als een aanmoediging om na te denken over je wensen en verwachtingen en wat voor soort bevalling jullie graag willen. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn. In dit plan schrijf je ook je angsten en je wat je verwacht van de mensen om je heen. Hoe jij graag wil dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Daardoor blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. Op deze manier kun je de controle tijdens je bevalling makkelijker loslaten waardoor er minder stress en angst is. Dit komt de bevalling altijd ten goede. Tijdens het schrijven en bespreken van je geboorteplan krijg je vaak steeds meer vertrouwen in jezelf, je partner en degene die je bij je bevalling helpt. Op zoek naar een voorbeeld geboorteplan? Onderaan deze pagina kun je ons template downloaden.

Positieve ervaring

Voor een eerste bevalling is het soms moeilijk te bedenken wat je nu graag wil bij de bevalling omdat iedere bevalling anders verloopt. Hoe dat bij jullie zal gaan is niet te voorspellen. Heel veel vrouwen laten het over zich heenkomen en schrijven geen geboorteplan. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen met plan positiever terugkijken op hun bevalling en meer controle hebben ervaren. Ook al is het helemaal anders gegaan dan wat ze hadden geschreven.

Voorbereiding op je bevalling

Bereid je dus goed voor op je bevalling en verdiep je in je mogelijkheden, volg een cursus, lees boeken, vraag naar de bevallingen van anderen. Op deze manier vormt zich steeds duidelijker een beeld van wat jullie graag willen.

Voorbeeld geboorteplan bespreken

Heb je een geboorteplan geschreven dan vinden we het prettig om jullie plan een keer uitgebreid met jullie te bespreken. We doen dit rond 34 weken zwangerschap, tijdens de thuiscontrole. Bij deze termijn komt de bevalling in de buurt maar is er nog voldoende tijd om eventueel dingen te wijzigen. Door het bespreken van jullie plan weten wij wat jullie graag willen en hoe jullie de bevalling benaderen, wij stemmen onze zorg tijdens de bevalling af op die wensen en verwachtingen. We kunnen aan de hand van het geboorteplan jullie voorlichting geven over de bevalling en eventueel het beeld van de bevalling bijstellen zodat jullie een eerlijk en reëel beeld hebben. Dit kan angsten weghalen en teleurstellingen voorkomen.

Afwijken van jullie geboorteplan

We willen benadrukken dat als het medisch gezien nodig is we kunnen afwijken van jullie geboorteplan, dit om de gezondheid van moeder en kind zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Tijdens of kort na onze beslissing zullen we jullie toelichten waarom we ervoor gekozen hebben op dat moment die beslissing te maken.

Het geboorteplan kun je blijven aanvullen of aanpassen als je dat wil. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook tijdens de bevalling kan dit nog veranderen omdat je pas dan weet hoe het echt voelt.

Andere wensen

Veranderen je wensen tijdens je bevalling, vertel het ons. Bewaar je uiteindelijke geboorteplan in je map zodat wij het tijdens je bevalling nogmaals kunnen doorlezen en onze zorg kunnen afstemmen op dat wat jullie hebben aangegeven. Het kan zijn dat we bij het ontstaan van een medische indicatie de zorg tijdens de bevalling moeten overdragen aan de gynaecoloog. Bewaar daarom je geboorteplan dicht bij je, zo kan de gynaecoloog of de verloskundige uit het ziekenhuis ook je geboorteplan inzien.

Voorbeeld geboorteplan template

Je kunt je eigen geboorteplan schrijven maar ook gebruikmaken van ons voorbeeld geboorteplan. Voor een betere weergave op tablet of telefoon, bekijk dan dit geboorteplan voorbeeld.