home > Zwanger zijn > Geboortewensen
Featured Page / Article Image

Geboortewensen voorbeeld

Het document geboortewensen is een document waarbij jullie kunnen aangeven wat voor jullie belangrijk is tijdens de bevalling. Zie het als een aanmoediging om na te denken over je opties als houdingen, pijnstilling, of je bijvoorbeeld wel of geen foto’s wenst. Jullie komen er samen achter wat je al weet en welke informatie nog mist. Je kunt hierdoor gericht op zoek gaan naar de informatie die je mist. Kennis is kracht zeggen ze wel eens en wij denken dat dat bij een aankomende bevalling ook geldt. Door kennis weet er wat er op je afkomt waardoor er soms al wat angst en onzekerheid van je afvallen.

Je hoeft vooraf niet te kiezen waar en in welke houding jij wil bevallen. Je voelt op het moment dat je weeen hebt zelf het beste aan wat voor jou een goede houding is. Het beste is regelmatig van houding te wisselen omdat een bevalling dan 1-3 uur korter duurt. Je komt dan vanzelf je fijnste houding tegen.

Het samen noteren van je geboortewensen geeft je dus een goede voorbereiding en maakt je betrokkenheid en regie groter.
Met het noteren van je wensen kun je daadwerkelijk invloed hebben op je eigen bevalling.

In dit ‘plan’ schrijf je ook je angsten en je wat je verwacht van de mensen om je heen. Hoe jij graag wil dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Daardoor blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. Op deze manier kun je de controle tijdens je bevalling makkelijker loslaten waardoor er minder stress en angst is. Dit komt de bevalling altijd ten goede. Tijdens het schrijven en bespreken van je geboortewensen krijg je vaak steeds meer vertrouwen in jezelf, je partner en degene die je bij je bevalling helpt.

Door het noteren van jullie wensen en verwachtingen geef je ons houvast. Het helpt ons als leidraad bij het bespreken van jullie bevalling. We kunnen vooraf inspelen op jullie angsten, jullie gepaste informatie geven en bij de bevalling onze zorg afstemmen op jullie wensen.

Op zoek naar een voorbeeld geboortewensen? Onderaan deze pagina kun je ons template downloaden.

Positieve ervaring

Voor een eerste bevalling is het soms moeilijk te bedenken wat je nu graag wil bij de bevalling omdat iedere bevalling anders verloopt. Hoe dat bij jullie zal gaan is niet te voorspellen. Heel veel vrouwen laten het over zich heenkomen en schrijven geen ‘geboorteplan’. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen die vooraf samen nadenken over hun bevalling  positiever terugkijken op hun bevalling en meer controle hebben ervaren. Ook al is het helemaal anders gegaan dan wat ze hadden geschreven.

Voorbereiding op je bevalling

Bereid je dus goed voor op je bevalling en verdiep je in je mogelijkheden, volg een cursus, lees boeken, vraag naar de bevallingen van anderen. Op deze manier vormt zich steeds duidelijker een beeld van wat jullie graag willen.

Voorbeeld geboortewensen bespreken

Heb je je geboortewensen geschreven dan vinden we het prettig om jullie plan een keer uitgebreid met jullie te bespreken. We doen dit rond 34 weken zwangerschap, tijdens de thuiscontrole. Bij deze termijn komt de bevalling in de buurt maar is er nog voldoende tijd om eventueel dingen te wijzigen. Door het bespreken van jullie wensen weten wij wat jullie graag willen en hoe jullie de bevalling benaderen, wij stemmen onze zorg tijdens de bevalling af op die wensen en verwachtingen. We kunnen aan de hand van jullie document voorlichting geven over de bevalling en eventueel het beeld van de bevalling bijstellen zodat jullie een eerlijk en reëel beeld hebben. Dit kan angsten weghalen en teleurstellingen voorkomen.

Afwijken van jullie geboortewensen

We willen benadrukken dat als het medisch gezien nodig is we kunnen afwijken van jullie wensen, dit om de gezondheid van moeder en kind zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Tijdens of kort na onze beslissing zullen we jullie toelichten waarom we ervoor gekozen hebben op dat moment die beslissing te maken.

De geboortewensen kun je blijven aanvullen of aanpassen als je dat wil. Niets in het document staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook tijdens de bevalling kan dit nog veranderen omdat je pas dan weet hoe het echt voelt.

Andere wensen

Veranderen je wensen tijdens je bevalling, vertel het ons. Bewaar je uiteindelijke geboortewensen in je map zodat wij het tijdens je bevalling nogmaals kunnen doorlezen en onze zorg kunnen afstemmen op dat wat jullie hebben aangegeven. Het kan zijn dat we bij het ontstaan van een medische indicatie de zorg tijdens de bevalling moeten overdragen aan de gynaecoloog. Bewaar daarom je document dicht bij je, zo kan de gynaecoloog of de verloskundige uit het ziekenhuis het ook inzien.

Voorbeeld geboortewensen template

Je kunt je eigen geboortewensen schrijven maar ook gebruikmaken van ons voorbeeld invuldocument. Voor een betere weergave op tablet of telefoon, bekijk dan dit voorbeeld document. Wij zijn bezig de pagina te herschrijven. Het nieuwe document zal zsm online komen.