Leefstijladvies tijdens de zwangerschap

Rond en gezond!

Je wil natuurlijk het beste voor je baby, maar wat is dat? We helpen je graag met leefstijladviezen voor tijdens je zwangerschap.

Doe wat goed voelt

In principe mag je in de zwangerschap alles blijven doen dat je daarvoor ook deed zolang dat goed voelt. Denk aan werken, sporten en vrijen. Er zijn een paar zaken waar je aan moet denken. Hieronder staan een aantal leefstijladviezen tijdens de zwangerschap vermeld.

 

Leefstijladvies voor in de zwangerschap

Voeding en vocht

Gezond en gevarieerd eten is op dit moment in je leven erg belangrijk voor jou en jullie kindje. Eten voor twee hoeft niet. Over voeding tijdens de zwangerschap is veel geschreven, elk jaar zijn er nieuwe inzichten over wat je als zwangere wel en niet mag eten. Op de website van het voedingscentrum staan de juiste richtlijnen. De voedingsadviezen van het voedingscentrum kun je direct als ZwangerHap op je telefoon zetten. Handig voor als je in de supermarkt staat en snel wil zien of je het wel gewoon mag eten of dat je het beter kunt laten staan.

Denk eraan dat je groente en fruit goed wast en rauwe dierlijke producten goed verhit. Bewaar producten volgens de voorschriften en eet geen producten over de houdbaarheidsdatum.

Ook raden we aan voldoende vocht te drinken, liefst 2 liter per dag, en niet teveel koffie, thee of caffeïnehoudende dranken.

 

Foliumzuur en vitamine D

Ons eerste leefstijladvies voor tijdens de zwangerschap is Foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur is een vitamine B11. Het advies is om foliumzuur en vitamine D te starten als je dit nog niet gebruikt. Foliumzuur en vitamine D zijn gemakkelijk verkrijgbaar, bijv. in de supermarkt. Eet je gezond dan heb je geen andere vitaminepillen nodig. Wil je wel extra vitaminen nemen? Neem dan een multivitamine preparaat speciaal voor de zwangere vrouw.
Kijk voor meer informatie over vitamines op het voedingscentrum/zwangersupplementen.

Bewegen/sport

Bewegen is gezond! Beweeg ook als je zwanger bent liefst minimaal 30 minuten per dag. Sporten kan ook prima in je zwangerschap, afhankelijk van welke sport. Sporten met valgevaar of topsport of sporten die heel blessuregevoelig zijn kun je beter niet meer doen. Je kan in dat geval beter overstappen op een sport die je tot het einde van je zwangerschap kan volhouden.

Stress

Heb je lang achter elkaar stress of hoge spanning dan is dat ongezond voor jou en je baby. Bespreek waar je stress of zorgen om hebt. We denken graag met je mee voor oplossingen tijdens het spreekuur. Ook kun je coaching bij Marieke aanvragen. Heb je meer hulp nodig dan kunnen we je verwijzen naar een andere zorgverlener.

Werk

Je kunt gewoon werken als je zwanger bent. Wel zijn er regels vanuit de overheid om te zorgen die je helpen om veilig en gezond zwanger te blijven tijdens je werk. Je werkgever moet die regels volgen. De regels gaan over straling, schadelijke stoffen, zwaar werk of gevaar voor geweld en infectieziekten. Bespreek in dit geval zodra je weet dat je zwanger bent met je werkgever of je aanpassingen zou moeten doen in je werk of dat je ander werk kan doen. Je kunt ook overleggen met de arbo-arts of de bedrijfsarts. Je hebt als zwangere werknemer recht op extra pauzes en andere werktijden. Je  hoeft bijvoorbeeld niet ’s nachts te werken.

Kattenbak en tuinieren

In kattenontlasting kan toxoplasmose voorkomen. Tijdens de zwangerschap mag je niet de kattenbak zelf schoon maken. Door kattenontlasting in de tuin wordt aangeraden te tuinieren met handschoenen aan.

Hygiëne en besmettelijke ziekten

Van bacteriën en virussen kun je ziek worden. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je handen wast met water en zeep, zeker voor het eten. Het is belangrijk om zo min mogelijk contact te maken met virussen of bacteriën. Als je kinderen verschoont of snottebellen afveegt was dan erna je handen en deel geen bestek met je kind. Ook een speen kan bacteriën bevatten. Er zijn meer besmettelijke ziekten zoals waterpokken, rode hond en de vijfde ziekte. Ze kunnen slecht zijn voor de gezondheid van je baby. Lees meer over besmettelijke ziektes.

Sauna

Ga de eerste 14 weken niet in de sauna. Je lichaamstemperatuur stijgt hierdoor te veel en hierdoor is er een iets grotere kans op een aangeboren afwijking bij de baby. Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee na 14 weken doorgaan. Ga echter niet te lang, neem voldoende tijd om af te koelen en drink veel vocht.

Roken

Dat roken ongezond is weet iedereen. In een zwangerschap brengt roken extra risico’s met zich mee. Het is dus belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken. Lees meer over de risico’s op de website van www.rokeninfo.nl en de brochure over rookvrijzwanger.  Wil je hulp bij het stoppen? Kijk op www.ikstopnu.nl/zwanger of op www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders. Vaak betalen zorgverzekeraars de kosten voor hulp bij stoppen met roken.

Alcohol

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan aangeboren afwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Bovendien vergroot het de kans om miskramen en vroeggeboortes. Er is hierin geen veilige grens. Het beste is dan ook om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Meer hierover kunt je lezen op de websites alcoholenzwangerschap.nl, alcoholinfo.nl/zwanger en de Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland.

Drugs

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby ernstig verstoren. De kans op een kindje met een lichamelijke en verstandelijke handicap is vergroot, en je hebt meer kan op het loslaten van de placenta, groeivertraging, vroeggeboorte en een leerachterstand. Meer informatie vind je bij het Trimbos instituut en www.drugsinfo.nl

Medicijnen

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap worden alle organen bij de baby aangelegd. De placenta beschermt je baby tegen schadelijke effecten van medicijnen, maar sommige medicijnen passeren de placenta wel. Het gebruik van verschillende medicatie in de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby verstoren en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Meld altijd aan ons, je huisarts en de apotheek dat je zwanger bent en welke medicatie je gebruikt. We kunnen voor je opzoeken of je bepaalde medicatie veilig kunt gebruiken. Dat geldt ook voor medicatie die zonder recept te verkrijgen zijn.

Paracetamol zonder toevoegingen kan voor een korte periode veilig gebruikt worden bij bijvoorbeeld hoofdpijn of koorts in de zwangerschap. Verdoving bij de tandarts mag ook. Maar vertel wel dat je zwanger bent.

Vragen over de leefstijladviezen?

Heb je vragen over deze leefstijladviezen tijdens de zwangerschap? We helpen je graag verder.

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."