Roken
Dat roken ongezond is weet iedereen. In een zwangerschap brengt roken extra risico’s met zich mee. Het is dus belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken. Lees meer over de risico’s op de website van www.rokeninfo.nl en de brochure over rookvrijzwanger. Wil je hulp bij het stoppen? Kijk op www.ikstopnu.nl/zwanger of op www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders. Vaak betalen zorgverzekeraars de kosten voor hulp bij stoppen met roken.
Alcohol
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan aangeboren afwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Bovendien vergroot het de kans om miskramen en vroeggeboortes. Er is hierin geen veilige grens. Het beste is dan ook om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Meer hierover kunt je lezen op de websites alcoholenzwangerschap.nl, alcoholinfo.nl/zwanger en de Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland.
Drugs
Drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby ernstig verstoren. De kans op een kindje met een lichamelijke en verstandelijke handicap is vergroot, en je hebt meer kan op het loslaten van de placenta, groeivertraging, vroeggeboorte en een leerachterstand. Meer informatie vind je bij het Trimbos instituut en www.drugsinfo.nl
Medicijnen
Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap worden alle organen bij de baby aangelegd. De placenta beschermt je baby tegen schadelijke effecten van medicijnen, maar sommige medicijnen passeren de placenta wel. Het gebruik van verschillende medicatie in de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby verstoren en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Meld altijd aan ons, je huisarts en de apotheek dat je zwanger bent en welke medicatie je gebruikt. We kunnen voor je opzoeken of je bepaalde medicatie veilig kunt gebruiken. Dat geldt ook voor medicatie die zonder recept te verkrijgen zijn.
Paracetamol zonder toevoegingen kan voor een korte periode veilig gebruikt worden bij bijvoorbeeld hoofdpijn of koorts in de zwangerschap. Verdoving bij de tandarts mag ook. Maar vertel wel dat je zwanger bent.