Waar kan ik mijn baby op onderzoeken?

Prenatale screening

Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor de geboorte de gezondheid van hun kindje te onderzoeken. Dit zijn onderzoeken naar aangeboren afwijkingen bij je baby. De NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo zijn onderzoeken die deel uitmaken van de zogeheten prenatale screening. De screening mag je laten uitvoeren maar dit hoeft niet. Bij elk onderzoek beslis je zelf of je het onderzoek wil en wat je met de uitslag doet.

Het doel van prenatale screening is om zwangeren die daar prijs op stellen tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van een of meer aandoeningen, zodat zij een keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties. Prenatale screening valt onder wet Bevolkingsonderzoek.

Tijdens de eerste controle zullen we jullie uitgebreid informeren en counselen zodat jullie weloverwogen tot een besluit kunnen komen. Hierbij geven we ook brochures mee zodat je alles thuis nog eens kunt nalezen. Kies je voor de NIPT, de 13 weken echo of de 20 weken echo dan kun je deze via ons aanvragen  met de volgende instructies.

Alles is ook na te lezen op www.pns.nl

NIPT

De NIPT screent of er een mogelijkheid is op een kind met Down- Patau of het Edwards-syndroom. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere vanaf een termijn van 10 weken. Kies je voor de NIPT dan kun je deze via ons aanvragen nadat de termijnecho heeft plaatsgevonden. We willen graag van je weten of je de NIPT met of zonder nevenbevindingen wenst en waar je wil laten prikken. Een SHL-STAR afnamepunt of het RESULT lab in het Amphia ziekenhuis. Kijk voor een afname locatie op; www.peridos.nl/zoek-bloedafnameorganisatie Afname kan elke werkdag tot 13.00 uur bij een afnameorganisatie naar keuze met een geprint aanvraagformulier.

Lees voor meer informatie, brochures in verschillende talen en een korte video:
www.pns.nl/nipt
www.meerovernipt.nl

De 13 en 20 weken echo

Zowel bij 13 weken als bij 20 weken kan er een medische echo worden gemaakt die onderzoekt of er lichamelijke afwijkingen zijn bij jullie baby. De 2 echo’s vullen elkaar aan.Er zijn geen kosten verbonden aan deze echo’s. Beide echo’s vinden plaats bij echocentrum Focus  door gespecialiseerde echoscopisten.

De 13 weken echo wordt aangeboden aan alle zwangeren en vindt plaats tussen de 12+3 en 14+3 weken. Bij de aanvraag voor de 13 weken echo ontvangen wij graag een Toestemmingsformulier. Dit is verplicht omdat de 13 weken echo in een studie valt waarvoor toestemming noodzakelijk is.

Lees voor meer informatie, brochures in verschillende talen en een korte video over de 13 en de 20 weken echo:

Prenatale diagnostiek

Komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor of is er een afwijkende uitslag bij de prenatale screening dan kun je in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Wij zullen je verwijzen naar het Amphia ziekenhuis voor prenatale diagnostiek.

Wat te regelen in de zwangerschap?

Ga door naar de volgende stap

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."