Anticonceptie

Anticonceptie

Iedereen is welkom in onze praktijk als het gaat om anticonceptie! Je hoeft hiervoor niet meer naar de huisarts of de gynaecoloog. Wij bieden deze service al vanaf 2014 en hebben ruime ervaring.

Anticonceptie bij de verloskundige

Bij ons kun je laagdrempelig terecht voor vragen, voorlichting, recepten van alle soorten anticonceptie en het plaatsen en verwijderen van spiralen of het anticonceptie staafje met de nazorg. Ook als je geen cliënt bij ons bent geweest of als je nooit zwanger bent geweest helpen we je graag verder.

Het is wel zo prettig èn logisch om anticonceptie met ons te bespreken. We werken met vrouwen, zijn zelf allemaal vrouw en kennen het vrouwen lijf goed.

We merken dat vrouwen het fijn vinden om door ons begeleid te worden in hun keuze voor anticonceptie. Vaak ben je al vertrouwd met ons omdat je ons kent vanuit de zwangerschap en de bevalling. Ook meiden die nog nooit zijn bevallen zijn zeer tevreden over onze plaatsingen en voelen zich beter op hun gemak dan bij hun mannelijke huisarts. Gelukkig weet ook de huisarts ons steeds beter te vinden en stuurt regelmatig naar ons ipv naar de gynaecoloog.

Wij vinden anticonceptie een mooie aanvulling op ons vak en willen onze kennis graag met je delen. Daarvoor nemen we graag de tijd om alle opties van anticonceptie met je te bespreken.

Anticonceptieconsult

Iedere vrouw is uniek. Welke anticonceptie bij jou past is dan ook van veel dingen afhankelijk. De betrouwbaarheid, de (bij)werking, de voor en nadelen maar ook je leeftijd en levensfase.

Tijdens het anticonceptieconsult bespreken we samen welke wensen je hebt en welke bijzonderheden in je gezondheid en die van je familie van invloed kunnen zijn op je definitieve keuze. We nemen de verschillende anticonceptiemethoden met je door. Uiteindelijk maak je jouw keus in anticonceptie en bestellen we dit voor je bij de apotheek.

Afspraak maken

Wil je meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik daarvan? Wil je een recept ontvangen of een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal of implanon? Bel ons gerust. We vertellen je er graag meer over.

Onze assistentes maken een afspraak voor je met een van de verloskundigen om anticonceptieadvies in te plannen. Een anticonceptieadvies kan soms al via de telefoon. Maar een uitgebreider anticonceptieadvies tijdens het spreekuur is ook mogelijk.

Ben je net bevallen en wil je een spiraal laten plaatsen? Deze afspraak plannen we bij voorkeur 8-10 weken na je bevalling.

Spiraalplaatsing

Tijdens de afspraak die rond de 30 minuten duurt leggen we eerst uitgebreid uit wat we gaan doen tijdens de plaatsing en wat je kunt verwachten na de plaatsing. Na plaatsing brengen we (met toestemming) je huisarts op de hoogte. We bespreken de nacontrole ongeveer 6 weken na de plaatsing.

Soms heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Om dit te ondervangen geven we het advies om een uur voor de afspraak 1000 mg paracetamol of een andere pijnstiller te nemen. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt door de plaatsing zelf. Hierna is het bloedverlies wisselend, afhankelijk van welke spiraal je hebt gekozen. Je krijgt van ons de instructies na spiraal plaatsing op papier mee, zo kun je op het gemak alles nog eens nalezen.

Vind je het spannend? Je mag altijd iemand meenemen tijdens de plaatsing.

Kosten

De kosten voor het plaatsen van een spiraal zijn 77,85 euro (tarief 2024). Deze kosten betaal je na de plaatsing. Je krijgt de factuur mee zodat je ook deze bij je zorgverzekeraar kan indienen. De meeste verzekeraars vergoeden deze kosten 100% vanuit de basisverzekering. Je krijgt van je verzekeraar dan ook het complete bedrag terug. Een enkele verzekeraar geeft aan dat het onder je eigen risico valt. Informeer dus eerst je polisvoorwaarden bij je zorgverzekeraar.

Ongeveer 6 weken na de plaatsing plannen wij indien gewenst een nacontrole. We checken of je spiraal goed zit en er is aandacht voor de tevredenheid en evt bijwerkingen. Voor de nacontrole rekenen wij geen extra kosten. Indien gewenst maken wij een controle echo. De kosten hiervoor bedragen 30 euro.

De kosten voor het spiraal staan hieronder.
Let op: de kosten van de spiraal zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn. Check dus vooraf je polisvoorwaarden bij je zorgverzekering.

Anticonceptiespecialist

Ik ben Marieke van Maaren en al sinds 2013 met anticonceptiezorg bezig. Het klinkt misschien wat gek als ik zeg dat anticonceptie een beetje “mijn kindje” is.

Anticonceptie past bij de zorg die de verloskundige biedt. Ze geeft tenslotte zorg aan vrouwen en na de bevalling hebben ze vaak ook een anticonceptiewens. Voor 2013 mochten verloskundigen cliënten er na de bevalling wel over vertellen maar voor een recept of een spiraal plaatsing moesten we naar de huisarts verwijzen. Ik was dan ook heel blij dat de wet veranderde en ook verloskundigen recepten mochten voorschrijven en spiralen en anticonceptiestaafjes mochten plaatsen.
Daarom heb ik zodra ik wist dat verloskundigen zich mochten bezighouden met anticonceptie mij heel erg ingezet om die kennis landelijk onder verloskundigen te verspreiden. Ik werkte toen naast Meander ook voor een scholingsorganisatie en heb scholingen gemaakt om mijn kennis te delen. Steeds meer verloskundigen hebben zich inmiddels goed verdiept in de anticonceptiezorg. In de regio Breda hebben bijna alle verloskundigen bij mij de scholing gevolgd om spiralen te mogen plaatsen. Daar ben ik best een beetje trots op.
Nog steeds is anticonceptie “mijn kindje”. Ik geef nog steeds scholingen en hou daarom ook goed de ontwikkelingen bij rondom anticonceptie. Ik vind het belangrijk om goed op de hoogte te zijn en volg zelf ook regelmatig scholingen op het gebied van anticonceptie. Kortom ik blijf nieuwsgierig en ik blijf leren.

Hulp bij je keuze?

Ben je er nog niet helemaal uit welke anticonceptie het beste bij je past? We bespreken dat graag samen met je en nemen alle vormen van anticonceptie met je door. Wil je je nu alvast inlezen of heb je wat hulp bij je keuze nodig? Kijk eens op anticonceptie.nl, voor meer informatie over anticonceptie in het algemeen. Op anticonceptienadebevalling kun je meer lezen over verschillende vormen van anticonceptie specifiek na je bevalling. Wil je meer lezen over het spiraaltje en het inbrengen ervan? Neem eens een kijkje op: spiraalplaatsen.nl

Hieronder alvast wat informatie over de verschillende spiralen en de Implanon.

Koperspiraal

Koperspiraal

Het koperspiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%). Het bevat geen hormonen waardoor deze vorm van anticonceptie voor de meeste vrouwen geschikt is. Er zijn vele verschillende koperspiralen die 5 a 10 jaar bescherming geven tegen een zwangerschap.

Lees meer

Hormoonspiraal

Het hormoonhoudend spiraal heeft een T vorm met in het stammetje één soort hormoon: Levonorgestrel. Het hormoon in het spiraal zorgt er op meerdere manieren voor dat je niet wordt bevrucht voor 5 a 8 jaar lang en is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.

Lees meer

Implanon

Implanon NXT is een anticonceptiestaafje dat oppervlakkig maar onzichtbaar in je bovenarm wordt geplaatst. Het helpt je 3 jaar te beschermen tegen zwangerschap. Het staafje geeft elke dag een beetje etonogestrel aan je bloedbaan af waardoor het voorkomt dat er een eisprong plaats vindt. Ook maakt het slijm in de vagina en de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Na plaatsing werkt het voor meer dan 99% betrouwbaar tegen een zwangerschap.

Omdat het een hormonale anticonceptie betreft kunnen er bijwerkingen optreden als: gewichtstoename, hoofdpijn, gevoelige of pijnlijke borsten en onregelmatige bloedingen. Vaak gaan deze na 3 maanden vanzelf over. De menstruatie cyclus kan veranderen door de Implanon. Soms wordt de menstruatie onregelmatig of blijft het weg. Vrouwen die borstvoeding geven mogen het staafje gebruiken, omdat dit geen invloed heeft op de borstvoeding.

Plaatsen en verwijderen is niet pijnlijk want ik gebruik hiervoor een verdoving. Het staafje is 4 cm lang en 2 mm dik en zit zeer oppervlakkig in je bovenarm. Het staafje is vanaf het moment van inbrengen niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Hou wel rekening met een flinke bloeduitstorting na plaatsing, hiervoor krijg je een drukverband dat je 24 uur moet laten zitten. 3 maanden na plaatsing plannen we een evaluatiecontrole. Na verwijdering is het hormoon na 5 dagen geheel uit je bloed en ben je weer vruchtbaar.

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
anticonceptiespecialist

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Zwangerschapsmasseuse

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »