29 januari 2023

IN BAD BEVALLEN

Denk je erover in bad te bevallen of ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan onderstaande informatie over de badbevalling en vraag ons gerust om advies.

Bevallen in warm water…

De badbevalling lijkt steeds populairder te worden in Nederland. Steeds meer ziekenhuizen en geboorte centra hebben een bevalbad op de bevalkamer staan.

En dat is niet voor niets. Bevallen in bad is namelijk heel fijn en ontspannen. Vrouwen hebben na een badbevalling een grotere tevredenheid en willen vaak een volgende keer weer in bad bevallen. Thuis of in het ziekenhuis. Er is dus steeds meer vraag naar bevallen in bad. Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan waaruit blijkt dat in bad bevallen veel voordelen en nauwelijks nadelen heeft.

Voordelen van een badbevalling

Bevallen in een bad met warm water heeft meerdere voordelen. Het wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het verzacht de klachten enorm. Maar niet alleen als je klachten hebt tijdens de zwangerschap is een badbevalling goed. Warm water heeft namelijk veel meer voordelen!

Water draagt je lichaam door de opwaartse druk. Onder water gaan met je hele buik werkt verlichtend en maakt je minder zwaar, hierdoor ben je vrijer in je bewegingen. Door deze vrijheid neemt je lichaam vanzelf een actieve baringshouding aan dat je bevalling bevordert.

Warm water ontspant. Door de ontspanning kun je je gemakkelijker afsluiten voor je omgeving en je overgeven aan de weeën, zetten deze beter door en vordert de ontsluiting sneller. Bevallen in warm water verloopt daardoor vaak soepeler en minder stressvol.

Je kunt in warm water bovendien makkelijker bewegen doordat je gewichtlozer bent. Doordat je sneller wisselt van houding kan de bevalling tot wel 3 uur korter duren in bad als buiten het bad. Daarbij is ook de kans op een kunstverlossing kleiner.

Vrouwen ervaren in bad minder pijn en de vraag naar pijnstilling is lager. Warm water blijkt een hele mooie natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Dit komt door de ontspannen werking van het warme water op je lichaam. Hierdoor maak je minder stresshormonen aan en meer endorfines. Dit is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen en daardoor verloopt de ontsluiting sneller.

Bevallen in warm water wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het verzacht de klachten enorm.

Ook zorgt het warme water ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren kleiner.

Vrouwen hebben na een badbevalling een grotere tevredenheid en willen vaak een volgende keer weer in water bevallen.

Uit recent onderzoek blijkt dat je in bad over het algemeen iets minder bloed verliest dan een bevalling op het droge. We denken dat dit komt door de hormonen.

Een badbevalling voor je baby

Niet alleen voor vrouwen is warm water lekker, voor een baby is het een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Waterbaby’s blijken op de langere termijn ook rustigere baby’s. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ouders de baby zelf aanpakken.

Zijn er ook nadelen aan in bad bevallen?

De wetenschap geeft eigenlijk alleen voordelen aan van een badbevalling en geen nadelen. Een nadeel voor jullie kan zijn dat het best wat werk is om een bad te huren en thuis een bad op te zetten. In het ziekenhuis is een vast bad vanuit praktisch oogpunt daarom net wat makkelijker. Voor je partner kan het een nadeel zijn dat hij iets meer op afstand zit van jou. Als een bad wat groter is en je niet veel steunpunten hebt kun je grip of handvaten missen en gaan dobberen. Een ander nadeel voor de barende is dat je na de bevalling ook weer uit moet. Soms moet je een hoge rand over en kan het fysiek wat moeilijker gaan om van bad naar bed te lopen.

Voor ons als verloskundigen is het soms lastig om bij je te kunnen in bepaalde houdingen of bij bepaalde baden. We zitten liever niet te lang voorovergebogen voor onze rug en een nat pak is niet fijn werken. Soms kan het dus zijn dat we je vragen iets meer naar de kant te komen ipv in het midden van het bad te blijven.

Beval je medisch en heb je een medische indicatie dan zijn er vaak meer bezwaren vanuit het ziekenhuis. Vaak kun je wel ontsluiten in bad en vragen ze je voor het laatste stukje van de bevalling eruit te komen.

Badbevalling in de praktijk

Het water werkt het beste rond de 37 graden. Van warmer water wordt je te warm, loom, snel moe en je kan teveel vocht verliezen door zweten. Bovendien kan je baby er ook negatief op reageren. Je voelt zelf het beste aan wat voor jou fijn is tijdens je bevalling. Zorg er dus voor dat je een badthermometer in bad hebt.

Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt. Doe dat niet als je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt in verband met infectiegevaar. Het is belangrijk om pas met krachtige, regelmatige weeën het bad in te gaan. Als je het bad eerder in gaat kan de ontsluiting juist vertragen of soms stoppen. Het fijnste is als je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt. Het effect van het warme water is dan mogelijk het grootste op je baarmoeder en de pijn.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend (minimaal 20 minuten) uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Tijdens de ontsluiting kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend over de rand, liggend op je rug, maar ook ondersteunend op je partner. Voel je vrij een houding aan te nemen die jij prettig vindt.
 • We kunnen het hartje van je baby ook horen onder water met de doptone. Wel vragen we je soms iets dichter naar de kant te komen. Ook een inwendig onderzoek kan in bad.
 • De baby kan na de geboorte nog 1 a 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij nog zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
 • Is de baby niet in een goede conditie of twijfelen wij hieraan dan zullen we de baby sneller boven water halen. (De conditie controleren wij door kleur, hartactie en reactie te beoordelen.)
 • Als de baby geboren is kun je je kindje het beste met het lijfje in het water laten en het gezichtje boven water.
 • Een baby vind een temperatuur van 37 graden het fijnste. Wij controleren kort voor de geboorte de temperatuur. Soms is het nodig wat warm water toe te voegen.
 • Wat een baby niet zo fijn vinden is tocht. Sluit deuren en ramen en laat de mensen om het bad niet teveel heen en weer lopen als de baby er eenmaal is.
 • Ook de placenta kan in bad worden geboren. Het schatten van het bloedverlies is moeilijker in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kan je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.
 • Vooraf geven de meeste vrouwen aan graag na de bevalling nog een uur in bad te willen blijven. De praktijk leert dat de meeste vrouwen ruim voor die tijd zelf uit bad willen komen. Je baby drogen we af en geven we even aan je partner. Je kunt je dan even afspoelen en wij helpen je met afdrogen en helpen je in bed.

Wil je een badbevalling thuis?

Een gewoon ligbad is voor een badbevalling thuis vaak wat smal. Heb je thuis een groot ligbad waar de verloskundige, de kraamzorg en je partner makkelijk omheen kunnen bewegen dan is dat vaak ook geschikt. Een professioneel bevalbad is sowieso een stuk ruimer en biedt je meer bewegingsvrijheid. Bovendien kun je het daar neerzetten waar jij wil.

Je kan een professioneel bevalbad kopen of huren. Dit kan bij de  Oerbron of bij Bevallingsbaden. Ze verkopen en verhuren verschillende baden van hard en zacht materiaal. Een professioneel bevalbad kopen is vrij prijzig. Huren is een goed alternatief.

Bij Meander kun je een professioneel bevalbad met hoes huren. Informatie lees je hieronder.

Wil je heel graag in bad bevallen met een beperkt budget? Hier kun je zien hoe een koopbad eruit zien. Veel vrouwen vinden dit een prima bad om in te bevallen. Je moet er echter niet te lang voor zijn. Na gebruik is het bad van jezelf. Het bad kost 30 euro. We hebben er nog enkele op voorraad.

Verhuur badbevalpakket

Huur je bij ons een bevalbad dan huur je er ook een badbevalpakket bij met alle benodigdheden om thuis te kunnen bevallen.

Dit pakket bestaat uit:

 • Een handige luchtpomp om je bad snel op te blazen en nadien leeg zuigen
 • Een vulslang met aansluitstukken voor op de douchekop/kraan om je bad te vullen
 • Een onderlegger voor de knieën om op te zitten
 • Een thermometer
 • Een schepnetje
 • Een placenta opvangbakje
 • Een dompelpomp met afvoerslang, om je bad snel weer leeg te pompen
 • Een emmer om het laatste restje water eruit te scheppen
 • Fles Dettol/chloor om na gebruik alles door te spoelen
 • Een afdekhoes voor op het bad en een plastic onderzeil voor op de grond
 • Een instructiekaart voor gebruik bad en badset en schoonmaak

De kosten voor het totale pakket inclusief professioneel bevalbad, hoes en set zijn: 120 euro. (35 euro voor het bad, 40 euro voor de hygiënische hoes en 45 voor het badbevalpakket). Je neemt de complete set rond de 36 a 37 weken tijdens de controle op de praktijk mee dus je kan thuis al uitproberen waar het bad het beste staat en welke koppelstukken passen op de kraan. We verwachten van jullie dat alles ongeveer 7 a 10 dagen na de bevalling weer schoon retour komt.

Heb je het gehuurde bevalbad in huis?
In deze link een filmpje met instructies hoe je een bevalbad opzet met hoes, onderzeil. Heel handig om deze een keer gezien te hebben voordat je zelf het bad gaat opzetten.

Probeer eens uit hoe je het bad vult en hoe lang het duurt voor het bad vol is. Kies de plaats van je bad ook zo uit dat de slang lang genoeg is van kraan naar bad. De slang kan door de hoes worden gestoken zodat deze niet verplaatst tijdens het vullen van het bad.

Thuis in bad bevallen

Zet het bad voor de bevalling ergens neer waarbij je ook een bed of bank in de buurt hebt en er aan drie kanten om het bad heen gelopen kan worden. Vul tijdens je bevalling het bad op tijd. Zet een krukje, een stapel handdoeken en een badjas klaar voor je in het bad gaat. Als partner mag je er zelf uiteraard ook in. Zorg er dan voor dat er extra handdoeken klaar liggen en dat alles in de buurt van het bad staat. Denk aan telefoon, fotocamera, drinken, kraampakket etc. zodat je als partner er niet steeds uit hoeft maar er helemaal voor je vrouw kunt zijn.

Voor het eventuele hechten is het handig dat er een bed op hoogte klaarstaat. Ook voor het geven van de eerste borstvoeding en om na de bevalling goed tot rust te komen is het fijn dat je in bed kunt stappen.

1606 keer bekeken

Recente artikelen