29 januari 2023

In bad bevallen

Denk je erover in bad te bevallen of ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan onderstaande informatie over de badbevalling en vraag ons gerust om advies.

Bevallen in warm water…

De badbevalling lijkt steeds populairder te worden in Nederland. Steeds meer ziekenhuizen en geboorte centra hebben een bevalbad op de bevalkamer staan.

En dat is niet voor niets. Bevallen in bad is namelijk heel fijn en ontspannen. Vrouwen hebben na een badbevalling een grotere tevredenheid en willen vaak een volgende keer weer in bad bevallen. Thuis of in het ziekenhuis. Er is dus steeds meer vraag naar bevallen in bad. Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan waaruit blijkt dat in bad bevallen veel voordelen en nauwelijks nadelen heeft.

Voordelen van een badbevalling

Bevallen in een bad met warm water heeft meerdere voordelen. Het wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het verzacht de klachten enorm. Maar niet alleen als je klachten hebt tijdens de zwangerschap is een badbevalling goed. Warm water heeft namelijk veel meer voordelen!

Water draagt je lichaam door de opwaartse druk. Onder water gaan met je hele buik werkt verlichtend en maakt je minder zwaar, hierdoor ben je vrijer in je bewegingen. Door deze vrijheid neemt je lichaam vanzelf een actieve baringshouding aan dat je bevalling bevordert.

Warm water ontspant. Door de ontspanning kun je je gemakkelijker afsluiten voor je omgeving en je overgeven aan de weeën, zetten deze beter door en vordert de ontsluiting sneller. Bevallen in warm water verloopt daardoor vaak soepeler en minder stressvol.

Je kunt in warm water bovendien makkelijker bewegen doordat je gewichtlozer bent. Doordat je sneller wisselt van houding kan de bevalling tot wel 3 uur korter duren in bad als buiten het bad. Daarbij is ook de kans op een kunstverlossing kleiner.

Vrouwen ervaren in bad minder pijn en de vraag naar pijnstilling is lager. Warm water blijkt een hele mooie natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Dit komt door de ontspannen werking van het warme water op je lichaam. Hierdoor maak je minder stresshormonen aan en meer endorfines. Dit is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen en daardoor verloopt de ontsluiting sneller.

Bevallen in warm water wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het verzacht de klachten enorm.

Ook zorgt het warme water ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren kleiner.

Vrouwen hebben na een badbevalling een grotere tevredenheid en willen vaak een volgende keer weer in water bevallen.

Uit recent onderzoek blijkt dat je in bad over het algemeen iets minder bloed verliest dan een bevalling op het droge. We denken dat dit komt door de hormonen.

Een badbevalling voor je baby

Niet alleen voor vrouwen is warm water lekker, voor een baby is het een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Waterbaby’s blijken op de langere termijn ook rustigere baby’s. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ouders de baby zelf aanpakken.

Zijn er ook nadelen aan in bad bevallen?

De wetenschap geeft eigenlijk alleen voordelen aan van een badbevalling en geen nadelen. Een nadeel voor jullie kan zijn dat het best wat werk is om een bad te huren en thuis een bad op te zetten. In het ziekenhuis is een vast bad vanuit praktisch oogpunt daarom net wat makkelijker. Voor je partner kan het een nadeel zijn dat hij iets meer op afstand zit van jou. Als een bad wat groter is en je niet veel steunpunten hebt kun je grip of handvaten missen en gaan dobberen. Een ander nadeel voor de barende is dat je na de bevalling ook weer uit moet. Soms moet je een hoge rand over en kan het fysiek wat moeilijker gaan om van bad naar bed te lopen.

Voor ons als verloskundigen is het soms lastig om bij je te kunnen in bepaalde houdingen of bij bepaalde baden. We zitten liever niet te lang voorovergebogen voor onze rug en een nat pak is niet fijn werken. Soms kan het dus zijn dat we je vragen iets meer naar de kant te komen ipv in het midden van het bad te blijven.

Beval je medisch en heb je een medische indicatie dan zijn er vaak meer bezwaren vanuit het ziekenhuis. Vaak kun je wel ontsluiten in bad en vragen ze je voor het laatste stukje van de bevalling eruit te komen.

Wil je een badbevalling thuis?

Een gewoon ligbad is voor een badbevalling thuis vaak wat smal. Heb je thuis een groot ligbad waar de verloskundige, de kraamzorg en je partner makkelijk omheen kunnen bewegen dan is dat vaak ook geschikt. Een professioneel bevalbad is sowieso een stuk ruimer en biedt je meer bewegingsvrijheid. Bovendien kun je het daar neerzetten waar jij wil.

Bij Meander kun je een opblaasbaar bevalbad huren of kopen. Vraag ons gerust advies tijdens de zwangerschapscontroles. Ook de Oerbron verhuurt bevalbaden. Je hebt bij hun wat meer keus uit baden van hard materiaal en opblaasbare baden.

Huur je bij ons een bevalbad dan is dat een professioneel opblaasbaar bad. Je huurt er ook een set bij met benodigdheden als een aanvoer en afvoerslang, en luchtpomp om je bad op te pompen en een pomp om het badwater eruit je pompen. Daarbij ontvang je een schepnet, een afdekhoes, een opvangbak voor de placenta, een thermometer en veel meer. Gelukkig ontvang je ook een instructiekaart erbij om ook na gebruik alles weer hygiënisch op te bergen.

Een bevalbad neem je mee rond de 36-37 weken dus je kan thuis al uitproberen waar het bad het beste past en welke koppelstukken passen op de kraan.

Een professioneel bevalbad

Een professioneel bevalbad van de Oerbron kopen is vrij prijzig. Wij bieden daarom een professioneel bevalbad met hoes aan om te huren. Deze kun je meenemen vanuit onze praktijk. De kosten zijn 30 euro voor het bad en 40 euro voor de hoes.
Daarnaast verkopen wij ook baden waar je prima in kunt bevallen. Hier kun je zien hoe een koopbad eruit zien. Veel vrouwen vinden dit een prima bad, de maten zijn gunstig en de bodem is opblaasbaar waardoor je comfortabel zit/ligt. De stevige wanden kunnen je goede steun geven tijdens de bevalling. Het bad is van jezelf dus een hygienische hoes hoef je niet aan te schaffen. Later kun je het bad, uiteraard na reinigen, gewoon hergebruiken op warme dagen in de tuin! Ook wij zijn tevreden over dit bad, het is een prima bevalbad. Het bad kost 35 euro.

Verhuur bevallingbadpakket

Omdat we het jullie nog gemakkelijker willen maken verhuren we een bevallingbadpakket. Dit pakket bestaat uit:

  • Een handige luchtpomp om je bad snel op te blazen en nadien leeg zuigen
  • Een vulslang met aansluitstukken voor op de douchekop/kraan om je bad te vullen
  • Een onderlegger voor de knieën om op te zitten
  • Een schepnetje:-)
  • Een placenta opvangbakje
  • Een dompelpomp met afvoerslang, om je bad snel weer leeg te pompen
  • Een emmer om het laatste restje water eruit te scheppen
  • Fles Dettol/chloor om na gebruik alles door te spoelen
  • Een afdekhoes voor op het bad en een hoes voor op de grond bij het huurbad

Dit pakket mag je 5 weken huren voor 35 euro. We verwachten wel dat alles schoon retour komt. Er zit een instructie voor gebruik en schoonmaak bij geleverd. Dit geldt alleen voor zwangeren die onder begeleiding zijn van verloskundigenpraktijk Meander.

In deze link een filmpje met instructies hoe je een bevalbad opzet met hoes, onderzeil. Heel handig om deze een keer gezien te hebben voordat je zelf het bad gaat opzetten. Kies de plaats van je bad ook zo uit dat de slang lang genoeg is van kraan naar bad. De slang kan door de hoes worden gestoken zodat deze niet verplaatst tijdens het vullen van het bad.

Uitproberen

Wil je in bad bevallen en heb je het bad in huis? Probeer eens uit hoe je het bad vult en hoe lang het duurt voor het bad vol is.  Overigens kan je ook met weinig water al in bad gaan. Vul tijdens je bevalling het bad op tijd. Als partner mag je er zelf uiteraard ook in. Zorg er dan voor dat er voldoende handdoeken klaar liggen en dat alles in de buurt van het bad staat. Denk aan telefoon, fotocamera, drinken, kraampakket etc. zodat je als partner er niet steeds uit hoeft maar er helemaal voor je vrouw kunt zijn.

Watertemperatuur

Het water werkt het beste rond de 36 a 37 graden. Van warmer water wordt je te warm, loom, snel moe en je kan teveel vocht verliezen door zweten. Je voelt zelf het beste aan wat voor jou fijn is tijdens je bevalling. Zorg er dus voor dat je een badthermometer in bad hebt.

Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt. Doe dat niet als je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt in verband met infectiegevaar. Het is belangrijk om pas met krachtige, regelmatige weeën het bad in te gaan. Als je het bad eerder in gaat kan de ontsluiting juist vertragen of soms stoppen. Het beste moment is als je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt. Het effect van het warme water is dan mogelijk het grootste op je baarmoeder en de pijn.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Zet het bad ergens neer waarbij je ook een bed of bank in de buurt hebt en er aan drie kanten om het bad heen gelopen kan worden.
  • Vul het bad met warm water tussen de 36.5 en 37.5 graden. Warmer is niet fijn voor je eigen lijf en je baby kan er ook negatief op reageren.
  • Zet een krukje, een stapel handdoeken en een badjas klaar voor je in het bad gaat.
  • We raden je aan niet in bad te gaan als de vliezen gebroken zijn maar de weeën nog niet zijn gestart. Dit in verband met infectiegevaar.
  • Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt.
  • Tijdens de ontsluiting kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend over de rand, liggend op je rug, maar ook ondersteunend op je partner. Voel je vrij een houding aan te nemen die jij prettig vindt.
  • Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.
  • We kunnen het hartje van je baby ook horen onder water met de doptone. Wel vragen we je soms iets dichter naar de kant te komen. Ook een inwendig onderzoek kan in bad.
  • Een baby vind een temperatuur van 37 graden het fijnste. Wat ze niet zo fijn vinden is tocht. Sluit deuren en ramen en laat de mensen om het bad niet teveel heen en weer lopen als de baby er eenmaal is.
  • Als de baby geboren is kun je je kindje het beste met het lijfje in het water laten zakken met het gezichtje boven water.
  • Ook de placenta kan in bad worden geboren. Het schatten van het bloedverlies is moeilijker in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kan je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.
  • De baby kan na de geboorte nog 1 a 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij nog zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
  • Is de baby niet in een goede conditie of twijfelen wij hieraan dan zullen we de baby sneller boven water halen. (De conditie controleren wij door kleur, hartactie en reactie te beoordelen.)

Placenta

Ook de placenta kan in bad worden geboren. Het schatten van het bloedverlies is moeilijker in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kan je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.

In bad blijven

Vooraf geven de meeste vrouwen aan graag na de bevalling nog een uur in bad te willen blijven en op deze manier kennis te willen maken met hun kindje. De praktijk leert dat de meeste vrouwen ruim voor die tijd zelf uit bad willen komen. Je baby geven we dan even aan je partner die wellicht al iets eerder uit bad is gekomen. Je kunt je dan even afspoelen en wij helpen je met afdrogen. Voor het eventuele hechten is het handig dat er een bed op hoogte klaarstaat. Ook voor het geven van de eerste borstvoeding en om na de bevalling goed tot rust te komen is het fijn dat je in bed kunt stappen.

60 keer bekeken

Recente artikelen