De Bevalling

Tongriem klieven

Het is zo ver… De bevalling is gestart!

Eindelijk gaat het gebeuren. Het moment waar je negen maanden op hebt gewacht is aangebroken.
Het moment waarop jullie eindelijk jullie kindje gaan ontmoeten!

Twijfel je of dit echt de bevalling is? Ben je onzeker of wil je even sparren? Bel ons gerust! Beter een keer bellen en gerustgesteld worden dan onzekerheid en spanning ervaren.

Belinstructies

Onze begeleiding

Jullie hebben de laatste weken voor de geboorte met ons jullie geboortewensen besproken. We kennen jullie wensen en verwachtingen en weten wat jullie belangrijk vinden. Als je ons belt dat de bevalling begonnen is lezen wij altijd je dossier en je geboortewensen nog eens door. Nu je bevalling gestart is weet je hoe het aanvoelt. Mocht je dingen toch anders willen dan horen we dat natuurlijk graag.

We stemmen onze zorg af op de situatie zoals hij op dat moment is. Onze begeleiding tijdens de bevalling is dus bij iedereen anders! Je mag hierbij ook op onze persoonlijke aandacht rekenen. We kijken naar wat er op dat moment nodig is en waar je behoefte ligt. Voor de ene is dat continue begeleiding of het bieden van comfort terwijl de ander meer behoefte heeft aan informatie of positieve coaching.

Je krijgt de ruimte om te kiezen waar jij je goed bij voelt en stimuleren je dat te doen wat nodig is om je bevalling zo vlot en goed mogelijk te laten verlopen. Ook tijdens jouw bevalling bestaat wat ons betreft geen haast! Als je zelf je eigen keuzes maakt geeft dat je meer controle over je bevalling wat maakt dat de bevalling sneller en minder pijnlijk verloopt en vrouwen positiever terugkijken op hun bevalling. Daarnaast is de kans op een natuurlijke bevalling groter. We zien dat daardoor veel vrouwen kiezen voor een bevalling in bad of in een verticale houding (zijlig, staan, baarkruk, hurken of op handen en knieën). Onze ervaring daarin is inmiddels groot!

We vinden het belangrijk dat je goed bevalt, op een manier die bij je past. We begeleiden je op een liefdevolle en respectvolle manier en vinden het belangrijk daarin op de natuurlijke kracht van de vrouw te vertrouwen. Zo doen we er alles aan om je bevalling een veilige, plezierige en bijzondere ervaring te maken! Een ervaring waarbij je achteraf kan zeggen “Wat is er goed voor mij gezorgd!”

Wil je meer weten over onze rol tijdens jullie bevalling? Lees erover in “Het verloop van je bevalling”

Wat zit er in onze verlostas?

Weet jij wat we bij een thuisbevalling allemaal meenemen?

We slepen heel wat mee als je thuis gaat bevallen. Alles om je bevalling en de opvang van je baby veilig te laten verlopen. We gebruiken dingen voor bij elke bevalling zoals de doptone om naar de baby te luisteren, en dingen die we alleen gebruiken in situaties waarin we anders moeten handelen, denk aan veel bloedverlies of als de baby extra zorg nodig heeft.

We zetten alles voor je op een rij in het artikel:
Wat zit er in de verlostas van een verloskundige? 

Jouw invloed op de pijn en pijnstilling….

Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelf pijnstillers (‘endorfinen’) aan te maken? Daardoor voel je minder pijn. Maar als je erg gespannen of bang bent, kan dat de aanmaak van endorfine belemmeren. Het is dus belangrijk om zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Gelukkig heb je daar zelf invloed op! Denk aan dingen die jouw helpen ontspannen als een warm bad, een massage en bemoedigende woorden van je partner en de mensen om je heen. Als je je goed kan ontspannen tijdens de weeën dan zet de bevalling beter door en verloopt vaak vlotter en prettiger. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te blijven tijdens de bevalling. Ontdek welke invloed je zelf hebt op je ontspanning tijdens de bevalling.

Het kan gebeuren dat de pijn tijdens de bevalling als ondraaglijk wordt ervaren. Samen bespreken we dan of er iets nodig is voor de pijn en welke vorm van pijnstilling gewenst is. Dit is afhankelijk van waar je in de bevalling zit en het hoeveelste kindje je verwacht. Medicinale pijnstilling is thuis niet mogelijk. Voor pijnstilling verwijzen we naar de verloskamers van het Amphia ziekenhuis.

Houdingen

We stimuleren je om regelmatig van houding te wisselen tijdens de bevalling. Dit stimuleert namelijk de bevalling waardoor je tot wel drie uur korter over de bevalling kan doen. De kans op inknippen of een kunstverlossing is ook lager. Vrouwen ervaren bovendien minder pijn en hebben daardoor minder vaak pijnmedicatie nodig. Een verticale houding perst makkelijker en geeft meer controle dan als je ligt op bed. Vrouwen kijken vaak positiever terug op hun bevalling als ze zelf hun eigen houding kiezen. Wissel dus regelmatig van houding!

Lees meer over bevalhoudingen

Lees meer over de voordelen van het verticale bevallen.

Kies jij voor een badbevalling?

De badbevalling lijkt steeds populairder te worden in Nederland. En dat is niet voor niets. Warm water heeft vele voordelen! Het verzacht klachten en je wordt letterlijk gedragen door het warme water waardoor je soepeler kan bewegen en de bevalling sneller verloopt. Bovendien werkt warm water enorm ontspannend en pijnstillend. Bevallen in warm water verloopt daardoor vaak sneller, minder pijnlijk en minder stressvol. Bovendien kan een bevalling in bad tot wel 3 uur korter duren. Niet gek dus dat vrouwen na een badbevalling een grotere tevredenheid hebben. Daardoor is er ook steeds meer vraag naar een badbevalling. Of je nu thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, in bad is bijna altijd mogelijk. Je hebt er alleen wel een bad voor nodig….

Omdat we het jullie nog gemakkelijker willen maken verhuren we een professioneel opblaasbaar bad.  Neem hiervoor contact op met onze assistente.

Denk je erover om in bad te bevallen of ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan meer en vraag ons gerust om advies.

Badbevalling

Na je bevalling

Direct na je bevalling blijven wij nog bijna 2 uur bij jullie. In deze periode zorgen we samen met de kraamzorg voor jou en je baby. We kijken je baby lichamelijk goed na en geven vitamine K. Als er nog gehecht moet worden dan doen wij dat, met verdoving. De kraamzorg kleed jullie baby lekker warm aan en samen ondersteunen we je bij de eerste borst of flesvoeding. Als je daar aan toe bent mag je gaan douchen.

Ben je poliklinisch bevallen dan mag je 2 uur na de bevalling naar huis. Bel dan wel zelf je kraamzorgorganisatie om te laten weten dat je bent bevallen en naar huis vertrekt.

Lees verder over wat je kan verwachten in de kraamperiode, wat je van ons kan verwachten en wat je moet regelen.

Ga door naar de laatste stap

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »