Moedermelk is de beste voeding voor een baby omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee beschermt tegen infecties. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.
Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. En je leert het pas echt in de praktijk. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch.
Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert.
Daarnaast is het belangrijk dat je baby ongeveer elke drie uur aangelegd wordt, omdat daardoor de melkproductie op gang komt. Dit lukt alleen als je tussendoor voldoende rust. Je krijgt dan ook het advies om de eerste dagen de tijd te nemen voor de borstvoeding en niet teveel bezoek uit te nodigen.
De eerste week is heel veel oefenen en investeren. Tranen en onzekerheid als het pijn doet, je baby niet genoeg heeft aan de borst, blijft afvallen of je er gewoonweg niet van kan genieten. Maar als het dan eenmaal goed op gang is horen we vaak terug dat moeders genieten van die intieme momenten. Zo’n kleine hummeltje met zijn warme lijfje tegen je aan. Wat mooi dat de natuur ervoor zorgt dat je je eigen kindje kan voeden en laten groeien.
Het helpt als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding.