home > Borst of flesvoeding
Featured Page / Article Image

Borst of flesvoeding

In de zwangerschap of misschien daarvoor al denk je na over de voeding voor je baby. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby, zeker als er allergieën in de familie voorkomen. Maar dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Tijdens onze controles op de praktijk vragen we je naar je keuze en geven we je gerichte voorlichting over borst of flesvoeding.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee beschermt tegen infecties. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby ongeveer elke drie uur aangelegd wordt, omdat daardoor de melkproductie op gang komt. Dit lukt alleen als je tussendoor voldoende rust. Je krijgt dan ook het advies om de eerste dagen de tijd te nemen voor de borstvoeding en niet teveel bezoek uit te nodigen.

Het helpt als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding.

Een borstvoedingscursus is vaak op 1, 2 of 3 avonden en op verschillende locaties in Breda voor jou en je partner samen.
Wendy Seelen is lactatiekundige in de regio Breda en geeft online cursussen en webinars over borstvoeding.

Voor meer informatie over het Borstvoedingscafé Breda, iedere woensdag van 10-11.30 uur kun je hier samenkomen met voedende moeders om je vragen stellen.

In dit filmpje wordt kort en bondig uitleg gegeven over borstvoeding. 

Een gratis voorlichtingsfilm over borstvoeding kun je bekijken bij Salland.

Sites met informatie over borstvoeding.

Lactatiekundige

Gelukkig verloopt borstvoeding geven vaak zonder problemen. Maar als het aanleggen van de baby moeilijk gaat, er problemen zijn met de melkproductie, je baby niet voldoende aankomt of kolven niet lukt kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. Lactatiekundigen hebben een speciale studie gevolgd over alleen borstvoeding.

Na een telefoontje kun je meestal zeer snel een afspraak krijgen als dat nodig is. Steeds meer verzekeraars vergoeden de hulp van een lactatiekundige.

Ook als je al weken of maanden borstvoeding geeft kan het zijn dat je vragen hebt voor een lactatiekundige. Bijvoorbeeld hoe ga ik om met regeldagen, wat te doen bij een borstontsteking, hoe bouw ik de borstvoeding af?

Lactatiekundigen in regio Breda

In Breda e.o. werken we vaak samen met lactatiekundigen. Bel ze gerust als je specifieke vragen of problemen hebt bij de borstvoeding.

Wendy Seelen: 06-52508211
Chella Verhoeven: 06 – 24 58 54 83
Karin de Graaf: 013-5436914/06-33664319
Jaqueline van den Berg: 06-30149937

Vrijwilligersorganisaties voor vragen over borstvoeding

Voor vragen of problemen over borstvoeding kun je ook terecht bij vrijwilligersorganisaties:

Borstvoedingsorganisatie La Leche League Nederland: 0111-413189
www.lalecheleague.nl

Flesvoeding

Wil je flesvoeding geven? Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Kies voor de bevalling een merk uit en koop daarvan zuigelingenvoeding nummer 1. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben.

De kraamzorg zal jullie instructies geven bij het klaarmaken van de flessen. Deze staan ook op de verpakking.

Er zijn vele soorten flessen en spenen. Het verschilt erg per baby welke fles/speen het beste is. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken!

Wil je je nu alvast verdiepen in welke flessen/spenen er bestaan en hoe je voeding klaarmaakt? Lees er meer over op het voedingscentrum en op deverloskundige.

Het eerste flesje wordt kort na de bevalling gegeven en bevat meestal 10 ml. De hoeveelheid hangt af van het gewicht en van het aantal dagen dat je baby oud is. De voeding wordt samen met ons en de kraamverzorgster opgebouwd met ongeveer 10 ml per dag. Er wordt opgehoogd tot maximaal 100 ml flesvoeding per keer in het kraambed en daarna helpt het consultatiebureau je verder met het opbouwen.

Meer informatie over borst of flesvoeding

Heb je vragen over de keuze voor borst of flesvoeding? We helpen je graag verder.