home > Actueel
Featured Page / Article Image

AL HET NIEUWS VAN MEANDER

 • 15 mei, 2020 || Partners nog niet mee op de controle

  Lieve allemaal,

  We krijgen op dit moment weer verzoeken voor partners mee op het spreekuur. Helaas hebben we in onze provincie en in de regio Breda afgesproken dat op de controles partners nog niet mee mogen. Binnen onze praktijk is afgesproken: partners mogen mee bij de eerste controle, de 35 weken controle en bij echocentrum focus bij de 20 weken echo. We verwachten dat binnen enkele weken het allemaal wat versoepeld wordt. Echter is ons spreekuur qua planning nog niet optimaal genoeg om partners mee te laten komen. Bij alles wat we vanaf nu plannen zorgen we ervoor dat het meer corona-proef wordt. We hopen dus ook over een week of 2-3 te kunnen zeggen dat partners bij meer controles welkom zijn.

  Hier vindt je de de informatie-brief vanuit de regio.

   

  Alvast heel erg bedankt voor jullie begrip.

  Liefs, Marieke, Femke, Arzola, Monique, Rachel en Solange

   

 • 11 mei, 2020 || Vacature praktijkassistente

  Wij zijn op zoek naar een assistente voor onze praktijk 

  We zijn voor onze verloskundigenpraktijk op zoek naar een assistente die ons kan ondersteunen bij onze werkzaamheden.

  We werken in een gezellig team van vier verloskundigen en hebben twee praktijklocaties: in Breda en in Etten-Leur. Je werkt bij voorkeur op de locatie in Breda en in deze bijzondere tijden behoort thuiswerken ook tot de mogelijkheden als het te druk is op de praktijk.

  Wij zoeken een assistente die vanaf begin juni twee ochtenden per week van 9.00 tot 13.00 uur beschikbaar is. Bij voorkeur werk je de woensdag- en vrijdagochtend.

  Per maand werk je ook één ochtend extra, zodat je samen met de andere assistente aan de slag kan. Handig om zaken af te stemmen en natuurlijk ook gewoon gezellig. Want een fijne werksfeer staat bij ons hoog in het vaandel.

  Wat ga je bij ons doen?
  – Het telefonisch te woord staan van cliënten, het beantwoorden van hun vragen en het geven van voorlichting.
  – Secretariële werkzaamheden, zoals het beheren van de praktijkagenda en verzorgen van correspondentie.
  – Onderhouden van contacten met samenwerkende organisaties.
  – Administratieve werkzaamheden, zoals het beheren van het cliëntenbestand en het invoeren van uitslagen van onderzoeken.
  – Het beheren van kantoor-, huishoudelijke- en winkelartikelen en zorgdragen voor een nette praktijkruimte.

  Wat we van je vragen:
  Een afgeronde mbo-opleiding. Bij voorkeur in het bezit van een diploma voor doktersassistente of ervaring als medisch secretaresse / assistente (waarbij handelingen als bloeddruk meten welkome vaardigheden zijn).

  Een klantvriendelijke en een dienstverlenende instelling

  -Goede communicatieve vaardigheden in het Nederlands (woord en schrift) en Engels (woord).

  -Nauwkeurig, gedreven, flexibel en een zelfstandige teamspeler

  -Goede computervaardigheden

  -Affiniteit met verloskunde en praktijkvoering

  -Medische kennis is een pre

  -Bijscholing behoort tot mogelijkheden

   

  Salaris marktconform volgens huisartsen cao-praktijkassistente.

   

  Voor meer informatie kun je bellen met: 076-7002179 en vragen naar Marieke of Femke. We zullen je later op een voor ons geschikt moment terug bellen.

  Je sollicitatiebrief mag je mailen naar: info@verloskundigenpraktijkmeander.nl  t.a.v. Marieke van Maaren en Femke de Kort

 • 8 mei, 2020 || Versoepeling Corona maatregelen 11 mei

  Gisterenavond kwam onze beroepsvereniging, de KNOV, met een nieuwe versoepeling t.a.v. de Corona maatregelen.

  Deze opties voor versoepeling houden in dat per 11 mei de partners weer mee mogen naar alle consulten en alle echo’s. Daarnaast mag er 1 extra iemand (naast de partner) bij de bevalling. Deze versoepeling is heel snel door de media opgepakt. Cliënten wisten het soms al eerder dan zorgverleners.

  Wij zijn uiteraard heel blij met een versoepeling maar zijn ook geschrokken van dit advies dat we enorm mogen versoepelen en al op zeer korte termijn. Wij hadden verwacht dat er een advies kwam voor gefaseerd opschalen, zoals ook de regels in Nederland en bij andere beroepsgroepen worden toegepast. Dit om het risico op besmetting voor jullie en onszelf zo laag mogelijk te houden.

  Deze versoepeling vraagt flexibiliteit in het bedenken hoe we deze veranderingen gaan vormgeven in de praktijk. Het advies blijft namelijk ook dat er zo min mogelijk fysieke contacten moeten plaatsvinden en dat we moeten blijven voldoen aan de geldende hygiënische- en 1,5 meter maatregelen.

  Ook is er nog geen regionaal overleg geweest zodat wij nog geen regionaal geldende afspraken hebben gemaakt met Echocentrum Focus, de Gynaecologen, het Amphia ziekenhuis en de kraamorganisaties in de regio. Wij verwachten dat er heel snel een regionaal advies volgt.

  Wat we wel kunnen melden is dat wij per 11 mei de volgende versoepeling in onze eigen praktijk doorvoeren:

  De partner gaan we weer toelaten bij de eerste controle met vitaliteitsecho.

  Daarnaast mag de partner ook aanwezig zijn bij de liggingsecho bij ons op de praktijk die wij vanaf 11 mei in combinatie met het bespreken van het bevalplan gaan aanbieden rond 35 weken. Dit zijn belangrijke afspraken met echo waarbij veel besproken wordt. Wij vinden het fijn dat de partners bij die consulten weer fysiek mogen aanschuiven.

  Als laatste gaan we vanaf maandag weer 22 weken consulten plannen. Nu was het schema 8, 16, 27, 31 weken consult. Tussen 16 en 27 weken geen consult vonden wij erg lang, daarom hebben wij iedereen een telefonische afspraak gegeven bij 22 weken. Nu gaan we die 22 weken controles weer oppakken als fysieke consulten.

  Uiteraard blijft het advies blijf thuis bij klachten. Ook blijft de 1,5 meter van kracht.

  Ook wij willen heel graag terug naar de situatie van voor Corona, maar dat willen we wel met elkaar op een verantwoorde wijze aanpakken. We zijn heel blij met al jullie flexibiliteit, positieve reacties en steun naar ons als verloskundigen in deze tijd.

  We hopen ook nu op jullie geduld en begrip.

  Groet en tot snel op de praktijk!

  Femke, Arzola en Marieke

  UPDATE uit de regio:

  In de Brief aan Zwangeren over verruiming van de regels die is opgesteld door alle geboortezorgorganisaties in de regio Breda e.o.  staat dat de eerste versoepeling die ze va maandag 11 mei invoeren is dat partners welkom zijn bij het SEO (de 20 weken echo) bij Echocentrum Focus. Samen gaan we nadenken over verdere versoepeling de komende periode.

 • 29 april, 2020 || Versoepeling Coronamaatregelen 1.

  Gelukkig kunnen we jullie melden dat onze beroepsgroep, de KNOV, wat versoepeling van de Corona maatregelen heeft voorgesteld. Helaas mogen partners nog niet meekomen naar het spreekuur of de echo’s….

  Het controle schema opbouwen gaan we gefaseerd invoeren en hierover hoor je meer tijdens je afspraak.

  De vervolg afspraken zullen we plannen volgens het op dit moment geldende advies en hebben weer de normale tijdsduur. Met uitzondering van het geboorteplan bespreken en de eerste controle, Hierbij bellen we (of beeldbellen) na een fysieke controle op de praktijk. Dit omdat wij jullie graag de gelegenheid willen geven de partner te betrekken bij deze belangrijke gesprekken. Mochten jullie behoefte hebben samen te beeldbellen tijdens de fysieke afspraak dan is dat uiteraard helemaal prima.

  We streven ernaar dat de verloskundige die je bevalling heeft begeleid één keer langskomt de eerste week na de bevalling. Ben je medisch bevallen met complicaties dan komen wij ook een keer langs. Indien telefonische controles mogelijk zijn dan geven wij daar de voorkeur aan. Uiteraard komen wij langs als de kraamzorg of jullie aangeven dat het noodzakelijk is voor goede zorg.

  Uiteraard zijn wij altijd telefonisch bereikbaar voor vragen en ongerustheid.
  Lees de overige maatregelen hiervoor de maatregelen tegen Corona die ook ophangen bij de ingang van onze praktijk.

 • 28 maart, 2020 || ANTICONCEPTIE

  Tijdens de Corona crisis lijkt anticonceptie het ‘ondergeschoven kindje’. Geen huisarts die hier nu nog tijd voor neemt.

  Ik ben dan wel verloskundige en word blij van veel zwangeren… Maar ik word ook heel blij van geplande zwangerschappen. En daar hoort een goed anticonceptie advies bij!

  Wil jij een goede counseling rondom anticonceptie, ongeacht je leeftijd of levensfase?
  Plan dan nu een telefonisch consult via onze assistente: 076-7002179 ze is er op ma-vrij van 9-12 uur. Eventueel beeldbellen is ook mogelijk. Ik (verloskundige) kan je dan verschillende methoden laten zien.

  Alles wat je moet weten over anticonceptie | Kek Mama | Kek Mama

 • 23 maart, 2020 || Online cursussen

  Tsja in deze vervelende tijd is het heel lastig je goed voor te bereiden op je bevalling en de periode hierna met je baby. Misschien was je al onzeker omdat je voor het eerst gaat bevallen en dan komt er nu Corona bij. Niks is zeker lijkt het… Gelukkig starten er veel ondernemers met mooie initiatieven voor online cursussen. Soms zelfs gratis!

  Bekijk nu ons overzicht voor online bevalcursussen!
  En vul gerust aan als je een andere fijne cursus online hebt gedaan.

 • 21 maart, 2020 || Nieuwe AMPHIA maatregelen voor zwangeren

  Hieronder de nieuwe afspraken rondom echo’s, controles en op de verloskamers.
  Dit om zoveel mogelijk artsen vrij te maken om te helpen bij opvang van de nieuwe COVID patiënten.

  De volgende maatregelen worden genomen:

  – De afspraken van de poli zwangeren verplaatsen zich naar Amphia Oosterhout.
  – De POP poli is tot na de Corona crisis gesloten.
  – Focus echo afspraken gaan van de Molengracht verplaatst worden naar de Langedijk.
  – Er worden drastisch minder echo’s gemaakt, de echo indicaties zijn flink aangescherpt.
  – Bij miskramen wordt er langer afgewacht op een spontane miskraam.
  – Inleidingen worden beperkt gepland op de verloskamers. Er wordt zeer kritisch gekeken naar medische noodzaak.
  – Er worden geen geplande keizersnedes uitgevoerd. Deze worden verplaatst naar boven de rivieren.
  – Alle poliklinische bevallingen blijven wel op de Molengracht.
  – Voorlopig mag je niet in bad bevallen in het ziekenhuis omdat de kans op besmetting van de zorgverlener groter is.
  – Er is een zeer hoge drempel voor pijnstilling tijdens de bevalling, de voorkeur gaat dan uit naar de pijnpomp en niet de ruggenprik.

  Lees de gehele Brief patiënten van Verloskundigenpraktijken.  

 • 12 maart, 2020 || Corona Pandemie

  Beste zwangere,

  We snappen dat er veel onrust heerst rondom het Corona virus. Belangrijk om te weten is dat het virus, zo ver bekend, hetzelfde verloop heeft bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam en loopt de baby ook geen hoger risico. Corona wordt niet uitgescheiden in de moedermelk, er kan dus veilig borstvoeding gegeven worden. Het is wel zinvol kraambezoek drastisch te beperken.

  Inmiddels hebben wij richtlijnen en instructies gekregen om verdergaande maatregelen te nemen in de regio Breda e.o. om de verspreiding van Corona te vertragen. De maatregelen zijn er om de continuïteit van de zorg niet in gevaar te brengen!

  In dit filmpje laten ze goed zien dat het niet gaat om het voorkomen van verspreiding maar om de verspreiding te vertragen zodat ziekenhuizen en zorgpersoneel kunnen blijven functioneren.

  Lees verder over onze Corona maatregelen.

  Schroom niet om ons te bellen met vragen of klachten.

  Groet Femke, Arzola, Monique en Marieke

  Meer over het Coronavirus kun je lezen op de site van de RIVM. Telefonisch contact opnemen met vragen over het coronavirus? Dat kan via: 0800-1351

 • 9 maart, 2020 || AMPHIA regels Corona

  Ook heeft Amphia voorlopig nieuwe regels als het gaat om CORONA:

  1. Heb je een afspraak in het ziekenhuis, heb je een luchtweginfectie en is de afspraak niet dringend? Dan graag de afspraak verplaatsen
  2. Heb je een afspraak in het ziekenhuis, heb je een luchtweginfectie en de afspraak is dringend (bijv. hoge bloeddruk, groeivertraging van het kindje)? Vraag bij binnenkomst onmiddellijk om een mondmasker op de poli of bij Echocentrum Focus.
  3. Bij een bevalling mag een de zwangere maar 1 begeleider meenemen
  4. Na de bevalling mag geen bezoek op de verloskamers ontvangen worden (slechts bij uitzondering en na overleg)
  5. Geen bezoek op de gezinssuites (kraam-kinderafdeling) behalve de partner (slechts bij uitzondering en na overleg)

  Dit alles om je hulp te vragen ter voorkoming van een verdere verspreiding van het Corona-virus in onze samenleving.

 • 11 februari, 2020 || Cordring

  Ken je de Cordring al?

  Dat is een klein elastiekje dat om de navelstreng gaat. Deze is veel fijner dan zo’n grote navelklem die in de buik drukt en hygiënischer dan de ouderwetse navelveter. Het aanbrengen gaat heel gemakkelijk.

  Voor iedereen die graag de cordring wil gebruiken…. We hebben ze op de praktijk te koop voor 2 euro.
  Je kan ze meenemen voor zowel thuis als in de verloskamers.

 • 31 januari, 2020 || EHBO cursus voor baby en kind 28 mei 2020

  Op verzoek van vele is er weer een EHBO cursus op de praktijk in Breda op 28 mei 2020 van 18-22 uur.

  Weet jij wat je moet doen als je kind van de trap valt, je baby stikt in een stukje speelgoed, je kindje hete thee over zich heen krijgt of een slok schoonmaakmiddel heeft gedronken? Geen tijd om dit op te zoeken! Je moet in dat geval vaak gelijk handelen. Maar wat is goed handelen?

  Om het ouders nog makkelijker te maken bieden we een EHBO cursus voor kinderen aan op 28 mei 2020 in onze eigen praktijk in Breda. Tijdens deze praktijksessie die start om 18.00 oefen je zelf reanimatie, een AED gebruiken, verband aanleggen, hoe om te gaan met een slachtoffer buiten bewustzijn en wat te doen bij verstikking of verslikken. Zo oefen je voldoende om zelfvertrouwen te krijgen in het omgaan met ernstigere situaties, zoals een hartaanval, een verstikking of een shock. Vooraf krijg je toegang tot een e-learning module om je voor te bereiden op de praktijksessie.

  Iedere ouder zou zo’n cursus moeten volgen. Het kost maar één avond/middag en wellicht (hopelijk niet) ben je er de rest van je leven dankbaar voor dat je het hebt gevolgd! Bekijk informatie over de cursus, de recensies en vergoedingen via de website van LIVIS. Aanmelden kan met korting via livis.nl/actiecode/MTZ8-TMHC

  De totale kosten bedragen 99,95 euro per persoon en worden soms geheel of gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar vergoed. Wanneer je de cursus ‘EHBO bij Baby’s en Kinderen’ met een positief resultaat hebt afgerond, ontvang je het digitaal certificaat erkend door het Oranje Kruis.

 • 22 januari, 2020 || Hypnobirthing info avond 13 februari

  Ben je zwanger en overweeg je om samen met je partner de zwangerschapscursus HypnoBirthing® te volgen, zodat jullie je ook kunnen voorbereiden op een ontspannen, comfortabele en liefdevolle bevalling?
  Of zijn jullie je nog aan het oriënteren en willen jullie meer informatie? Je bent, met of zonder partner, van harte welkom op de gratis informatieavond! Datum: 13 februari vanaf 19.15 uur (start 19.30) rond 21.00 ronden we weer af.

  Je krijgt informatie over HypnoBirthing en over de cursus, we doen een ontspanningsoefening en bekijken een filmpje van een HypnoBirthing geboorte.

  Gratis informatieavond 13 februari

 • 16 januari, 2020 || Kraampakket over? Doneer hem aan Kleurrijk Leven!

  Heb jij spullen uit je kraampakket over en weet je niet wat je er mee moet doen? Wij zamelen ze in voor Kleurrijk Leven.
  In Suriname kunnen ze deze spullen heel goed gebruiken. Je kunt ze aan ons meegeven of op de praktijk afgeven bij je nacontrole.

   

   

 • 6 januari, 2020 || Natuurlijk Consultatiebureau Breda

  Het consultatiebureau neemt na de kraamperiode de zorg van ons en de kraamverzorgster over. Het consultatiebureau uit jullie regio neemt hierna binnen één a twee weken contact met jullie op voor een huisbezoek. Dit huisbezoek brengen ze alleen na de geboorte van je eerste baby. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente en de indeling gaat op postcode.

  Woon je in Breda en wil je liever gebruik maken van het Natuurlijk Consultatiebureau dan kun je jezelf daar aanmelden. Het Natuurlijk consultatiebureau sluit aan bij de wens van ouders om vanuit een holistische visie naar het kind/gezin te kijken. Daarnaast geven we complementaire (aanvullende) adviezen en gaan we in gesprek met ouders over complementaire zorg aan gezonde kinderen als zij dit wensen. Het uitgangspunt blijft het basispakket jeugdgezondheidszorg en het Natuurlijk Consultatiebureau is een onderdeel van het regulier consultatiebureau.

  Meer informatie kun je vinden op: Brochures en links

  JGZ heet vanaf 1-1- 2020 JONG JGZ
  Aanmelden bij het natuurlijke CB Breda te Hooghout 130 kan via i.debie@jongjgz.nl o.v.v. naam kind, geboortedatum kind en telefoonnummer. De Jeugdverpleegkundige Inge de Bie van het Natuurlijk CB neemt hierna telefonisch contact op met ouders om meer informatie te geven en aanmelding te bevestigen.

   

 • || Zorgkaart Nederland

  Ken jij zorgkaartnederland al? Dit is een landelijke site om zorgverleners en zorginstellingen te beoordelen. Met jullie beoordeling op Zorgkaartnederland.nl zien anderen wat jullie van ons vinden. Dit maakt het voor anderen weer makkelijker om een verloskundige te kiezen. Wij waarderen het enorm als jullie een reactie plaatsen op Zorgkaartnederland.nl.

 • 3 januari, 2020 || 22 weken prik

  Vanaf 16 december geven wij iedereen informatie mee over de nieuwe 22 weken prik. Dit is een Kinkhoest vaccinatie die je als zwangere bij 22 weken zwangerschap kunt laten prikken.

  Uiteraard willen we mensen volledige informatie geven.
  De meeste informatie kun je vinden op: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik

  Echter zijn er ook cliënten die graag iets kritischer geïnformeerd willen worden. Dat kan via de site van NVKP.

  De NVKP wil aanstaande vaders en moeders bewust maken van het feit dat vaccineren van kinderen in Nederland een keuze èn een eigen verantwoordelijkheid is, geen plicht. Een belangrijke keuze, want vaccineren is niet zonder risico.

  De NVKP wil daarom onafhankelijke, objectieve informatie over vaccineren en de risico’s daarvan voor iedereen beschikbaar houden. https://www.nvkp.nl/ouders/keuzemogelijkheden/

 • 1 januari, 2020 || Ooievaar

  Zou het dan toch….?

  Het verhaal dat de ooievaar kinderen “bezorgt” dateert hoogst waarschijnlijk uit het einde van de 18e eeuw. Dit verhaal was niet helemaal volledig, want er werd niet bij verteld waar de kinderen door de ooievaar vandaan gehaald werden. De verklaring waarom moeder dan in bed lag, was dat de ooievaar moeder in haar been zou hebben geprikt.

  Afgelopen maandag 30 december hadden Zsuzsi (student in opleiding) en ik (Marieke) een prachtige thuisbevalling. Iets waar ooievaars natuurlijk niets mee te maken hebben. Maar bij deze bevalling was dat misschien toch net even wat anders.

  Op zondagavond tijdens het koken braken de vliezen bij Maike. Dit was haar 3e kindje en de vorige twee baby’s kwamen met een behoorlijke snelheid ter wereld.

  Zsuzsi was al een paar keer gaan kijken om de beginnende weeën te beoordelen maar helaas zakte het steeds af. Alles lag klaar om de baby te verwelkomen…..

  Na een stuk of drie bezoeken gaf Zsuzsi het advies om dan maar even te gaan wandelen. Het was heerlijk weer, het zonnetje scheen, misschien dat dat de weeën op gang ging brengen?

  Na een klein ommetje landde daar zowaar een ooievaar midden op het grasveld in de tuin. Op dat moment begonnen de krachtige weeën, werden Zsuzsi en ik weer gebeld en binnen een half uur werd een mooie dochter geboren.
  De laatste Meander baby van 2019, met een heel klein beetje hulp van de ooievaar.

 • 27 december, 2019 || Borstvoedingscursus

  Ook in het nieuwe jaar blijf ik(Femke) de borstvoedingscursus geven.

  Op de volgende data staat de cursus nu gepland, mochten ze vol zitten volgen er nieuwe data.

  29 januari – Breda

  19 februari- Etten-Leur

  18 maart- Breda

  15 april- Etten-Leur

  Wil je je opgeven? Mail ons dan. Op deze pagina lees je meer over de borstvoedingscursus.

 • 7 december, 2019 || Contracten met alle verzekeringen

  De laatste paar dagen krijgen we veel mails van cliënten die hun zorgverzekering kritisch bekijken en mogelijk willen wisselen van zorgverzekering of aanvullende verzekering. Ze zoeken dan of die zorgverzekering een contract met Meander heeft.

  Wij zijn aangesloten bij Annature die staat voor integrale zorg, wat betekend dat gynaecologen, verloskundigen en het ziekenhuis samenwerken in zorg en ook samen declareren. Annature gaat de contracten aan met alle zorgverzekeraars. Wij declareren op onze beurt weer bij Annature.

  Wij hebben daarnaast ook los met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten omdat er soms mensen zijn die verhuizen naar een andere regio of een ander ziekenhuis en die heeft weer zijn eigen integrale zorgcontracten. Dan declareren wij buiten Annature om. Die contracten zijn allemaal de laatste maand pas getekend en het is daardoor mogelijk dat dit nog niet allemaal juist verwerkt is bij de zorgverzekeraar.
  Wij verzekeren je dat de zorg die Meander en Annature geeft voor cliënten vergoed wordt!
  Kijk dus kritisch naar je zorgverzekering wat betreft andere zorg dan verloskundige zorg want verloskundige zorg valt in de basisverzekering en valt dus ook nooit onder je eigen risico. Je krijgt op onze verloskundige zorg altijd een volledige vergoeding.
  Mocht je vragen hebben dan horen wij het graag.
  Groet Marieke, Femke en Arzola
 • 18 november, 2019 || 20 NOVEMBER AANGEPASTE DIENST

  Tijdens de cao-onderhandelingen is er nog geen akkoord bereikt tussen de NVZ en de zorgvakbonden. Op 20 november 2019 voeren medewerkers van ziekenhuizen door heel Nederland daarom actie. Dit doen zij onder andere door middel van een zondagsdienst.

  Wat moet u weten?
  De verloskamers en triage zijn geopend voor de verloskundige zorg, er worden op 20 november geen
  geplande inleidingen uitgevoerd.
  De bloedafname poli op de Langendijk, Pasteurlaan en Molengracht is gesloten.

  Meer informatie over deze actie en een actuele lijst met veel gestelde vragen kunt u vinden op de
  website van Amphia