home > Actueel
Featured Page / Article Image

AL HET NIEUWS VAN MEANDER

 • 11 februari, 2020 || Cordring

  Ken je de Cordring al?

  Dat is een klein elastiekje dat om de navelstreng gaat. Deze is veel fijner dan zo’n grote navelklem die in de buik drukt en hygiënischer dan de ouderwetse navelveter. Het aanbrengen gaat heel gemakkelijk.

  Voor iedereen die graag de cordring wil gebruiken…. We hebben ze op de praktijk te koop voor 2 euro.
  Je kan ze meenemen voor zowel thuis als in de verloskamers.

 • 31 januari, 2020 || EHBO cursus voor baby en kind 28 mei 2020

  Op verzoek van vele is er weer een EHBO cursus op de praktijk in Breda op 28 mei 2020 van 18-22 uur.

  Weet jij wat je moet doen als je kind van de trap valt, je baby stikt in een stukje speelgoed, je kindje hete thee over zich heen krijgt of een slok schoonmaakmiddel heeft gedronken? Geen tijd om dit op te zoeken! Je moet in dat geval vaak gelijk handelen. Maar wat is goed handelen?

  Om het ouders nog makkelijker te maken bieden we een EHBO cursus voor kinderen aan op 28 mei 2020 in onze eigen praktijk in Breda. Tijdens deze praktijksessie die start om 18.00 oefen je zelf reanimatie, een AED gebruiken, verband aanleggen, hoe om te gaan met een slachtoffer buiten bewustzijn en wat te doen bij verstikking of verslikken. Zo oefen je voldoende om zelfvertrouwen te krijgen in het omgaan met ernstigere situaties, zoals een hartaanval, een verstikking of een shock. Vooraf krijg je toegang tot een e-learning module om je voor te bereiden op de praktijksessie.

  Iedere ouder zou zo’n cursus moeten volgen. Het kost maar één avond/middag en wellicht (hopelijk niet) ben je er de rest van je leven dankbaar voor dat je het hebt gevolgd! Bekijk informatie over de cursus, de recensies en vergoedingen via de website van LIVIS. Aanmelden kan met korting via livis.nl/actiecode/MTZ8-TMHC

  De totale kosten bedragen 99,95 euro per persoon en worden soms geheel of gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar vergoed. Wanneer je de cursus ‘EHBO bij Baby’s en Kinderen’ met een positief resultaat hebt afgerond, ontvang je het digitaal certificaat erkend door het Oranje Kruis.

 • 22 januari, 2020 || Hypnobirthing info avond 13 februari

  Ben je zwanger en overweeg je om samen met je partner de zwangerschapscursus HypnoBirthing® te volgen, zodat jullie je ook kunnen voorbereiden op een ontspannen, comfortabele en liefdevolle bevalling?
  Of zijn jullie je nog aan het oriënteren en willen jullie meer informatie? Je bent, met of zonder partner, van harte welkom op de gratis informatieavond! Datum: 13 februari vanaf 19.15 uur (start 19.30) rond 21.00 ronden we weer af.

  Je krijgt informatie over HypnoBirthing en over de cursus, we doen een ontspanningsoefening en bekijken een filmpje van een HypnoBirthing geboorte.

  Gratis informatieavond 13 februari

 • 16 januari, 2020 || Kraampakket over? Doneer hem aan Kleurrijk Leven!

  Heb jij spullen uit je kraampakket over en weet je niet wat je er mee moet doen? Wij zamelen ze in voor Kleurrijk Leven.
  In Suriname kunnen ze deze spullen heel goed gebruiken. Je kunt ze aan ons meegeven of op de praktijk afgeven bij je nacontrole.

   

   

 • 6 januari, 2020 || Natuurlijk Consultatiebureau Breda

  Het consultatiebureau neemt na de kraamperiode de zorg van ons en de kraamverzorgster over. Het consultatiebureau uit jullie regio neemt hierna binnen één a twee weken contact met jullie op voor een huisbezoek. Dit huisbezoek brengen ze alleen na de geboorte van je eerste baby. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente en de indeling gaat op postcode.

  Woon je in Breda en wil je liever gebruik maken van het Natuurlijk Consultatiebureau dan kun je jezelf daar aanmelden. Het Natuurlijk consultatiebureau sluit aan bij de wens van ouders om vanuit een holistische visie naar het kind/gezin te kijken. Daarnaast geven we complementaire (aanvullende) adviezen en gaan we in gesprek met ouders over complementaire zorg aan gezonde kinderen als zij dit wensen. Het uitgangspunt blijft het basispakket jeugdgezondheidszorg en het Natuurlijk Consultatiebureau is een onderdeel van het regulier consultatiebureau.

  Meer informatie kun je vinden op: Brochures en links

  JGZ heet vanaf 1-1- 2020 JONG JGZ
  Aanmelden bij het natuurlijke CB Breda te Hooghout 130 kan via i.debie@jongjgz.nl o.v.v. naam kind, geboortedatum kind en telefoonnummer. De Jeugdverpleegkundige Inge de Bie van het Natuurlijk CB neemt hierna telefonisch contact op met ouders om meer informatie te geven en aanmelding te bevestigen.

   

 • || Zorgkaart Nederland

  Ken jij zorgkaartnederland al? Dit is een landelijke site om zorgverleners en zorginstellingen te beoordelen. Met jullie beoordeling op Zorgkaartnederland.nl zien anderen wat jullie van ons vinden. Dit maakt het voor anderen weer makkelijker om een verloskundige te kiezen. Wij waarderen het enorm als jullie een reactie plaatsen op Zorgkaartnederland.nl.

 • 3 januari, 2020 || 22 weken prik

  Vanaf 16 december geven wij iedereen informatie mee over de nieuwe 22 weken prik. Dit is een Kinkhoest vaccinatie die je als zwangere bij 22 weken zwangerschap kunt laten prikken.

  Uiteraard willen we mensen volledige informatie geven.
  De meeste informatie kun je vinden op: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik

  Echter zijn er ook cliënten die graag iets kritischer geïnformeerd willen worden. Dat kan via de site van NVKP.

  De NVKP wil aanstaande vaders en moeders bewust maken van het feit dat vaccineren van kinderen in Nederland een keuze èn een eigen verantwoordelijkheid is, geen plicht. Een belangrijke keuze, want vaccineren is niet zonder risico.

  De NVKP wil daarom onafhankelijke, objectieve informatie over vaccineren en de risico’s daarvan voor iedereen beschikbaar houden. https://www.nvkp.nl/ouders/keuzemogelijkheden/

 • 1 januari, 2020 || Ooievaar

  Zou het dan toch….?

  Het verhaal dat de ooievaar kinderen “bezorgt” dateert hoogst waarschijnlijk uit het einde van de 18e eeuw. Dit verhaal was niet helemaal volledig, want er werd niet bij verteld waar de kinderen door de ooievaar vandaan gehaald werden. De verklaring waarom moeder dan in bed lag, was dat de ooievaar moeder in haar been zou hebben geprikt.

  Afgelopen maandag 30 december hadden Zsuzsi (student in opleiding) en ik (Marieke) een prachtige thuisbevalling. Iets waar ooievaars natuurlijk niets mee te maken hebben. Maar bij deze bevalling was dat misschien toch net even wat anders.

  Op zondagavond tijdens het koken braken de vliezen bij Maike. Dit was haar 3e kindje en de vorige twee baby’s kwamen met een behoorlijke snelheid ter wereld.

  Zsuzsi was al een paar keer gaan kijken om de beginnende weeën te beoordelen maar helaas zakte het steeds af. Alles lag klaar om de baby te verwelkomen…..

  Na een stuk of drie bezoeken gaf Zsuzsi het advies om dan maar even te gaan wandelen. Het was heerlijk weer, het zonnetje scheen, misschien dat dat de weeën op gang ging brengen?

  Na een klein ommetje landde daar zowaar een ooievaar midden op het grasveld in de tuin. Op dat moment begonnen de krachtige weeën, werden Zsuzsi en ik weer gebeld en binnen een half uur werd een mooie dochter geboren.
  De laatste Meander baby van 2019, met een heel klein beetje hulp van de ooievaar.

 • 27 december, 2019 || Borstvoedingscursus

  Ook in het nieuwe jaar blijf ik(Femke) de borstvoedingscursus geven.

  Op de volgende data staat de cursus nu gepland, mochten ze vol zitten volgen er nieuwe data.

  29 januari – Breda

  19 februari- Etten-Leur

  18 maart- Breda

  15 april- Etten-Leur

  Wil je je opgeven? Mail ons dan. Op deze pagina lees je meer over de borstvoedingscursus.

 • 7 december, 2019 || Contracten met alle verzekeringen

  De laatste paar dagen krijgen we veel mails van cliënten die hun zorgverzekering kritisch bekijken en mogelijk willen wisselen van zorgverzekering of aanvullende verzekering. Ze zoeken dan of die zorgverzekering een contract met Meander heeft.

  Wij zijn aangesloten bij Annature die staat voor integrale zorg, wat betekend dat gynaecologen, verloskundigen en het ziekenhuis samenwerken in zorg en ook samen declareren. Annature gaat de contracten aan met alle zorgverzekeraars. Wij declareren op onze beurt weer bij Annature.

  Wij hebben daarnaast ook los met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten omdat er soms mensen zijn die verhuizen naar een andere regio of een ander ziekenhuis en die heeft weer zijn eigen integrale zorgcontracten. Dan declareren wij buiten Annature om. Die contracten zijn allemaal de laatste maand pas getekend en het is daardoor mogelijk dat dit nog niet allemaal juist verwerkt is bij de zorgverzekeraar.
  Wij verzekeren je dat de zorg die Meander en Annature geeft voor cliënten vergoed wordt!
  Kijk dus kritisch naar je zorgverzekering wat betreft andere zorg dan verloskundige zorg want verloskundige zorg valt in de basisverzekering en valt dus ook nooit onder je eigen risico. Je krijgt op onze verloskundige zorg altijd een volledige vergoeding.
  Mocht je vragen hebben dan horen wij het graag.
  Groet Marieke, Femke en Arzola
 • 2 december, 2019 || GEEN hartjesspreekuur

  Beste zwangeren,

  Graag willen we jullie er op attent maken dat we op 27 december en 3 januari geen hartjesspreekuur hebben.
  In het nieuwe jaar staan wij en de echo wel weer voor je klaar om jullie kleine spruit aan familie of vrienden te laten zien!
  Lees meer over ons hartjesspreekuur op onze website. 

  We wensen iedereen alvast een hele gezellige Decembermaand.

  Groet Femke, Arzola, Marieke en Monique.

   

 • 18 november, 2019 || 20 NOVEMBER AANGEPASTE DIENST

  Tijdens de cao-onderhandelingen is er nog geen akkoord bereikt tussen de NVZ en de zorgvakbonden. Op 20 november 2019 voeren medewerkers van ziekenhuizen door heel Nederland daarom actie. Dit doen zij onder andere door middel van een zondagsdienst.

  Wat moet u weten?
  De verloskamers en triage zijn geopend voor de verloskundige zorg, er worden op 20 november geen
  geplande inleidingen uitgevoerd.
  De bloedafname poli op de Langendijk, Pasteurlaan en Molengracht is gesloten.

  Meer informatie over deze actie en een actuele lijst met veel gestelde vragen kunt u vinden op de
  website van Amphia

 • 9 november, 2019 || Kinkhoest vaccinatie: de 22 wekenprik

  Vanaf 16 december neemt de JGZ het vaccineren van zwangeren voor Kinkhoest over van de GGD en de huisarts. Vanaf dan valt de kinkhoestvaccinatie in het Rijksvoorlichtingsprogramma en vervalt je eigen vergoeding.

  De Kinkhoestvaccinaties via de JGZ starten op 16 december en kan vanaf dan gegeven worden vanaf 22 weken zwangerschap. Het nieuwe advies is om zo spoedig mogelijk na 22 weken te vaccineren zodat te vroeg geboren kinderen ook beschermd zijn. Als je in je zwangerschap de Kinkhoest vaccinatie ontvangt gaan de afweerstoffen van de moeder via de placenta naar de baby en beschermen je baby de eerste maanden na de geboorte voordat hij/zij ingeënt is. Je baby ontvangt dan een vaccinatie minder na de geboorte.

  Vanaf begin december 2019 zullen wij zwangeren tijdens het spreekuur informatie en een uitnodiging overhandigen van de JGZ. Je wordt niet opgeroepen voor de vaccinatie! Naar welk consultatiebureau je kan gaan om een kinkhoest vaccinatie te ontvangen kun je vinden op www.22wekenprik.nl   Deze site geeft je tevens meer informatie over de Kinkhoestvaccinatie.
  De site is vanaf 2 december online.

  Vanwege de te verwachtte drukte kan het zijn dat vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn voorrang krijgen op vrouwen die minder ver zwanger zijn.

  In december start er een publiekscampagne om de kinkhoest vaccinatie meer onder de aandacht te brengen.

 • 22 oktober, 2019 || Spinning Babies

  Yes! Ook in Breda  


  Spinning Babies®Parent Class, de workshop voor aanstaande ouders, op zaterdag 7 december van 10.00u tot 13.00u bij Verloskundigenpraktijk Meander in Breda.

  Een praktische en uitgebreide workshop voor zwangeren en hun partner. Een logische, unieke benadering van zwangerschap en bevalling en een zeer goede aanvulling op jullie voorbereiding op de bevalling.

  Samen met je partner leer je oefeningen die tijdens de zwangerschap evenwicht, flexibiliteit en stabiliteit geven aan je veranderende en groeiende lichaam. De technieken en oefeningen brengen evenwicht, balans en ruimte in je buik- bekkengebied. Dit maakt dat je je comfortabeler voelt in je lichaam tijdens de zwangerschap en minder last hebt van pijntjes en ongemakken.

  Je leert om tijdens de bevalling ruimte te maken in het bekken waar de baby wacht. We kijken in deze workshop naar hoe de baby tijdens de bevalling door je bekken beweegt en hoe dat je bevalling beïnvloed. Je kunt met vertrouwen de geleerde tools gebruiken wanneer dat nodig zou zijn of wanneer het even niet zo makkelijk gaat.

  Spinning Babies® Parent Class in een groep van maximaal 3 stellen: € 85 per stel.
  Bij Verloskundigenpraktijk Meander door Doula Marlies (Spinning Babies® Certified Parent Educator)
  Seeligsingel 2, 4811 CN Breda
  Heb je interesse en wil je je aanmelden of wil je meer informatie mail me dan gerust op info@doulamarlies.nl of bel 0643570505

 • 14 oktober, 2019 || NIEUWBOUW

  Wat je moet weten over het Nieuwe Amphia Ziekenhuis Molengracht

  – De VERHUIZING is gepland op 29 november 2019
  – Die dag wordt gekeken wie waar bevalt, Langendijk of Molengracht
  – Vanaf dan is er één ziekenhuis in Breda, op de Molengracht
  – Betaald PARKEREN in de parkeergarage, max. 10 euro voor 24 uur.
  – ROLSTOELEN aanwezig, 1 euro muntje inwerpen
  – Altijd door HOOFDINGANG het ziekenhuis betreden
  – Bij binnenkomst melden bij de RECEPTIE dat jullie voor VERLOSKAMERS komen
  – Volg ROUTE 28 naar Verloskamers
  – Bekijk de looproute in het filmpje op YOUTUBE.COM ‘Hoe bevalt het in nieuw Amphia’
  – Verloskamers is AFDELING 28
  – Er is een EIGEN BIJDRAGE voor een POLI-KLINISCHE bevalling
  – Check je polis voor wat je zorgverzekeraar gaat vergoeden
  – INSCHRIJVEN voor een poli-klinische bevalling is niet nodig
  – BEVALBADEN zijn aanwezig in een aantal kamers, bespreek met ons indien je wenst daar gebruik van te maken
  – De KRAAMVERZORGSTERS van NAVIVA assisteren ons bij een poli-klinische bevalling en zijn dus altijd aanwezig op de afdeling Verloskamers
  – Verblijf voor de rest van de nacht na de bevalling kan, INDIEN de drukte op de Verloskamers dat toelaat, anders ga je vanaf de Verloskamers naar huis
  – Origine houdt na de verhuizing op met bestaan
  – KRAAM- EN COUVEUSEAFDELING wordt één afdeling
  – Je ligt met je BABY altijd samen op een eigen kamer
  – Aanstaande vaders kunnen ook blijven

  We wensen je een prettig verblijf toe in het Nieuwe Ziekenhuis van Breda!

 • 4 oktober, 2019 || Vleeswaren

  Vandaag is naar buiten gekomen dat er listeria kan zitten in veel vleeswaren die bij de Aldi en Jumbo verkocht zijn. Deze vleeswaren werden ook bij de Sligro verkocht en zijn daarom in veel personeels kantines te vinden.

  Eet deze niet en breng ze terug naar de winkel. Je krijgt je geld terug.

  Heb je er al wel van gegeten?

  Het RIVM geeft aan dat de kans op besmetting heel klein is!
  Bovendien kun je de besmetting vooraf niet diagnosticeren.
  Je kan er dus niet gelijk iets aan doen.
  Krijg je koorts en diarree na het eten van vleeswaren dan moet je je bij ons melden voor bloedonderzoek.

  Wil je meer weten over de listeria bacterie dan kun je daarvoor bij het Voedingscentrum en de GGD West Brabant terecht

  Kortom geen paniek!

 • || STORING!

  Vandaag: 4-10-2019 is er een grote data- en telefoniestoring gaande in het Amphia ziekenhuis.

  Aangezien onze cliëntendossiers ook op hun server staan kunnen wij waarschijnlijk de hele dag niet in jullie dossiers. We kunnen helaas ook geen afspraken maken of verzetten. Het spreekuur zal daardoor wat anders verlopen dan jullie van ons gewend zijn. Ook het Amphia ziekenhuis zelf, Focus  en de poli’s zijn telefonisch niet te bereiken. Amphia en hun technische mannen(en vrouwen) doen hun uiterste best alles z.s.m. op te lossen.

  Uiteraard hebben wij noodnummers zodat we gewoon direct contact hebben met de verloskamers. Het kan zijn dat we in geval van de nodige medische hulp cliënten moeten doorsturen naar andere ziekenhuizen in de regio.

  Wij zijn op onze eigen nummers wel gewoon bereikbaar voor verloskundige vragen of bevallingen! Maar ook dan kunnen we niet in je dossier en zullen we meer vragen stellen dan je van ons gewend bent en niet overal van op de hoogte zijn.
  Wil je een afspraak maken of verzetten dan vragen we je even een paar uurtje te wachten met bellen of ons een mail te sturen. Zodra het systeem weer goed werkt bellen we je om een afspraak te maken. Dank voor jullie begrip.

 • 30 september, 2019 || Focus afspraken

  Heb je van ons een verwijzing voor een echo bij Focus dan mag je Focus de dag erna zelf bellen om een afspraak in te plannen.

  Echocentrum FOCUS is telefonisch te bereiken op 076 – 5951070;
  – Voor afspraken: maandag t/m vrijdag van 08.00u tot 12.00u
  – Voor overige vragen: maandag t/m vrijdag van 13.00u tot 17.00u

 • 25 september, 2019 || Nieuwe data borstvoedingscursus

  Op 6 november in Breda en 11 december in Etten-Leur wordt de borstvoedingscursus gegeven door Femke.

  Klik hier voor meer info.

  Verder zijn er nog een paar plaatsjes op 2 oktober (Breda) en 15 oktober (Etten-Leur).

 • 24 september, 2019 || EHBO cursus voor Baby en Kind

  Weet jij wat je moet doen als je kind van de trap valt, je baby stikt in een stukje speelgoed, je kindje hete thee over zich heen krijgt of een slok schoonmaakmiddel heeft gedronken? Geen tijd om dit op te zoeken! Je moet in dat geval vaak gelijk handelen. Maar wat is goed handelen?

  Om het ouders nog makkelijker te maken bieden we een EHBO cursus voor kinderen aan op 8 oktober in onze eigen praktijk in Etten leur. (18 juni was dezelfde scholing al bij ons in Breda). Tijdens deze praktijksessie die start om 18.00 oefen je zelf reanimatie, een AED gebruiken, verband aanleggen, hoe om te gaan met een slachtoffer buiten bewustzijn en wat te doen bij verstikking of verslikken. Zo oefen je voldoende om zelfvertrouwen te krijgen in het omgaan met ernstigere situaties, zoals een hartaanval, een verstikking of een shock. Iedere ouder zou zo’n cursus moeten volgen. Het kost maar één avond/middag en wellicht (hopelijk niet) ben je er de rest van je leven dankbaar voor dat je het hebt gevolgd! Bekijk informatie over de cursus, de recensies en vergoedingen via de website van LIVIS. Aanmelden kan met de kortingscode: Z09B-9K8G via de link: https://livis.nl/actiecode/

  De totale kosten bedragen 94,95 euro per persoon en worden vaak geheel of gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar vergoed. Wanneer je de cursus ‘EHBO bij Baby’s en Kinderen’ met een positief resultaat hebt afgerond, ontvang je het digitaal certificaat erkend door het Oranje Kruis.