Echo’s in de zwangerschap

Dag kleintje!

Kriebels in je buik van een beweeglijke baby zonder dat je dat zelf merkt. Extra bijzondere ontmoetingen met jullie ongeboren baby via de echo’s in de zwangerschap.

Inschrijven

Echo in de praktijk

We hebben een echoapparaat in de praktijk staan waar we regelmatig echo’s mee maken. Heb je bijvoorbeeld bloedverlies dan kunnen we je een echo aanbieden. Dit doen we vanaf een termijn van ongeveer 8 weken. Als we twijfelen we aan de ligging van je baby na 35 weken, dan kijken we ook even met de echo. Willen jullie geen echo’s in de zwangerschap dan is dit ook mogelijk.

Voor alle medische echo’s verwijzen we jullie naar echocentrum Focus.

Vind je het leuk om even naar je baby te komen kijken? Dan kan dat op ons hartjesspreekuur.

Echocentrum Focus

In de zwangerschap krijg je van ons 5 echo’s aangeboden. De vitaliteitecho bij 7 a 8 weken, de termijnecho rond 10 à 12 weken, de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de liggingsecho rond 35 weken. Deze laten wij allemaal in echocentrum Focus maken.

Mocht er een indicatie zijn voor een extra echo dan verwijzen we je ook naar echocentrum Focus. Denk bijvoorbeeld aan een groeiecho of een echo om te kijken waar de placenta ligt.

Hebben wij een verwijzing voor een echo tijdens je zwangerschap naar Focus verzonden dan belt Focus je vaak dezelfde dag al om deze te plannen. Heb je ze gemist?

Echocentrum Focus is telefonisch te bereiken tussen 8 en 12 uur op 076 – 5951070

Alle echo’s op een rij

1. De vitaliteitsecho (7-8 weken)
Rond 7-8 weken zullen we kijken of er een zwangerschap is, of er een één- of meerling te zien is en of het embryo (de baby) in de baarmoeder zit en of er een kloppend hartje te zien is. Deze echo wordt vaak inwendig uitgevoerd omdat het embryo nog erg klein is en omdat de baarmoeder vaak naar achter gelegen is in het lichaam. Voor de 7 weken is het nog erg lastig om een zwangerschap goed in beeld te brengen. Om onzekerheid te voorkomen kijken we liever niet eerder.

2. De termijnbepaling (10-12 weken)
Tijdens deze echo berekenen ze de uitgerekende datum. De beste zwangerschapsduur om een uitgerekende datum vast te stellen met de echo, is tussen 10 en 12 weken zwangerschap.

3. Bloedverlies (na 7 weken)
Soms is het bij bloedverlies fijn om te weten waar het bloedverlies vandaan komt en of er geen sprake is van een miskraam. Voor de 7 weken zwangerschap heeft het helaas geen meerwaarde om een echo te maken. In overleg met de verloskundige kijken we wat de best passende beleidsoptie is bij bloedverlies.

4. Screeningsecho bij 13 en 20 weken zwangerschap (SEO).
Het is een echo waarbij je baby op een gestructureerde manier wordt nagekeken op de aanwezigheid van afwijkingen aan bijvoorbeeld de rug of het hart (zie voor meer informatie ‘onderzoeken in de vroege zwangerschap’)

5. Geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO) (19-21 weken)
Deze echo voert een gynaecoloog uit als er sprake is van een mogelijke afwijking bij je baby of een afwijkingen in de familie waarop jullie baby een hogere kans heeft.

6. Groeiecho (28-35 weken)  
Als wij twijfelen over de groei van je buik krijg je deze aangeboden. Soms krijg je deze echo standaard aangeboden als je een eerdere baby hebt gekregen die wat groter of kleiner is dan normaal. Meestal vinden deze echo’s bij 28-32 zwangerschap weken plaats.

7. Placenta locatie (32 weken)
Bij de 20 weken echo lijkt een placenta soms wat laag in je baarmoeder te liggen. Pas bij 32 weken zwangerschap kan goed beoordeeld worden hoe de placenta is gelegen in je baarmoeder. Daarom wordt er tijdens een extra echo rond 32 weken zwangerschap gekeken naar de ligging van de placenta.

8. Liggingsecho (35 weken)
Rond 35 weken zwangerschap zal er een echo plaatsvinden om de ligging van de baby vast te stellen. De optimale ligging van de baby is met het hoofdje naar beneden. Als de baby met het hoofdje omhoog ligt, zal de verloskundige met jullie in gesprek gaan over de mogelijkheden. Tijdens deze echo wordt standaard de groei van de baby gemeten.

Wat is een echo tijdens de zwangerschap?

Een echo is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet door het menselijk oor waar te nemen. Een transducer zendt deze geluidsgolven uit en inwendige organen kaatsen deze golven terug. Deze echo’s worden omgezet in beeld dat zichtbaar is op een scherm. Tot nu toe zijn in wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijk effecten van het maken van een echo naar voren gekomen.

Hartjesspreekuur

Voor veel vrouwen zijn de eerste maanden van de zwangerschap erg spannend. Omdat je de baby nog niet voelt bewegen en klachten als misselijkheid na 12 weken kunnen afnemen, worden sommige vrouwen ongerust of het wel goed gaat met de baby. Het kan dan fijn zijn om even naar het hartje van je baby te komen luisteren of even met de echo te kijken tijdens het hartjesspreekuur.

Iedere week is er een keer een hartjesspreekuur in Breda. Dagen en tijden wisselen zodat het voor iedereen mogelijk is een keer te komen. Onder actueel op onze site vind je de data en tijden. Je kan via de assistente laten weten welke dag en tijd je wil komen. Je bent welkom vanaf 9 tot 40 weken om naar het hartje van je baby te komen luisteren. De echo staat altijd aan maar ben je al wat verder dan is een echo soms niet meer mogelijk. Het is een extra service buiten je reguliere afspraken op het spreekuur om. Wij vragen hier geen extra kosten voor.

Iedereen is welkom om mee te komen naar het hartjesspreekuur in Breda.

Pretecho?

Momenteel maken wij geen pretecho’s meer op de praktijk. Wil je een 3D of 4D echo dan zijn in de regio Breda diverse Pretechobureau’s waar je een afspraak kunt maken.

EchoBabyBreda

Pretecho&Zo 

 

 

Je eerste afspraak bij Meander…

Ga door naar de volgende stap

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."