Geboortewensen

Goed voorbereid bevallen

met jouw geboortewensen

Geboortewensen Inspiratie format

Zet je wensen op papier

De geboorte van jullie kindje is een enorm bijzonder moment. Daarom vinden we het belangrijk jullie wensen te kennen. Voor een eerste bevalling is het soms moeilijk te bedenken wat je wensen zijn. Heel veel vrouwen laten het over zich heenkomen en schrijven geen ‘geboorteplan’. Echter, uit onderzoek blijkt dat vrouwen die vooraf samen nadenken over hun bevalling  positiever terugkijken op hun bevalling en meer controle hebben ervaren. Ook al is het helemaal anders gegaan dan wat ze hadden geschreven. De bedoeling is dus ook niet om een daadwerkelijk ‘draaiboek’ te schrijven, maar te beschrijven wat jullie geboortewensen zijn.  

Het document geboortewensen is een document waarbij jullie kunnen aangeven wat voor jullie belangrijk is tijdens de bevalling en waar je tegenop ziet. Zie het als een aanmoediging om na te denken over jullie wensen en verwachtingen maar ook welke keuzes je hebt in bijvoorbeeld  waar te bevallen, houdingen, pijnstilling en hoe je wil dat mensen met je omgaan tijdens de bevalling. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Jullie komen er samen achter wat je al weet en welke informatie nog ontbreekt en waar je je nog in hebt te verdiepen. Je kunt hierdoor gericht op zoek gaan naar de informatie die je mist.

Het samen schrijven van jullie geboortewensen geeft jullie dus een goede voorbereiding op je bevalling en maakt jullie betrokkenheid en invloed op je eigen bevalling groter. En het geeft ons als verloskundigen houvast zodat we in één oogopslag inzicht hebben in jullie wensen en kunnen onze zorg daarop afstemmen.  

We raden je aan om voordat je je geboortewensen gaat schrijven om eerst ons stuk op de website over voorbereiden op de bevalling te lezen.

Je kunt je eigen geboorteplan schrijven maar ter inspiratie ook gebruik maken van het format hierboven. Tip: Hou het simpel, liefst op 1 A4tje. Vermeld in korte zinnen wat je wensen zijn en wat echt belangrijk voor jullie is. Ben je een beelddenker of zijn plaatjes voor jullie inzichtelijker? Neem dan eens een kijkje op Bevalplan.nl

Geboortewensen bespreken

Rond 34 a 35 weken plannen we een langere controle in waarin we uitgebreid de tijd nemen voor het bespreken van jullie bevalling en jullie geboortewensen. Mocht je het liever wat eerder willen bespreken, ook geen probleem! We stemmen dit graag samen met jullie af. We vinden het fijn dat je samen met je partner, of degene die bij je bevalling gaat zijn, naar de afspraak komt. Zo kunnen we alle wensen en verwachtingen op elkaar afstemmen.

Jullie document geboortewensen helpt ons als leidraad bij het bespreken van jullie bevalling. We zullen  inspelen op jullie kennis en geven jullie gepaste informatie zodat jullie een eerlijk en reëel beeld hebben van de bevalling. Op deze manier hopen we jullie goed voor te bereiden en vertrouwen in de bevalling mee te geven.

Verder bespreken we ook wat praktische zaken voor je bevalling , wat je van ons mag verwachten, de mogelijkheden met betrekking tot pijnstilling, wat bij een medische indicatie en geven we jullie een persoonlijk beladvies voor de bevalling.  Uiteraard is er alle ruimte voor jullie vragen! 

Wensen voor iedereen duidelijk?

Je mag je geboortewensen naar ons mailen zodat we die aan je dossier kunnen toevoegen. Als de bevalling begonnen is lezen wij altijd je dossier en je geboortewensen nog eens door. 

Het is ook handig om je geboortewensen in geprinte versie in je bevaltas te stoppen voor de kraamzorg. Mocht er een medische indicatie ontstaan tijdens je bevalling dan dragen we onze zorg over aan de gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis en kunnen zij ook gemakkelijk jouw wensen doornemen. Uiteraard lichten we deze ook altijd nog mondeling toe.

Wensen kunnen veranderen

De geboortewensen kun je blijven aanvullen of aanpassen als je dat wil. Niets in het document staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook tijdens de bevalling kan dit nog veranderen omdat je pas dan weet hoe het echt voelt. Veranderen je wensen voor of tijdens je bevalling? Vertel het ons.

We willen benadrukken dat als het medisch gezien nodig is we kunnen afwijken van jullie wensen, dit om de gezondheid van moeder en kind zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Tijdens of kort na onze beslissing zullen we jullie toelichten waarom we ervoor gekozen hebben op dat moment die beslissing te maken.

Elke bevalling is anders….

We vroegen ouders kort na de bevalling of ze hun bevallingservaring wilden opschrijven en delen. Het is erg leuk om te lezen hoe ze het op hun manier ervaren hebben, wat er specifiek is opgevallen en natuurlijk wat ze aan hun verloskundige hebben gehad. Alle verhalen die we krijgen plaatsen we zonder ze te veranderen, puur! We hopen dat het je helpt bij het schrijven van jullie eigen bevalplan.

 

Lees meer

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »