Voorbereiden op je bevalling en het ouderschap

De bevalling komt eraan….

Iedereen die we het vragen zegt het; bevallen is spannend! Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of derde kindje ervaren vrouwen het nog steeds als spannend. Wanneer gaat het beginnen? Hoe ga je reageren op de weeën? Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier.

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Het geeft rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Maar hoe bereidt je je goed voor? Een paar dingen die handig zijn om nu alvast te weten en te doen, zetten we voor je op een rij. Zodat je meer controle ervaart en het vertrouwen hebt dat je de bevalling aankunt.

Mocht het zijn dat je erg tegen de bevalling opziet om wat voor reden dan ook. Geef het bij ons aan! We gaan graag in gesprek met jullie hierover. We nemen je angsten en zorgen altijd serieus. Vaak kunnen we met een goed gesprek een aantal zorgen en angsten wegnemen.

Op www.deverloskundige.nl  is veel betrouwbare informatie te lezen over de voorbereiding op je bevalling.

Zwangerschapscursussen

Een cursus is absoluut geen must maar met name wanneer je zwanger bent van je eerste kindje raden we het zeker aan. Je krijgt er vaak veel adviezen en tips die zeer nuttig kunnen zijn tijdens de zwangerschap, je bevalling en de  kraamperiode. Bovendien ontmoet je andere aanstaande moeders.

Elke zwangere haar eigen wensen heeft. We hebben daarom een aantal cursussen voor je op een rij gezet en wat leuke podcast en youtube filmpjes toegevoegd!

Lees meer

Borst of flesvoeding?

In de zwangerschap of misschien daarvoor al denk je na over de voeding voor je baby. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Op de praktijk geven we je gerichte voorlichting over borst of flesvoeding. Ook bieden we je een cursus over voeden aan.

Heb je vragen over de keuze voor borst of flesvoeding? We helpen je graag verder.

Lees meer

Thuis of in het ziekenhuis?

Als je zwangerschap goed verloopt, is het mogelijk om vanaf 37 tot 42 weken thuis of poliklinisch (in het Amphia Ziekenhuis) te bevallen. Het is belangrijk dat je kiest voor de plek waar je jezelf het meest ontspannen en veilig voelt, dit bevordert namelijk het geboorteproces. De keuze voor de plek van je bevalling hoef je niet per se tijdens de zwangerschap te maken. Gedurende de bevalling kun je nog kiezen: thuis of toch naar het ziekenhuis. Pas dan weet je namelijk hoe bevallen aanvoelt. Wel is het goed om vooraf beide opties te onderzoeken.

Soms loopt een bevalling net wat anders dan gehoopt en ontstaat er een medische indicatie. Bij een medische indicatie is er een verhoogd risico op complicaties voor moeder of baby waardoor extra zorg en controles door het ziekenhuis nodig kunnen zijn. Wij zullen jullie dan verwijzen naar het Amphia. Wil je weten hoe de verloskamers eruit zien? Bekijk de voorlichtingsfilm bevallen in het Amphia.

 

Lees meer

Verloop van een bevalling

De meeste bevallingen verlopen volgens dezelfde fases. Als je je verdiept in hoe een bevalling kan verlopen en wat er in je lijf gebeurd bij een bevalling dan word je er minder door overvallen. Per fase beschrijven we wat je kan verwachten en wat wij je als verloskundigen te bieden hebben. Kennis is macht zeggen ze wel eens! En dat geldt voor een bevalling zeker ook.

Lees meer

Hoe ga je om met weeën?

Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelf pijnstillers (‘endorfinen’) aan te maken? Daardoor voel je minder pijn. Maar als je erg gespannen of bang bent, kan dat de aanmaak van endorfine belemmeren. Het is dus belangrijk om zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Gelukkig heb je daar zelf invloed op!

Een positieve mindset voor de bevalling zorgt ervoor dat je ontspannen en vol zelfvertrouwen de bevalling in gaat. Als je je goed kan ontspannen tijdens de weeën dan zet de bevalling beter door en verloopt vaak vlotter en prettiger. Vrouwen kijken dan positiever terug op hun bevalling. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te blijven tijdens de bevalling.

Ontdek welke invloed je zelf hebt op je ontspanning tijdens de bevalling.

Lees meer over een postieve mindset

Kies jij voor een badbevalling?

De badbevalling lijkt steeds populairder te worden in Nederland. En dat is niet voor niets. Warm water heeft vele voordelen! Het verzacht klachten en je wordt letterlijk gedragen door het warme water waardoor je soepeler kan bewegen en de bevalling sneller verloopt. Bovendien werkt warm water enorm ontspannend en pijnstillend. Bevallen in warm water verloopt daardoor vaak sneller, minder pijnlijk en minder stressvol. Bovendien kan een bevalling in bad tot wel 3 uur korter duren. Niet gek dus dat vrouwen na een badbevalling een grotere tevredenheid hebben. Daardoor is er ook steeds meer vraag naar een badbevalling. Of je nu thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, in bad is bijna altijd mogelijk. Je hebt er alleen wel een bad voor nodig….

Om het je gemakkelijker te maken… Wij verhuren een professioneel opblaasbaar bad met toebehoren voor thuis. Neem hiervoor contact op met onze assistente.
In het Amphia zijn 2 poliklinische kamers met een ingebouwd bad (zoals op de foto hiernaast).

Denk je erover om in bad te bevallen of ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan meer en vraag ons gerust om advies.

Lees meer

Baringspijn

Hoe pijnlijk een bevalling uiteindelijk zal zijn is niet te voorspellen. Het kan gebeuren dat de pijn als ondraaglijk wordt ervaren. Op dat moment tijdens de baring zullen wij samen met jullie de mogelijkheden van pijnstilling bespreken.

Lees alvast meer over baringspijnpijn, natuurlijke manieren van pijnstilling maar ook over medicinale pijnstillers en de voor en nadelen ervan.

Lees meer

Wat heb je nodig voor je bevalling?

Of je nu thuis of in het ziekenhuis wil bevallen: je hebt klossen en een kraampakket nodig. Klossen kun je huren bij o.a. Medipoint in Breda. Ook is het handig een bevaltas te vullen vanaf ongeveer 36 weken zwangerschap.

Lees meer als je wil weten wat er in een kraampakket en bevaltas zit en wat je nodig hebt voor een thuisbevalling.

 

Wat heb je nodig?

Ik word papa, maar wat doe ik tijdens de bevalling?

De babykamer is af, de klossen staan onder het bed en het geboortekaartje is uitgezocht. Het eerstvolgende is de bevalling… Zeker als het jullie eerste baby is, is dat ook voor jou als partner super spannend!

Als man is het niet altijd makkelijk om ernaast te staan. Je kunt de pijn niet weg nemen en je vrouw kan soms anders reageren. Je kunt je enorm machteloos voelen maar toch een enorme steun voor je partner zijn door simpelweg aanwezig te zijn en haar te ondersteunen tijdens de pijn. Dit ondersteunen kan op een aantal manieren en is voor elke vrouw verschillend. 

Wil je tips voor toekomstige papa’s? Kijk dan bij Ik word papa!

Geboortewensen

Zo rond 30 weken zwangerschap krijg je informatie van ons over de bevalling om rustig eens over na te denken. Rond 34 a 35 weken plannen we een langere controle in waarin we uitgebreid de tijd nemen voor het bespreken van jullie bevalling. We bespreken jullie wensen, behoeftes en verwachtingen maar ook dat wat jullie spannend vinden ten aanzien van de bevalling. We stimuleren jullie om je wensen en verwachtingen te beschrijven in een document: geboortewensen. Door dit te bespreken weten wij wat jullie belangrijk vinden en kunnen we onze zorg hierop afstemmen. Aan de hand van jullie geboortewensen kunnen we jullie voorlichting geven over de bevalling en eventueel het beeld van de bevalling bijstellen zodat jullie een eerlijk en reëel beeld hebben.

Ga door naar de volgende stap

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
anticonceptiespecialist

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Zwangerschapsmasseuse

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »