rusteloze benen

Hoe ga je om met weeën?

Weeën zijn pijnlijk

De manier waarop je ermee omgaat maakt het verschil!

zwanger worden

Natuurlijke pijnstilling

Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelf pijnstillers (‘endorfinen’) aan te maken? Daardoor voel je minder pijn. Maar als je erg gespannen of bang bent, kan dat de aanmaak van endorfine belemmeren. Het is dus belangrijk om zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. 

Gelukkig heb je daar zelf invloed op! Als je je goed kan ontspannen tijdens de weeën dan zet de bevalling beter door en verloopt vaak vlotter en prettiger. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. 

Ontdek welke invloed je zelf hebt op de pijn tijdens de bevalling en gebruik dit ter inspiratie voor je geboortewensen.

De spiraal van angst, stress en pijn

Angst doet veel met je lijf. Angst voor pijn bij een bevalling versterkt de pijn. Angst zorgt namelijk voor stress en spanning in je lijf. Dit versterkt de pijn en dat geeft weer meer angst. Zo kom je in een spiraal te zitten waar je vaak niet uitkomt. Iets doen aan die angst werkt beter dan pijnstillers!

Ook negatieve factoren tijdens je bevalling zorgen voor de aanmaak van het stresshormoon adrenaline. Denk aan kou, schaamte, fel licht, een vreemde omgeving  (ziekenhuis) en vreemde mensen om je heen. Maar ook een ritje naar het ziekenhuis of een inwendig onderzoek kan stress geven. Bovendien remt adrenaline de weeën waardoor je bevalling veel langer duurt of stagneert.

Hou spanning en angst buiten de deur

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kunnen we je een aantal tips geven.

Positieve verwachtingen en ideeën over je bevalling kunnen de pijn verminderen. Het lezen, zien en horen van positieve bevalverhalen zorgt voor een positiever gevoel over je eigen aankomende bevalling. Lees, luister en kijk mooie geboorteverhalen en video’s. En als er iemand in je omgeving zijn horrorbevalling met je deelt kun je beter direct aangeven dat dit niet helpend is voor je en dat je liever positieve ervaringen hoort. Die zijn er namelijk ook!

Bespreek je angst! Vaak is dit de eerste stap. Waar ben je bang voor? Is je angst reeel? Door het bespreken van je angsten met anderen en met ons kunnen al veel angsten worden weggehaald. Wij merken vaak dat mensen angst hebben door verkeerde verwachtingen. Door de bevalling, je geboortewensen en je angsten te bespreken krijg je een reeël beeld van de bevalling en kunnen wij verkeerde verwachtingen bijstellen. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in je eigen bevalling.

Onbekendheid geeft angst en kennis geeft vertrouwen. Door betrouwbare informatie te lezen en een cursus te volgen neemt je kennis toe en weet je wat er gebeurd bij een bevalling. Hierdoor word je er minder door overvallen. Kennis is macht zeggen ze wel eens! En dat geldt voor een bevalling zeker ook. Informatie geeft je meer vertrouwen waardoor je minder angstig bent en dus ook minder pijn ervaart.

Bedenk wat je stress kan geven tijdens de bevalling en hoe je dat kan voorkomen (als dat kan). Vaak is dat iets waar je altijd of in ieder geval de laatste weken van je zwangerschap ook negatief op reageerde. Is het de lucht van koffie of iemand die aan je zit? Krijg je de kriebels van betutteling of wordt je ongemakkelijk van bloot zijn? Niks is gek! Noteer dit in je bevalplan en we denken met je mee.

Zoek bewust de ontspanning en afleiding op. Hieronder lees je meer.

Wat kan je helpen ontspannen?

Door jezelf zoveel mogelijk te ontspannen kunnen endorfines optimaal hun werk doen. Alles waardoor jij je op je gemak voelt kan helpen om beter om te gaan met de weeën. Dat lukt vaak het beste in een vertrouwde en rustgevende omgeving en een sfeer waar jullie je prettig voelen. Dim de lichten, zet een muziekje op en zorg voor sfeer. Ben je ontspannen dan kun je jezelf compleet overgeven aan de kracht van de wee. Je kan hierdoor de controle loslaten en je lijf zijn werk laten doen. Hierdoor zal je bevalling gemakkelijker, sneller en minder pijnlijk verlopen. Overgeven lukt als je vertrouwen hebt in je eigen lichaam en accepteert dat weeën pijnlijk zijn. Hoe meer ontspannen je bent en je kan overgeven aan de bevalling hoe meer endorfines je lijf aanmaakt.

Positiviteit; Heb vertrouwen in het feit dat jij straks je kindje zelf op de wereld kunt zetten en de bevalling aankunt. Wees mild voor jezelf als het even niet lukt. Je doet dit misschien voor het eerst en je doet wat je kan. Denk aan het moment na de bevalling: als jij je baby vasthoudt! Vraag om positieve woorden. Laat je dan moed inspreken door de verloskundige, je partner of iemand anders die bij je is. Het sterkt je om door te zetten. Geloof erin dat je dit aankunt!

Beweeg; Zoek een houding waarbij je je weeën goed kan opvangen. Door het wisselen van houding help je je lijf ontspannen. Bovendien maakt het dat de bevalling ook nog eens 1 a 3 uur korter duurt als je regelmatig van houding wisselt. Als je wisselt van houding kom je vanzelf de fijnste houding tegen. Bovendien gaat de geboorte nog eens een half uur sneller als je regelmatig wisselt van houding tijdens het persen! Blijven bewegen dus! Mogelijke houdingen zijn: liggen op je zij, halfzit in bed, op een yogabal, hurken, hangen, zitten, staan, in bad, op je handen en knieën, op de baarkruk of de wc zitten en elke houding daartussen.

Afleiding; Door je te concentreren op iets anders dan de weeën leidt dat af van de pijn. Je geeft je lijf eigenlijk de opdracht om ergens anders op te letten dan de pijn. Massage, aanraking, yoga, hypnobirthing, muziek maar ook ademhaling kan die afleiding geven waardoor je je kalmer voelt en je minder verkrampt.

Warmte; Warmte helpt om te ontspannen. Zorg dat je het comfortabel warm hebt. Een kruik, warme sokken en een dik vest geeft comfort. Warm water helpt je spieren en gedachten los te laten….. Ga dus lekker in bad of neem een douche en zet de warme straal op je buik of rug. Vrouwen geven lagere pijnscores aan tijdens een badbevalling. Wij begeleiden veel badbevallingen en zien dat zie vlotter en soepeler verlopen.

Enkele tips…

Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat je tijdens je bevalling kan verwachten.

Bedenk wat je spanning en stress geeft. Bedenk wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk te ontspannen en afleiden.

Denk als Pipi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan…. dus ik denk dat ik het wel kan! Heb vertrouwen in jezelf, je lichaam en de mensen om je heen. Leer te vertrouwen in plaats van te handelen uit angst. Angst gaat altijd over de toekomst, iets wat mogelijk zou kunnen gebeuren. Het enige wat realiteit is, is altijd het nu. Bovendien “Perfect Bevallen” bestaat niet; er is niemand die je beoordeeld. Wat telt is dat jij het op jouw manier doet!

Zorg ervoor dat er geen storende elementen in je omgeving zijn. Denk aan mensen of kinderen die je uit je concentratie halen.

Denk aan hoe je reageert als je erge pijn hebt, bijvoorbeeld tijdens een menstruatie of als je een teen stoot. Wat gebeurde er in je lijf? Hoe voelde dit? Laat bewust de spanning daar los. Dat lukt vaak door je te concentreren op je ademhaling en door visualisatie. Ademhalingstechnieken zijn perfect om je aandacht op te richten tijdens de wee. Hierdoor denk je minder aan de pijn van de wee. Visualiseer de weeën als de zee inlopen. Als je je laat meevoeren met de golven en je niet verzet en schrap zet ben je veel sneller in het water. Vechten tegen de weeën heeft geen zin, je hebt ze nodig om je baby te krijgen. Laat je meevoeren en je hebt je baby sneller in je armen. Oefen die ademhaling en visualisatie tijdens de zwangerschap regelmatig. Hierdoor maak je je deze technieken meer eigen waardoor je ze op het moment dat je ze echt nodig hebt makkelijk kan toepassen.

Kruip in je bubbel en zet je hoofd uit. Negatieve gedachtes helpen je niet. Zodra je merkt dat je dit doet probeer je je op iets positiefs te richten. Mooie foto’s, fijne muziek, affirmatiekaarten, knuffelen, het helpt echt!

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »