home > Instructies na plaatsing van een spiraal
Featured Page / Article Image

Instructies na plaatsing van een spiraal

Advies na plaatsing spiraal

Graag geven we het volgende advies:

 • De eerste 2 รก 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
 • Na het plaatsten kan je de eerste dagen wat last hebben van bloedverlies en/of krampen: bij deze klachten mag 2 x 500mg paracetamol of Ibuprofen 1x 400 mg ingenomen worden. Let op: Ibuprofen mag niet ingenomen worden wanneer je borstvoeding geeft.
 • De Mirena/Kyleena is 7 dagen na plaatsing een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Vanaf dit moment kan er weer onbeschermde geslachtsgemeenschap plaatsvinden. Wordt het spiraal binnen 7 dagen na je eerste dag van de menstruatie geplaatst dan is deze direct betrouwbaar.
 • Het koperhoudende spiraal geeft direct bescherming na plaatsing.
 • De Mirena/Kyleena kan de eerste maanden wat meer tussentijdse bloedingen geven. Na 3 tot 6 maanden is je lichaam gewend aan het spiraal en nemen deze klachten vaak af. Een deel van de vrouwen heeft na een jaar zelfs helemaal geen bloedverlies meer of maar een enkele dag.

 

Wanneer bel je ons?

De verloskundige blijft je contactpersoon tot zes weken na het plaatsen van de spiraal. Weet dat je met vragen altijd mag bellen. Daarna neemt je huisarts deze zorg over. Indien de volgende gevallen binnen zes weken na plaatsen van het spiraal plaatsvinden dien je contact op te nemen met de verloskundige:

 • Bij koorts (temperatuur boven de 38,5 graden Celsius), vooral samen met buikpijn en veranderde afscheiding (stinkend of kleurverandering)
 • Bij hevig bloedverlies met stolsels en duizelingen
 • Bij buikpijn die niet verminderd met goede pijnstilling (2 x 500 mg paracetamol elke 4-6 uur) Vergeet niet te vermelden dat je onlangs een spiraal hebt laten plaatsen.
 • Als het spiraal door krampen in de eerste 6 weken eruit komt.
 • Als je bij de 6 weken zelfcontrole geen draadjes kan voelen.
 • Als je het gevoel hebt dat je het spiraal zelf voelt bij de 6 weken zelfcontrole.
 • Bij aanhoudende klachten die ontstaan zijn na het plaatsen van de spiraal bij ons op de praktijk in Breda of Etten-Leur.

 

Zelfcontrole na 6 weken

Na het plaatsen van het spiraal kun je zelf controleren of het spiraal goed zit. Wij raden aan 6 weken na de plaatsing zelf de draadjes te voelen.

De zelfcontrole gaat als volgt: Breng een of twee vingers diep in de vagina en zoekt eerst de baarmoedermond (deze voelt vaak stug aan, zoals het puntje van je neus). Langs de baarmoedermond kun je met een draaiende beweging een dun draadje van het spiraal onder je vinger voelen wegrollen. Op dat ogenblik weet je dat het spiraaltje goed zit. Zolang je de draadjes 2 a 3 cm voelt zit het spiraal goed in de baarmoeder en is de werking goed.

Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed. Maak in deze gevallen een afspraak bij ons op de praktijk voor een echoscopische controle.

Durf je niet zelf te voelen dan kun je ook je partner vragen dit te doen.

Omdat het spiraal los in je baarmoeder zit kan hij met de cyclus wat verschuiven en zakken. Daardoor kan het zijn dat de ene keer de draadjes langer zijn dan de andere keer. Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes iets korter kunnen knippen.

Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven zoals krampen, pijn en uitstoting. De kans hierop is het grootste in de eerste weken maar kan het eerste jaar voorkomen.

 

Controle na 6 weken op de praktijk

Voel je geen draadjes bij de zelfcontrole of voel je te korte of te lange draadjes? Dan willen we graag dat je contact opneemt zodat wij tijdens een afspraak op de praktijk kunnen voelen of met hulp van de eendenbek kijken. Voelen wij ze dan alsnog of zien we ze dan weten we ook dat hij goed zit. Zien we ze niet dan kunnen we met de vaginale echo kijken naar de locatie van het spiraal in je baarmoeder. Soms krullen de draadjes in je baarmoedermond op waardoor ze niet goed te voelen zijn terwijl het spiraal wel mooi in je baarmoeder zit.

Durf je zelf niet te voelen, heb je na 6 weken aanhoudende klachten die ontstaan zijn na het plaatsen of heb je het idee dat je het spiraal zelf voelt zitten? Maak dan ook een afspraak bij ons op de praktijk.

Na een wat lastige of gecompliceerde plaatsing nodigen we je standaard uit voor een nacontrole waarbij we met de vaginale echo de plaats van het spiraaltje beoordelen.

 

Vervanging of verwijderen

Op www.spiraalcheck.nl kun je je spiraal tegen een kleine bijdrage laten registreren waarbij je automatisch een bericht krijgt als deze vervangen moet worden.

Na 5 jaar moet een spiraal vervangen worden!

De enige uitzondering is de T-safe, deze mag 10 jaar blijven zitten.

Wil je (evt. voor de maximale termijn) je spiraal laten verwijderen of wisselen dan mag je daarvoor een afspraak maken op de praktijk. Je bent vlot na het verwijderen van een spiraal alweer vruchtbaar! Verwijderen van je spiraal bij ons in de praktijk is kosteloos.

Ik hoop dat het spiraal bevalt en bij je past als anticonceptiemiddel!

Mocht je vragen hebben, bel dan gerust.

Groet,

Marieke van Maaren
Verloskundigenpraktijk Meander