Koperspiraal

Koperspiralen

WAT IS EEN KOPERSPIRAALTJE?

Het koperspiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%). Het bevat geen hormonen waardoor deze vorm van anticonceptie voor de meeste vrouwen geschikt is.

Het koperspiraaltje heeft meestal een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. De koper zit om het stammetje en soms in de armpjes. Er zitten draadjes aan, die nodig zijn om het koperspiraaltje later te kunnen verwijderen. Zowel het koperspiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen.

Het koper spiraaltje is gemaakt van kunststof en koper. Het spiraaltje geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Koper maakt zaadcellen inactief en voorkomt dat de eicel bevrucht wordt. Hierdoor vindt er géén bevruchting plaats. Na plaatsing ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Het koper spiraal kan 5 a 10 jaar blijven zitten. Dit is afhankelijk van welke koperspiraal je kiest. Er zijn vele soorten koperspiralen. De werking is allemaal hetzelfde maar de vorm, grootte en de hoeveelheid koper wisselen. Elke fabrikant heeft zijn eigen koperspiraal.

De bijwerking van het koperspiraal is dat de koper een reactie geeft van het baarmoederslijmvlies waardoor de menstruaties de eerste drie maanden heviger worden en zich hierna stabiliseren. Voor vrouwen die van zichzelf al een hevige menstruatie hebben is een koperspiraal niet altijd de beste keus.

EEN KOPERSPIRAALTJE IS ZEER GESCHIKT VOOR:

– Vrouwen die hormoonvrij door het leven willen, geen hormonen verdragen of ze niet mogen gebruiken.
– Vrouwen die hun eigen menstruatie cyclus willen houden.
– Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel tien jaar beschermd willen zijn tegen zwangerschap.
– Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken.

EEN KOPERSPIRAAL IS MINDER GESCHIKT VOOR:

– Vrouwen die pijnlijke menstruaties hebben en/of daarbij veel bloed verliezen.
– Vrouwen die de wens hebben minder te vloeien tijdens hun menstruatie

VOOR EN NADELEN VAN HET KOPERSPIRAALTJE:

Voordelen
– Het bevat geen hormonen en is niet van invloed op de menstruatie cyclus.
– 5 a 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.
– Het is een betrouwbare vorm van anticonceptie.
– Het is een hele voordelige vorm van anticonceptie.
– Je houdt je eigen cyclus

Nadelen
– Het bloedverlies bij een menstruatie neemt toe.
(Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 10-15% meer bloedverliezen tijdens hun menstruatie).
– Een menstruatie kun je niet uitstellen.
– Een spiraal moet je plaatsen en verwijderen via een huisarts of verloskundige.

HET KOPERSPIRAALTJE ALS MORNING AFTER?

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na de onbeschermde gemeenschap. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraal is de meest effectieve vorm van noodanticonceptie.

T-SAFE KOPERSPIRAALTJE

De T-Safe is de meest voorgeschreven koperspiraal in Nederland, mede doordat hij een bescherming biedt van 10 jaar. Dit is volgens het Nederlands Huisarts Genootschap de meest betrouwbare koperspiraal. De plaatsing is gemakkelijk. Lees er meer over op de site van T safe.

BALLERINE
De Ballerine is al een poosje op de Nederlandse markt. Deze heeft een soepele 3D bolvorm. De Ballerine heeft een zeer dunne huls en is daardoor makkelijk in te brengen. Bijzonder geschikt voor jonge vrouwen, die nog niet eerder bevallen zijn. Door de kleine, buigzame bolvorm kan de Ballerine een mooi alternatief zijn voor vrouwen die minder goed reageren op andere, grotere koperspiralen. Zo zou dit koperspiraal minder gemakkelijk krampen en bloedverlies geven en minder snel worden uitgestoten. De gebruiksduur is 5 jaar. Kosten € 119 (vergoeding afhankelijk van je verzekering). Door de ervaring die wij inmiddels hebben plaatsen wij de Ballerine niet bij vrouwen die al een keer zijn bevallen.
Kijk voor meer informatie op: www.ballerine.nl

FLEXI T OF DE MULTISAVE SHORT
Deze is net wat kleiner en daardoor geschikt voor vrouwen met een kleine baarmoeder of vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest. De Flexi T is er in meerdere maten en een verschillende hoeveelheid koper. Hoe meer koper hoe effectiever. Deze spiralen zijn allen 5 jaar werkzaam.

Er zijn nog vele andere soorten koper spiralen. Doordat de kwaliteitscontroles anders zijn, kiezen wij ervoor alleen bovenstaande spiralen te plaatsen.
De GyneFix koperspiraal is een koperspiraal dat alleen door een gynaecoloog wordt geplaatst.

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »