home > Koperspiraaltje
Featured Page / Article Image

Koperspiraalje

Wat is een koperspiraaltje?

Het koperspiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%). Het bevat geen hormonen waardoor deze vorm van anticonceptie voor de meeste vrouwen geschikt is.

Hoe ziet het koperspiraaltje eruit?

Het koperspiraaltje heeft meestal een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. De koper zit meestal om het stammetje en soms in de armpjes. Er zitten draadjes aan, die nodig zijn om het koperspiraaltje later te kunnen verwijderen. Zowel het koperspiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen.

Het koperspiraaltje wordt geleverd met een simpele inbrenghuls Hierdoor is het koper spiraaltje makkelijk te plaatsen in de baarmoeder.

Het koper spiraaltje is gemaakt van kunststof en koper. Het spiraaltje geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Koper maakt zaadcellen inactief. Hierdoor vindt er géén bevruchting plaats. Met een inbrenghuls wordt de koperspiraal in de baarmoeder ingebracht.  Na plaatsing ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Het koper spiraal kan 5 a 10 jaar blijven zitten. Dit is afhankelijk van welke koperspiraal je kiest.

Een koperspiraaltje is zeer geschikt voor:

 • Vrouwen die hun eigen menstruatie cyclus willen houden.
 • Vrouwen die geen hormonen verdragen of geen hormonen tot zich mogen nemen.
 • Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel tien jaar onbezorgd willen vrijen.
 • Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken.

Een koperspiraal is minder geschikt voor:

 • Vrouwen die pijnlijke menstruaties hebben en/of daarbij veel bloed verliezen.
 • Vrouwen die de wens hebben minder te vloeien tijdens hun menstruatie

Voor en nadelen van het koperspiraaltje:

Voordelen

 • Het bevat geen hormonen en is niet van invloed op de menstruatie cyclus.
 • 5 a 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.
 • Het is een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Nadelen

 • Het bloedverlies bij een menstruatie neemt toe.
  (Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 10-15% meer bloedverliezen tijdens hun menstruatie).
 • Een menstruatie kun je niet uitstellen.
 • Een spiraal moet je plaatsen en verwijderen via een huisarts of verloskundige.

 

Het koperspiraaltje als morning after?

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

 

T-Safe koperspiraaltje

De T-Safe is de meest voorgeschreven koperspiraal, mede doordat hij een bescherming biedt van 10 jaar. Dit is volgens het Nederlands Huisarts Genootschap de meest betrouwbare koperspiraal. De plaatsing is gemakkelijk. Lees er meer over op de site van T safe.

Ballerine

Sinds kort is de Ballerine op de Nederlandse markt gebracht. Deze heeft een soepele 3D bolvorm. De Ballerine heeft een zeer dunne huls en is daardoor makkelijk in te brengen. Bijzonder geschikt voor jonge vrouwen, die nog niet eerder bevallen zijn. Door de kleine, buigzame bolvorm kan de Ballerine een mooi alternatief zijn voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen. Zo zou dit koperspiraal minder gemakkelijk krampen en bloedverlies geven en minder snel worden uitgestoten. De gebruiksduur is 5 jaar. Kosten € 119 (vergoeding afhankelijk van je verzekering).
Kijk voor meer informatie op: www.ballerine.nl
Een filmpje kun je bekijken via youtube.nl

Of lees de Ballerine WEB Patientenfolder18032019.

Flexi T 300 of de Multiload short

Deze is net wat kleiner en daardoor geschikt voor vrouwen met een kleine baarmoeder of vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest of een baby hebben gekregen.

Een voorbeeld van de Multisafe Short en de FlexiT