Voorweeën of oefenweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De baarmoeder is een holle spier die aan het einde van de zwangerschap door hormonen kan samentrekken. Tijdens een wee voelt de baarmoeder harder aan. Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Pijn tijdens de baring ontstaat doordat de wee zorgt voor een lichte verzuring in de spiercellen van de baarmoeder en omdat er druk komt op de baarmoedermond, vagina, anus en je bekken en bekkenbodem.
Het kenmerkende van voorweeën is dat ze onregelmatig en kort duren en niet in kracht en frequentie toenemen. Voorweeën geven geen ontsluiting maar zorgen ervoor dat de baarmoedermond zachter en toegankelijker wordt. Zie het als een soort voorbereiding op je bevalling. Dit is nodig voor de baarmoedermond open kan en er ontsluiting ontstaat. Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral ’s nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Probeer je te ontspannen. Ontspannen lukt vaak door warmte en comfort, denk aan douchen of een bad, een warme kruik op je buik of onderrug, fijne muziek luisteren, een massage of rustig op de bank of in bed liggen. Je merkt dan vanzelf of de bevalling gaat doorzetten. Als de krampen regelmatiger komen, de tijd ertussen korter en de kramp zelf krachtiger en langer dan is de bevalling waarschijnlijk begonnen. De voorweeën gaan dan over in ontsluitingsweeën.
Meestal komt de bevalling geleidelijk op gang, de weeën zijn nog niet zo heftig en voelen meer als flinke steken, maar in het begin kun je er behoorlijk van schrikken. Je krijgt de eerste weeën “op de nuchtere maag”. De pijn overvalt je en de twijfel kan toeslaan of je het wel aankunt. Bedenk dan dat je zult groeien in de hoeveelheid pijn die je aankunt. Tussen de weeën door heb je meestal nog tijd om even op adem te komen. Pas als de weeën echt doorzetten, zul je flink aan de slag moeten om ze te blijven hanteren. We raden je aan om als voorbereiding op je bevalling ook te lezen: Hoe ga je om met weeën?