Het verloop van een bevalling

De meeste bevallingen vinden plaats tussen de 37 weken en 42 weken van je zwangerschap.
Hoe de bevalling begint weten we niet. De kans is groot dat je bevalling begint met weeën. In ongeveer 90% van de gevallen start een bevalling namelijk met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Als je vliezen breken verlies je steeds kleine of grote hoeveelheden vruchtwater. Vruchtwater is helder of een beetje roze. Soms zijn er al wat voorweeën of start de bevalling direct met krachtige weeën. Maar het kan ook enkele dagen duren voordat de weeën goed op gang komen. Neem dus je rust na het breken van de vliezen.

Indien je bij 41 weken niet bent bevallen krijg je extra controles aangeboden in het ziekenhuis om de conditie van het kindje met een CTG in de gaten te houden. Indien deze controles goed zijn wordt er afgewacht tot 42 weken, dan word je in principe ingeleid. Lees meer informatie over een ingeleide bevalling op de site van Annature.

De bevalling kent meestal verschillende fases, die we je hieronder uitleggen.

Voorweeën

Voorweeën of oefenweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De baarmoeder is een holle spier die aan het einde van de zwangerschap door hormonen kan samentrekken. Tijdens een wee voelt de baarmoeder harder aan. Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Pijn tijdens de baring ontstaat doordat de wee zorgt voor een lichte verzuring in de spiercellen van de baarmoeder en omdat er druk komt op de baarmoedermond, vagina, anus en je bekken en bekkenbodem.

Het kenmerkende van voorweeën is dat ze onregelmatig en kort duren en niet in kracht en frequentie toenemen. Voorweeën geven geen ontsluiting maar zorgen ervoor dat de baarmoedermond zachter en toegankelijker wordt. Zie het als een soort voorbereiding op je bevalling. Dit is nodig voor de baarmoedermond open kan en er ontsluiting ontstaat. Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral ’s nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Probeer je te ontspannen. Ontspannen lukt vaak door warmte en comfort, denk aan douchen of een bad, een warme kruik op je buik of onderrug, fijne muziek luisteren, een massage of rustig op de bank of in bed liggen. Je merkt dan vanzelf of de bevalling gaat doorzetten. Als de krampen regelmatiger komen, de tijd ertussen korter en de kramp zelf krachtiger en langer dan is de bevalling waarschijnlijk begonnen. De voorweeën gaan dan over in ontsluitingsweeën.

Meestal komt de bevalling geleidelijk op gang, de weeën zijn nog niet zo heftig en voelen meer als flinke steken, maar in het begin kun je er behoorlijk van schrikken. Je krijgt de eerste weeën “op de nuchtere maag”. De pijn overvalt je en de twijfel kan toeslaan of je het wel aankunt. Bedenk dan dat je zult groeien in de hoeveelheid pijn die je aankunt. Tussen de weeën door heb je meestal nog tijd om even op adem te komen. Pas als de weeën echt doorzetten, zul je flink aan de slag moeten om ze te blijven hanteren. We raden je aan om als voorbereiding op je bevalling ook te lezen: Hoe ga je om met weeën? 

Ontsluitingsweeën

Echte ontsluitingsweeën komen regelmatig, duren ongeveer een minuut en nemen in kracht en frequentie toe. Ontsluitingsweeën geven ontsluiting, dit is het openen van je baarmoedermond zodat de baby hierdoor geboren kan worden. Probeer jezelf zo lang mogelijk af te leiden voor je de weeën gaat timen. Heb je weeën met 3 a 4 minuten ertussen en dat voor minimaal een uur dan willen we graag dat je ons belt. We komen dan bij jullie thuis om jou en de baby te controleren. We luisteren naar de harttonen van de baby. Als je het wil weten dan kunnen we naar de ontsluiting voelen. We vertellen je wat je kan verwachten in de loop van de uren die volgen en wat de vervolgstappen zijn. We informeren jullie over de verschillende opties zoals pijnstilling als dat nodig mocht zijn. Indien gewenst geven we je advies over het opvangen van de weeën en stimuleren we je dat te doen wat nodig is de bevalling zo vlot en prettig mogelijk te laten verlopen. 

Heb je krachtige weeën dan komt de ontsluiting goed op gang. Soms gaat dit gepaard met wat slijmerige en soms bloedige afscheiding. Het is ook mogelijk dat de vliezen tijdens deze ontsluitingsperiode spontaan breken. Tijdens deze fase worden de weeën steeds krachtiger en frequenter. De tijd tussen de weeën is korter waardoor je minder tijd hebt om in de pauzes te rusten. Ook hier helpt het als je ontspant door onder de douche of in bad te gaan. Het is goed om regelmatig van houding te veranderen, dat heeft namelijk een enorm positief effect op de duur van je bevalling. Je zal steeds beter aanvoelen welke houding voor jou fijn is om de weeën op te vangen, dit is voor iedereen verschillend. Lees meer over houdingen in onze blog. 

Na de eerste 5 cm ontsluiting vindt er meestal een versnelling plaats. De weeën zijn dan krachtiger, ze duren langer en komen meestal om de 3 minuten. Bij deze weeën vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm per uur. Voor een eerste bevalling staat dan ook 12-24 uur. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Een volgende bevalling gaat vaak wat sneller.

Persdrang

Tijdens de laatste centimeters van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je mee moet duwen. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby in je bekken. Meestal krijg je bij volledige ontsluiting (10 centimeter) een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is: persdrang. Sommige vrouwen krijgen al persdrang als ze nog geen volledige ontsluiting hebben, maar is het lichaam zich wel aan het voorbereiden op de persfase. Soms blijft persdrang nog even uit bij volledige ontsluiting. We wachten het liefst totdat je perdrang hebt, zodat je tijdens het persen kan samenwerken met je weeën! Soms moeten vrouwen even wennen aan die overgang maar het voelt vaak ook als een opluchting, het einde van de bevalling is in zicht. Het persen duurt bij een eerste kind gemiddeld 1 uur. Bij een tweede of volgend kind is dat vaak aanmerkelijk korter.

We vinden het belangrijk dat je goed bevalt, op een manier die bij je past. Je krijgt alle ruimte om te kiezen bij welke houding jij je goed voelt, dit zullen we ook zeker stimuleren. Als vrouwen namelijk zelf hun houding kiezen dan nemen ze van zichzelf allerlei houdingen aan wat maakt dat de bevalling sneller en minder pijnlijk verloopt en vrouwen positiever terugkijken op hun bevalling. Daarnaast is de kans op ingrijpen, bijvoorbeeld een vacuümpomp of inknippen, kleiner. We hebben daardoor een ruime ervaring met badbevallingen en verticaal bevallen. Wil je thuis in bad bevallen en wil je via ons een bevalbad huren? Neem dan contact op met onze assistente voor meer informatie. Ook hebben we altijd een baarkruk bij ons!

Als alles normaal verloopt luisteren we regelmatig naar de harttonen van je baby, leggen alles klaar voor de geboorte en leggen we net voordat de baby geboren gaat worden warme washanden tegen je vagina om het inscheuren te beperken.

Verder stemmen we onze zorg uiteraard af op de wensen zoals we die besproken hebben.

Na de geboorte

Als jullie kindje eenmaal geboren is begint voor jullie de eerste kennismaking. Een hele belangrijke fase in jullie leven en dat van je kind. Hiervan maken wij of de kraamzorg foto’s als je dat wil. Wat we standaard doen is je baby zodra deze is geboren op je blote huid leggen, afdrogen en warm toedekken. De baby blijft daarna minimaal een uur bloot op bloot, dit mag uiteraard ook bij je partner zijn. Nadat de baby op je ligt laten we de navelstreng uitkloppen. Wil je een navelring ipv een klem dan kun je die uit je kraampakket halen, of er via ons een aanschaffen. Alleen als er een indicatie is of als je wat ruimer bloed verliest kort na de bevalling vragen we je of we medicatie mogen spuiten. Bij een medische indicatie wordt er in het Amphia standaard een injectie gezet met oxcytocine.

De placenta volgt meestal ongeveer 10-20 minuten na de geboorte van jullie baby. We letten op signalen van de baby. Als je baby gaat zoeken naar je borst dan helpen we je de baby voor het eerst aan de borst te leggen als je borstvoeding wil geven. Of als je flesvoeding geeft dan maken we het eerste flesje klaar. Na gemiddeld een uur gaan we de baby nakijken en wegen. Als het nodig is word je na de bevalling gehecht, met verdoving. Wil je dit hechten gelijk na de geboorte van de placenta omdat je hier anders tegenop ziet dan mag je dat zeker aangeven. Bij het nakijken van je baby vragen we je of we 3 druppels vitamine K oplossing mogen geven in het mondje van de baby. Denk hierover alvast na en lees je in over vitamines voor je baby na de geboorte.

Na het hechten en nakijken van de baby krijg je wat te eten en drinken. Als je je hierna goed voelt mag je gaan douchen. Je krijgt daarbij hulp van de kraamverzorgster. Als je in het ziekenhuis bevallen bent mag je 2 a 3 uur na de geboorte naar huis. Tussen 8 uur en 16 uur komt de kraamzorg bij jullie thuis voor de opstart van een paar uur. Kom je buiten die tijden thuis dan krijg je instructies mee van de kraamzorg die bij jullie bevalling was. Deze instructies gaan over waar op te letten en wanneer ons te bellen. Als je thuis bevallen bent, dan kruip je weer lekker in een schoon bed en kunnen jullie rusten.

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »