Tongriem klieven

Waar wil je bevallen?

Thuis of poliklinisch?

Als je zwangerschap goed verloopt, is het mogelijk om vanaf 37 tot 42 weken thuis of poliklinisch (in het Amphia Ziekenhuis) te bevallen. Het is belangrijk dat je bevalt op de plek waar je jezelf het meest ontspannen en veilig voelt, dit bevordert namelijk het geboorteproces. De keuze voor de plek van de bevalling hoef je niet per se tijdens de zwangerschap te maken. Gedurende de bevalling kun je nog kiezen: thuis of toch naar het ziekenhuis. Pas dan weet je namelijk hoe bevallen aanvoelt.

Zowel bij een thuisbevalling als bij poliklinisch bevallen zijn wij en een kraamverzorgster aanwezig. De kraamverzorgster assisteert ons tijdens de bevalling en verzorgt jou en je kindje na de bevalling.

Meer informatie over je bevalling, poliklinisch en klinisch bevallen kun je lezen en bekijken op de site van Annature. Onze overkoepelende organisatie van verloskundigen en gynaecologen in de regio. 

Thuis

Thuis beval je net zo veilig als in het ziekenhuis! Dit blijkt uit recent onderzoek.

Een groot voordeel van thuis bevallen is dat je bevalt in een voor jullie vertrouwde omgeving en dit heeft een gunstig effect op je ontspanning. Ontspanning is erg belangrijk tijdens de bevalling! Je ervaart meer vrijheid en controle tijdens je bevalling waardoor je gemakkelijker bevalt. Verder is uit onderzoek gebleken dat vrouwen die thuis aan de baring beginnen veel meer kans op een spontane bevalling hebben. Ook heb je thuis minder kans op infecties dan in het ziekenhuis.

Ook is het mogelijk om thuis in bad te bevallen. We verhuren hiervoor bevalbaden met alle toebehoren die je hiervoor nodig hebt, wel zo handig! Mocht je zelf een ruim bad in huis hebben dan is dit in sommige gevallen ook mogelijk, vraag het wel altijd even na bij ons. Naast het bevalbad zijn we ook in het bezit van een baarkruk en hier kan dus ook altijd gebruik van worden gemaakt.

Voor een thuisbevalling zijn we volledig uitgerust voor in het geval van een spoedsituatie. Zo hebben we altijd zuurstof bij ons en hebben we ook materiaal voor het prikken van een infuus. Gelukkig hebben we dit niet vaak nodig! In slechts 2 a 3% van alle bevallingen is er dringende spoed waardoor verwijzing naar een ziekenhuis per ambulance nodig is. In alle andere gevallen dat je toch naar het ziekenhuis moet kunnen jullie gewoon met eigen vervoer naar het ziekenhuis.

Wil je weten wat we allemaal in onze verlostas hebben tijdens een thuisbevalling?

Poliklinisch bevallen

Op de verloskamers van het Amphia kun je bevallen met ons, binnen de muren van het ziekenhuis. Het is er ook mogelijk om te bevallen in een speciaal daarvoor ingebouwd bad. Mocht dat niets voor je zijn is er ook altijd een douche ter beschikking en kunnen we gebruik maken van verschillende hulpmiddelen zoals een baarkruk of yogabal. Genoeg opties dus!

Als je kiest voor een poliklinische bevalling dan bel je ons en komen wij eerst thuis controleren. We bepalen samen wat het beste moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak is dit tussen de 4 en de 7 cm. Jullie gaan dan met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Wij begeleiden poliklinisch jullie bevalling en krijgen daarbij ondersteuning van een kraamverzorgende van Naviva. Als alles goed verloopt met jou en de baby ga je na zo’n twee a drie uur na je bevalling weer naar huis.

Voor een poliklinische bevalling worden kosten in rekening gebracht. Vraag je zorgverzekeraar wat ze vergoeden. Er zijn een aantal indicaties waardoor een poliklinische bevalling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Denk aan een hoog BMI of ruim bloedverlies na de vorige bevalling. Wij begeleiden dan jouw bevalling in het ziekenhuis met assistentie van een verpleegkundige.

Bekijk hier de voorlichtingsfilm bevallen in het Amphia.

Een medische indicatie

Soms loopt een zwangerschap of bevalling net wat anders dan gedacht en ontstaat er een medische indicatie. Bij een medische indicatie is er een verhoogd risico op complicaties voor moeder of baby waardoor extra zorg en controles door het ziekenhuis nodig kunnen zijn. Op het moment dat er een medische indicatie ontstaat zullen wij je de informatie geven die je op dat moment nodig hebt en je verwijzen voor die extra zorg. Vaak is dat de verloskundige van het ziekenhuis. Gelukkig is dit zelden met spoed. Je mag gewoon met eigen vervoer naar het ziekenhuis rijden. Ben je al op de poliklinische verloskamers dan kun je op dezelfde kamer blijven maar de zorgverleners wisselen. We dragen zorg voor een goede overdracht aan het ziekenhuis en blijven ook na zo’n overdracht nog even bij je voor een soepel verloop. Een voordeel is dat we allemaal in eenzelfde dossier werken zodat jullie geboortewensen ook in je dossier terug te lezen zijn.

Enkele voorbeelden van een medische indicatie die ontstaat tijdens de bevalling zijn:
Wens voor pijnstilling, meconium houdend vruchtwater, langdurig gebroken vliezen zonder weeën en onvoldoende vorderen van de bevalling.
Je bent met een medische indicatie in goede handen bij onze collega’s in het Amphia. 

 

Onze verloskundigen

Marieke van Maaren

Verloskundige, coach en anticonceptiespecialist

"Marieke straalt rust uit en zet vrouwen in hun kracht door ze zelf de regie te laten nemen."

Arzola Nouws

Verloskundige &
Echoscopiste

"Arzola is eerlijk en liefdevol naar de zwangeren en ontzettend gedreven in haar werk. "

Janine Viskil

Verloskundige &
student begeleider

"Janine is altijd geïnteresseerd in de ander en neemt de zorg voor de zwangere heel serieus. "

Annemarieke van den Heuvel

Verloskundige &
preconceptieconsulent

"Annemarieke is heel helder in haar communicatie, zorgzaam en liefdevol naar haar zwangeren. "

Anne Luit – van Berchum

Verloskundige &
Centering begeleider

"Anne ziet altijd de positieve en mooie kwaliteiten van de ander en spreekt dat ook uit."

Translate »